Kwetsbaarheid is geen zwakte, het is juist een teken van kracht. Bepaal wel tegenover wie je je kwetsbaar opstelt. Wat is er mis mee als iemand merkt dat je niet van steen bent? Als je je kwetsbaar durft op te stellen, zul je merken dat de juiste mensen daar begrip voor hebben. Kwetsbaarheid komt je relaties ten goede, mits het van nature al goede relaties zijn.

Is kwetsbaarheid zwakte?

Sommige mensen verwarren openheid met kwetsbaarheid. Ze denken dat als je laat zien dat je ook maar een mens bent, je erom vraagt gedomineerd te worden. Maar kwetsbaarheid is geen zwakte, het is juist een teken van kracht. Door je kwetsbaar op te stellen laat je eigenlijk zien dat je niet bang bent. Dit is de definitie van moed: ondanks angst toch doorgaan. Zie je het verband tussen moed en jezelf kwetsbaar opstellen?

Moet je je altijd kwetsbaar opstellen?

Op scholen of in het zakenleven kan het er hard aan toegaan. Er is een pikorde, eeuwige competitie en het gevecht om dominantie. In dit soort omgevingen wordt kwetsbaarheid gezien als zwakte. Heeft het zin om je kwetsbaar op te stellen als iemand eropuit is je een mentale dreun te verkopen? Waarschijnlijk niet. Dan heb je meer baat bij een goede verdediging.
Geen enkele bokser is het ooit gelukt zijn tegenstander knock-out te knuffelen.

Het effect van wantrouwen.

Als je in het verleden vaak gekwetst bent, kun je besluiten anderen te wantrouwen. Want iedereen kan misbruik van je maken of je teleurstellen. Je denkt: “Als ik niemand dichtbij laat komen en nooit mijn zwaktes toon, kan niemand me kwetsen.” Dat klopt. Maar dat komt omdat je met niemand echt contact maakt.

Dat is een te groot offer: we hebben allemaal anderen nodig om ons leven zin te geven. Bovendien kun je gekwetst worden niet vermijden. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Een muur die je optrekt, voorkomt dat anderen binnen komen stormen. Maar het voorkomt ook dat jij naar buiten kunt. Zo creëer je een zelfgemaakte gevangenis. Daarom zeggen ze: “Better to have loved and lost, than to have never loved at all.”

Kwetsbaarheid – en wat dan nog?

Wat is er mis mee als mensen zien dat je iets niet goed doet? Wat is er mis mee als iemand merkt dat je ook niet van steen bent?
We denken vaak dat anderen veel meer zelfvertrouwen hebben. Dat ze het beter doen.
Dat ze zich minder zorgen maken. Maar de waarheid is dat iedereen wel eens last heeft van twijfel, foute keuzes, piekeren en onzekerheid. Iedereen! Je bent niet de enige…

Het voordeel van kwetsbaarheid.

Als je je kwetsbaar durft op te stellen, zul je merken dat de juiste mensen daar begrip voor hebben. Die willen je graag helpen. Die zullen er geen misbruik van maken. Kwetsbaarheid heeft niets met hulpeloosheid of afhankelijkheid te maken. De meeste mensen begrijpen dat.

Ik had ooit iemand in een training die aan het begin zei: “Ik denk niet dat ik hier iets ga leren.” En hij had gelijk – hij leerde ook niets. Ook hij maakte fouten, net zoals de anderen. Elke dag vroeg ik hem: “Heb je iets geleerd?” En elke dag zei hij van niet. Dat bewees in ieder geval dat hij niet van zijn fouten leerde. Hij zag een vraag als een teken van zwakte. Ik zie het als een teken van intelligentie. En daardoor als een teken van kracht.

Vind de balans.

Er is een mooie balans, zoals altijd. Verschuil je niet achter je muur, maar wees ook niet naïef. Toon je menselijke kant, maar deel niet elke twijfelende gedachte met je omgeving. Toon je kwetsbaarheid, maar laat niet over je heen lopen. Wantrouw niet de hele wereld, maar verwacht ook niet dat iedereen altijd het beste met je voor heeft. Geef je grenzen aan, maar bouw geen tweede Chinese muur. Zoek de balans die bij je past.

Een gebrek aan zelfvertrouwen?

Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe makkelijker het is om open te staan voor anderen. Je weet immers wat je waard bent. Daardoor hoef je jezelf niet te verbergen. Sommige mensen halen hele rare toeren uit om zeker over te komen. Ze worden een betweter, een opschepper of een dominante dwingeland. Alles om maar te verbloemen dat ze het zelf eigenlijk ook niet weten. Hoe meer zelfvertrouwen, hoe meer je je kwetsbaar durft op te stellen.
En hoe minder makkelijk je te kwetsen bent!


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt