De grootste valkuil van sociale mensen

Heb je moeite je grenzen aan te geven? Ben jij zo sociaal dat je jezelf voorbij loopt? Sociaal zijn is een deugd, jezelf opofferen is dat niet. Door stevig in je schoenen te staan, vind je de balans tussen jezelf en anderen. Als je de balans kwijtraakt, raak je ook jezelf kwijt…

Sociaal zijn is een enorme kracht, maar ook een valkuil! Hoe socialer je bent, hoe groter de kans dat je jezelf voorbijloopt.

De kracht van sociale mensen.

Als coach vind ik sociale mensen geweldig. Het zijn mijn leukste cliënten. Ze zijn gemakkelijk in de omgang, weten zich goed uit te drukken, hebben een groot inlevingsvermogen en weten wat ze voelen. Kortom, de ideale cliënt voor een coach. Het grootste gedeelte van mijn cliënten zijn dan ook sociale mensen. Ik help ze weer rekening te houden met zichzelf.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Kracht of valkuil?

Maar als ze zo geweldig zijn, waarom hebben ze dan een coach nodig? Dit heeft te maken met hun valkuil. Sociale mensen hebben de neiging zichzelf voorbij te lopen. Hun grootste kracht is ook hun grootste uitdaging:

1. Ze zijn gemakkelijk in de omgang, maar hebben moeite hun eigen grenzen aan te geven. Ze weten zich goed uit te drukken, maar zijn niet zo assertief.

2. Ze hebben een groot inlevingsvermogen, maar negeren hun eigen behoeften.

3. Ze weten wat ze voelen, maar niet hoe ze het kunnen veranderen. Logisch, want de drijfveer om sociaal te zijn is erg sterk. Dat verander je niet zomaar. Tenzij je weet waar die behoefte om iedereen tevreden te houden vandaan komt.

Waarom zijn we zo sociaal?

Waarom loopt een sociaal mens zichzelf voorbij? Omdat ze graag door iedereen aardig worden gevonden. De gedachte dat iemand hen stom, vervelend of onaardig vindt, is moeilijk te accepteren.

De grootste belediging die ze kunnen ontvangen is dat ze geen rekening houden met een ander. Ze voelen zich al snel schuldig.

Zeg maar eens tegen een sociaal mens: “Je bent niet betrokken, het interesseert je niets, je bent alleen maar met jezelf bezig.” Wedden dat de ander er alles aan doet je te overtuigen van het tegenovergestelde?

Zeg hetzelfde tegen een dominante of afstandelijk persoon en je krijgt als antwoord: “Nou, lekker belangrijk wat jij vindt!”

Het grootste nadeel van sociaal zijn.

Té sociaal zijn is niet goed. Als je er altijd voor anderen bent, ben je er nooit voor jezelf. Als je altijd ja zegt tegen je omgeving, zeg je nee tegen jezelf. Als je altijd anderen tevreden stelt, wanneer ben je dan zelf tevreden? Van je eigen behoeften negeren word je uiteindelijk nooit beter.

Waarom kan iemand dan niet tijdig STOP! zeggen? Dat komt omdat de sociale persoon denkt: “Ach, dit kan er ook nog wel even bij. Als ik iedereen heb geholpen, neem ik daarna wel tijd voor mezelf.” Helaas, dat moment komt nooit, want er is altijd iemand om te helpen.

Stiekem hopen sociale mensen op waardering. Dat is hun beloning. Het liefste willen ze onmisbaar zijn. Als anderen hun nodig hebben, nou, dan zijn ze in ieder geval belangrijk! Dat geeft hun leven betekenis.

Er is niets mis met de drijfveer anderen te helpen. Maar de beste balans tussen anderen en jezelf, die ligt in het midden.

Zonder balans creëer je altijd spanning in je leven…

Wie ligt er op de grond?

Het inzicht voor sociale mensen is deze: “Door jezelf voorbij te lopen help je echt niemand.” Laat ik dat bewijzen met een voorbeeld. Als je op één been gaat staan, dan duwt iemand je makkelijk om. En lig jij vervolgens op de grond. Wat heb je daaraan?

Bovendien kun je op één been ook zelf niemand ondersteunen, omdat je daarvoor te zwak staat. Door je eigen behoeften te negeren, breng je jezelf dus uit balans.

Als je nu op twee benen gaat staan, wordt de situatie heel anders: niemand kan jou omduwen én jij kunt een ander ondersteunen. Als het je doel is anderen te helpen, doe je dat beter door stevig in je eigen schoenen te staan.

Alleen door in balans te blijven, kunnen we elkaar ècht helpen. Alleen door zelf in onze kracht te staan, kunnen anderen op ons leunen…

Hoe blijf je in balans?

Hoe respecteer je je eigen wensen en blijf je toch sociaal?

De e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen is een goed startpunt. Dit geeft je een gezond zelfrespect waardoor je meer rekening houdt met je eigen wensen, terwijl je toch rekening blijft houden met anderen.


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


 

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Monique schreef:

    Beste Frank !

    Wat een hoop inspirerende teksten kan jij schrijven, Fantastisch !
    Uit elk artikel komen zoveel meer goede ideeen naar boven, dingen die je eigenlijk al weet, maar bevestigd ziet in jouw artikelen.
    Daar ga je zelfs helemaal op ziels niveau van glimlachen !
    Hartstikke bedankt en ga zo door !

  • Beste Monique,

    Dank voor je reactie en leuk om dat te horen :)
    “A smile a day keeps the doctor away.”

    Vriendelijke groet,
    Frank

  • Lilian schreef:

    Frank, wat herkenbaar.
    Ik ben inderdaad sociaal ingesteld en wil altijd mensen helpen. Klopt dat dat helpen voor die persoon ook altijd nog wel bij kan.

    I.v.m. fikse gezondheidsproblemen ben ik een aantal maanden uit de running geweest en ben ik nu aan het reintegreren. Hierbij is duidelijk aangegeven dat ik mijn grenzen moet bewaken. Blijft een enorme uitdaging!

    Jouw beeldspraak over op één been staan is een goede eyeopener en reminder, bedankt daarvoor!

    Groet Lilian

  • Astrid schreef:

    Zo herkenbaar!! Wat ben ik blij met deze informatie.. Er is dus toch nog hoop voor mij…ik had t bijna opgegeven…

  • Brigitte schreef:

    Wat een herkenbaar artikel! Ik wéét het allemaal wel, maar als je het opgeschreven leest, is dit erg prettig herkenbaar, goed om te lezen en er weer eens bij stil te staan!

  • wauwie schreef:

    so,

    hier sta ik dus beschreven.
    wauw.. dit is dus echt heel herkenbaar.

    wat een inzichten.

    hartelijk dank

  • Janine schreef:

    Heel herkenbaar en mijn grootste valkuil, ik kan ook echt die balans nog niet vinden :3

  • Anoniem schreef:

    Yepyepyep

  • Yvonne schreef:

    Ik heb toch een aantal vragen.
    Kan iemand een gebrek hebben aan inlevingsvermogen. Of is het iets van je hebt het of je hebt het niet. Kan men het ontwikkelen bij het niet hebben ervan.
    En kan (door) een mentale blokkering een oorzaak zijn van een gebrek aan inlevingsvermogen.

  • Beste Yvonne,

    Een gebrek aan inlevingsvermogen kan door erfelijkheid komen, maar ook door opvoeding (conditionering) en eerdere ervaringen in het leven (die leiden tot mentale blokkades).
    Het kan veranderd worden in meer empathie, maar alleen als de persoon dat zelf wilt – en dan nog zal het meestal geruime tijd duren voordat dit verandert.
    Kortom, over het algemeen dus niet iets wat iemand zo eventjes loslaat…

    Vriendelijke groet,
    Frank

  • Yvonne schreef:

    Ik vind dat het wel aansluit bij wat je aangeeft gezien ik enige ervaringen weet van de persoon die in het verleden zijn gebeurd. Het is wel aan veel dingen te merken. En ik moet het dan loslaten omdat ik dan weer weerstand voel omdat ik niet de juiste feed back ontvangt. Het is iemand die van het
    1 naar het ander kan switchen over dingen. Heb wel de intentie om tegengas te geven maar dat laat ik omdat ik de persoon het gevoel geef van aandacht en er mee bezig te zijn en dat genoegen geef ik niet (meer) prijs.

  • Johanna schreef:

    Wat versta je onder een sociale persoon? Uit wat je schrijft, lijkt het mij een beetje eng gezien. Idem met inlevingsvermogen en empathie. Elke persoonlijkheid heeft daar een Eigen definitie van, naar mijn mening.
    Ik neem jouw artikels als uitingen van jouw mening, niet als algemeen geldende theorieën, al zul je wel heel wat gelezen hebben over de onderwerpen die je behandelt, en zul je dit -vermoed ik- aanvullen met Eigen ervaringen. Misschien toch nuttig dit ook te vermelden? Zodat mensen niet alles wat je schrijft als De Waarheid gaan zien, maar uit je artikels positieve elementen kunnen halen die hen motiveren om moed te houden en niet bij de pakken te blijven zitten? Ik doe dit in elk geval. Ook van mij dank voor je vele artikels die mij vaak inspireren.

  • Beste Johanna,

    Geen enkel artikel is compleet en je hebt altijd iets dat je mist of waar je anders tegenaan kijkt. Bepaal voor jezelf wat je eruit kunt halen en laat wat je niet aanspreekt gewoon achter, dat is altijd het beste. Niemand heeft de waarheid in pacht en iedereen heeft weer andere ervaringen, maar om dat onder elke blog apart te vermelden gaat me wat te ver, ik ga ervan uit dat de meeste mensen dat wel inzien. Gebruik wat je inspireert, vergeet wat je niet kunt gebruiken :)

    Vriendelijke groet,
    Frank

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >