Omgaan met lastige mensen is een kunst. Lastige mensen zijn mensen van wie je denkt: “Ik praat nog liever met een betonnen paal dan met jou. Waarschijnlijk wordt dat een véél beter gesprek.” Bemoeials, manipulators, klagers, arrogante en dominante mensen, profiteurs, betweters en leugenaars: je komt ze ongetwijfeld tegen, maar hoe ga je er nu mee om?

Bemoeials, manipulators, klagers, arrogante en dominante mensen, profiteurs, betweters en leugenaars.

De lijst van lastige mensen is eindeloos. Oh, oh, oh, wat zijn ze vervelend! Wat maken ze je het leven zuur? Wat maken ze het iedereen lastig! De ene helft van dit land is gefrustreerd over de andere helft. Bijna al je frustratie komt van andere mensen, of liever gezegd: bijna al je frustratie komt van lastige mensen. Gelukkig ben jij niet lastig (en ik natuurlijk ook niet). Alhoewel, soms…

Je wilt ze het liefst achter het behang plakken.  En er dan je borden naartoe smijten. Er er dan een grote dikke kast voorzetten… Ah, de frustratie – grrrrh!

Waarom is omgaan met lastige mensen zo… lastig?

Waarom is iemand dominant of manipulatief? Misschien omdat ze het gewend zijn. Waarschijnlijk weten ze niet beter. Vaak denken ze dat ze door hun gedrag mensen kunnen dwingen te doen wat zij willen. Ze merken dat hun gedrag werkt (in ieder geval voor henzelf) en daarom blijven ze ermee doorgaan.

Hoe ga je daar nu mee om?

Hier zijn 7 tips voor de omgang met lastige mensen. Alle tips worden uitgebreid behandeld in de online training Betere Relaties met Iedereen. Deze training helpt je beter om te gaan met lastige mensen – en zo te voorkomen dat je jezelf voorbij loopt:


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Omgaan met lastige mensen – 7 tips:

Tip 1 in het omgaan met lastige mensen: Neem afstand.

Lastige mensen kun je niet overtuigen. Ze veranderen niet omdat jij of ik dat willen. Je kunt ze niet begrijpen, want ze denken niet hetzelfde als jij. Het is vaak nutteloos te proberen ze jouw kant van het verhaal te laten zien, want daar staan ze niet voor open. Dat kost alleen maar negatieve energie. Neem afstand als je kunt, dat is de makkelijkste weg. Je hebt toch wel wat beters te doen? Er zijn toch genoeg leuke mensen op de wereld?

Omgaan met lastige mensen is een kunst. Maar je kunt je ook verdiepen in de kunst om leukere mensen te leren kennen!

Tip 2 voor lastige mensen: Bepaal je eigen regels.

Als je het gevoel hebt in een hoek gedwongen te worden door een lastig persoon, besef dan dat je het spel niet hoeft mee te spelen. Bepaal je eigen regels. Als iemand zegt: “Als jij dit niet doet, word ik boos”, antwoord je: “Dat is jouw keuze.” Lastige mensen spelen niet volgens de regels en doen vaak alles om hun zin te krijgen. Doe er niet aan mee. In het artikel lees je wat je kunt doen als de boel uit te hand loopt.

Tip 3 voor mensen die je lastig vallen: Neem het niet persoonlijk op.

Je bent waarschijnlijk niet de enige die moeite heeft met een lastig persoon. In essentie heeft lastig gedrag niets met jou te maken  – het heeft alles te maken met de lastige mensen zelf. Zij hebben een probleem, niet jij. Als iemand vervelend tegen je doet, is dat meestal een uiting van hun eigen frustratie. Als je dat inziet, kun je misschien je schouders ophalen en denken: “Ik hoef me niet aangesproken te voelen.”

Omgaan met lastige mensen is een kunst van inzien dat je niet elk probleem hoeft op te lossen. Hoe moet je omgaan met lastige mensen?  Nou, soms moet je dan niet. Soms moet je gewoon kiezen voor jezelf.

Tip 4 voor moeilijke mensen: Vraag door.

Vaak hebben lastige mensen onredelijke eisen. Ze verwachten van alles van je, maar het zijn geen redelijke verwachtingen. Als je doorvraagt, kom je daarachter – dan kom je bij de kern. Vraag waarom ze iets vinden, net zolang tot je de ware reden begrijpt. Als die reden niet redelijk is, dan is dat voor iedereen zichtbaar – ook voor de lastige persoon zelf.

Onderhandelen met lastige mensen is een kunst.

Goede vragen stellen is de belangrijkste manier om je relaties te verbeteren. Gesprekstechnieken voor lastige mensen zijn heel simpel: zorg dat je luistert! Als je een lastig persoon negeert of probeert te overtroeven, gaat het mis. Onderhandelen met lastige mensen is een kunst en die kunst begint bij goed luisteren.

Pas dan weet je wat ze werkelijk lastig vinden. Pas dan kun je hier iets aan doen. Omgaan met lastige mensen in je omgeven is soms niet te vermijden. Maar als je weet wat ze werkelijk dwars zit, dan heb je de wedstrijd eigenlijk al gewonnen.

Tip 5. Voel je niet verantwoordelijk.

Lastige mensen zijn vaak erg emotioneel. Ze zijn snel boos, teleurgesteld of gefrustreerd. Ze zeggen dat dat aan jou ligt, maar dat is niet zo. Jij bent niet verantwoordelijk voor hoe een ander zich voelt. Als iemand kwaad op je wordt is dat een keuze. Het hoeft niet.

Een ander zou – in dezelfde situatie – misschien helemaal niet kwaad worden. Sommige mensen zijn nu eenmaal boos op de hele wereld. Daar kunnen jij of ik niets aan doen.

Omgaan met lastige mensen is een kunst, maar wel een waar je twee mensen voor nodig hebt.

Tip 6. Bepaal zelf hoe je je wilt voelen.

Het is makkelijk meegezogen te worden in de emoties van een lastig mens. Toch hoef je daar niet in mee te gaan. Bepaal hoe jij je zelf wilt voelen, wat de ander ook zegt of doet. Het belangrijkste is toch dat jij je goed voelt? Laat de negatieve emoties maar over aan de ander. Het is begrijpelijk dat je je laat beïnvloeden door de stemming van een ander, maar je schiet er soms weinig mee op.

Tip 7. Terugpakken is nutteloos.

Als een lastig persoon ons manipuleert, bedriegt of dwingt, hebben we vaak de neiging wraak te willen nemen. “Wie denken ze wel dat we zijn? Ik zet ze wel even op hun plaats.” Sommige mensen zijn altijd bezig anderen op hun plaats te zetten, maar ondertussen kost dat veel negatieve energie. Besef dat lastige mensen het vooral heel lastig hebben met zichzelf. Misschien is dat een troost?

Heb jij ervaring met lastige mensen?
Hoe ga jij ermee om?

Is er een cursus omgaan met lastige mensen?

Jazeker, die is er. Het is eigenlijk een cursus waarin je werkt aan al je relaties. Goede relaties zijn belangrijk in je leven. Je hoeft ook niet met ieder lastig mens goed om te gaan. Het is zeker ook belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Want goede relaties met andere mensen begint met een goede relatie met jezelf!


WIL JE BETERE RELATIES?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

JA, IK WIL BETERE RELATIES

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt