Omring je met mensen die je energie geven!

Goede relaties in je leven zijn zo belangrijk! Fijne mensen zijn een enorme energiebron: ze geven je steun, aandacht, begrip, liefde en zin in het leven. Zonder fijne relaties zouden we dit allemaal missen. Moeizame relaties geven je het tegenovergestelde: stress, frustratie, vermoeidheid, boosheid. Dus de vraag is: Hoe omring je je met mensen die je energie geven – en hoe laat je mensen die je energie kosten, los?

Je kiest voor alle mensen in je leven.

De eerste ‘wet’ van gezonde relaties is deze: Maak de juiste keuze. Wie wil je precies in je leven? Wat voor partner, wat voor vrienden, wat voor collega’s? Al deze mensen zijn niet toevallig in je leven. Je hebt er zelf voor gekozen, bewust of onbewust.

Misschien denk je: “Ik heb wèl gekozen voor die leuke mensen in mijn leven, maar niet voor die vervelende mensen…”

Maar dat heb je wel. Je kiest ergens voor – of je laat het toe. Iets toelaten is ook een vorm van kiezen, zij het passief. Mensen die je vertrouwt en waardeert, daar heb je actief voor gekozen. Heel mooi! Maar als je vervelende mensen in je leven hebt, dan heb je die toegelaten. Je kiest er dan kennelijk voor geen afscheid te nemen. Dus ook minder leuke mensen in ons leven zijn het gevolg van onze keuzes.

Zero tolerance policy.

Niemand zegt dat je moet omgaan met mensen waar je niet van opknapt. Sterker nog, ik zou er alles aan doen om dat te vermijden. Want relaties die je veel energie kosten, kosten je óók je innerlijke rust, zelfvertrouwen en persoonlijk geluk. Zelf heb ik een ‘zero tolerance policy’ voor mensen waar ik niet van opknap: ik laat ze gewoon niet toe in mijn leven. De prijs hiervan is nu eenmaal te hoog…

Ik ga er ook niet mee in conflict, maar houd liever afstand. Want conflicten kosten je nog meer energie. Alleen met afstand krijg je die energie weer terug. Het mooiste cadeau dat een fijn persoon me kan geven is zijn/haar gezelschap. Het mooiste cadeau dat een vervelend persoon me kan geven is zijn/haar afwezigheid! (Gun me het cadeau van je afwezigheid haha…)

Worstelen met een beer.

Soms voelt een moeizame relatie of je met een beer aan het worstelen bent. Wat je ook probeert, gemakkelijk wordt het nooit. Hoe je ook trekt, het geeft nooit mee. Je ligt continue in de emotionele kreukels. Misschien ligt dat niet aan jou, maar aan die beer. Een beer kun je beter vermijden dan ermee gaan worstelen. Tenzij je van een uitdaging houdt…

Dus maak de juiste keuze. Kies voor de mensen die je energie geven. Waarmee je contact natuurlijk aanvoelt. Waarbij je jezelf kunt zijn. Probeer de andere mensen zoveel mogelijk te vermijden. Laat de mensen die je energie kosten, los. Want de tijd die je met deze tweede groep doorbrengt, kun je dus niet besteden aan de eerste groep. Je tijd is beperkt, dus besteed het goed!


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Waarom laten we niet los?

Soms voel je je verantwoordelijk om een contact te onderhouden met iemand waar je geen energie van krijgt. Sommige mensen kunnen we moeilijk vermijden, bijvoorbeeld familie of collega’s. Maar je hebt natuurlijk nergens een contract getekend. Niemand zegt dat je moet omgaan met … wie dan ook.

Waarom hebben we moeite om relaties los te laten die ons energie kosten?

1. We voelen ons verplicht.
2. We hebben er heel veel tijd in geïnvesteerd.
3. We zijn bang om alleen te zijn.
4. We zijn bang de ander te kwetsen.

Hier is een andere manier van kijken:

1. Ik voel me verplicht.

Wat voor zin heeft een relatie als iemand het als een plicht voelt? Dan zit een van beiden er dus niet voor zijn/haar plezier. Dan zit je erin omdat je moet. Of beter gezegd: omdat je denkt dat je moet. Want je moet niets: ademen is verplicht in het leven, de rest is optioneel. Je eerste verantwoordelijkheid is je eigen geluk en energie.

Want alleen gelukkige mensen kunnen iets van waarde geven aan anderen. Geven terwijl je het eigenlijk niet wilt, is niet geven – het is opofferen. En opofferen is zinloos. Alleen een relatie waar beiden van opknappen is de moeite waard. Anders verliest er altijd iemand en dat kan nooit de bedoeling zijn van een gezonde relatie. Met mensen die je energie kosten, kun je per definitie nooit een goede relatie hebben…

2. Ik heb te veel geïnvesteerd.

Als je naar Noorwegen loopt en je komt er halverwege achter dat je liever naar Italië wilt dan de Noordpool – ben je dan slim als je doorloopt? Ik denk het niet. Wat je ergens in geïnvesteerd hebt, is niet belangrijk. De enige vraag die belangrijk is, is: “Brengt deze weg me naar de bestemming die ik zoek?” Zo ja, niets veranderen! Zo nee, keer dan om.

3. Ik wil niet alleen zijn.

Alleen zijn is niet eenzaam. Als je goed met jezelf kunt opschieten, kan alleen zijn zelfs een feestje zijn… ‘Ik ben alleen’ betekent niet ‘niemand vindt me de moeite waard’. Leer jezelf te waarderen, dan voel je je nooit meer eenzaam. Samen met iemand zijn en toch geen goed contact hebben, dat is pas echt eenzaam…

4. Ik wil niemand kwetsen.

Het is soms onvermijdelijk dat we andere mensen kwetsen. Alleen al door te doen wat we graag willen doen. Als je nooit meer iemand wilt kwetsen, dan is hier een eenvoudig recept: doe alleen nog wat andere mensen willen, dan houd je iedereen tevreden. Maar of dàt goed voelt, is weer een ander verhaal…

Er is een wereld vol met mooie mensen. Je kunt ze elke dag opnieuw ontmoeten. Omring je met mensen die je energie geven. Je relatie met hen gaat vanzelf. Het voelt allemaal natuurlijk aan. Je kunt helemaal jezelf zijn. Ze accepteren wie je bent – en wat je wilt. Met gezonde relaties heb je een rijk leven. Dus omring je met mensen die je energie geven!

De volgende cursus gaat je daarbij helpen:


Wil jij gezonde relaties?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties met Iedereen.

Geef je grenzen aan en los je relatieproblemen op.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Verbeter je relaties


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Ik wil graag dit stukje: “Er is een wereld vol met mooie mensen. Je kunt ze elke dag opnieuw ontmoeten. Deze mensen geven je energie. Je relatie met hen gaat vanzelf. Het voelt allemaal natuurlijk aan. Je kunt helemaal jezelf zijn. Ze accepteren wie je hebt en wat je wilt.” onderschrijven: het is waar wat je schrijft, het leven is rijk op die manier. Je hebt me geholpen om me vast te houden aan een reeds eerder genomen besluit, namelijk om m’n relatie te stoppen. Ondanks dat het me diep, diep spijt dat m’n ex zich zo ongelovelijk misserabel voelt.

 • Ik lees je artikelen graag op maandag als ik uit mijn werk kom. Ze zijn erg interessant omdat ze altijd gaan over een thema waar ik mee bezig ben in mijn leven. Ook dit artikel heb ik heel geamuseerd gelezen. Het lijkt allemaal zo voor de hand liggend maar is toch ook weer niet zo makkelijk als je er zelf in zit. Mijn compliment voor de manier waarop jij de juiste woorden kan vinden, een heel goed artikel (die je aan het denken zet) met een echte kern van waarheid op een humoristische wijze geschreven!

 • Weer een heel goed artikel. Het probleem in moeizame relaties
  zoek ik vaak bij mezelf. De reden dat ik contact houdt, is dat ik me
  verplicht voel. Dat is bijvoorbeeld het geval bij schoonfamilie.
  Er is geen goede band en er is veel spanning. Ik
  vraag me dan af hoe ik wanneer ik toch met hun ben,
  wat ik dus slechts doe voor mijn partner, om zoveel mogelijk
  afstand te bewaren. Je artikelen zijn overigens erg positief en
  een genot om te lezen.

 • Ik zat in een huwelijk met leugens en geweld en heb er jaren over gedaan om los te laten totdat hij me tezeer kwetste met woorden daarna heb ik niemand gezien om me te steunen..roddelende buren en me dat heel erg aantrekken totdat ik geleerd heb om los te laten zeker die mensen die men aandacht niet verdienen ..ik kies nu voor mezelf en de mensen die het verdienen..sinds kort n nieuwe relatie heel moeilijke start gehad omdat ik niet meer id liefde geloofde ..hopelijk komt uiteindelijk ook voor mij alles goed..bedankt voor het artikel x

 • Franco schreef:

  Hi Frank,

  Tjonge tjonge tjonge, ik wist wel dat er een antwoord moest zijn voor zoiets. Iets (may be my inner guidance) vertelde me dat al die tijd al te doen. Ik moest wikken en wegen dat echt uit te voeren. Ik ben enorm blij dat je het nu ook bevestigt en onderbouwt.

  Hartelijk dank voor je onderbouwing,

  Franco

 • Dit is een heel mooi artikel. Soms wordt je weleens met nare mensen geconfronteerd waarvan je denkt dat je ze niet kunt negeren. Bijvoorbeeld je hebt een nare zwager. Je kunt hem niet veranderen, maar je reactie op hem wel. Jij bent er niet mee getrouwd, maar je schoonzus. Jij hoeft er niet mee te praten op feesten en verjaardagen als hij jou irriteert. En ga er ook niet mee in discussie als je weet dat je hier toch niets mee op schiet. Het is inderdaad niet moeilijk om nare mensen uit je leven te bannen. Hierboven heb ik even een voorbeeld gegeven om mijn verhaal wat duidelijker te maken.

 • Bedankt Frank voor dit alweer verhelderend artikel. Ook voor mij is het telkens weer uitkijken naar die volgende mail op maandag die zal binnenkomen. En bijna altijd gaat het over iets dat me nét op dat moment bezighoudt.

  Ik overweeg namelijk sterk om afstand te nemen van m’n broer omdat die echt geen respect toont voor mij, nog maar eens gebleken tijdens een familieweekend in de Ardennen afgelopen weekend. Zoals je zegt: niemand zegt dat je moet omgaan…met wie dan ook.

 • Goed dit te lezen, het is waar! Dit uit een eigen ervaring. In stand houden van kost zoveel negatieve energie , doorbreken en stoppen of afstand nemen is soms een grote stap, maar geeft later zoveel voordelen en ruimte voor positieve mensen en contacten. Wie het dan ook is, in mijn geval directe familie . Heel naar wellicht te lezen voor andere mensen, maar in mijn geval ben ik zo blij dat ik na heel wat jaartjes irritaties en acceptatie van de situatie afstand heb genomen. Het geeft werkelijk rust en ruimte en kracht om nu eerder een halt toe te roepen aan negatieve input van mensen. Het onderbouwd mijn actie en dat is altijd goed om weer even terug te lezen!

 • Tja, misschien is het toch wel interessant om te weten hoe je om moet gaan met zo’n ‘moeilijke mensen’, want hoe dan ook kom je er wel ’s mee in aanraking en dan kan het wel goed zijn dat je zo enige truken achter de hand hebt om zo’n mensen te ’takkelen’, intellectueel schaakmat te zetten!

 • Scarlett schreef:

  Je artikelen geven me steun en deze artikel geeft me een bevestiging. Na een zeer moeilijke relatie met mijn schoonouders (schoonmoeder depressief, persoonlijkheidsstoornis, schoonvader narcistisch) heb ik besloten om afstand te nemen. Ik kan en wil niet mijn man verbieden om zijn ouders niet te bezoeken maar het is meestal eenrichtingverhouding, zijn keuze. Blijft moeilijk. Van mijn schoonzus/zus hebben we definitief afstand genomen. Het kost je idd heel veel energie en je krijgt niks voor terug alleen maar verwijtenen achterbakse gedrag en daar pas ik er voor.

 • Astrid schreef:

  Beste Frank , met veel bewondering voor jouw mooie werk wil ik als Job-Coach en Buddhist nog mijn lijfspreuken toevoegen voor jouw trouwe lezers :

  *Let go of those who bring you down and surround yourself with those who bring out the best in you !
  EN
  *Family isn’t always BLOOD
  It’s the people in your life who want you in theirs ,
  The ones who accept you for who you are.
  The ones who would do anything to see you smile and who LOVE YOU no matter what !

  Deze spreuk heb ik in mijn eigen leven recentelijk vorm gegeven en afstand genomen van mijn eigen moeder, broer en zus . Het is de enige familie die ik nog heb na de recente dood van mijn vader en 5 jaar geleden mijn zus die op jonge leeftijd aan de gevolgen van borstkanker is overleden .Het houd mij nog dagelijks bezig maar hoe moeilijk het ook is , de band met mijn familie maakt mij niet meer gelukkig .
  Ik heb nog zoveel dromen in mijn leven die zij niet ( willen) delen omdat ik in het verleden altijd voor iedereen klaar stond en nu niet meer .

 • Astrid schreef:

  Net als Agnes onderschrijf ook ik dit stukje :
  “Er is een wereld vol met mooie mensen. Je kunt ze elke dag opnieuw ontmoeten. Deze mensen geven je energie. Je relatie met hen gaat vanzelf. Het voelt allemaal natuurlijk aan. Je kunt helemaal jezelf zijn. Ze accepteren wie je hebt en wat je wilt. Met gezonde relaties heb je een rijk leven ”

  Ik ben een alleenstaande vrouw van 53 jaar en net terug van een wereldreis in m’n eentje! Heb dit overal in de wereld mogen ervaren en heb bij terugkeer weloverwogen deze beslissing tav. mijn familie genomen !

 • Hoi Frank,

  Elke keer als ik de mails lees voel ik bij mij zelf dat klopt.Dat voel ik ook zo.
  Als ik daar over ga na denken dan klopt het wel dat je het zelf moet doen
  met de mensen die je positieve energie geven.Daar kan je veel kracht uit
  halen.Als je alleen ja en amen zegt wordt je daar echt niet gelukkig van.
  Daar ben ik wel achter.Ga nu alleen nog maar met positieve mensen leuke
  dingen doen.De andere mensen gaan we proberen links te laten liggen.Die
  voegen toch niks bijzonders toe.

  Bedankt voor alle informatie.Ga alles zeker bewaren en als het nodig is
  ga ik er zeker gebruik van maken.

 • Beste Wendy,

  Graag gedaan :)

  Goede beslissing – veel succes!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • En wat in het geval van een lieve moeder die helaas dementeert en als gevolg daarvan een situatie die me veel energie kost?
  Laten vallen? Nee dus. Maar wel veel stress van.

 • Ik raad al jaren mensen aan om van tijd tot tijd een hun adressen bestand door te nemen.
  Van wie krijg je energie en wie slurpen je energie op. Wat verlies je ermee om negatieve personen te wissen. …….?…….JUIST….NIKS!!!

 • Margreet schreef:

  Precies..

 • Mooi artikel. Sinds een aantal jaar pas ik dit ook toe. Een verademing kan ik je vertellen! Half jaar geleden 2 intense vriendschappen beëindigd van 20 jr. Na een zware periode begon ik stabieler in het leven te staan en merkte ik steeds meer negativiteit in deze vriendschappen. Zo vaak gedoe, discussies en claimend gedrag. Liep er al langer mee want het is niet makkelijk om dergelijke vriendschappen te beëindigen. Totdat er iets gebeurde waarbij ze me beide zo minderwaardig behandelde en dat was voor mij de druppel. Ik heb er nog geen dag spijt van gehad! Heb energie en tijd over nu! En tuurlijk, het laat wel een soort leegte achter, maar die wordt vanzelf weer opgevuld met mensen die bij me passen. Daar heb ik alle vertrouwen in.

 • Beste Kim,

  Een goede beslissing.

  Aafscheid nemen van iemand die je minderwaardig behandelt kan nooit echt een leegte achterlaten,
  want die plek was kennelijk toch niet gevuld met positieve energie…
  Als we mensen die ons energie kosten achterlaten, hebben we inderdaad wee ruimte over voor mensen
  die ons energie geven :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Bianca schreef:

  Hallo Frank, wat een goede artikelen zijn dit toch steeds. Dankjewel! hoe ga je om met ‘ aantrekkingskracht ‘ alles is tussen mij en mijn ex kapot gemaakt van beide kanten maar we kunnen elkaar nog steeds niet los laten. Haat en liefde zit zo dichtbij. Ik weet dat ik me moet focussen op mensen die me positieve energie geven, maar het stukje verlangen naar mijn ex wint het steeds. Groetjes Bianca

 • Beste Bianca,

  Fijn dat te horen en graag gedaan! :)

  Als alles kapot is gemaakt, dan is de vraag: “Waarom dan nog dat verlangen als je weet dat het toch niet goed voor je is geweest?”

  Verlangen is kijken naar wat er ontbreekt, wat je niet (meer) kunt hebben. Dat geeft innerlijke onrust. Het is de angst om iets of iemand niet te kunnen krijgen.
  Je kunt je afvragen (ik kan dat natuurlijk niet beoordelen) of het wel echte liefde is of een soort van afhankelijkheid vermomd als aantrekkingskracht.

  Echt liefde is gezond, laat de ander vrij en is goed voor je: beide partijen knappen ervan op.
  Afhankelijkheid (het idee dat het geen zin heeft zonder de ander) is niet per se gezond, want je raakt erdoor uit balans. Een van beiden (of beiden) knappen erop af.

  Misschien kun je iets meer stilstaan bij liefde voor jezelf: waarom zou ik energie stoppen in iemand waar ik niet van opknap?

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Anonieme gever schreef:

  Beste mensen, niemand lijkt hier van mening dat het in sommige gevallen niet gelijkwaardig en wederzijds kán zijn. Wie zorgt er voor de mensen die (wellicht tijdelijk) alleen anderen nodig hebben, en (even) niks kunnen bieden? Een dementerende ouder, een gehandicapt kind, een vriendin die door een diep dal gaat. Energievreters!! Maar als we allemaal een paar van die gevallen onder onze hoede nemen, komt het met hen ook goed. Dit aspect mag niet ontbreken in je verhaal.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >