Kwetsbaar opstellen – goed of slecht?

Kwetsbaarheid is geen zwakte, het is juist een teken van kracht. Bepaal wel tegenover wie je je kwetsbaar opstelt. Wat is er mis mee als iemand merkt dat je niet van steen bent? Als je je kwetsbaar durft op te stellen, zul je merken dat de juiste mensen daar begrip voor hebben. Kwetsbaarheid komt je relaties ten goede, mits het van nature al goede relaties zijn.

Is kwetsbaarheid zwakte?

Sommige mensen verwarren openheid met kwetsbaarheid. Ze denken dat als je laat zien dat je ook maar een mens bent, je erom vraagt gedomineerd te worden. Maar kwetsbaarheid is geen zwakte, het is juist een teken van kracht. Door je kwetsbaar op te stellen laat je eigenlijk zien dat je niet bang bent. Dit is de definitie van moed: ondanks angst toch doorgaan. Zie je het verband tussen moed en jezelf kwetsbaar opstellen?

Moet je je altijd kwetsbaar opstellen?

Op scholen of in het zakenleven kan het er hard aan toegaan. Er is een pikorde, eeuwige competitie en het gevecht om dominantie. In dit soort omgevingen wordt kwetsbaarheid gezien als zwakte. Heeft het zin om je kwetsbaar op te stellen als iemand eropuit is je een mentale dreun te verkopen? Waarschijnlijk niet. Dan heb je meer baat bij een goede verdediging.
Geen enkele bokser is het ooit gelukt zijn tegenstander knock-out te knuffelen.

Het effect van wantrouwen.

Als je in het verleden vaak gekwetst bent, kun je besluiten anderen te wantrouwen. Want iedereen kan misbruik van je maken of je teleurstellen. Je denkt: “Als ik niemand dichtbij laat komen en nooit mijn zwaktes toon, kan niemand me kwetsen.” Dat klopt. Maar dat komt omdat je met niemand echt contact maakt.

Dat is een te groot offer: we hebben allemaal anderen nodig om ons leven zin te geven. Bovendien kun je gekwetst worden niet vermijden. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Een muur die je optrekt, voorkomt dat anderen binnen komen stormen. Maar het voorkomt ook dat jij naar buiten kunt. Zo creëer je een zelfgemaakte gevangenis. Daarom zeggen ze: “Better to have loved and lost, than to have never loved at all.”

Kwetsbaarheid – en wat dan nog?

Wat is er mis mee als mensen zien dat je iets niet goed doet? Wat is er mis mee als iemand merkt dat je ook niet van steen bent?
We denken vaak dat anderen veel meer zelfvertrouwen hebben. Dat ze het beter doen.
Dat ze zich minder zorgen maken. Maar de waarheid is dat iedereen wel eens last heeft van twijfel, foute keuzes, piekeren en onzekerheid. Iedereen! Je bent niet de enige…

Het voordeel van kwetsbaarheid.

Als je je kwetsbaar durft op te stellen, zul je merken dat de juiste mensen daar begrip voor hebben. Die willen je graag helpen. Die zullen er geen misbruik van maken. Kwetsbaarheid heeft niets met hulpeloosheid of afhankelijkheid te maken. De meeste mensen begrijpen dat.

Ik had ooit iemand in een training die aan het begin zei: “Ik denk niet dat ik hier iets ga leren.” En hij had gelijk – hij leerde ook niets. Ook hij maakte fouten, net zoals de anderen. Elke dag vroeg ik hem: “Heb je iets geleerd?” En elke dag zei hij van niet. Dat bewees in ieder geval dat hij niet van zijn fouten leerde. Hij zag een vraag als een teken van zwakte. Ik zie het als een teken van intelligentie. En daardoor als een teken van kracht.

Vind de balans.

Er is een mooie balans, zoals altijd. Verschuil je niet achter je muur, maar wees ook niet naïef. Toon je menselijke kant, maar deel niet elke twijfelende gedachte met je omgeving. Toon je kwetsbaarheid, maar laat niet over je heen lopen. Wantrouw niet de hele wereld, maar verwacht ook niet dat iedereen altijd het beste met je voor heeft. Geef je grenzen aan, maar bouw geen tweede Chinese muur. Zoek de balans die bij je past.

Een gebrek aan zelfvertrouwen?

Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe makkelijker het is om open te staan voor anderen. Je weet immers wat je waard bent. Daardoor hoef je jezelf niet te verbergen. Sommige mensen halen hele rare toeren uit om zeker over te komen. Ze worden een betweter, een opschepper of een dominante dwingeland. Alles om maar te verbloemen dat ze het zelf eigenlijk ook niet weten. Hoe meer zelfvertrouwen, hoe meer je je kwetsbaar durft op te stellen.
En hoe minder makkelijk je te kwetsen bent!


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Wat leuk dat je er zo snel een artikel van gemaakt hebt !
    Ik merk inderdaad dat het beter is om je soms kwetbaar op te stellen en ik merkte gelijk aan wie ik wat had en wie niet. Alleen is het even zoeken wanneer wel en wanneer niet .

  • Sander schreef:

    Minder Kwetsbaar door je Kwetsbaar op te Stellen!
    Mijn ervaring is dat je je kwetsbaarheid ook kunt gebruiken om minder kwetsbaar te worden: Door bewust ook met mijn kwetsbare punten naar buiten te komen, zien anderen mij als een sterker persoon, iemand met zelfvertrouwen. Doordat ik er zelf mee kom, kan ik het ook makkelijk relativeren. Ook zet ik het hiermee al een beetje buiten mijzelf zodat anderen mij er niet meer mee kunnen raken.
    Er zullen altijd mensen zijn die zichzelf proberen omhoog te werken door anderen op hun kwetsbare punten te pakken.
    Bij zulke personen probeer ik me dan niet te verdedigen, maar geef ze juist gelijk! Ik stel me dus kwetsbaar op en lach zelf gewoon mee. Hierdoor ontneem ik zo’n iemand de wind uit de zeilen. Hij kan mij niet raken en het is ook direct voorbij.
    Dus door mijn kwetsbaarheid te tonen maak ik mijzelf zelfs minder kwetsbaar!

  • Je open opstelllen is gelijk aan je een beetje kwetsbaar opstellen. Het is maar hoe je het voelt. Het open zijn voelt wel goed bij mij, omdat ik zo wil zijn. Je merkt wel dat de omgeving hier jaloers of een beetje afgunstig kan zijn, omdat je zo kunt communiceren. Ik weet niet of het altijd gewaardeerd wordt en dat maakt het voor mij een beetje moeilijk om goed aan te kunnen voelen wanneer ik open (gewoon mezelf) moet zijn of meer gereserveerd.
    Jouw artikelen zijn echt steengoed ! Het geeft mij goede reflectie..

  • Anneke schreef:

    Hai,

    Ik vraag me af of er ook persoonlijke trainingen zijn?
    Het liefst leer ik persoonlijk dan dat ik zou lezen achter de pc.

    Groetjes

  • Beste Anneke,

    Persoonlijke gesprekken zijn mogelijk in de vorm van 1-op-1 coachingsessies.
    Hier vind je de informatie over persoonlijke coaching.

    Met vriendelijke groet,
    Frank

  • Wat goed van jou. Ik doe hetzelfde, mensen vinden mij knetter :p, terwijl ik wel beter weet :).

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >