Krijg je het benauwd omdat je alles samen moet doen? Mis je de tijd voor jezelf? Wil je meer vrijheid en je eigen leven leiden, ook al heb je een relatie? Ontdek dan waarom iemand alles samen wilt doen. Ontdek waarom iemand moeite heeft met ruimte. Pas als je dat weet, kun je het ook oplossen.

24 uur per dag bij elkaar.

Ik had ooit een relatie met een vrouw die zei: “Ik wil alles samen doen, 24 uur per dag.” Met alles bedoelde ze ook echt alles: samen werken, samen vrienden bezoeken, samen uitgaan. Geen moment meer zonder elkaar. Ik kreeg het Spaans benauwd – hoe verstikkend! Er was totaal geen ruimte meer voor mezelf. Nodeloos te zeggen dat de relatie niet lang heeft geduurd.

Misschien is dit een wat extreem voorbeeld. Toch zijn er relaties waarin partners altijd samen zijn. Alsof ze aan elkaar zijn gegroeid: één lichaam met twee hoofden. Niets mis mee, zolang ze daar allebei voor kiezen. Maar toch, persoonlijk denk ik dat een gezonde relatie bestaat uit twee mensen die elkaar in hun waarde laten. Daarvoor moet je iemand de vrijheid gunnen zichzelf te zijn. Ook los van jou.


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Waar ben ik gebleven?

Soms zie ik jonge stellen met een gezamenlijk e-mailadres. Het lijkt wel of ze apart van elkaar niet aanspreekbaar zijn. Waarom zou je alles van je partner willen lezen? Waarom zou je willen dat je partner alles van jou leest? In plaats van “ik@email.com”, is er alleen nog maar “wij@email.com”. Waar is de ik gebleven?

Soms wil je afspreken met een vriend(in) en lukt dat niet: alleen het hele pakket is beschikbaar. Dus je krijgt de partner en eventueel de kinderen er ook bij. Ook al ken je de ander al tien jaar, alleen afspreken gaat niet. Want ze doen alles saampjes

Waarom wil je alles samen doen?

Natuurlijk is het logisch dat je in het begin van een relatie alles samen wilt doen. Natuurlijk is het logisch dat je na twintig jaar samenzijn met elkaar bent vergroeid. Dat is helemaal prima. Maar wat doe je als je te weinig ruimte krijgt in je relatie? Of je vindt dat je zelf te weinig ruimte geeft? De vraag is: “Waarom wil iemand alles samen doen?” Ik denk dat daar drie redenen voor zijn:

1. Alleen is eenzaam.

Sommige mensen voelen zich eenzaam zonder partner. Ze hebben zelf weinig vrienden, weinig hobby’s en weinig eigen plannen. Alles samen doen is veilig, want alleen is maar alleen. En was dat nu juist niet de bedoeling van een relatie? Nooit meer alleen te hoeven zijn?

De oplossing is niet om alles samen te doen. Daarmee verstik je de ander. De oplossing is om nieuwe plannen te maken, nieuwe hobby’s te ontdekken, nieuwe vrienden te vinden. Los van je partner. Bovendien is er een groot verschil tussen alleen zijn en eenzaam zijn.

2. Samen zijn we ‘iemand’.

Sommige mensen hebben alleen een identiteit binnen een relatie. Ze voelen zich niet compleet zonder partner. Samen zijn ze sterk, alleen zijn ze zwak. Sommige stellen kijken zelf neer op singles: “Ach, wat zielig…” Want samen zijn we ‘iemand’ – alleen zijn we niemand! Als je je identiteit ophangt aan de relatie met je partner, wat doe je dan als je partner er niet is? Dat is eng, nietwaar?

3. Bang voor afstand.

Het kan ook zijn dat iemand bang is de ander te verliezen zonder toezicht. “Wie weet wat er dan gebeurt als de ander iets doet zonder mij? Misschien komen ze erachter dat ze dat eigenlijk veel leuker vinden. En dan ben ik weer alleen!” De beste manier om dit te voorkomen is te zorgen dat je altijd een oogje op de ander houdt. Dat kan er ook niets vreemds gebeuren!

Ruimte en vertrouwen.

In een gezonde relatie is er ruimte en vertrouwen. Je doet samen leuke dingen en geniet van elkaars gezelschap. Maar je beseft tegelijkertijd dat de ander ook een eigen leven heeft. Niemand kan alles bij één persoon vinden. Je hebt toch ook verschillende vrienden of vriendinnen? Met de één lach je, met de ander heb je serieuze gesprekken. De één is sportief en de ander avontuurlijk. Het idee dat één persoon aan al je behoeften kan voldoen is een illusie.

Bovendien, als je alles samen doet, waar moet je dan nog over praten? Het is toch leuk om elkaar nieuwe ervaringen te vertellen? Geef elkaar de ruimte en laat elkaar vrij. Als er genoeg vertrouwen is, is dit nooit een probleem. Zo krijg je de kans je eigen leven te leiden, ook binnen een relatie.

Wil je je relaties verbeteren? Wil je meer ruimte, meer vertrouwen, een beter gevoel? Wil je gezonde relaties waar je van opknapt? Bestel dan de onderstaande e-cursus :


WIL JE BETERE RELATIES?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

JA, IK WIL BETERE RELATIES

15.000+ cursisten gingen je voor!



Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt