omgaan met negatieve mensen

Omgaan met negatieve mensen is zo vermoeiend! Heb jij negatieve mensen in je omgeving? Kost dat je veel energie? Hoe bepaal je wie negatief is en hoe houd je afstand?

Dit artikel geeft 3 eenvoudige stappen voor het omgaan met negatieve mensen.

Omgaan met negatieve mensen – stap 1:

Bepaal of iemand negatief is.

Negatieve mensen herkennen is makkelijk. Hoe weet je of iemand negatief is? Dat kun je bepalen aan de hand van deze vragen:

1. Ziet hij of zij overal beperkingen en problemen?
2. Ligt de schuld altijd bij anderen?
3. Doet hij of zij zelf weinig om het op te lossen?

Dan heb je te maken met een negatief persoon. Negatieve mensen zien overal problemen en focussen op wat er niet goed is.
Dat wat niet goed is, is nooit hun schuld. Het wordt altijd veroorzaakt door anderen. Als die nou maar eens zouden luisteren!

Besef dat deze instelling jouw relatie met anderen bepaalt, voor 100%. Je krijgt wat je geeft in elke relatie.


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Hoe kun je negatieve mensen herkennen?

Negatieve mensen zien overal problemen, maar doen er niets aan.

Klagen is een manier om niet in actie te komen. Als je er wel iets aan doet, dan heb je immers geen tijd om erover te klagen.
Daarnaast hebben negatieve mensen de neiging niet echt naar jouw mening te luisteren – ze hebben het veel te druk met zichzelf.

Zo, dat is duidelijk! Nu weet je wie negatief is.

Natuurlijk heeft iedereen daar wel eens last van, ook jij en ik.

Maar het gaat nu om de mensen die dagelijks dit gedrag vertonen. Die hardnekkig vasthouden aan negatief denken. Die onverbeterlijke pessimisten zijn. Die gewoon niet anders kunnen.

Hoe ga je om met negatieve mensen? Hoe blijf je dicht bij jezelf en laat je niet meesleuren?

Omgaan met negatieve mensen – stap 2:

Probeer de volgende trucs:

Er zijn veel manieren om te reageren op negatieve mensen. Ik geef je alvast twee trucs:

1. Verander het onderwerp.

De focus ligt bij iets negatiefs. Verander dat – wijs de ander op iets positiefs. Vraag bijvoorbeeld: “Wat is er goed gegaan de afgelopen week? Wat vond je daar leuk aan? Waar heb je nu zin in? Waar verheug je je op?”

Zo wordt de negatieve persoon gedwongen om zijn of haar aandacht te verschuiven. Je kunt niet én klagen én praten over iets moois. Niet op hetzelfde moment.
Zeer waarschijnlijk zal de ander snel weer praten over iets negatiefs: daar kun je op wachten. Verander dan gewoon weer het onderwerp.

2. Houd een spiegel voor.

Ik zat een jaar of 12 geleden met iemand in een zakelijk gesprek. Hij maakte de plannen en ik moest ze uitvoeren. Op elk idee dat hij gaf, antwoordde ik: “Daar heb ik geen tijd voor.” Op een gegeven moment zei hij: “Waarom ben je zo negatief? Je ziet alleen maar beperkingen, zo komen we nooit vooruit.” Dat heeft me aan het denken gezet.

Hij had namelijk gelijk.

Ik kan je niet beloven of de persoon in jouw omgeving ook gaat nadenken. Als veranderen van onderwerp niet werkt, probeer dan het volgende te zeggen:

1. “Het valt me op dat je erg negatief bent. Zullen we een leuker onderwerp kiezen?”
2. “Ik begrijp dat je dat niet leuk vindt. Wat ga je er nu precies aan doen?”
3. “Hoe kun je ook de positieve kant hiervan inzien?”
Je kunt ongetwijfeld zelf ook een paar voorbeelden verzinnen.

Mensen die vastzitten in negatief denken, begrijpen geen subtiele signalen. Ironie, een kleine steek of een hint: het gaat allemaal aan ze voorbij. Wees dus niet te subtiel: wees vooral duidelijk.

Als de ander daarop reageert door je vragen negatief te beantwoorden, dan is het tijd voor de derde stap:

Omgaan met negatieve mensen – stap 3:

Houd het beperkt.

Onderbreek het gesprek als je het gevoel hebt meegesleept te worden. Als je merkt dat je zelf ook steeds somberder wordt. Dan wordt het tijd om afstand te nemen. Soms is het gewoon het beste om negatieve mensen te mijden. Want waar je mee omgaat, daar word je mee besmet. Positiviteit is besmettelijk, maar negatief denken helaas ook…

Verzin willekeurig welk excuus om jezelf te verwijderen uit het gesprek. Je hebt het druk, je moet wat anders doen, je hebt een afspraak: het maakt niet uit.

Negatieve mensen loslaten

Deze tactiek is handig als je de vorige twee trucs hebt geprobeerd en ze hadden geen effect. Dan kun je beter aan jezelf denken.
Het helpt meestal niet om de ander te confronteren met zijn of haar negatieve houding. Je kunt het wel proberen, maar reken er niet op.

Kun je negatieve mensen loslaten? Natuurlijk! Als iemand je een brandende pan in je handen stopt, dan hoef je die toch ook niet vast te blijven houden? Als een relatie je pijn doet, is het beter om die los te laten…

Moet je negatieve mensen loslaten? Dat hangt natuurlijk van jou af. Je moet niets, maar het is wel slim om ervoor te zorgen dat je je zo goed mogelijk voelt. Helpt deze relatie je daarbij of zit hij juist in de weg? Dat is de echte vraag…

Het grotere plaatje.

De vraag is natuurlijk of je wel negatieve mensen in je omgeving wilt. Soms heb je die keuze niet: misschien heb je een negatieve collega, partner of familielid.

In dat geval is het lastiger om afstand te houden.

Besef wel dat je uiteindelijk altijd zelf de keuze hebt: wil ik deze persoon in mijn leven of niet? Je kunt altijd afstand houden of afscheid nemen. Alleen jij bepaalt dat. Wat je relatie met de ander ook is.

Omgaan met iemand die zwaar op de hand is

Soms hoor je: “Mijn man is altijd zo negatief.” Of: “Mijn vriend is altijd negatief: altijd problemen zien, altijd negatief denken. Ik word er zo moe van!” Of: “Ik heb een erg negatieve partner, hij is altijd boos en negatief. Ik weet niet hoe ik moet omgaan met iemand die zo zwaar op de hand is. Hij sleurt me met zich mee.”

Dan weet je dat de relatie op springen staat. Je kunt energievretende mensen maar zo lang tolereren voordat je besluit de stekker uit de relatie te trekken.

Negatief denken is besmettelijk: het infecteert niet alleen jezelf, maar ook je omgeving. Negatieve mensen zijn geen aanwinst voor je leven. Iedereen kan leren om positiever te zijn. Niemand kiest er natuurlijk bewust voor om negatief te zijn. Niemand voelt zich goed bij negatief denken.

Wie kan negatieve mensen helpen?

Iedereen mag natuurlijk negatief zijn – en iedereen is dat ook wel eens – maar continu negatief zijn is een ziekte. De enige die zich daarvan kan genezen is het slachtoffer zelf – mits deze zichzelf niet meer ziet als slachtoffer en de verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen leven…

Je kunt jezelf niet bevrijden van negatieve gedachten als je denkt dat die gedachten de schuld zijn van andere mensen.

Het verschil tussen ‘het kan’ en ‘het kan niet’ is maar één woord. Maar dat woord bepaalt wel de kwaliteit van je leven!

Wat is jouw ervaring met negatieve mensen? Vind je het lastig om ermee om te gaan? Vind je het zelf moeilijk positief te blijven?

De volgende online cursus leert je omgaan met negatieve mensen en je relaties te verbeteren:


WIL JE BETERE RELATIES?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

JA, IK WIL BETERE RELATIES

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt