Betere relaties met collega’s, vrienden en familie – deel 1

Dit artikel gaat over gezonde en betere relaties met anderen: vrienden, familie, kennissen en collega’s. Hieronder volgen tips om betere relaties met anderen te ontwikkelen.

Laat de ander in zijn of haar waarde.

Je kunt andere mensen niet veranderen. We kunnen alleen onszelf veranderen. Door de ander in zijn of haar waarde te laten accepteer je de realiteit dat ze zijn zoals ze zijn. Heb respect voor andermans mening en accepteer de verschillen tussen jullie en vraag dat ook van de ander.

Focus op de overeenkomsten, niet de verschillen.

Terwijl je de verschillen accepteert, kun je je focussen op de overeenkomsten. Wat hebben jullie gemeen? Misschien heb je dezelfde interesse of dezelfde mening over een bepaald onderwerp. Misschien reageren jullie identiek op bepaalde situaties. Misschien delen jullie een karaktereigenschap of uniek vermogen. Door je te concentreren op de overeenkomsten wordt het makkelijker de ander te begrijpen. Door begrip verbeter je elke relatie.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Zie het beste in de ander.

De volgende stap is het beste te zien in anderen mensen. Iedereen heeft wel een kwaliteit of een sterk punt: iets dat je herkent en aanspreekt. Het mooiste dat je voor iemand kunt doen is in de ander iets beters te zien dan die persoon in zichzelf ziet. Iemand die groter, beter, vaardiger is dan hij of zij op dit moment denkt. Als jij de mogelijkheden van iemand ziet, die deze persoon op dit moment nog niet benut, geef je een krachtig signaal: “Ik geloof in jou.” Door het beste in de ander te zien, focus je op zijn of haar beste kant en dat is de kant die je het meest aanspreekt.

Wees geïnteresseerd.

Het is moeilijk een goede relatie met anderen te hebben, als deze persoon je totaal niet interesseert. En zoals gezegd heeft iedereen wel iets dat hem of haar interessant maakt voor jou. Toon belangstelling en luister oprecht. Het zal wonderen doen voor je relaties.

Wees jezelf.

Niets is meer funest voor een relatie dan als één van beide partijen niet zichzelf is. Het is niet goed voor jou om je anders voor te doen en het komt ook niet goed over bij de ander. Wees gewoon jezelf. Dat betekent moed om ook je zwakke punten te laten zien. Maar je zwakke punten laten zien is juist een teken van kracht. Je hoeft je niet anders voor te doen. Zoals je bent, ben je prima.

Dat vraagt natuurlijk wel om een gezonde dosis zelfvertrouwen. Wil je meer zelfvertrouwen ontwikkelen om in het gezelschap van anderen altijd jezelf te blijven? Bestel dan nu de e-cursus ‘Blijvend Zelfvertrouwen’. Weg met de twijfel en onzekerheid. Ontwikkel een blijvend en sterk gevoel van eigenwaarde dat je nooit meer verliest!

Blijf positief.

Natuurlijk heeft iedereen wel eens een dip. Maar van relaties en mensen moet je wel opknappen. Als je somber wordt van iemands gezelschap, dan is dat meestal omdat deze persoon veel praat over negatieve dingen of over eigen problemen. Zolang je zelf de focus positief houdt, zorg je ervoor dat andere mensen graag in jouw gezelschap willen zijn. Vrolijke, positieve en geïnteresseerde mensen trekken als een magneet gezonde relaties aan.

Bepaal of de balans goed is.

Een gezonde relatie heeft een gezonde balans. Dat wil zeggen dat beide partijen net zoveel nemen als ze geven. Dus zowel jij als de ander moeten elkaar de ruimte geven om te praten én te luisteren. Om aandacht te geven en te krijgen. Daarnaast moet er vertrouwen zijn. De mate van vertrouwen is afhankelijk van hoe dicht een persoon bij je staat. Hoe dichter iemand bij je staat, hoe meer vertrouwen er nodig is.

Wil je meer weten? Lees dan ook het tweede deel van deze serie over relaties.

In deze aflevering hebben we de tips voor het ontwikkelen van gezonde relaties met anderen besproken.

Maar wat doe je als je huidige relatie met iemand niet goed is?

Dat is het onderwerp van het tweede deel in deze serie. Lees verder


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Wat zegt je relatie over jou?

Positief zijn is besmettelijk

Vrijheid in je relatie

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>