Kies de juiste mensen om je heen

Heb jij relaties die je veel moeite kosten? Het kiezen van de juiste mensen in je leven is ontzettend belangrijk. Goede relaties gaan vanzelf, slechte relaties moet je continu bijsturen. Wat voor zin heeft een relatie als je je er niet goed bij voelt? Wees slim en kies de juiste mensen om je heen.

Plezier of frustratie?

Relaties geven je ontzettend veel plezier en frustreren je tegelijkertijd. Van sommige mensen knap je op, op sommige mensen knap je af. Hoe zit het met jouw relaties? Regelmatig spreek ik cliënten die worstelen met hun relaties. Ze hebben uitdagingen in de omgang met familie, vrienden, collega’s of partners.  In sommige van die relaties ontdekken we dan het volgende:

– Er is een gebrek aan vertrouwen.
– Er wordt veel geoordeeld, over en weer.
– Er wordt geprobeerd de ander te veranderen, vaak tevergeefs.

Drie elementen voor een gezonde relatie.

Dit soort relaties missen iets fundamenteels, want vertrouwen, openheid en acceptatie zijn de drie basiselementen voor elke gezonde relatie. Als één van deze drie ontbreekt, dan krijg je het gevoel dat je trekt aan een dood paard. Je wilt de relatie verbeteren, maar ziet nauwelijks vooruitgang.

Natuurlijk kun je daar iets aan doen. Vertrouwen kun je opbouwen, oordelen kun je loslaten, openheid kun je creëren en acceptatie kan groeien. Let op, dit kun je in ieder geval voor jezelf veranderen. Of de ander dat ook wil, daar hebben we minder controle over. Mensen veranderen nu eenmaal niet omdat wij het zo graag willen.

Relaties verbeteren of beter kiezen?

Als je een relatie – met wie dan ook – wilt verbeteren, bestel dan de e-cursus Betere Relaties met Iedereen.


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Het doel van dit artikel is echter terug te gaan naar de basis: kiezen voor relaties waar je je goed bij voelt. Misschien voor nu, maar zeker voor de toekomst!

In sommige gevallen werkt een relatie niet goed, omdat mensen elkaar gewoon niet liggen. Moeizame relaties kun je in veel gevallen voorkomen. Eenvoudigweg door een betere keuze te maken. Kies voor relaties waar jij je goed bij voelt. Relaties die gebaseerd zijn op de drie bovenstaande elementen: vertrouwen, openheid en acceptatie. Deze relaties lopen vanzelf, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen.

Wat is het doel van een relatie?

En waarom zou je daar niet voor kiezen? Het doel van elke relatie is dat beide partijen er zich goed bij voelen. Wat voor zin heeft een relatie waar je je niet goed bij voelt? Dat is zonde van je tijd en energie. Eerlijk gezegd is alles waar je je niet goed bij voelt, zonde van je tijd en energie! Je hebt toch wel iets beters te doen dan je slecht te voelen?

Dus slechte relaties moet je continu bijsturen, goede relaties lopen vaak vanzelf. Hier volgen een paar vragen om te bepalen of een relatie bij je past:

 • Word ik geaccepteerd zoals ik ben – kan ik mezelf zijn?
 • Accepteer ik de ander of wil ik hem/haar veranderen?
 • Vertrouw ik deze persoon – wat zegt mijn gevoel?
 • Kan ik zeggen wat ik echt denk, of houd ik dat verborgen?
 • Wil ik het liefst meer contact of minder contact?
 • Stappen we makkelijk over meningsverschillen heen?
 • Zou ik deze relatie aangaan als ik helemaal vrij zou zijn?

Is er altijd een keuze?

Deze vragen helpen je te bepalen of deze relatie voor jou (nog) wel werkt, of het nu gaat om collega’s vrienden, familie of partners. In mijn optiek is geen enkele relatie het waard om je slecht bij te voelen. Maar dit is uiteraard mijn mening. Het kan natuurlijk zijn dat je vindt dat je geen keuze hebt. Dat je wel moet omgaan met iemand waar je je niet goed bij voelt. En dat is prima, als je daar vrede mee hebt.

Ikzelf heb een aantal slechte relaties ‘moeten’ ervaren voordat ik doorhad, dat er altijd een keuze is. De meeste relaties die we nu ervaren in ons leven – goed of slecht – hebben we zelf toegelaten. Ik kan niemand de schuld geven van een slechte relatie, want ik heb er in de meeste gevallen zelf voor gekozen. Wees slim – kies voor relaties waar je je goed bij voelt.

Wat voor zin heeft het?

Ik hoor mensen die worstelen in hun relaties zeggen: “Ik voel me er niet goed bij. Ik kan niet mezelf zijn. We liggen continu overhoop. Het frustreert me mateloos.” Mijn vraag is dan: “Hoe denk je dat de ander zich voelt?” Het lijkt me sterk dat één persoon met die relatie worstelt en de ander het een tien geeft. Dus nu hebben we twee mensen die niet opknappen van één relatie. Wat heeft die relatie dan voor zin?

Het doet er niet toe wiens schuld het is, het gaat er niet om een oordeel te vellen. Het gaat erom jezelf (en de ander) een relatie te gunnen waar jullie beiden gelukkig van worden. Niet alleen verdien je dat, maar het getuigt ook van wijsheid. Door te kiezen voor gezonde relaties voorkom je dat je continu moet bijsturen. Kies de juiste mensen om je heen – dat maakt het leven een stuk leuker!

“Gun met de seniliteit om de mensen te vergeten die ik toch niet mocht, het geluk om degenen te vinden waar ik me goed bij voel – en de wijsheid om het verschil te zien.”
Gillian Anderson

Als je echt wilt kiezen voor gezonde relaties, bestel dan de onderstaande e-cursus:


Verbeter Je Relaties Met Iedereen!

Volg de Online Training Betere Relaties.

– Los je relatieproblemen op.
– Word een meester in communicatie.
– Verbeter al je relaties, zakelijk en privé.

Je ontvangt:
– 23 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en verbeter je relaties!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • mr eddy schreef:

  Goed artikel! Vaak zijn we geneigd of te snel mensen te verweideren uit ons leven of juist veel te lang ons leven negatief te laten beinvloeden..

 • Marleen schreef:

  Hallo Frank,

  Ik vind jouw artikelen geweldig! De positiviteit die er vanuit gaat is hartverwarmend!! Dank je wel daarvoor!

  Groetjes,
  Marleen

 • Dank je wel Marleen, fijn dat te horen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Rianne schreef:

  Hoi Frank,

  Goed artikel. Wat ik nog mis als heel belangrijk punt in een relatie, althans voor mij is herkenning in de ander.

  Mvg

  Rianne

 • Ik zie mijn echtgenoot heel graag, ik ben graag bij hem.

  Wat mij sinds ons huwelijk wel opvalt is dat hij mij naar zijn hand probeert te zetten maar dat zelf zo niet ziet. Het is ook geen projectie van mij.

  Ik verzet mij daar tegen, zeg dat hij dat niet moet doen, dat ik een vrije mens ben, oud genoeg ben om zelf te bepalen wat ik wel en niet aanvaard, waar mijn grenzen liggen maar het helpt tot nu toe niet veel.

  Dus heb ik hem gezegd dat als hij niet aan zichzelf gaat werken (ik weet dat ik dat niet kan verlangen), en mezelf niet laat zijn, dat hij of altijd conflicten met me zal hebben of dat we beter uit elkaar gaan.

  Dat was wel moeilijk om te zeggen maar zo dat is het ook niet.

  Als hij naar zijn dochter gaat (waarmee ik een onoplosbaar probleem heb omwille van huisvredebreuk bij mij thuis), ga ik met vrienden op stap. Hij zegt dan dat ik zijn dag (met zijn dochter) om zeep helpt en dat hij het kinderachtig vind dat ik dan ook wegga.
  Ik zeg hem dat ik een vrije mens ben.

  Ik snap dat niet.

 • Beste Rianne,

  Dank je wel :)

  Mooie aanvulling. Mensen zeggen vaak dat ‘opposites attract’, maar ook in mijn ervaring is iemand die (op de belangrijke punten) hetzelfde in het leven staat, belangrijk voor een goede en stabiele relatie.

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Angel,

  Inderdaad, waar het aan acceptatie schort, beginnen de conflicten. Acceptatie is voor de meeste mensen de grootste les en niet iedereen heeft het vertrouwen of het vermogen de ander vrij te laten. Goed dat je aangeeft waar je grenzen liggen :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Dag Frank,

  Ja, dat is waar.

  Zelfs in mijn grenzen stellen wordt het niet door mijn echtgenoot geaccepteerd. Ik ben de moeilijke, de ruziestoker enz…

  Als ik dan zeg dat ik bij hetgeen blijf wat ik gezegd heb, krijg ik zijn negeren naar mij toe op mijn bord.

  En toch, ik ga mij niet naar zijn hand laten zetten. Ik blijf vastberaden.

  Hopelijk heeft hij nu door hoe de kaarten liggen. Ik weet dat ik niets moet verwachten maar ik hoop dat hij tot inzichten komt en me “vrij” laat.

  Merci voor de steun,
  Angel

 • Beste Frank,

  Top :-) & dank voor je tip.

  Blij met mensen zoals jij & m’n complimenten hoe je het doet en waar je voor staat.

  Vriendelijke groet,

 • Beste S,

  Graag gedaan en fijn dat te horen!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >