Heb je moeite je grenzen aan te geven? Ben jij zo sociaal dat je jezelf voorbij loopt? Sociaal zijn is een deugd, jezelf opofferen is dat niet. Door stevig in je schoenen te staan, vind je de balans tussen jezelf en anderen. Als je de balans kwijtraakt, raak je ook jezelf kwijt…

Sociaal zijn is een enorme kracht, maar ook een valkuil! Hoe socialer je bent, hoe groter de kans dat je jezelf voorbijloopt.

De kracht van sociale mensen.

Als coach vind ik sociale mensen geweldig. Het zijn mijn leukste cliënten. Ze zijn gemakkelijk in de omgang, weten zich goed uit te drukken, hebben een groot inlevingsvermogen en weten wat ze voelen. Kortom, de ideale cliënt voor een coach. Het grootste gedeelte van mijn cliënten zijn dan ook sociale mensen. Ik help ze weer rekening te houden met zichzelf.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Kracht of valkuil?

Maar als ze zo geweldig zijn, waarom hebben ze dan een coach nodig? Dit heeft te maken met hun valkuil. Sociale mensen hebben de neiging zichzelf voorbij te lopen. Hun grootste kracht is ook hun grootste uitdaging:

1. Ze zijn gemakkelijk in de omgang, maar hebben moeite hun eigen grenzen aan te geven. Ze weten zich goed uit te drukken, maar zijn niet zo assertief.

2. Ze hebben een groot inlevingsvermogen, maar negeren hun eigen behoeften.

3. Ze weten wat ze voelen, maar niet hoe ze het kunnen veranderen. Logisch, want de drijfveer om sociaal te zijn is erg sterk. Dat verander je niet zomaar. Tenzij je weet waar die behoefte om iedereen tevreden te houden vandaan komt.

Waarom zijn we zo sociaal?

Waarom loopt een sociaal mens zichzelf voorbij? Omdat ze graag door iedereen aardig worden gevonden. De gedachte dat iemand hen stom, vervelend of onaardig vindt, is moeilijk te accepteren.

De grootste belediging die ze kunnen ontvangen is dat ze geen rekening houden met een ander. Ze voelen zich al snel schuldig.

Zeg maar eens tegen een sociaal mens: “Je bent niet betrokken, het interesseert je niets, je bent alleen maar met jezelf bezig.” Wedden dat de ander er alles aan doet je te overtuigen van het tegenovergestelde?

Zeg hetzelfde tegen een dominante of afstandelijk persoon en je krijgt als antwoord: “Nou, lekker belangrijk wat jij vindt!”

Het grootste nadeel van sociaal zijn.

Té sociaal zijn is niet goed. Als je er altijd voor anderen bent, ben je er nooit voor jezelf. Als je altijd ja zegt tegen je omgeving, zeg je nee tegen jezelf. Als je altijd anderen tevreden stelt, wanneer ben je dan zelf tevreden? Van je eigen behoeften negeren word je uiteindelijk nooit beter.

Waarom kan iemand dan niet tijdig STOP! zeggen? Dat komt omdat de sociale persoon denkt: “Ach, dit kan er ook nog wel even bij. Als ik iedereen heb geholpen, neem ik daarna wel tijd voor mezelf.” Helaas, dat moment komt nooit, want er is altijd iemand om te helpen.

Stiekem hopen sociale mensen op waardering. Dat is hun beloning. Het liefste willen ze onmisbaar zijn. Als anderen hun nodig hebben, nou, dan zijn ze in ieder geval belangrijk! Dat geeft hun leven betekenis.

Er is niets mis met de drijfveer anderen te helpen. Maar de beste balans tussen anderen en jezelf, die ligt in het midden.

Zonder balans creëer je altijd spanning in je leven…

Wie ligt er op de grond?

Het inzicht voor sociale mensen is deze: “Door jezelf voorbij te lopen help je echt niemand.” Laat ik dat bewijzen met een voorbeeld. Als je op één been gaat staan, dan duwt iemand je makkelijk om. En lig jij vervolgens op de grond. Wat heb je daaraan?

Bovendien kun je op één been ook zelf niemand ondersteunen, omdat je daarvoor te zwak staat. Door je eigen behoeften te negeren, breng je jezelf dus uit balans.

Als je nu op twee benen gaat staan, wordt de situatie heel anders: niemand kan jou omduwen én jij kunt een ander ondersteunen. Als het je doel is anderen te helpen, doe je dat beter door stevig in je eigen schoenen te staan.

Alleen door in balans te blijven, kunnen we elkaar ècht helpen. Alleen door zelf in onze kracht te staan, kunnen anderen op ons leunen…

Hoe blijf je in balans?

Hoe respecteer je je eigen wensen en blijf je toch sociaal?

De e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen is een goed startpunt. Dit geeft je een gezond zelfrespect waardoor je meer rekening houdt met je eigen wensen, terwijl je toch rekening blijft houden met anderen.


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor! 

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt