De ongelofelijke kracht van je focus

Waar je op focust, wordt sterker in je beleving. Als je je aandacht richt op iets negatiefs, ervaar je dat sterker – in je gedachten en in je gevoel. Als je je aandacht richt op iets positiefs, wordt dàt sterker in je beleving. Dit inzicht klinkt eenvoudig, maar is ongelofelijk krachtig als je het echt beseft – èn toepast.

Waarom is focus zo belangrijk?

Wel, je focus is de basis van elke ervaring in je leven. Laat dat maar even doordringen. Een eenvoudig voorbeeld: Stel dat je op vakantie bent. Je zit op je favoriete plek, in je favoriete land. De zon schijnt, je bent omringd door leuke mensen en voelt je heerlijk relaxt. Waar focus je op? Op alles wat je fijn vindt op dat moment..

Stel nu dezelfde situatie voor, maar nu regent het. Het water komt met bakken uit de hemel. Je hebt vast wel eens zo’n vakantiedag meegemaakt. Veel mensen balen dan enorm: eindelijk vakantie en dan begint het te regenen! Waar focus je nu op? Op de regen. Op het feit dat de zon niet schijnt, terwijl het wel had moeten schijnen!

Wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen die twee situaties? Alles is hetzelfde: Je zit nog steeds in je favoriete land, op je favoriete plek met je favoriete mensen. Zijn die plotseling afwezig? Nee, alles wat waardeert is er nog steeds. Maar je focust op het enige ingrediënt dat je niet fijn vindt: de regen. Dat is het enige verschil. Focussen op wat er niet goed is, geeft altijd stress, zorgen en spanning.

Hier is mijn punt: Je hele leven lang, in elke situatie, is er altijd een keuze:

1. Je kunt focussen op wat je al hebt – of wat er ontbreekt.
2. Je kunt focussen op wat je waardeert – of wat je irriteert.
3. Je kunt focussen op het goede – of het slechte.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Minder Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

In elke situatie kun je kiezen.

Die keuze heb je in bijna elke situatie, want elke situatie heeft beide ingrediënten in zich. Waar je voor kiest, bepaalt hoe je je voelt. Jij focust (ondanks de regen) op de mensen waar je vakantie mee viert – en je geniet. Een ander kiest voor het focussen op de regen – en lijdt. Genieten of lijden is vaak het gevolg van de focus die je kiest…

Dat is de reden dat sommige mensen bijna altijd vrolijk zijn – en sommige mensen bijna altijd down. Hier is vraag van tien miljoen: “Als ik mijn aandacht op iets fijns, moois of goeds richt, ga ik me dan (op dit moment) beter voelen?” Ja, natuurlijk, dat gebeurt bijna automatisch.

In elke situatie zit iets positiefs.

Dit geldt vooral voor de normale, dagelijkse situaties. Maar zelfs in extreme situaties zijn er bepaalde voordelen. Die ontdek je alleen door de focus op het positieve te houden. Mijn persoonlijke ervaring:

1. Een scheiding leerde me beter te bepalen welke relatie nòg beter bij me paste.
2. Een motorongeluk bracht me op het pad van persoonlijke ontwikkeling, omdat ik in het ziekenhuis veel tijd had om te lezen.
3. Werkeloosheid leerde me te ontdekken wat voor werk ik echt wilde – en de verantwoordelijkheid te nemen om het te gaan vinden.

Zo heb ik nog tientallen voorbeelden, maar dit gaat niet om mij. Kijk eens naar jezelf: Kun je een dosis positieve energie gebruiken? Wil je wat lekkerder in je vel zitten? Heb je behoefte aan meer optimisme en vertrouwen? Weet dan dat al die dingen het resultaat zijn van je focus. Je focus is de snelste manier om je gevoel te veranderen.

Sorry, ik heb echt geen tijd voor iets positiefs!

Als een kind struikelt en valt, begin het te huilen. “Mama, het doet pijn!” Alle aandacht is gericht op de pijn, nietwaar? Je kunt er niet meer mee praten, ze horen je toch niet. Kinderen zijn meesters in focus! Maar geef het kind een ijsje en het stopt onmiddellijk met huilen. Direct! Weg is de pijn, weg is de focus op de zere knie. Nu ligt de focus op het ijsje. Lekker!

Zie je hoe snel dit werkt? Zo werkt het ook met jou en mij. Als jij bedroefd bent omdat je baas je kritiek heeft gegeven – en ik vertel je dat je net de staatsloterij hebt gewonnen – dan antwoord je echt niet met: “Sorry Frank, maar die kritiek valt zo zwaar, ik heb echt geen tijd voor iets positiefs!” Zere knie of kritiek, een ijsje of de staatsloterij – het principe is altijd hetzelfde: je focus bepaalt je gevoel.

Goede vragen voor een positieve focus.

Dus of je nu een echte uitdaging hebt, of gewoon wat positiever wilt zijn, gebruik de volgende vragen om je beter te voelen:

1. Wat is hier goed aan?
2. Wat kan ik hiervan leren?
3. Wat is het voordeel op de lange termijn?
4. Wat vind ik op dit moment (wel) fijn aan mijn leven?
5. Wie waardeer ik? Van wie houd ik?
6. Wie houdt van mij?
7. Waar ben ik het meest dankbaar voor?

Verander je focus, en je verandert je gevoel. Elke situatie en elke dag opnieuw. Zoals met alles op het gebied van persoonlijke ontwikkeling is er geen magische pil. Je zult regelmatig moeten oefenen. Als je dat doet, dan verandert je leven. Want je leven is een verzameling van dagelijkse ervaringen. Wat je elke dag herhaalt, bepaalt hoe je je voelt. Dus kun je je maar beter goed voelen!

De volgende e-cursus helpt je met een positieve focus en een ontspannen gevoel:


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Minder Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

Hoe kom je af van je stress?

Stress door drukte is geen toeval – dit is de echte oorzaak

Accepteren en loslaten

 • Frank

  Dank voor je artikel en uitleg

  Het komt juist op t goede moment..

  Groetkes

 • Beste Frank,

  Zoals je het schetst, zo is het daadwerkelijk. Ik geniet elke dag omdat ik durf te dromen of te focussen. En van alle zg tegenslag leer je, als je zelf maar focussed op de positieve dingen.

 • Dominique schreef:

  wat benoem jij als positief?? Wat zie je of hoe weet je dat??
  Hoe weet je als iets negatief is?? Anders kan je het niet positief maken, als dit al dan niet lukt is een andere vraag???

  • Beste Dominique,

   Wat je als positief of negatief ziet, bepaal je zelf.
   Over het algemeen is iets wat goed voor je voelt, ook positief.
   Er zijn uitzonderingen, maar laten we het niet te complex maken :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Altijd weer zo eenvoudig en heerlijk practisch uiteengezet. Elk artikel geeft mij wel een eyeopener of gewoon om me er weer even aan te herinneren. Bedankt Frank.

 • Suzanne schreef:

  Mooi artikel! Het lukt me nog niet altijd op het juiste te focussen maar de bewustwording is er! Dank je.

 • mooi geschreven en op het juiste moment want ik heb me toch een stress momenteel. mijn bloeddruk schiet van hort naar her. bedankt

 • Beste Frank,
  Heel mooi artikel. Heb er veel uit geleerd.

  Dankjewel

 • albert schreef:

  Dag Frank,

  Weer een mooie aanvulling op jou coaching, een mooi geschreven artikel.
  Ik lees ze graag, en kijk er zelfs naar uit.

  Bedankt.

  Groet Albert

 • Gerhard schreef:

  Frank,

  Dit artikel van je lezen is weer een kwestie van ‘Toeval bestaat niet “in mijn beleving. Het zit even tegen in mijn leven, maar met dit artikel wordt ik mij weer bewust van de (vele) postieve en goede dingen/mensen in mijn leven.

  Thnx, als altijd geef je weer praktische en direct bruikbare inzichten voor een beter, en minder ‘tobberig ‘ leven.

 • Hallo Frank,

  Het is waar wat je schrijft, maar niet altijd gemakkelijk!
  Heb je ook het gereedschap of suggesties om je doel te bereiken?
  Ik heb al zo lang struggles om mijn doel te bereiken. Ook heb ik me onder meer met visualisatie bezig gehouden maar het werkt niet helemaal. Waarschijnlijk last van gedachtenblokkeringen.

  Graag verneem ik je bericht.

 • Pennylane schreef:

  het lijkt wel of deze tekst voor mij is geschreven, komt op het juiste moment!

 • Hoi Frank,

  Weer een geweldig artikel. Ik zeg het tegenwoordig heel vaak. We kunnen nog zoveel van onze kinderen leren (de focus is een heel belangrijke).

  Grt.,

  Nol

  • Beste Nol,

   Inderdaad, misschien kunnen we meer van kinderen leren dan andersom :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >