Mannen en vrouwen – van verschil naar begrip

Mannen en vrouwen communiceren anders. Ze hebben andere interesses en andere behoeften. Snap je vrouwen niet of snap je mannen niet? Dit artikel zet 7 fundamentele verschillen tussen man en vrouw op een rij waardoor je beter leert communiceren met de andere sekse.

Let erop dat iedereen uniek is. Niet alle verschillen verklaren een persoon. Ongetwijfeld ken je mannen en vrouwen die niet voldoen aan deze stereotypes. De verschillen zijn ook geen oordeel: er is geen goed of slecht. Mannen en vrouwen zijn vaak anders, maar wel gelijk. Door meer begrip krijg je

Mannen zijn geïnteresseerd in oplossingen, vrouwen in gevoelens.

Als een vrouw vertelt over een uitdaging op het werk, dan zal de man het liefst een advies geven. Een man denkt: “Dit is het probleem, dit is de oorzaak, dat is de oplossing.” Erg analytisch dus.

Een vrouw wil geen advies, maar wil praten over haar gevoelens omtrent het probleem. Door erover te praten verwerkt ze de situatie en komt automatisch de beste oplossing naar voren. Stel als man vragen zodat ze het probleem en haar gevoel beter in kaart krijgt. Verwacht niet dat dan meteen de oplossing is gevonden.

Als de man een probleem heeft, helpt het meestal niet om als vrouw te zeggen: “Wat voel je dan?” Hier kunnen mannen weinig mee. Gevoel is vaak iets vaags en niet concreet genoeg. Vraag naar de oorzaak van het probleem en wat de beste oplossing zou kunnen zijn. En vraag, als vrouw, door! Dat kan heel simpel door waarom- en hoe-vragen te stellen: “Waarom vond je dat? Hoe ga je dit aanpakken?”

Mannen zijn meer prestatiegericht, vrouwen zijn meer relatiegericht.

Mannen zien het als hun verantwoordelijkheid te presteren. Veel mannen meten hun status af aan hun succes. Wat ze gepresteerd hebben op een bepaald gebied.  Valt die status weg, dan zal de man gaan twijfelen. Wie is hij zonder baan? Waarom doen de anderen het veel beter?

Een vrouw meet haar eigenwaarde meer af aan haar relaties met anderen. In wat zij betekent voor haar omgeving. Ze wil een goede moeder, vrouw of vriendin zijn. Misschien een goede werknemer of manager. Een goede relatie met anderen is de meest fundamentele behoefte van veel vrouwen.

Mannen bedoelen exact wat ze zeggen, vrouwen bedoelen meer dan ze zeggen.

Als mannen zeggen: “Er is niets aan de hand,” dan is dat meestal zo. Er zijn geen dubbele bodems. Mannen houden van simpel en van overzicht. Hun woordenschat is beperkter dan die van vrouwen. Dat maakt het ook makkelijk om ze te begrijpen. Luister gewoon naar wat ze zeggen.

Vrouwen kunnen heel goed de werkelijke boodschap verbergen. Niet alleen met woorden, maar ook met gebaren en intonatie. Een vrouw die tegen haar man zegt: “Je werkt te hard,” bedoelt eigenlijk: “Je hebt nooit tijd voor mij. Het is alsof ik niet meer besta. Waarom krijg ik geen aandacht meer? Ben ik niet belangrijker dan je werk?” Vraag dan ook door bij een vrouw, tot je zeker weet dat je begrijpt wat ze bedoelt. Mannen en vrouwen kunnen altijd van elkaar leren.

Mannen focussen op hoofdpunten, vrouwen op details.

Vraag een vrouw hoe haar dag was en ze zal zeggen: “Oh, ik was te laat op mijn werk, want ik kwam Karin tegen op straat. En die vertelde me dat een kennis van haar net gescheiden was. Dat kwam zo: Die kennis – Monique heette ze – had al een tijd het gevoel dat het niet goed ging tussen haar en haar man. Toen zag ze op een dag dat hij zijn mobiele telefoon op tafel had laten liggen…” Enzovoort, enzovoort.

Hoe meer details, hoe zekerder een vrouw is dat ze niets vergeten heeft. Trouwens, een vrouw weet precies hoe dit bovenstaande verhaal afloopt…

Een man niet. Dat interesseert hem ook niet. Probleem en oplossing graag! Niet te veel details! Vraag een man hoe zijn dag was en hij zal zeggen: “Goed.” Dan was het een goede dag. Anders had hij wel ‘Rotdag’ gezegd.

Zet twee mannen een avond bij elkaar en vraag ze de volgende dag wat ze besproken hebben en ze zullen zeggen: “Voetbal.” Zet twee vrouwen een avond bij elkaar en vraag ze wat ze besproken hebben en ze vertellen het hele verhaal opnieuw.

Mannen verwerken alleen, vrouwen verwerken met een ander.

Als een man een probleem heeft, wil hij het graag zelf uitzoeken. Misschien dat hij een balletje opgooit bij een goede vriend, maar het liefst wil hij het niet teveel rondvertellen. Laat een man met een probleem zich terugtrekken. Ga niet eisen dat hij je alles moet vertellen. Ga niet vragen wat hij voelt. Laat hem zijn gang gaan en wacht tot hij het opgelost heeft.

Als een vrouw een probleem heeft vertelt ze het aan zoveel mogelijk vriendinnen. Hoe meer feedback, hoe beter. Hoe meer ze erover kan praten, hoe beter ze het kan verwerken. Vrouwen vertellen ook veel details omdat dit voor hen een vorm van delen is. En door te delen scheppen ze een vertrouwensband.
Laat een vrouw met een probleem gewoon praten. Luister en wees geïnteresseerd.

Een man heeft weinig behoefte aan bevestiging, een vrouw veel.

Als een man een tijd een relatie heeft en alles gaat goed, dan zal hij tevreden zijn. Dan heeft hij weinig zin om elke dag te vertellen dat het goed gaat. ‘Geen nieuws, goed nieuws’ is het motto. De man denkt: “Als ik niet bij je wilde zijn, dan was ik hier niet meer.” Een man kan van een vrouw houden en het toch niet zeggen. Dat betekent niet dat hij niet van haar houdt!

Een vrouw wil regelmatig bevestiging hebben. Vooral in de vorm van aandacht en complimentjes. Ze wil weten of alles nog goed is. Stel je voor dat hij niet meer geïnteresseerd is in haar! Vertel een vrouw regelmatig wat je voor haar voelt. Of ze erom vraagt of niet.

Een man wil samen dingen doen, een vrouw wil samen praten.

Mannen zijn taakgericht en vrouwen relatiegericht. Zet mannen bij elkaar en ze gaan wat doen: vissen of barbecueën (omdat jagen verboden is), of samen een voetbalwedstrijd analyseren. Eindeloos gepraat hoort daar niet bij. Af en toe een kreet: ‘Beet!’ of “Goal!’ is meestal genoeg. Stilte is voor veel mannen fijn.

Een vrouw wil graag praten. Op een terras, in huis, op de Veluwe of op het strand, dat maakt niet uit. Zolang er maar gepraat wordt. Dat betekent veel woorden. Of er wat gedaan wordt, is minder belangrijk.

De verschillen maken het interessant.

Zoals gezegd zijn er op al deze regels uitzonderingen. Het lijkt soms wat kort door de bocht, maar in werkelijkheid is iedereen natuurlijk uniek.

De verschillen tussen mannen en vrouwen zorgen voor veel onbegrip. Maar het zijn juist die verschillen die een relatie tussen een man en vrouw zo boeiend maken. Met wat kleine inzichten en aanpassingen is het veel gemakkelijker communiceren. Die inzichten ontdek je in de onderstaande e-cursus:


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”
Download het gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.


Ook leuk om te lezen:

Omgaan met conflicten deel 2

Minder stress in je relaties

Vrijheid in je relatie

 • Beste Frank,

  Ik ben onder de indruk van je zorgvuldige en inzichtgevende manier van schrijven. Jouw inzending zorgt voor meer betrokkenheid. Eenvoudig, helder, doeltreffend en sinds ik je artikelen lees altijd heel aangenaam verrassend. Bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Vania

 • Beste Vania,

  Dank je wel voor dat mooie compliment – fijn te horen dat je de artikelen waardeert :)

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Een goede review waar ik veel aan heb gehad voor een school project over de verschillen tussen vrouwen en de man :) bedankt!

 • Hallo,
  Dit is geen nieuw nieuws, maar toch weer leuk om het te lezen en bevestiging te krijgen (als vrouw, haha). Herhaling kan geen kwaad, zeker niet als het zo duidelijk omschreven is.
  Bedankt.

 • willem jan schreef:

  Goedemiddag Frank,

  mijn relatie met mijn vrouw is heel goed, alleen ze ergert zich rot, omdat ik heel slecht communiceer. Ik voel me snel aangevallen en dan val ik helemaal stil.
  Ik zeg dan niets meer.
  Heb je een tip(s) voor mij.

  MVG
  Willem Jan

 • Beste Willem Jan,

  De beste tip die ik je kan geven is het volgen van de e-cursus Betere Relaties.

  Hierin ontdek je veel tips om beter te communiceren en leer je tegelijkertijd ook om jezelf te blijven in je relatie :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • dikke AD schreef:

  ach vooral jonge mannen hebben veel, testosteron , en willen zich graag bewijzen hoe goe ze wel niet zijn om indruk op vrouwen en vrienden te maken .

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >