fbpx

Het verschil tussen gestreste en ontspannen mensen

Wat is het verschil tussen gestreste en ontspannen mensen? Het zijn niet de situaties die het verschil maken, het is hoe ze reageren op een situatie. Gestreste mensen kijken naar wat er fout gaat, zitten te veel in hun hoofd en piekeren over de toekomst. Ontspannen mensen kijken naar wat er goed gaat, bewegen meer hun lichaam en leven in het nu. De echte oorzaak van stress is de behoefte aan controle en dat beïnvloedt alles in je leven.

Wat maakt het verschil?

Wat maakt dat de ene persoon gestrest is en de ander ontspannen? Hebben gestreste mensen te veel uitdagingen? Hebben ontspannen mensen geen uitdagingen? Het verschil zit vaak niet in de situatie zelf, maar hoe je tegen die situatie aankijkt. Als je opmerkzaam bent, zie je dat ontspannen mensen anders reageren dan gestreste mensen. In dit artikel vind je de 4 belangrijkste verschillen tussen gestreste en ontspannen mensen

1. Wat je hebt of wat er ontbreekt?

Ontspannen mensen richten hun aandacht op wat ze hebben. Ze tellen hun zegeningen en waarderen de goede dingen in hun leven. Natuurlijk hebben ze doelen en willen ze vooruit. Ontspanning wil niet zeggen dat je met een zak chips op de bank gaat zitten en wacht tot iemand je komt redden. Maar ontspannen mensen waarderen wel wat ze nu al hebben.

De gestreste persoon is voornamelijk bezig met wat er ontbreekt. Als je je maar lang genoeg hierop focust, word je vanzelf ook gestrest. Want in elk leven ontbreekt er wel iets. Misschien heb je geen (leuke) partner, misschien nog niet je ideale baan, misschien wil je een andere woning, misschien ben je (nog) niet tevreden met jezelf. Richt je aandacht daar lang genoeg op en je krijgt vanzelf een dip.

2. Hoofd of lichaam?

Ontspannen mensen bewegen veel en piekeren weinig. Ze realiseren zich dat stress wordt veroorzaakt door negatieve gedachten, dus nemen ze hier afstand van. Ze weten dat een ontspannen lichaam ook zorgt voor een ontspannen geest – en vice versa. Ze nemen elke dag de tijd om te bewegen en zo de energie in hun lichaam te voelen en te voeden.

Gestreste mensen zitten helaas te veel in hun hoofd. Hun wereld wordt beperkt tot het formaat van een voetbal: alles wat hun gedachten hen dicteren, nemen ze serieus. Dus over alles moet nagedacht worden en dit stopt zelden vanzelf. Door meer te denken los je niet op wat te veel denken juist heeft veroorzaakt.

Hoe krijg je wat je wilt?


Download ons Gratis eBoek: 

Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

3. Nu of later?

Ontspannen mensen leven in het nu. Ze beseffen dat elke dag genoeg heeft aan zijn eigen zorgen, dus maken ze zich niet zo druk om de toekomst. Ze focussen op wat ze nu aan het doen zijn. “Wat gebeurd is, is gebeurt en wat nog moet komen, dat zie ik morgen wel weer.” Dat scheelt weer een hoop nutteloze gedachten over dingen die nu toch niet relevant zijn.

Gestreste mensen zijn veel bezig met verleden of toekomst. Wist je dat alleen je hersenen niet in het nu kunnen leven? De rest van de wereld – alle hamsters, konijnen, bomen, zelfs onze lichamen, kunnen alleen maar in het nu zijn. Helaas herkauwen gestreste mensen hun verleden, terwijl ze alvast de toekomst voorproeven. Dus wanneer genieten ze van het nu?

4. Controle of loslaten?

Ontspannen mensen realiseren zich dat ze niet alles hoeven te controleren. Ze voelen zich goed bij het loslaten wat ze toch niet kunnen veranderen. “Toekomstige problemen, fouten uit het verleden, de wereldeconomie? Laat het maar los, daar kunnen we toch niet veel aan doen.” Ze zien loslaten niet als een zwakte, maar als een kracht. Loslaten geeft vrijheid en ontspanning.

Gestreste mensen willen juist alles vasthouden en controleren. “Als ik het niet regel, regelt niemand het. Dan maakt niemand zich er druk om.” Het is als jongleren met vijftien sinasappels: vroeg of laat wordt het te veel en vallen ze allemaal op de grond. Gestreste mensen denken dat de oorzaak van hun stress ligt aan de situatie. Ze begrijpen niet dat de echte oorzaak van hun stress meestal wordt veroorzaakt door de behoefte aan controle.

De kernoorzaak van stress.

Uiteindelijk is de hoofdoorzaak van stress dus een overmatige behoefte aan controle. Natuurlijk is die behoefte menselijk. Op zich is het prima. Maar als het doorslaat veroorzaakt het juist meer stress. Vreemd nietwaar? Je wilt dingen controleren, zodat je daarna kunt ontspannen. En toch veroorzaakt die behoefte aan controle juist dat je gestrest raakt!

Laten we het rijtje hierboven nog even bekijken en zien hoe de behoefte controle bijna alles beïnvloedt:

Controle en focus.

Als je wilt controleren, dan focus je je op wat er nu ontbreekt aan je leven. Je hoeft immers niet te controleren waar je dankbaar voor bent. Dus je probeert voornamelijk te controleren wat je nog niet hebt en als je dat niet lukt, voel je je nog meer gestrest.

Controle en denken.

Controle zit bijna altijd in je hoofd, want je probeert met je gedachten meer grip te krijgen op je uitdagingen. Dat is alsof je koffie probeert te zetten door heel hard eraan te denken. Als dat je niet lukt, voel je geestelijke spanning en dat veroorzaakt weer lichamelijke spanning. Ik vermoed dat we met meer ontspanning zeker de helft van onze zorgkosten zouden besparen, want heel veel ziektes worden veroorzaakt door stress.

Controle en het nu.

In het nu valt niet zo heel veel te controleren. Dingen lopen vanzelf en natuurlijk. Als je wilt bijsturen, dan doe je dat nu. Maar de toekomst, die kun je onmogelijk controleren, want die is nog niet gebeurd. Hoe kun je iets controleren dat op dit moment alleen maar lucht is? Hoe meer grip je wilt hebben op de toekomst, hoe lastiger dat blijkt te zijn.

Controleren is prima, maar te veel controle zorgt dus voor stress. Loslaten en leven in het nu geeft ruimte, ontspanning een goed gevoel. Verander wat je kunt veranderen en laat los waar je geen invloed op hebt. Niemand kiest ervoor gestrest te zijn. Het is natuurlijk en gezond om je te ontspannen. Je hebt dat vroeger ook gekund en kan het dus altijd weer terugkrijgen!

De volgende cursus gaat je hier enorm bij helpen:

Wil Jij Minder Stress?

Volg dan de Online Training Nooit Meer Zorgen Of Stress en voel je weer ontspannen en positief.

15.000+ cursisten gingen je voor!

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Beste Frank,

    Wat kun jij alles helder op een rijtje zetten. Maar wat is loslaten moeilijk.
    Ik zit ook altijd in mijn hoofd en controleer mijn lichaam de hele dag.
    Heb jij tips hoe ik mijn eigen lichaam kan accepteren en loslaten. Niemand zijn lichaam is perfect
    dus dat van mijn kan dat ook niet zijn en toch kan ik dat niet accepteren en loslaten.
    groetjes
    ellen

  • Ja u zal het waarschijnlijk vaak horen, maar het is mijn dagboek( de gestressde omschrijving haha).
    Echt waar ik begrijp volkomen de juiste uitleg zo is het namelijk ook.
    Op allerlei manieren probeer je ergens te ontspannen, maar je laat je zo leiden door het opgejaagde gevoel de druk die je zelf eigenlijk veroorzaakt.
    Maar ook doordat je jezelf zo opstelt iedereen verwacht het nu ook van me en dat jaagt me nog meer op.
    Ik sluit me hier volledig op aan, ik denk namelijk precies zoals u omschrijft, alleen ben ik wel een stress adhd persoon ook erbij, maar de denkwijze 100% nu nog leren ontspannen haha.

  • Beste Gwen,

    Je kunt jezelf afvragen: “Waarom jaag ik mezelf eigenlijk zo op? Wat hoop ik daarmee te bereiken?” In mijn ervaring stellen weinig mensen zichzelf deze vraag of wachten lang genoeg voor een zinnig antwoord :)

    Beste Ellen,

    Loslaten (ook van een uiterlijk dat je niet bevalt) is lastig, want het vasthouden gebeurt in je hoofd – en veel mensen denken dat hun gedachten ‘waar’ zijn. De oplossing is je overtuiging over je eigen uiterlijk te veranderen, want zoals ze zeggen: “Beauty is in the eye of the beholder.”

    Met vriendelijke groet,
    Frank

  • Hallo Ellen,
    Ik reageer ook graag even op jou bericht, omdat ik op verschillende vlakken ook best een controlefreak ben en nu bezig ben alles ‘om te buigen’.
    Het zit inderdaad allemaal in je hoofd. Vaak bekijk je jezelf niet vanuit wie je zelf bent, maar vanuit het idee hoe anderen over jou zouden kunnen denken. En wat doet het ertoe wat anderen denken? ALs jij tevreden bent met jezelf, heeft de mening van een ander daar geen vat op! Als ik je een tip mag geven (wat mij toch helpt): probeer al je negatieve gedachten te erkennen (vb ik heb een te dikke neus), schrijf ze op, formuleer een positieve gedachte over hetzelfde issue (vb ik heb een mooie, fijne neus) en doorstreep de negatieve. In het begin geloof je niet wat je zegt, maar als je elke dag zulke affirmaties blijft herhalen, best nog tegen jezelf in de spiegel (moeilijk in het begin hoor), ga je er anders tegenaan kijken. Water versterkt wat je denkt, dus als je in bad ligt of onder de douche staat, focus je op positieve gedachten over jezelf en je lichaam. Jij bent toch de mooiste mens op aarde zeker?! ;o)

    Suc6!

    Liefs,

    Leen

  • Dit schooljaar fris begonnen voor de klas, minder uren, studie begonnen, een beperkt aantal klassen. Toen ik met de klas een mindmap maakte met mijn leven als voorbeeld; wie ben ik, wat doe ik, wat moet ik, wat kan ik en wat wil ik, merkte ik dat ik bij wat wil ik eigenlijk niets kon bedenken, omdat ik mijn leven, door ervoor te knokken, nu heb ingericht zoals ik het wil. Wauw, dat was een leuke ontdekking! Soms kost het je een zwaar jaar of jaren om daar te komen. Ik probeer mezelf altijd een doel voor ogen te houden en daarnaar te werken, komt het niet volgend jaar, dan het jaar erop wel. Het werkt.

  • Ik vind vooral het stukje “alles wat hun gedachten hen dicteren, nemen ze serieus. Dus over alles moet nagedacht worden en dit stopt zelden vanzelf. Door meer te denken los je niet op wat te veel denken juist heeft veroorzaakt.” heel erg herkenbaar.
    Bij mij uit de stress zich niet zozeer in malen over wat er praktisch gezien nog allemaal gedaan moet worden op het werk of thuis, maar meer over mezelf; hoe zit ik in elkaar, wat wil ik, maak ik de goede keuzes, komt het ooit wel goed, wat voel ik, ben ik normaal…etcetera. Heel vermoeiend!
    Ik merk dat het daarbij inderdaad heel lastig is om niet op élke gedachte in te gaan. Ik dacht altijd dat er altijd een reden was dat een bepaalde gedachte in je op kwam en je daar dus ook altijd over moest gaan nadenken. Het idee om sommige gedachten gewoon te laten voor wat ze zijn, spreekt me natuurlijk aan. Alleen hoe dit moet, heb ik nog niet ontdekt helaas!
    Steeds proberen negatieve gedachten om te buigen in positieve zorgt ook weer voor de eeuwigdurende discussie in je hoofd, dus dat maakt mij niet aanweziger in het ‘nu’.
    Heeft er iemand tips hoe ik gedachten voorbij kan laten drijven zonder daar op in te gaan?

  • Beste Inge,

    Alleen door oefening zet je kennis om in ervaring…
    De e-cursus Nooit meer Zorgen of Stress helpt je daarbij.

    Het is niet alleen mogelijk om afstand te nemen van je gedachten en minder te denken, maar het zelfs mogelijk om langere tijd niet te denken – en dat geeft een enorme rust.

    Vriendelijke groet,
    Frank

  • Hallo, ik ben een getrouwde vrouw van 35 en heb 3 prachtige tieners. Heb een toffe job als assisente in een winkel. Nu die job en collega’s hebben me doen inzien dat ik niet ben zoals ik zou moeten zijn. Na een gesprek met hen zou ik moeten werken aan men zelfbeeld. Een van hun vragen was wat me voldoening geeft en gelukkig maakt. Mijn antwoord was als ik mijn planning in mijn hoofd voor die dag volledig klaar heb. Ik heb dan geluisterd naar wat de andere voldoening gaf en dat was toch totaal iets anders! Ik dacht daarna ook wel eigenlijk hebben ze wel gelijk ik heb me door de jaren heen zo veranderd dat ik mezelf soms niet meer herken. Ik bedoel hiermee door alles wat ik al heb meegemaakt (is een hoop) ben ik mezelf gaan wegcijferen en leef ik constant in een cocoon die door het leven rusht. Probeer de perfectie na te streven zodat niemand hier iets op zou kunnen zeggen kan 3 dingen te gelijk, maak tijd voor de kinderen, voor mijn man, het huishouden, de honden en 3 paarden, de tuin en noem maar op… Maar loop mezelf voorbij en door al die taken tot in de perfectie te willen doen ben ik voor mijn omgeving blijkbaar geen fijne vrouw die lacht en gelukkig is maar gestresst en afgejaagd overkom. Terwijl ik dit niet wil ik wil leren sociaal zijn en meer kunnen lachen en wil zeker niet dat de mensen negatief over me denken. Dus als je tips hebt of raad laat het me dan weten aub. ik wil hier aan werken maar weet niet waar te beginnen?!?
    Groetjes Cathy

  • witchke schreef:

    Hallo beste mensen,

    ja hoor, ook ik ben een controlefreak. Ik denk graag na, filosofeer graag en niets mis mee , maar je mag er niet blijven in hangen. Ik lees ook graag zelfhulpboeken of dwaal graag rond hier op de site of op gelijkaardige sites en voor je het weet denk je inderdaad dat elke gedachte een reden heeft en dat je moet gaan zoeken naar de oorzaak van die gedachten. Ik heb psychologie gestudeerd en daar leer je ook op deze manier te denken. Maar gelukkig ben ik me ook gaan verdiepen in het boeddhisme wat me enorm helpt. De boeddhistische monniken stellen dat je geest zoals een aap is die graag kuren met je uithaalt en je moet die aap rustig krijgen en aan de leiband leggen. De aap mag er zijn maar hij moet naar jou luisteren en niet jij naar de aap. Wat helpt is meditatie. Eerst 5 min, dan 10 min , dan een kwartier en zo ga je stilaan naar een half uur, drie kwartiers en een uur. Maar je merkt al een verbetering als je’t 5 min per dag doet. Gewoon ergens zitten. Nu aan niets denken is zeer moeilijk, daarom is het makkelijker je geest af te leiden door een mantra te nemen ( deze zaken kan je opzoeken in boekjes of op het internet). Je neemt er één die voor je werkt. In mindfullness kiest men voor de ademhaling. Je focus op de buikademhaling en als je afgeleid wordt dan wordt je niet kwaad op jezelf maar herinner je jezelf vriendelijk en met een glimlach aan je ademhaling.
    Voor mij helpt het echt.

    Maar heb makkelijk praten. Het helpt niet altijd. Er is nu weer vanalles gaande op het werk wat mij persoonlijk raakt ( van de directie uit). Allemaal niet zo leuk en wordt er helemaal depri van. En in plaats van dan te gaan mediteren en verder te gaan met mijn leven zoals ik goed weet dat ik zou moeten doen, zit het al een hele weekend in mijn hoofd en ben ik er bewust en onbewust met bezig.

    Nochtans weet ik: ” ik ben mijn gedachten niet, ik ben mijn gevoelens niet”
    Maar toch zorgen de gedachten aan mijn directie me onaangename gevoelens. Al 4 dagen lang :(

    Enfin ben weer boeken aan’t schrijven.

    Groetjes aan iedereen.

  • Hallo Leen

    Ik ben ook begonnen met de cursus van Frank & heb er veel vertrouwen in
    Maar ik was zo even aan het lezen en zag jou reactie tegenover Ellen
    dat lijkt mij ook wel wat dus dat ga ik ook doen!?
    Bedankt voor de tip!

    Groetjes Anita

  • Beste Witchke, Anita & Leen en alle anderen

    Bedankt voor jullie aanvullingen en een ‘kijkje’ in jullie ervaringen :)

    Beste Cathy,

    Wat jij ervaart is (in essentie) dat je zo bezig bent met perfect te zijn, dat je bent vergeten hoe het is om gewoon jezelf te zijn :)
    Dit zorgt voor onzekerheid en nodeloze stress.

    Een goed beginpunt om je beter te voelen over jezelf is de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen.
    Een goed beginpunt om de stress los te laten is de e-cursus Nooit meer Zorgen of Stress.

    Beide thema’s zijn natuurlijk met elkaar verbonden: kies gewoon voor wat je op dit moment het meeste aanspreekt, dat is altijd het beste :)

    Veel succes!

    Met vriendelijke groet,
    Frank

  • Helder uiteen gezet! Complimenten. Alleen dat loslaten van de controle! Zijn daar trucs voor?

  • Beste Karin.

    Dank je wel :)

    Het loslaten van controle is (helaas) geen trucje: het is een diep inzicht dat je niet alles kunt of hoeft te controleren. Het leven laat zich niet 100% controleren, dat is de realiteit. Loslaten van controle betekent overgave aan het leven. Dit is iets dat in de e-cursus Nooit meer Zorgen of Stress uitgebreid wordt besproken en geoefend.

    Maar om tegemoet te komen aan je wens, is er wel een artikel:
    https://www.newstart.nl/blog/controle-loslaten-hoe-doe-je-dat/

    Met vriendelijke groet,
    Frank

  • “Door meer te denken los je niet op wat te veel denken juist heeft veroorzaakt.”

    Hier heb ik wat aan!
    Het klopt gewoon, maar als je in een moeilijke periode zit zoals ik nu (ik ben namelijk heel erg gaan nadenken over ‘slapen’ en daardoor kon ik niet slapen en nu zit ik in een soort ‘angst-voor-niet-kunnen-slapen’ cirkel) dan is niet nadenken over je probleem zo lastig!
    Er zijn zelden nog momenten dat ik niet bezig ben met denken, en als ze er al zijn, dan betrap ik mezelf er op dat ik er niet aan dacht, en dat is dan ook weer niet goed ofzo.

    Rustig blijven, concentreren op datgene wat ik nu aan het doen ben, ontspannen.
    Het komt vanzelf weer goed.

    Groet, Tim. (15)

  • Hey Inge en Tim,
    Heel herkenbaar wat jullie schrijven. Ben er ook doorgegaan en ik ben er min of meer vanaf. Mijn hoofd is voor steeds langere periodes leeg en met de gedachtes/angsten die nog opkomen kan ik veel beter omgaan. En ik kan je zeggen, ik was een wandelende, piekerende, doorlopend gedachtenhebbende immer angstige ‘mens’ en nog veel erger. :-p
    Het heeft heel wat tijd gevergd, maar alle beetjes helpen en ineens loopt het veel gesmeerder. Ik werkte in het begin met affirmaties, meditatie ben ik écht niet sterk in, maar met die focus op de ademhaling ben ik toen weer een stap vooruit gekomen. 4 tellen inademen, 4 tellen uitademen en 2 tellen rust/niets en dan opnieuw. Of een woordje inademen, vb vrede en dat zelfde woordje weer uitademen. Of een aangenaam woord inademen vb zelfrespect en een woord met een bepaald iets waar je vanaf wil vb ‘destructief doen’ weer uitademen/ wegblazen.
    Nadien heb ik gewerkt met mijn aandacht steeds opnieuw terug te brengen en de focus te leggen op dat waarmee ik bezig ben. Dus als je aan het afwassen bent bv en je gedachten dwalen af of er komen er duizenden binnengestormd, focus terug bij ik ben nu aan het afwassen, mijn handen in het water,…

    Voor als je alleen bent en de gedachtenstroom is daar weer, heb ik geleerd om mijn ‘ikje’ los te koppelen van mijn ‘Mister Mind’: iets wat van voorbijgaande aard is, bén je niet. Je kan dus eigenlijk zeggen: ‘ha, mister mind probeert me weer van de wijs te brengen. Jij mag me zeggen wat je wil, maar daar trap ik niet meer in. Het is gewoon niet waar wat je zegt. Daar beslis ik zélf over.’ Jij bent baas over je mister mind en niet andersom. Die is er om ander werk te doen,nl ideeën bedenken en oplossingen bedenken om elke dag een stapje dichterbij het waarmaken van je eigen dromen te komen e.d. Dat was het zowat in ’t kort. :-p Suc6 nog!!
    Hartegroet,
    Leen

  • Gerben schreef:

    Hoi Frank,

    Ik vond het fijn om dit te lezen, het is een openbaring voor me zo duidelijk dat je het uitlegd.
    Ik loop al zeven jaar als een stresskip door te leven met een deprigevoel wat me af en toe overvalt. Ik ben me nu wel bewust dat het me verblind en niet geniet van de dingen waar ik juist van moet genieten. Ik maak me te druk om financiën terwijl er niets aan de hand is maar voor wat er misschien zou kunnen gebeuren dus staar teveel in de toekomst zoals je al zei.
    Ik ga echt proberen positiever te denken en met de dag te leven.

    Bedankt voor je duidelijke uitleg.

  • Beste Gerben,

    Graag gedaan en heel veel succes :)

    Vriendelijke groet
    Frank

  • natasja schreef:

    Geloof niet alles wat je denkt!

  • Lisette schreef:

    Als ik merk dat mijn hoofd aan de haal gaat met me, dmv een eindeloze reeks van gedachten, dan zeg ik tegen mezelf: kan het blatende schaap z’n kop dicht houden… Daarmee erken ik dat de gedachten er zijn, plus dat ze mogen stoppen en ik er niets mee hoef te doen. Voor mij helpt het benoemen ervan. Herkennen, erkennen, aanvaarden en loslaten…..

  • Jorien schreef:

    Beste Frank,

    Ik dacht in het begin, leuk item en ik ga even lezen. Maar al snel haakte ik af. Ik vindt de woorden beseffen en realiseren nogal generaliserend, alsof dat voor elk ontspannen persoon opgaat. Sommige ontspannen personen ontgaat juist alles. Dit kan te maken hebben met IQ, bord voor je hoofd etc. Het wil niet zeggen dat die personen enig besef hebben van hoe of wat, ze hebben gewoon geen eisen en zijn daar niet mee bezig. En dus niet van bewust. Niet elk ontspannen persoon zit goed in zijn of haar gevoel.

    En gestreste mensen, zij het zelden goed voor hunzelf uiteraard, zorgen ook weer voor de nodige sensatie ( zelfstandig ondernemers, vrijwilligers, goede doeken etc) in de wereld. Het is alleen wel zo dat die mensen ook geleerd mag worden hoe met hun gevoel om te gaan en daarna te luisteren. Zodat stress omgezet kan worden in een positieve energie, daarvwaar toch echt behoefte aan is volgens mij.

    Ik vind een combinatie van die omgezette stress en leren luisteren naar je gevoel de mooiste. Kortom beiden partijen kunnen elkaar dan iets aanleren toch?

    Groetjes jorien

  • Beste Jorien,

    Natuurlijk:
    1. Een artikel is nooit volledig en altijd generaliserend.
    2. Voor elke regel zijn er talloze uitzonderingen.
    3. Het is vaak ’t beste om de balans tussen twee uitersten te vinden.
    4. Die is voor iedereen persoonlijk.
    5. Luister altijd naar je eigen gevoel.

    Met vriendelijke groet,
    Frank

  • Matthijs schreef:

    Voor mij helpt plannen in mijn werk en prive heel goed. Ik blok periodes per dag om taken uit te voeren en schakel de rest uit. Zo ben ik in het hier en nu en kan ik mijn gedachten richten op de taak die ik wil uitvoeren. Op deze manier creeer je tijd i.p.v. dat je gedachten dwalen naar anderen dingen die je ook nog moet doen. Plan mensen!

  • Verdiep je eens in mindfulness. Door dit te beoefenen leer je om je gedachten van een afstandje te bekijken. Je identificeert je daardoor minder met deze gedachten en daardoor hebben negatieve gedachten minder invloed op je. Bovendien word je opmerkzamer en ga je meer in het nu leven.

  • Arnout schreef:

    Inge, ben je hier al achter ? Ik heb namelijk precies hetzelfde en kan het niet los laten. Word erg gek van!

  • Beste Ellen, ook ik heb nog nooit een perfect lichaam gezien en dat van mij is het zeker niet (ik weeg meer dan 100 kilo), maar… je lichaam is slechts je buitenkant. dat wat jij bent is niet de verpakking, maar de inhoud. Wist je dat mensen vlak voor hun door 2 gram meer wegen, dan direct na hun dood? die 2 gram, dat is je ziel (of hoe je het wilt noemen). Dus waarom zou je je druk maken over een heel lichaam als alleen die 2 gram er echt toe doet? Als je zó naar jezelf gaat kijken, dan beoordeel je jezelf op de binnenkant en niet langer op de buitenkant en dan blijft het voor iedereen
    prettig als je toch nog je haren wast en tanden poetst en zo. Succes ermee!

  • Melissa schreef:

    Beste Inge,

    Ik vind het herkenbaar wat je zegt. De theorie van niet meegaan in gedachten klinkt heel logisch, maar het tot uitvoering brengen kan nog lastig zijn, want hoe dan?!
    Het lukt mijzelf ondertussen steeds beter, ik ben in ieder geval me steeds sneller ervan bewust dat ik weer mee aan het babbelen ben met mijn gedachten. Twee dingen hebben me hierbij geholpen. Als eerste heb ik het boek ‘De valstrik van het geluk’ (Engelse versie is ‘The Happiness Trap’) van Russ Harris gelezen, dat heeft me veel inzicht gegeven in hoe om te gaan met gedachten en gevoelens en om deze meer in perspectief te plaatsen. Ook heeft het me geleerd om me niet te verzetten tegen negatieve gedachten of ze proberen om te buigen tot positieve – wat mij vooral veel energie kost en eigenlijk niet helpt op lang termijn – maar ze gewoon te accepteren en te herkennen voor wat het zijn: gewoon gedachten, niet de waarheid. Daarnaast mediteer ik nu dagelijks, dat vind ik onwijs fijn. Het lukt me nu beter om een helikopter-view te nemen op mijn gedachten. Dat helpt me ook om me niet meer zo te laten meeslepen in me hoofd. Uit mezelf vond ik het lastig om het mediteren tot gewoonte te maken, maar ik heb nu apps op me telefoon die me daarmee helpen en een grote database hebben met verschillende soorten meditatie-oefeningen. Gedachten voorbij laten drijven blijft moeilijk, maar ik merk dat deze twee dingen mij wel al erg helpen. Soms word ik nog wel eens meegenomen in een gedachte, maar ik herken het dus wel steeds eerder als ik er weer eens teveel op me gedachtes in ga. Ik wens dat jou ook toe! Hopelijk heb je er iets aan.

    Vriendelijke groetjes,

    Melissa

  • Bij mij is het al zover dat mijn lichaam zich niet laat controleren. Zodra ik de bloeddrukmeter omdoen vliegt de bloeddruk en hartslag omhoog. Als ik mijn pols meet begint mijn hart over te slaan. Gewoon door angst.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >