Goede relaties in je leven zijn zo belangrijk! Fijne mensen zijn een enorme energiebron: ze geven je steun, aandacht, begrip, liefde en zin in het leven. Zonder fijne relaties zouden we dit allemaal missen. Moeizame relaties geven je het tegenovergestelde: stress, frustratie, vermoeidheid, boosheid. Dus de vraag is: Hoe omring je je met mensen die je energie geven – en hoe laat je mensen die je energie kosten, los?

Je kiest voor alle mensen in je leven.

De eerste ‘wet’ van gezonde relaties is deze: Maak de juiste keuze. Wie wil je precies in je leven? Wat voor partner, wat voor vrienden, wat voor collega’s? Al deze mensen zijn niet toevallig in je leven. Je hebt er zelf voor gekozen, bewust of onbewust.

Misschien denk je: “Ik heb wèl gekozen voor die leuke mensen in mijn leven, maar niet voor die vervelende mensen…”

Maar dat heb je wel. Je kiest ergens voor – of je laat het toe. Iets toelaten is ook een vorm van kiezen, zij het passief. Mensen die je vertrouwt en waardeert, daar heb je actief voor gekozen. Heel mooi! Maar als je vervelende mensen in je leven hebt, dan heb je die toegelaten. Je kiest er dan kennelijk voor geen afscheid te nemen. Dus ook minder leuke mensen in ons leven zijn het gevolg van onze keuzes.

Zero tolerance policy.

Niemand zegt dat je moet omgaan met mensen waar je niet van opknapt. Sterker nog, ik zou er alles aan doen om dat te vermijden. Want relaties die je veel energie kosten, kosten je óók je innerlijke rust, zelfvertrouwen en persoonlijk geluk. Zelf heb ik een ‘zero tolerance policy’ voor mensen waar ik niet van opknap: ik laat ze gewoon niet toe in mijn leven. De prijs hiervan is nu eenmaal te hoog…

Ik ga er ook niet mee in conflict, maar houd liever afstand. Want conflicten kosten je nog meer energie. Alleen met afstand krijg je die energie weer terug. Het mooiste cadeau dat een fijn persoon me kan geven is zijn/haar gezelschap. Het mooiste cadeau dat een vervelend persoon me kan geven is zijn/haar afwezigheid! (Gun me het cadeau van je afwezigheid haha…)

Worstelen met een beer.

Soms voelt een moeizame relatie of je met een beer aan het worstelen bent. Wat je ook probeert, gemakkelijk wordt het nooit. Hoe je ook trekt, het geeft nooit mee. Je ligt continue in de emotionele kreukels. Misschien ligt dat niet aan jou, maar aan die beer. Een beer kun je beter vermijden dan ermee gaan worstelen. Tenzij je van een uitdaging houdt…

Dus maak de juiste keuze. Kies voor de mensen die je energie geven. Waarmee je contact natuurlijk aanvoelt. Waarbij je jezelf kunt zijn. Probeer de andere mensen zoveel mogelijk te vermijden. Laat de mensen die je energie kosten, los. Want de tijd die je met deze tweede groep doorbrengt, kun je dus niet besteden aan de eerste groep. Je tijd is beperkt, dus besteed het goed!


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Waarom laten we niet los?

Soms voel je je verantwoordelijk om een contact te onderhouden met iemand waar je geen energie van krijgt. Sommige mensen kunnen we moeilijk vermijden, bijvoorbeeld familie of collega’s. Maar je hebt natuurlijk nergens een contract getekend. Niemand zegt dat je moet omgaan met … wie dan ook.

Waarom hebben we moeite om relaties los te laten die ons energie kosten?

1. We voelen ons verplicht.
2. We hebben er heel veel tijd in geïnvesteerd.
3. We zijn bang om alleen te zijn.
4. We zijn bang de ander te kwetsen.

Hier is een andere manier van kijken:

1. Ik voel me verplicht.

Wat voor zin heeft een relatie als iemand het als een plicht voelt? Dan zit een van beiden er dus niet voor zijn/haar plezier. Dan zit je erin omdat je moet. Of beter gezegd: omdat je denkt dat je moet. Want je moet niets: ademen is verplicht in het leven, de rest is optioneel. Je eerste verantwoordelijkheid is je eigen geluk en energie.

Want alleen gelukkige mensen kunnen iets van waarde geven aan anderen. Geven terwijl je het eigenlijk niet wilt, is niet geven – het is opofferen. En opofferen is zinloos. Alleen een relatie waar beiden van opknappen is de moeite waard. Anders verliest er altijd iemand en dat kan nooit de bedoeling zijn van een gezonde relatie. Met mensen die je energie kosten, kun je per definitie nooit een goede relatie hebben…

2. Ik heb te veel geïnvesteerd.

Als je naar Noorwegen loopt en je komt er halverwege achter dat je liever naar Italië wilt dan de Noordpool – ben je dan slim als je doorloopt? Ik denk het niet. Wat je ergens in geïnvesteerd hebt, is niet belangrijk. De enige vraag die belangrijk is, is: “Brengt deze weg me naar de bestemming die ik zoek?” Zo ja, niets veranderen! Zo nee, keer dan om.

3. Ik wil niet alleen zijn.

Alleen zijn is niet eenzaam. Als je goed met jezelf kunt opschieten, kan alleen zijn zelfs een feestje zijn… ‘Ik ben alleen’ betekent niet ‘niemand vindt me de moeite waard’. Leer jezelf te waarderen, dan voel je je nooit meer eenzaam. Samen met iemand zijn en toch geen goed contact hebben, dat is pas echt eenzaam…

4. Ik wil niemand kwetsen.

Het is soms onvermijdelijk dat we andere mensen kwetsen. Alleen al door te doen wat we graag willen doen. Als je nooit meer iemand wilt kwetsen, dan is hier een eenvoudig recept: doe alleen nog wat andere mensen willen, dan houd je iedereen tevreden. Maar of dàt goed voelt, is weer een ander verhaal…

Er is een wereld vol met mooie mensen. Je kunt ze elke dag opnieuw ontmoeten. Omring je met mensen die je energie geven. Je relatie met hen gaat vanzelf. Het voelt allemaal natuurlijk aan. Je kunt helemaal jezelf zijn. Ze accepteren wie je hebt en wat je wilt. Met gezonde relaties heb je een rijk leven. Dus omring je met mensen die je energie geven!

De volgende cursus gaat je daarbij helpen:


WIL JE BETERE RELATIES?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

JA, IK WIL BETERE RELATIES

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt