Meer ruimte in je relatie

Krijg je het benauwd omdat je alles samen moet doen? Mis je de tijd voor jezelf? Wil je meer vrijheid en je eigen leven leiden, ook al heb je een relatie? Ontdek dan waarom iemand alles samen wilt doen. Ontdek waarom iemand moeite heeft met ruimte. Pas als je dat weet, kun je het ook oplossen.

24 uur per dag bij elkaar.

Ik had ooit een relatie met een vrouw die zei: “Ik wil alles samen doen, 24 uur per dag.” Met alles bedoelde ze ook echt alles: samen werken, samen vrienden bezoeken, samen uitgaan. Geen moment meer zonder elkaar. Ik kreeg het Spaans benauwd – hoe verstikkend! Er was totaal geen ruimte meer voor mezelf. Nodeloos te zeggen dat de relatie niet lang heeft geduurd.

Misschien is dit een wat extreem voorbeeld. Toch zijn er relaties waarin partners altijd samen zijn. Alsof ze aan elkaar zijn gegroeid: één lichaam met twee hoofden. Niets mis mee, zolang ze daar allebei voor kiezen. Maar toch, persoonlijk denk ik dat een gezonde relatie bestaat uit twee mensen die elkaar in hun waarde laten. Daarvoor moet je iemand de vrijheid gunnen zichzelf te zijn. Ook los van jou.

Wil jij je relaties verbeteren?

De online cursus Betere Relaties gaat je helpen!

Geef je grenzen aan - en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening - en het werkt!”Waar ben ik gebleven?

Soms zie ik jonge stellen met een gezamenlijk e-mailadres. Het lijkt wel of ze apart van elkaar niet aanspreekbaar zijn. Waarom zou je alles van je partner willen lezen? Waarom zou je willen dat je partner alles van jou leest? In plaats van “ik@email.com”, is er alleen nog maar “wij@email.com”. Waar is de ik gebleven?

Soms wil je afspreken met een vriend(in) en lukt dat niet: alleen het hele pakket is beschikbaar. Dus je krijgt de partner en eventueel de kinderen er ook bij. Ook al ken je de ander al tien jaar, alleen afspreken gaat niet. Want ze doen alles saampjes

Waarom wil je alles samen doen?

Natuurlijk is het logisch dat je in het begin van een relatie alles samen wilt doen. Natuurlijk is het logisch dat je na twintig jaar samenzijn met elkaar bent vergroeid. Dat is helemaal prima. Maar wat doe je als je te weinig ruimte krijgt in je relatie? Of je vindt dat je zelf te weinig ruimte geeft? De vraag is: “Waarom wil iemand alles samen doen?” Ik denk dat daar drie redenen voor zijn:

1. Alleen is eenzaam.

Sommige mensen voelen zich eenzaam zonder partner. Ze hebben zelf weinig vrienden, weinig hobby’s en weinig eigen plannen. Alles samen doen is veilig, want alleen is maar alleen. En was dat nu juist niet de bedoeling van een relatie? Nooit meer alleen te hoeven zijn?

De oplossing is niet om alles samen te doen. Daarmee verstik je de ander. De oplossing is om nieuwe plannen te maken, nieuwe hobby’s te ontdekken, nieuwe vrienden te vinden. Los van je partner. Bovendien is er een groot verschil tussen alleen zijn en eenzaam zijn.

2. Samen zijn we ‘iemand’.

Sommige mensen hebben alleen een identiteit binnen een relatie. Ze voelen zich niet compleet zonder partner. Samen zijn ze sterk, alleen zijn ze zwak. Sommige stellen kijken zelf neer op singles: “Ach, wat zielig…” Want samen zijn we ‘iemand’ – alleen zijn we niemand! Als je je identiteit ophangt aan de relatie met je partner, wat doe je dan als je partner er niet is? Dat is eng, nietwaar?

3. Bang voor afstand.

Het kan ook zijn dat iemand bang is de ander te verliezen zonder toezicht. “Wie weet wat er dan gebeurt als de ander iets doet zonder mij? Misschien komen ze erachter dat ze dat eigenlijk veel leuker vinden. En dan ben ik weer alleen!” De beste manier om dit te voorkomen is te zorgen dat je altijd een oogje op de ander houdt. Dat kan er ook niets vreemds gebeuren!

Ruimte en vertrouwen.

In een gezonde relatie is er ruimte en vertrouwen. Je doet samen leuke dingen en geniet van elkaars gezelschap. Maar je beseft tegelijkertijd dat de ander ook een eigen leven heeft. Niemand kan alles bij één persoon vinden. Je hebt toch ook verschillende vrienden of vriendinnen? Met de één lach je, met de ander heb je serieuze gesprekken. De één is sportief en de ander avontuurlijk. Het idee dat één persoon aan al je behoeften kan voldoen is een illusie.

Bovendien, als je alles samen doet, waar moet je dan nog over praten? Het is toch leuk om elkaar nieuwe ervaringen te vertellen? Geef elkaar de ruimte en laat elkaar vrij. Als er genoeg vertrouwen is, is dit nooit een probleem. Zo krijg je de kans je eigen leven te leiden, ook binnen een relatie.

Wil je je relaties verbeteren? Wil je meer ruimte, meer vertrouwen, een beter gevoel? Wil je gezonde relaties waar je van opknapt? Bestel dan de onderstaande e-cursus :


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Niet te snel oordelen over relaties die in hun vrije tijd er bewust voor kiezen altijd samen te zijn. Of hoogst zelden iets van elkaar doen omdat het zo uitkomt of niet anders kan. Het ligt ook aan de aard van de relatie en hoe close je met elkaar bent. En het is best mogelijk dat je dat met een vorige relatie niet had en met een volgende relatie wel. Er bestaan zeker relaties waarin ruimte ook mogelijk is terwijl je min of meer samen bent. Je partner is dan ook je beste vriend/in en je kunt gewoon met alles bij elkaar terecht. En hebt in die zin geen ander meer nodig. Wat niet betekent dat je daarom geen contacten meer hebt. Dat mensen niet kunnen begrijpen heeft ook te maken met cliché. Dat men meent het hoort zo en niet anders. Het is normaal dat dat niet kan. Onzin.

 • Beste Ulla,

  Zoals ik schreef: “Er is niets mis mee, zolang ze daar allebei voor kiezen. Dat is helemaal prima.”
  Dit artikel is meer voor de mensen die vinden dat ze te weinig ruimte krijgen in een relatie.
  Als jij er tevreden mee bent, is dat toch helemaal prima?

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Nou ik vindt het wel verstikkend. Ik ben iemand die mijn vrijheid nodig heeft. Die sociale contacten nodig heeft. Zo ontwikkel ik mezelf. Het feit dat ik wil kunnen gaan en staan waar ik wil en met wie ik wil is voor mjjn partner niet te begrijpen.
  Het feit dat ik mannenvrienden heb vindt hij ook al raar. In zijn ogen kunnen een man en een vrouw geen vrienden zijn. Wat in mijn geval het spreekwoord ‘zoals de waard is vertrouwd hij zikn gasten’ van toepassing maakt. Ik heb hem altijd zijn vrijheid gegeven. Zat niet te zeuren over hoe laat hij thuis was en ook niet over waar hij allemaal uithing. Je moet elkaar immers vertrouwen toch. Andersom is het echter een heel ander verhaal.

  Sjah het is dan ook niet voor niets dat we nu de keuze hebben gemaakt te gaan scheiden. Het heeft me ruim 1, 5 jaar van mijn leven gekost om die beslissing definitief te nemen. Maar ik ben ervan overtuigd dat het op den duur beter is voor ons beiden.
  Hij kan iemand zoeken die hetzelfde leven wil als hem en ik kan mijn eigen leven leiden. Natuurlijk ga ik hem missen. Hij is geen slechte man, maar hij en ik zijn een slechte combinatie.

 • Ingrid schreef:

  Nu ik dit lees wil ik graag wat kwijt,heb nu ruim drie jaar een relatie,hij wil niet samen wonen,en wil zijn vrijheid,en mij voor de leuke dingen,heb hier geen goed gevoel bij,ik mis veel warmte en geef veel,laat hem wel vrij,want ik heb ook mijn eigen ding. Als ik mijn ding doe vind hij dat niet fijn,,,hij zegt ook eerlijk ik wil meer dingen voor mezelf doen,kan hij dan niet beter alleen zijn vraag ik me af? Hij zegt ook eerlijk alles te willen,zijn vrijheid,een relatie en alles zoals hij het wil,,,hebben nu op het moment een time out,,,en denk dat ik beter verdien,,hoor graag jullie mening,,,een gevoelige vis

 • Beste Ingrid,

  Niemand verdient het om zich slecht te voelen.
  Lees je eigen verhaal nog eens terug en vraag jezelf af of dit klinkt als een relatie die in balans is.
  Voor iedere persoon die iets doet (in een relatie) is er ook één die het toelaat/toestaat/accepteert.

  Dus als dit je geen energie geeft, maak dan een ‘betere’ beslissing :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Claire schreef:

  Ik denk dat iedereen ze vrijheid nodig heeft.
  Ik heb nu ruim 2,5 jaar een relatie, ben 4 maanden terug bij hem in het bedrijf gegaan dus zijn nu echt 24/7 samen, het punt is dat ik na 3 weken met een burn out kwam te zitten en dat nu over is gegaan in een angststoornis, ik denk zelf dat dat komt omdat we 24/7 samen zijn.

 • relatie van drie jaar nu .. ik ben van een redelijk sociaal actief persoon naar een huissloor geevolueerd. het is er zo hard ingedramd dat koppels niets alleen kunnen doen dat ik bang heb gekregen nog iets te ondernemen. gevolg is dat ik weinig sexueel actief ben geworden en naar hoekjes zoek om even alleen te kunnen zijn. vriendschappen verwateren, initiatief blijft weg.
  Ik ben gewoonweg bang geworden in deze relatie om iets te doen. Ik werd gecontroleerd ( facebook en telefoon) , ik werd constant aangesproken op het feit dat ik nachtwerk doe (15 nachten permaand), de druk is me te hoog geworden en ben verlamd .. ik begrijp heel goed wat het is om verstikt te worden. ik motiveer haar om dingen met vrienden alleen te doen maar de boodschap komt niet over . ik geef haar al het vertrouwen zodanig dat ik ook misschien eens iets zou kunnen doen en misschien gemotiveerd te worden. want dat heb ik nu nodig . dat ze mee terug opbouwd wat ze afgebroken heeft. maar helaas sta ik er alleen voor en heb ik de kracht niet meer om het zelf op te nemen.
  wat nu ?

 • Beste Ronny,

  Dat klinkt niet als een relatie die in balans is. Controle is het tegenovergestelde van vertrouwen en vertrouwen is essentieel voor elke relatie. Er zijn twee mensen nodig om een relatie te verbeteren en als je de enige bent dan is dat helaas niet voldoende.

  Met dit artikel krijg je meer inzicht of je afstand of afscheid moet nemen:
  https://www.newstart.nl/blog/wanneer-moet-je-afstand-nemen-in-je-relaties/

  Heel veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Hallo,
  Ik ben een ‘jongeman’ van 21. Heb byna 3 jaar een relatie, waarvan we al 2 jaar samenwonen. Ikzelf heb graag tijd voor mezelf. Zoals eens een keer alleen kunnen uitgaan met vrienden enz. Helaas kan dit niet, want als ik met zo’n idee by haar afkom is er al ruzie op voorhand. Ze klaagt dan dat ze alleen zal zyn enz. Vriendinnen heeft ze naar eigen zeggen niet, hoewel ze nooit contact wil opnemen met meisjes die ze kent. Ik voel me op sommige momenten een echte huisduif en zo wil ik echt niet zyn. Hoewel ik ieder weekend naar myn favoriete voetbalploeg ga kijken (om toch eens buiten te raken) met vrienden. Is er vaak op voorhand al ruzie dat ik weer te lang zal wegzitten. Meestal kom ik dan ook thuis en is er ruzie.
  Ik weet niet wat ik moet doen.. want ik apprecieer echt wat ze doet in ons huis. En dat maakt het ook zo moeilijk. Myn hoofd is 1 grote warboel, aan de ene kant wil ik dit echt niet meer, en aan de andere kant is er iets dat me tegenhoud haar achter te laten.

 • Beste Aaron,

  Ik denk dat het probleem is dat je vriendin niet alleen kan zijn en zich afhankelijk maakt van jou (om zich goed te voelen). Ik denk dat je haar heel duidelijk moet maken dat het niet gezond om geen andere mensen buiten de relatie te zien. Dat is lastig omdat je wel aan jezelf kunt werken, maar je vriendin helaas niet kunt veranderen als ze dat niet wilt. Maar je eigen vrijheid is te belangrijk om dit te accepteren. Dus maak het haar heel duidelijk en bepaal voor jezelf hoelang je wilt wachten voordat het verbetert – of niet. Je kunt ook vragen stellen om erachter te komen waarom ze niet wil dat jij zonder haar de deur uit gaat. Dit geef jou een beter inzicht in haar motivatie en laat haar hopelijk inzien dat het niet realistisch is te verwachten dat jullie alles samendoen. Uiteindelijk is het gewoon angst (om alleen te zijn, voor wat er gebeurt als je dingen zonder haar doet), dus als je haar kunt geruststellen dat hier geen reden voor is, dan kan ze deze angst hopelijk wat loslaten.

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >