Dit artikel gaat over betere relaties met anderen: familieleden, vrienden, kennissen en collega’s.

In het eerste deel van deze serie hebben we tips voor het ontwikkelen van gezonde relaties besproken:

– Laat de ander in zijn of haar waarde.
– Focus op de overeenkomsten, niet de verschillen.
– Zie het beste in de ander.
– Wees geïnteresseerd.
– Wees jezelf.
– Blijf positief.
– Bepaal of de balans goed is.

Maar hoe kun je nu weten of je relatie met een familielid, vriend(in), kennis of collega gezond is? En wat kun je doen als dat niet zo blijkt te zijn?

Dat is het onderwerp van dit tweede artikel in deze serie.

Wat doe je als een relatie niet goed is?

Tekenen dat een relatie met een vriend(in), familielid, kennis of collega niet goed is, zijn:
– Er is geen vertrouwen.
– Er is geen oprechte belangstelling.
– Er is een disbalans: Het gesprek gaat meestal over één persoon. De ander wordt gedwongen te luisteren en komt zelf weinig aan het woord.
– Eén van beiden probeert de ander te veranderen.
– Er is vaak sprake van een negatieve sfeer.
– Eén van beiden heeft niet het gevoel zichzelf te kunnen zijn.

Wat doe je in dat geval?

Los je relatieproblemen op

De beste manier om je relaties te verbeteren, is door het volgen van deze Online Cursus Relaties. Los je relatieproblemen op, kies voor de juiste mensen in je leven - en geef je grenzen aan. Zo blijf jezelf in àl je relaties!

Probeer door jouw gedrag de ander positief te inspireren tot verandering.

Zoals gezegd kun je anderen mensen niet veranderen en kun je ze zeker niet daartoe dwingen. Je kunt wel het goede voorbeeld geven en hopen dat de ander dit voorbeeld overneemt.

Als je bijvoorbeeld een relatie hebt met iemand die zich vaak concentreert op problemen of negatieve situaties, kun je zelf het goede voorbeeld geven door in het gesprek te concentreren op iets positiefs.

Helpt inspiratie niet, dan kun je duidelijk maken wat je graag anders zou willen.

Het is moeilijk om iemand te vertellen wat je niet bevalt aan zijn of haar gedrag.

De kunst is om het op een positieve manier te doen.

Stel dat de ander altijd negatief is en jij zegt: “Ik vind je veel te negatief. Je klaagt de hele tijd en ik heb er nu genoeg van.” Dan is de kans groot dat de relatie verstoord wordt. Door botweg te zeggen wat je niet bevalt, wordt het moeilijk voor de ander dat te accepteren en zijn of haar gedrag te veranderen.

Je zou het ook anders kunnen zeggen: “Ik merk dat we vaak spreken over zaken waar we beiden niet vrolijk van worden. Weet jij een onderwerp waar we beiden wel enthousiast over worden.” Of: “Laten we eens praten over …(een positief onderwerp).”

Wat je zegt is hetzelfde als in het negatieve voorbeeld, maar de manier waarop je het zegt maakt het makkelijker voor de ander om zich niet aangevallen te voelen. Het brengt het gesprek op een natuurlijker manier in de richting die je wilt.

Helpt dat ook niet en verwacht je geen verbetering, neem dan afstand.

Soms lukt het je niet om een relatie zo te beïnvloeden dat jij er vrolijk van wordt. En dat is nu wel de bedoeling van een relatie: je moet ervan opknappen.

Lukt het je niet om de relatie te brengen in de richting waarin jij deze graag ziet, neem dan meer afstand. Dat kun je doen door minder contact op te nemen, je op de vlakte te houden of de ander persoon wat uit de weg te gaan.

Je kunt ook besluiten dat de relatie je niets positiefs oplevert en het contact in zijn geheel verbreken.

Is het niet mogelijk om afstand te nemen.

Als het je niet lukt om de relatie te verbeteren en je kunt ook geen afstand nemen doordat iemand bijvoorbeeld een collega is waar je wel mee moet samenwerken, dan heb je nog drie mogelijkheden:

 1. Kijk eens naar de mensen waar jouw familielid, vriend(in), kennis of collega wel goed mee kan opschieten en doe vervolgens wat zij doen. Wat doet de persoon die wel goed kan opschieten met je collega anders dan jij? Praat hij of zij meer over koetjes en kalfjes, terwijl jij heel zakelijk blijft? Is dat de reden dat hun relatie beter is? Wellicht kun je in je eigen gedrag wat aanpassen om jullie relatie op die manier ook te verbeteren. Als je dat wilt natuurlijk.
 2. Schakel een derde partij in om het probleem op te lossen. Bijvoorbeeld een gemeenschappelijke vriend of collega.
 3. Accepteer de relatie zoals deze is. Je hebt er alles aan gedaan en je kunt geen afstand nemen. Dan blijft er alleen maar over de ander en jullie relatie te accepteren zoals ze zijn. Dit is uiteraard de allerlaatste optie.

Heb je de bovenstaande tips geprobeerd? Kom je er nog niet uit? Dan gaat onderstaande e-cursus je helpen:


Verbeter je relaties in slechts 11 weken!

Goede relaties zijn de basis voor een gelukkig leven. Toch kosten sommige relaties je veel energie en geven je stress. Los je relatieproblemen op met deze online training en kies voor gezonde relaties met iedereen!

Ja, ik wil mijn relaties verbeteren

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

4 antwoorden
 1. Pollewop
  Pollewop zegt:

  Ik kan me mateloos irriteren aan mijn schoonmoeder en zwager, het is zo erg dat ik geen enkele positieve eigenschap meer van beide kan bedenken. Mijn man verwijt mij dat er iets mis is met mijn wijze van denken en dat ik dit probleem nu heb met zijn familie, maar dat hij verwacht dat er in mijn verdere leven nog wel meer mensen voorbij gaan komen waarmee ik dezelfde ‘problemen’ ga krijgen. Tijdens familiebezoek heerst er altijd een gespannen sfeer (volgens mijn man raken beide partijen gestressed van elkaar) en staan alle voelsprieten uit, wat het bezoek alleen maar nog vervelender maakt. Schoonmoeder en zwager lijken in gedrag helaas heel erg op elkaar en hebben dus helaas dezelfde ‘nukken’. Mijn man beaamt dit (gelukkig), omdat hij aan dit gedrag gewend is geraakt, snapt hij niet waar ik me druk om maak, ze vallen mij tenslotte niet persoonlijk aan, volgens hem moet ik me gewoon afsluiten als ze ‘irritant gedrag’ vertonen. Ik snap echter niet hoe ik dat moet doen en probeer de beide personen dan te negeren ( erg gezellig als je tijdens een bezoek met z’n vieren in een ruimte zit), dit lukt echter niet omdat ik elk zuchtje wat ze maken drie keer zo hard opvang.

  Wat te doen?

  Met vriendelijk groet,
  Pollewop

  Beantwoorden
 2. frankdemoei
  frankdemoei zegt:

  Beste P,

  Je hebt drie keuzes:
  1. Je neemt afscheid van je schoonfamilie of probeert het contact te minimaliseren.
  2. Je blijft gestrest door hun ‘nukken’.
  3, Je probeert je te concentreren op hun goede eigenschappen en leuke kanten en verbetert zo jullie relatie.

  Ik kan je niet adviseren wat voor jou het beste werkt, zeker niet ‘even’ in een reactie.
  Mijn ervaring is dat nummer 2 in ieder geval niet werkt…

  Beantwoorden
 3. Pollewop
  Pollewop zegt:

  Dag Frank,
  Dank je wel voor je snelle reactie. Punt 2 is inderdaad geen optie (meer). Hier heb ik helaas zelf veel te veel last van. Punt 1 kan altijd nog. Kun je mij een e-cursus aanbieden die mijnen helpen punt 3 te realiseren?
  Groet,
  Pollewop

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.