Omring je met mensen die je energie geven!

Goede relaties in je leven zijn zo belangrijk! Fijne mensen zijn een enorme energiebron: ze geven je steun, aandacht, begrip, liefde en zin in het leven. Zonder fijne relaties zouden we dit allemaal missen. Moeizame relaties geven je het tegenovergestelde: stress, frustratie, vermoeidheid, boosheid. Dus de vraag is: Hoe omring je je met mensen die je energie geven – en hoe laat je mensen die je energie kosten, los?

Je kiest voor alle mensen in je leven.

De eerste ‘wet’ van gezonde relaties is deze: Maak de juiste keuze. Wie wil je precies in je leven? Wat voor partner, wat voor vrienden, wat voor collega’s? Al deze mensen zijn niet toevallig in je leven. Je hebt er zelf voor gekozen, bewust of onbewust.

Misschien denk je: “Ik heb wèl gekozen voor die leuke mensen in mijn leven, maar niet voor die vervelende mensen…”

Maar dat heb je wel. Je kiest ergens voor – of je laat het toe. Iets toelaten is ook een vorm van kiezen, zij het passief. Mensen die je vertrouwt en waardeert, daar heb je actief voor gekozen. Heel mooi! Maar als je vervelende mensen in je leven hebt, dan heb je die toegelaten. Je kiest er dan kennelijk voor geen afscheid te nemen. Dus ook minder leuke mensen in ons leven zijn het gevolg van onze keuzes.

Zero tolerance policy.

Niemand zegt dat je moet omgaan met mensen waar je niet van opknapt. Sterker nog, ik zou er alles aan doen om dat te vermijden. Want relaties die je veel energie kosten, kosten je óók je innerlijke rust, zelfvertrouwen en persoonlijk geluk. Zelf heb ik een ‘zero tolerance policy’ voor mensen waar ik niet van opknap: ik laat ze gewoon niet toe in mijn leven. De prijs hiervan is nu eenmaal te hoog…

Ik ga er ook niet mee in conflict, maar houd liever afstand. Want conflicten kosten je nog meer energie. Alleen met afstand krijg je die energie weer terug. Het mooiste cadeau dat een fijn persoon me kan geven is zijn/haar gezelschap. Het mooiste cadeau dat een vervelend persoon me kan geven is zijn/haar afwezigheid! (Gun me het cadeau van je afwezigheid haha…)

Worstelen met een beer.

Soms voelt een moeizame relatie of je met een beer aan het worstelen bent. Wat je ook probeert, gemakkelijk wordt het nooit. Hoe je ook trekt, het geeft nooit mee. Je ligt continue in de emotionele kreukels. Misschien ligt dat niet aan jou, maar aan die beer. Een beer kun je beter vermijden dan ermee gaan worstelen. Tenzij je van een uitdaging houdt…

Dus maak de juiste keuze. Kies voor de mensen die je energie geven. Waarmee je contact natuurlijk aanvoelt. Waarbij je jezelf kunt zijn. Probeer de andere mensen zoveel mogelijk te vermijden. Laat de mensen die je energie kosten, los. Want de tijd die je met deze tweede groep doorbrengt, kun je dus niet besteden aan de eerste groep. Je tijd is beperkt, dus besteed het goed!


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Waarom laten we niet los?

Soms voel je je verantwoordelijk om een contact te onderhouden met iemand waar je geen energie van krijgt. Sommige mensen kunnen we moeilijk vermijden, bijvoorbeeld familie of collega’s. Maar je hebt natuurlijk nergens een contract getekend. Niemand zegt dat je moet omgaan met … wie dan ook.

Waarom hebben we moeite om relaties los te laten die ons energie kosten?

1. We voelen ons verplicht.
2. We hebben er heel veel tijd in geïnvesteerd.
3. We zijn bang om alleen te zijn.
4. We zijn bang de ander te kwetsen.

Hier is een andere manier van kijken:

1. Ik voel me verplicht.

Wat voor zin heeft een relatie als iemand het als een plicht voelt? Dan zit een van beiden er dus niet voor zijn/haar plezier. Dan zit je erin omdat je moet. Of beter gezegd: omdat je denkt dat je moet. Want je moet niets: ademen is verplicht in het leven, de rest is optioneel. Je eerste verantwoordelijkheid is je eigen geluk en energie.

Want alleen gelukkige mensen kunnen iets van waarde geven aan anderen. Geven terwijl je het eigenlijk niet wilt, is niet geven – het is opofferen. En opofferen is zinloos. Alleen een relatie waar beiden van opknappen is de moeite waard. Anders verliest er altijd iemand en dat kan nooit de bedoeling zijn van een gezonde relatie. Met mensen die je energie kosten, kun je per definitie nooit een goede relatie hebben…

2. Ik heb te veel geïnvesteerd.

Als je naar Noorwegen loopt en je komt er halverwege achter dat je liever naar Italië wilt dan de Noordpool – ben je dan slim als je doorloopt? Ik denk het niet. Wat je ergens in geïnvesteerd hebt, is niet belangrijk. De enige vraag die belangrijk is, is: “Brengt deze weg me naar de bestemming die ik zoek?” Zo ja, niets veranderen! Zo nee, keer dan om.

3. Ik wil niet alleen zijn.

Alleen zijn is niet eenzaam. Als je goed met jezelf kunt opschieten, kan alleen zijn zelfs een feestje zijn… ‘Ik ben alleen’ betekent niet ‘niemand vindt me de moeite waard’. Leer jezelf te waarderen, dan voel je je nooit meer eenzaam. Samen met iemand zijn en toch geen goed contact hebben, dat is pas echt eenzaam…

4. Ik wil niemand kwetsen.

Het is soms onvermijdelijk dat we andere mensen kwetsen. Alleen al door te doen wat we graag willen doen. Als je nooit meer iemand wilt kwetsen, dan is hier een eenvoudig recept: doe alleen nog wat andere mensen willen, dan houd je iedereen tevreden. Maar of dàt goed voelt, is weer een ander verhaal…

Er is een wereld vol met mooie mensen. Je kunt ze elke dag opnieuw ontmoeten. Omring je met mensen die je energie geven. Je relatie met hen gaat vanzelf. Het voelt allemaal natuurlijk aan. Je kunt helemaal jezelf zijn. Ze accepteren wie je bent – en wat je wilt. Met gezonde relaties heb je een rijk leven. Dus omring je met mensen die je energie geven!

De volgende cursus gaat je daarbij helpen:


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Hoe bouw je een goede reputatie?

Wees niet bang om afgewezen te worden

Wat zegt je relatie over jou?

 • Bianca schreef:

  Hallo Frank, wat een goede artikelen zijn dit toch steeds. Dankjewel! hoe ga je om met ‘ aantrekkingskracht ‘ alles is tussen mij en mijn ex kapot gemaakt van beide kanten maar we kunnen elkaar nog steeds niet los laten. Haat en liefde zit zo dichtbij. Ik weet dat ik me moet focussen op mensen die me positieve energie geven, maar het stukje verlangen naar mijn ex wint het steeds. Groetjes Bianca

  • Beste Bianca,

   Fijn dat te horen en graag gedaan! :)

   Als alles kapot is gemaakt, dan is de vraag: “Waarom dan nog dat verlangen als je weet dat het toch niet goed voor je is geweest?”

   Verlangen is kijken naar wat er ontbreekt, wat je niet (meer) kunt hebben. Dat geeft innerlijke onrust. Het is de angst om iets of iemand niet te kunnen krijgen.
   Je kunt je afvragen (ik kan dat natuurlijk niet beoordelen) of het wel echte liefde is of een soort van afhankelijkheid vermomd als aantrekkingskracht.

   Echt liefde is gezond, laat de ander vrij en is goed voor je: beide partijen knappen ervan op.
   Afhankelijkheid (het idee dat het geen zin heeft zonder de ander) is niet per se gezond, want je raakt erdoor uit balans. Een van beiden (of beiden) knappen erop af.

   Misschien kun je iets meer stilstaan bij liefde voor jezelf: waarom zou ik energie stoppen in iemand waar ik niet van opknap?

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Anonieme gever schreef:

  Beste mensen, niemand lijkt hier van mening dat het in sommige gevallen niet gelijkwaardig en wederzijds kán zijn. Wie zorgt er voor de mensen die (wellicht tijdelijk) alleen anderen nodig hebben, en (even) niks kunnen bieden? Een dementerende ouder, een gehandicapt kind, een vriendin die door een diep dal gaat. Energievreters!! Maar als we allemaal een paar van die gevallen onder onze hoede nemen, komt het met hen ook goed. Dit aspect mag niet ontbreken in je verhaal.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >