3 goede redenen om te stoppen met een slechte relatie

Er zijn genoeg redenen waarom je wilt stoppen met een slechte relatie. We kunnen er tientallen verzinnen, maar de belangrijkste is deze: Je voelt je er gewoon niet goed meer bij. Het kost je te veel energie, er zijn te veel conflicten, je gaat met tegenzin naar elke afspraak.

Officieel is het een relatie, maar gevoelsmatig is het een verplichting.

De basis voor gezonde relaties is altijd hetzelfde.

Het maakt ook niet uit met wat voor relatie je worstelt – of het nu een zakelijke relatie of privé relatie betreft. Er zijn natuurlijk verschillen: je gaat waarschijnlijk niet naar bed met je baas of vraagt je vrouw om een loonsverhoging (en doe je dat wel, dan wens ik je veel succes). Toegegeven, de intimiteit en afhankelijk verschilt per relatie, maar vertrouwen en wederzijds respect zijn de basis voor elke relatie.

Geluk krijg je door los te laten waar je niet gelukkig van wordt.

Als iets in je leven niet meer goed voelt, stop er dan mee! Er is geen enkele reden om door te gaan met iets waar je niet gelukkig van wordt.

Als je een fijne relatie wilt krijgen, moet je er soms iets anders (een slechte relatie) voor loslaten. Meer geluk creëer je vooral door los te laten waar je niet gelukkig van wordt…

Dus hier zijn 3 goede redenen om te stoppen met een relatie waar je niet van opknapt:

1. De tijd die je nu verspilt, kun je besteden aan een betere relatie.

Je tijd is beperkt. Of je besteedt het aan mensen waar je niet van opknapt – of je besteedt het aan mensen waar je wel vrolijk van wordt. Het is het één of het ander. Je tijd is beperkt, maar leuke mensen zijn er wel in overvloed. Een hele wereld aan fijne relaties ligt op je te wachten.

Maar dan moet je er wel tijd, aandacht en energie voor hebben. Als je je tijd, aandacht en energie nu besteedt aan het worstelen met een slechte relatie, dan stap je hier niet open voor. En dan mis je de kans op zoek te gaan naar een relatie die beter bij je past.

Dan mis de kans op betere relaties in je leven. Niemand houdt je tegen, je houdt hooguit jezelf tegen.

Nieuw motto:
De energie die ik krijg door te stoppen met deze relatie, kan ik gebruiken voor de relaties waar ik wèl gelukkig van wordt.


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Bestel direct – nu voor € 57


2. Een relatie verandert niet zomaar – dus voorspel je eigen toekomst

Een relatie verandert alleen als jullie allebei bereid zijn om die te veranderen – en de stappen nemen om dit ook echt te doen. Hoe groot schat je die kans in? Als je denkt dat er een wonder moet gebeuren om deze relatie te redden, dan is die kans waarschijnlijk laag.

Dat betekent dat die relatie waarschijnlijk niet verandert in de toekomst. En dàt betekent dat je over een paar jaar nog steeds dezelfde uitdaging hebt. Wil je echt een jaar of meer van je leven verspillen aan iets dat gewoon niet lekker loopt? Heb je enig idee hoeveel energie dat kost – hoeveel spanning dat in je leven veroorzaakt? Wil je die weg echt blijven volgen?

Nieuw motto:
Als ik niets verander, blijf ik zo door sukkelen. Het is beter om een nieuwe weg in te slaan als deze niet meer voor me werkt.

3. Een slechte relatie gaat ten koste van je innerlijke rust.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar persoonlijk vind ik innerlijke rust het allerbelangrijkste in mijn leven. Er is gewoon geen alternatief voor! Je kunt het niet kopen met een creditcard, je kunt het niet creëren door drugs te gebruiken of door meer likes op je Facebookpagina te krijgen. Innerlijke rust is onbetaalbaar.

Als je spanning, drama en conflicten in je leven zoekt, dan kun je toch beter gaan Netflixen? Een uurtje House of Cards of Game of Thrones en je hebt genoeg drama en spanning om je een week wakker te houden…

Spanning, drama en conflicten zijn een mooie basis voor een goede Netflix-serie, maar een slechte basis voor een gelukkig leven.

Het effect van een slechte relatie is enorm. Het maakt je onzeker, het zorgt voor eindeloze onrust in je hoofd én het geeft je veel spanning in je lichaam. En dat kun je helaas niet eventjes uitzetten, zoals je met een serie doet.

Nieuw motto:
Mijn innerlijke rust is het allerbelangrijkste. Deze relatie beëindigen geeft me meer rust, geluk en energie en die beloning is het waard.

Tijd voor een reality-check.

Tijd om even de kaarten op tafel te leggen: Met een slechte relatie – met wie dan ook – verspil je je tijd en geef je jezelf nodeloze stress en spanning. En waarschijnlijk gaat dat niet veranderen, tenzij je de beslissing neemt er mee te stoppen.

Doe dat alleen als het echt niet meer gaat en je vrij zeker weet dat het ook niet zal veranderen in de toekomst. Hoop niet op een wonder, want hoop is een slecht plan. Een goede beslissing is meestal veel beter.

Als je nu denkt: “Verhip, het klopt! Ik heb helemaal geen zin meer in deze relatie. Ik zou me veel beter voelen als ik er mee stop”, dan is de vraag: “Waarom doe je dat dan niet?”

En daar zijn ook een aantal redenen voor:

Waarom laten we een slechte relatie niet los?

Bepaal dat altijd voor jezelf (iedereen is weer anders), maar meestal heeft het te maken met een van deze redenen:

1. We hebben er te veel tijd en energie in geïnvesteerd.

Sorry, maar dat is een non-reden. Als je al 3 jaar lang naar Siberië aan het lopen bent – maar eigenlijk liever naar Spanje wilt – waarom zou je dan nog doorlopen? Omdat je al te veel tijd en energie in de tocht hebt geïnvesteerd? Maar je wìlt toch helemaal niet naar Siberië? Dan maakt het toch niet uit hoelang je er al bezig bent?

Doorlopen naar een bestemming waar je je niet goed bij voelt, is geen bewijs van doorzettingsvermogen. Het is een teken dat je slimmer moet zijn.

Nieuw motto:
Wat gebeurd is, is gebeurd. Het verleden is voorbij. Maar wat ik vandaag besluit, bepaalt mijn toekomst. Dus hoe wil ik me morgen voelen?

2. We zijn bang om alleen te zijn.

Mensen zijn bang om alleen te zijn om twee redenen: Ten eerste kunnen ze niet goed genoeg met zichzelf opschieten. Misschien moeten ze dan echt over zichzelf gaan nadenken en is dat te eng. Misschien vervelen ze zich zonder het gezelschap van anderen. Hoe dan ook: als je je eigen beste vriend(in) bent, is alleen zijn geen opgave, maar een cadeautje.

Ten tweede zijn we bang wat alleen zijn over ons zegt: Als we alleen zijn, zijn we mislukt als partner of zijn we niet leuk genoeg om als vriend(in).

Wat die reden voor dat gevoel ook is, het is echt onzin. Ook zonder anderen ben je leuk en interessant genoeg. Je hebt geen anderen nodig om de moeite waard te zijn.

Een relatie is een aanvulling op – geen vervanging van – je persoonlijkheid.

Nieuw motto:
Beter alleen en gelukkig dan samen ongelukkig.

3. We denken niet iets beters te kunnen vinden.

Soms moet je iets dat zozo is loslaten om er iets beters voor terug te vinden. Nadat we zijn gestopt met een relatie, denken we: “Vind ik nog wel zo iemand? Wat als er geen leukere mensen zijn? Wat als ik ontslag neem omdat ik mijn baas niet kan uitstaan – en mijn nieuwe baas nog véél erger blijkt te zijn?

Tja, er is natuurlijk nooit een waterdichte garantie. Die is er alleen als je een jacuzzi of een zwembad koopt. Maar de kans is ontzettend groot dat je wèl een leukere partner, een leukere baas of een leukere vriend(in) vindt.

Want deze wàs helemaal niet zo leuk….

Dus je kunt er alleen nog maar op vooruit gaan. Je weet misschien niet wat er gaat komen, maar je weet wel wat je achter je laat!

Nieuw motto:
Er ligt een hele wereld aan fijne relaties op mij te wachten.

Heb je een relatie – of heb je een verplichting?

Nogmaals, het is beter om relatieproblemen op te lossen dan te vroeg een relatie te beëindigen. Maar je weet zelf het beste of dit relatieconflict op te lossen is of niet. Je weet zelf het beste of je hier door mee zou gaan als je vrij zou zijn.

Een relatie waar je niet van opknapt is geen relatie – dat is een verplichting. Ons leven is te kostbaar om onze tijd te verspillen aan verplichtingen. Er zijn tè veel goede redenen om onze tijd door te brengen met de mensen waar we wèl gelukkig van worden.


Verbeter Je Relaties Met Iedereen!

Volg de Online Training Betere Relaties.

– Los je relatieproblemen op.
– Word een meester in communicatie.
– Verbeter al je relaties, zakelijk en privé.

Je ontvangt:
– 23 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en verbeter je relaties!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Van welke relaties knap jij op?
En wat doe je als een relatie niet werkt?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Theresia schreef:

  wat positief deze teksten. Maar ik zit nog steeds met een dilema: ik ben de verpleegkundige opleiding aan het doen ( moet nog 1 jaar) maar het voelt steeds niet goed. ( had dit ook bij de opleiding verzorgende IG) maar niet zo erg. IK heb na de opleiding meer doorgroei mogelijkheden en stel mij steeds de vraag ” zal ik stoppen of moet ikdoorzetten?”
  bedankt voor je positieve berichten ze helpen mij enorm

 • Beste Theresia,

  Fijn dat de artikelen je helpen – en heel graag gedaan :)

  Als iets niet goed voelt, dan is dat meestal een teken om een andere weg in te slaan (daar kun je ook mee wachten tot na je opleiding).

  Doorzetten in iets dat niet goed (meer) voel, heeft niet zo veel zin, want uiteindelijk wil je je er natuurlijk wèl goed bij voelen. Het dilemma ‘moet ik stoppen of doorzetten?’ is iets waar veel mensen tegenaan lopen. In dit artikel vind je meer inzicht in die keuze:
  https://www.newstart.nl/blog/moet-je-doorzetten-of-juist-loslaten/

  Kies wat je zelf het meeste aanspreekt, dat is altijd het beste :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >