Luisteren is voor je relaties wat Pokon is voor planten: Niets anders doet je relaties harder groeien. Er zijn vijf redenen waarom luisteren soms zo moeilijk is. Als je die redenen weet, dan pas sta je open voor de ander. Beter luisteren is geen raketwetenschap, iedereen kan het leren. En het is eigenlijk heel eenvoudig!

Waarom is luisteren zo belangrijk?

Goed leren luisteren naar anderen is de belangrijkste sleutel tot betere relaties. Want hoe kun je echt een goede relatie hebben als je niet weet wat de ander bezighoudt? Dat is alsof je tennis speelt met een partner, maar geen enkele bal terugslaat. En in plaats daarvan alleen maar zelf ballen serveert. Lijkt dat op een leuk potje tennis?

Vaak zie je in relaties – zakelijk of privé – dat er geen echte communicatie is. In plaats van een dialoog tussen twee mensen, zijn er twee aparte monologen. Iedereen praat langs elkaar heen, omdat iedereen vooral zijn eigen ideeën wil spuien. Beter luisteren zorgt ervoor dat de monologen stoppen en er weer echte communicatie plaatsvindt.

Maar waarom is het soms zo moeilijk om beter te luisteren naar een ander?

Waarom praten we zoveel?

Als we ontdekken waarom we zo graag zelf praten, dan weten we ook waarom luisteren zo moeilijk kan zijn. Als je weet waarom je naar automatisch naar links gaat, dan weet je direct waarom het zo moeilijk is om naar rechts te gaan, nietwaar? Wel, dit zijn de meest voorkomende redenen waarom we zoveel praten:

1. We zijn enthousiast en willen ons verhaal kwijt.
2. We zijn meer geïnteresseerd in onszelf dan in de ander.
3. We houden zo meer controle over het gesprek.
4. We willen onszelf bewijzen.
5. We willen aandacht van de ander.

Dit zijn allemaal begrijpelijk redenen. Toch voorkomen ze verbondenheid en creëren ze afscheiding tussen jou en de ander. Hier is een andere manier van kijken:

1. We zijn enthousiast en willen ons verhaal kwijt.

Mooi, enthousiasme is fijn. Maar gedeeld enthousiasme is nòg fijner! Dus vergeet niet het enthousiasme van de ander óók te delen – door te luisteren naar wat hem/haar bezighoudt.

2. We zijn meer geïnteresseerd in onszelf dan in de ander.

Dan kun je je afvragen waarom je dit gesprek of deze relatie überhaupt nog hebt. Als de ander je niet interesseert, vervang dan je gesprekspartner. Tenzij je alleen geïnteresseerd bent in jezelf. Koop in dat geval een antwoordapparaat…

3. We houden zo meer controle over het gesprek.

Door continu te praten, heb je de totale controle over een gesprek. De ander komt er gewoonweg niet tussen. Realiseer je dat totale controle voor de ander niet goed voelt. Geef wat ruimte aan je gesprekspartner. Heb vertrouwen dat dit een gesprek niet enger of lastiger maakt, maar juist leuker en interessanter.


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

4. We willen onszelf bewijzen.

Misschien als we heel veel praten over onszelf, dat de ander ook overtuigd raakt hoe leuk we wel niet zijn. Maar bewijsdrang is erg vermoeiend. Als mensen niet zien hoe leuk je bent – zonder het te hoeven bewijzen – dan gaat veel praten ook niet helpen.

5. We willen aandacht van de ander.

Aandacht is een wederkerig compliment, niet iets dat je af kunt dwingen. Je wordt veel interessanter en boeiender als je aandacht geeft, in plaats van vraagt. Als je aandacht geeft aan de ander, dan krijg je het automatisch terug. Iedereen voelt zich prettig bij een goede balans.

Alles wat je over jezelf vertelt, weet je al.

Elk mens is wel gefascineerd door zichzelf. Alles wat we meemaken, houdt ons bezig. Elk pijntje, elke emotie, elke ervaring die we opdoen, heeft onze volledige aandacht. En dat is helemaal prima. Mijn suggestie is alleen om óók gefascineerd te zijn door anderen.

Alles wat je over jezelf vertelt, weet je al. Dus daar kun je weinig van leren. Maar wat een ander vertelt, dat is enorm leerzaam. Daar groei je pas echt van! Als je tien mensen over jezelf vertelt, doe je tien keer hetzelfde verhaal. Maar als je tien mensen vragen stelt, doe je tien nieuwe ervaringen op. Wat is waardevoller, denk je?

De echte voordelen van beter luisteren.

Dus hier zijn grootste de voordelen van beter luisteren:

1. Je maakt echt contact met de ander.
2. Het zorgt dus voor betere relaties met iedereen, in alle opzichten.
3. Je doet nieuwe inzichten op.
4. Je geeft een enorm compliment aan de ander, doordat je je aandacht geeft.
5. Dat cadeau krijg je vanzelf terug (tenzij de ander echt niet geïnteresseerd is in je – en dan weet je ook wat je moet doen).
6. Als er problemen zijn in de relatie, dan kun je alleen met luisteren begrijpen waar het echt om draait. Pas dan kun je het ook oplossen.
7. Je laat de controle los en dat geeft ontspanning. Veel praten kost energie, veel luisteren geeft energie.

Hoe kunnen we nu beter luisteren?

Wees geïnteresseerd! Zonder interesse kun je ook niet luisteren. Hoe leer je beter te luisteren? Dat is eenvoudig: stel vragen. Het maakt niet echt uit hoe je dat doet, zolang het maar gaat over wat de ander aan het vertellen is. Stel vragen en besteed aandacht aan de antwoorden. Luisteren is geen raketwetenschap, iedereen kan het leren. We zijn allemaal geboren met één mond en twee oren…

Mijn suggestie: maak er een spelletje van. Hoelang lukt het je om dingen te vragen aan een ander, zonder over jezelf te praten? Dat lijkt wat kunstmatig, maar het is een hele goede oefening. Mensen vinden het fantastisch om over zichzelf te praten. Dus al je beter contact wilt maken, geef ze dan die gelegenheid. Bijna iedereen zal dat waarderen!

Wil je betere communicatie in je relaties? Bestel dan de volgende e-cursus:


WIL JE BETERE RELATIES?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

JA, IK WIL BETERE RELATIES

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt