Aandacht – de sleutel tot betere relaties

Hoe krijg je betere relaties met de mensen die belangrijk voor je zijn? Het begint met je bewust te worden van je huidige relaties.

1 – Wat zijn de uitdagingen?
2 – Welke relaties zijn fijn en welke kosten je energie?
3 – Is er balans tussen jouzelf en de ander?

Uiteindelijk kom je erachter dat meer aandacht de sleutel is tot betere relaties.

Aandacht bestaat eigenlijk uit drie delen:

a) aandacht voor welke relaties je kiest.
b) aandacht voor de ander in je relaties.
c) aandacht voor jezelf in je relaties.

Vergeet één van deze en je hebt een probleem.

Sleutel 1: Aandacht voor je relaties

Relaties bepalen voor een groot deel de kwaliteit van je leven. Als je later terugkijkt op je leven, wat maakte het dan de moeite waard? Was het je bankrekening, je status, je medailles of prestaties?

Of waren het de mensen waar je je leven mee hebt gedeeld? Ik vermoed het laatste…

Relaties bloeien op door aandacht – en ze verwelken door een gebrek aan aandacht. Soms denk je: “Hem spreek ik later wel,” of: “Ik zal haar binnenkort eens opbellen.”

Totdat je erachter komt dat je de ander al een jaar niet hebt gezien…

Dus waardeer de mensen die belangrijk zijn in je leven en geef ze de aandacht die ze verdienen.

Als aandacht niet helpt, is er inzicht nodig.

Sommige relaties kosten je veel energie. Hoe je het ook probeert te verbeteren, het lukt je niet. Dit heeft niets te maken met aandacht, maar met wijsheid.

Als een relatie krampachtig aanvoelt, moet je misschien niet doorzetten, maar juist loslaten. Laat de relaties los waar je – structureel – niet van opknapt.

Het doel van goede relaties is immers dan je er energie van krijgt. Wat heeft het anders voor zin?

Het voordeel van loslaten is dat je nu meer tijd hebt voor relaties die beter bij je passen. Pas als je loslaat wat je energie kost, creëer je ruimte voor een relatie die je energie geeft.

Hoe meer je jezelf waardeert, hoe makkelijker je die beslissing kunt maken…

Niemand – ook de ander niet – groeit door een slechte relatie. Laat het los zodat je nieuwe deuren openzet voor de mensen waar je je wel goed bij voelt.


”Hallo… Zelfvertrouwen!”

Heb jij genoeg van twijfel en onzekerheid?

Volg onze GRATIS serie:

Weg met Onzekerheid – Hallo Zelfvertrouwen!

Ontdek de Krachtige Weg naar Meer Zelfrespect!

“Mijn zelfvertrouwen groeit met de dag. Zowel op het werk als in mijn privéleven voel ik me gelukkiger. Ik sta er zelf van te kijken, maar het is waar. Bedankt voor de hulp!”


Sleutel 2: Aandacht in je relaties.

Aandacht is het mooiste compliment dat je iemand kunt geven.

Wanneer heeft iemand jou voor het laatst totale aandacht gegeven? Wanneer hing iemand aan je lippen en bleef doorvragen om meer van je te horen? Dat is een fijn gevoel, nietwaar?

Hier is een inzicht: Alles dat je wilt ontvangen, moet je eerst kunnen geven.

Wil je meer aandacht van een ander, geef dan eerst zelf meer aandacht.

Soms zitten we te veel in ons hoofd – dus niet in het gesprek. We zijn (in onze gedachten) totaal ergens anders. We praten wel, maar er is geen echt contact.

Waarom niet? Omdat we de relatie met onze gedachten op dat moment belangrijker vinden dan de relatie die tegenover ons zit…

Geef de ander het compliment van jouw aandacht.

Breng je aandacht weer naar het hier en nu – en vooral naar de ander.

Laat al je gedachten, zorgen, dit-moet-ik-ook-nog-doen-lijstjes los en concentreer je op degene die bij je is. Schenk hem of haar het compliment van jouw onverdeelde aandacht. Stel vragen, reageer, bevestig of geef je eigen mening. Geniet van het gesprek…

Aandacht is de beste tip om je communicatie te verbeteren.

Het gaat er niet om interessant te zijn. Het gaat erom geïnteresseerd te zijn, dat is de sleutel tot een betere communicatie.

In het eerste geval heb je twee mensen die langs elkaar heenpraten omdat ze allebei interessant willen zijn. In het twee geval heb je een diepgaand gesprek met oprechte aandacht en belangstelling voor elkaar.

Waar kies je voor?

Sleutel 3: Aandacht voor jezelf.

De mensen in je leven zijn hier niet toevallig.

Afgezien van je familie heb je iedereen in je leven òf aangetrokken òf toegelaten. Of het nu positieve of negatieve relaties zijn, elke relatie heeft een aantal doelen.

1 – Ten eerste om je leven en ervaringen te delen met die persoon.
2 – Ten tweede om te leren van deze relatie en die ervaring te gebruiken in de toekomst.
3 – En ten derde om te ontdekken wie je zelf bent…

Door relaties doe je zelfkennis op, want iedereen die je tegenkomt, leert je iets. En dit alles helpt je om jezelf te ontdekken:

Wat past bij mij en wil ik meer van? Wat past niet bij mij en wil ik loslaten?

Dat zijn de twee fundamentele vragen die de koers in je leven bepalen.

Relaties helpen je daarbij.

De balans tussen jezelf en de ander.

Besef dat de helft van de relatie van jou afhangt. Neem niet de verantwoordelijkheid voor de ander, maar neem wèl de verantwoordelijkheid voor jezelf: Respecteer je voorkeuren, waardeer je persoonlijkheid, blijf trouw aan je wensen en geef je grenzen aan.

Een relatie waarin je jezelf verliest, is niet de relatie die je nodig hebt…

Door dicht bij jezelf te blijven, kun je ook meer toevoegen aan een relatie. Blijf  authentiek, zeg wat je vindt en vertel wat je voelt. Dat verdien je en dat verdient de ander ook.

Natuurlijk moet jij de ander ook accepteren zoals die is. Twee mensen die beiden zichzelf zijn en dat ook in elkaar waarderen, dat is de basis voor een gezonde relatie!

De volgende e-cursus gaat je daarbij helpen:


Wil jij gezonde relaties?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties met Iedereen.

Geef je grenzen aan en los je relatieproblemen op.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Verbeter je relaties


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • josephina schreef:

    Hallo Frank,

    je schrijft als een relatie krampachtig aanvoelt moet je hem juist loslaten. Maar wat als het je eigen kind betreft? Ik heb een kind wat veel problemen heeft (vooral in haar hoofd) en als ze niet krijgt wat ze wilt dan kan ze heel onredelijk reageren. Dan is ze boos, teleurgesteld en een hele tijd onbereikbaar. Daar word ik soms heel verdrietig van.
    Dus m.a.w. een moeizame relatie. Maar loslaten kan ik haar niet.

    groeten

  • Beste Josephina,

    Ik kan me voorstellen dat je daar verdrietig van wordt. Soms is loslaten geen optie, meestal als het gaat om diegenen waar we geen afscheid van kunnen of willen nemen. Ik weet niet hoe oud je kind is, wellicht dat het na verloop van tijd weer bijtrekt als ze leert dat haar houding te veel botst met haar omgeving. In de tussentijd is het aan ons om anderen te leren hoe we behandeld willen te worden. Soms moeten we duidelijk(er) maken wat we accepteren en wat niet..

    Vriendelijke groet,
    Frank

  • Hetzelfde geldt voor broers en zussen. Als je degene met wie het niet klikt loslaat, blijf je je schuldig voelen en stuur je toch maar die verjaardagkaart. In mijn geval voelt het niet oprecht; ik kan mijn familielid toch niet helemaal negeren?

  • Beste Petra,

    Dat hoeft ook niet. Er is een mooie balans tussen (wat) afstand nemen, iemand negeren en rekening houden met je eigen behoeften.
    Die balans ligt voor iedereen weer anders en dat bepaal je natuurlijk helemaal zelf :)

    Vriendelijke groet,
    Frank

  • Angela schreef:

    Hallo Frank,

    Mijn vriend en ik hebben nu 2 jaar een relatie maar hij is zo onzeker over de relatie dat ik er bijna gek van word. Hij is zo bang om mij te verliezen.

    Wat kan ik hier aan doen??

  • Beste Angela,

    Ik neem aan dat je zelf geen signalen afgeeft dat je hem zult verlaten en dat er wat dat betreft geen reden is onzeker te zijn. Vraag hem eens precies waarom hij denkt dat dit zou kunnen gebeuren en filter de fantasie van de werkelijkheid. Hopelijk ziet hij dat er in de werkelijkheid geen reden is onzeker te zijn. Maar daarmee ben je eigenlijk iemand aan het coachen. Hij zal zelf ook de verantwoordelijkheid moeten nemen dit op te lossen.

    Vriendelijke groet,
    Frank

  • Mijn zoon is nu in de puber en zij rot dingen tegen mij van stik in je depressie die ik ooit gehad heb en rot hond wat je bent en ik ben juist altijd tegoedig en de mensen om mij heen zeggen sla hem verrot dat pik je toch niet maar slaan kan ik niet ik had het wel tegen mijn zoon gezegd maar reageert er niet echt op ik heb gezegd dat houd mij wel bezig dat je dat gezegd hebt en dat ging alleen maar om de computer die ik af heb gepakt om dat hij slechte cijfers had op school en hij sloeg helemaal door dat ik zijn computer afpakte ik kreeg wel tip van iemand doe is 1 op1 wat met hem want alkes wat jij doet zo als winkelen en tuincentrum vindt die andere zoon wel leuk die gaat altijd overal lekker mee en die ander vraagt negatieve aandacht om dat je met ander wel alles doet die heeft geluk dat hij jouw dingen leuk vindt maar die andere die neem je nooit 1 op 1 mee misschien dat het daar door komt hij is 12 die outste heb jij een tip laat het me graag weten voel mij er niet lekker onder heb al toevallig een moeileke tijd met mijn fam

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >