Waarom we doorgaan met relaties waar we niet blij van worden

De kwaliteit van je relaties bepaalt de kwaliteit van je leven. Soms worstelen we met een bepaalde relatie en willen eigenlijk gewoon afscheid nemen. Maar toch doen we dat niet. Waarom niet? Later denken we: “Ik had veel eerder de knoop door moeten hakken!” Dus wat houdt ons tegen? En hoe kunnen we dit veranderen?

Heb jij contacten die je het liefst direct in de prullenmand zou gooien? Waarbij je denkt: “Ik wou dat hier een deleteknop voor bestond. Kan ik jouw icoontje niet gewoon naar de shredder slepen?” Sommige relaties kosten veel energie, dus waarom laten we ze niet los?

Hier zijn 5 redenen waarom we doorgaan met relaties waar we niet van opknappen:

1. We denken dat het toch nog goed gaat komen.

Dit is de belangrijkste reden. Ergens hopen we dat er iets verandert (lees: dat de ander verandert). Dan zouden we niet zo hoeven zwoegen en was er ook geen reden om afscheid te nemen. Als je wat levenservaring hebt, kun je vrij precies zien welke relaties een kans van slagen hebben. En kun je inschatten hoe reëel het is dat de ander ook echt gaat veranderen.

In alle eerlijkheid, denk je dat de ander plotseling gaat veranderen? Net zoals jij plotseling gaat veranderen? En als jullie beiden niet gaan veranderen, dan blijf de relatie toch zoals deze is? Is dat acceptabel voor je? Word je daar gelukkig van? Hoe zou je je voelen over vijf of tien jaar? Moeilijke vragen, maar ze moeten wel gesteld worden…


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Bestel direct – nu voor € 57


2. We zijn bang iets te missen.

Ook al loopt een relatie niet helemaal lekker, we zijn meestal nòg banger voor het onbekende. Ook al is de relatie niet goed, het is tenminste wèl bekend. We weten precies wat we kunnen verwachten. Maar als we afscheid nemen, missen we het goede – en wie zegt dat er dan iets beters voor in de plaats komt?

Het is natuurlijk eng om een sprong in het diepe te wagen. Maar je weet nooit hoe groot de vijver is als je in een vissenkom blijft leven. Er is een wereld vol met leuke mensen – die je nooit ontdekt als je je niet open stelt. Daarom zeggen ze: “Je krijgt meer spijt van de dingen die je niet probeert, dan van de dingen die je wèl probeert…”

3. We zijn bang voor wat het over ons zegt.

Het stoppen met een relatie werkt door op je identiteit: zonder relatie voelen we ons mislukt. Of lijkt het dat we niet sterk genoeg zijn om er iets van te maken. We zijn niet leuk genoeg, slim genoeg of goed genoeg. We voelen ons tekortschieten…

Beter een niet-zo-goede-relatie onderhouden, want dat is toch net wat beter dan alleen te zijn. Want alleen zijn is eng. En toch: Afstand nemen van een relatie waar je niet van opknapt, is geen bewijs van zwakte. Het is een bewijs van inzicht en ervaring: de ervaring dat het beter is aparte wegen in te gaan, dan het elkaar zo moeilijk te maken…

4. We nemen genoegen met de middelmaat.

Wat we hebben voelt misschien niet zo goed, maar ach, beter wordt het toch niet. Als je meerdere relaties hebt waar je niet happy in bent, kun je je afvragen of je je niet wat hoger moet mikken. We denken soms: ‘dit is alles wat ik kan krijgen’ omdat we niet verwachten beter te verdienen. We nemen genoegen met de middelmaat omdat we denken dat er gewoon niet meer in zit…

Dit is echt iets dat je zelf moet onderzoeken: Als je oprecht vindt dat je goede relaties waard bent, gefeliciteerd! Dan heb je ze waarschijnlijk al. Als je ze niet hebt, probeer dan te achterhalen of je vindt dat je ze überhaupt wel verdiend. Want we krijgen in dit leven meestal waar we denken recht op te hebben. Het is vaak een zelfvervullende voorspelling…

5. We denken dat worstelen erbij hoort.

Sommige mensen denken dat relaties moeizaam horen te zijn. Regelmatig tegen elkaar schreeuwen, drama’s uitwisselen of ellelange discussies die je uitputten – dat is toch spannend? Anders wordt het zo’n saaie boel! Hier is sprake van een gebrek aan andere ervaringen: Soms weten we gewoon niet hoe het anders moet of kan…

Maar dat je relaties kunt hebben die harmonieus en vanzelf gaan, dat is zeker. Als je een kind ziet rennen, kost dat dan moeite? Als je een boom ziet groeien, kreunt die dan van inspanning? Nee, natuurlijk niet. Alles wat natuurlijk is, gaat vanzelf en moeiteloos. Ook gezonde relaties kosten weinig energie. Ze gaan vanzelf omdat er een natuurlijke harmonie is tussen twee mensen.

Wat je tegenhoudt, kun je altijd veranderen.

Bekijk deze redenen eens voor jezelf. Als je worstelt met een relatie, ga dan na of een van deze redenen voor jou geldt. Het maakt niet uit of het een vriendschappelijke, liefdes-, familie- of zakelijke relatie is. Als je weet wat je tegenhoudt, weet je meteen ook wat je eraan kunt doen!

Wil je gezonde en fijne relaties in je leven? Bestel dan de volgende e-cursus:


Verbeter Je Relaties Met Iedereen!

Volg de Online Training Betere Relaties.

– Los je relatieproblemen op.
– Word een meester in communicatie.
– Verbeter al je relaties, zakelijk en privé.

Je ontvangt:
– 23 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en verbeter je relaties!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Ik zit zelf in het proces loslaten en heb mensen al beetje bij beetje losgelaten omdat ze mij teveel energie ontnamen. Ik heb gevochten om het in stand te houden door met mezelf aan de slag te gaan, mediteren, afschermen etc. Maar kom dan tot de conclusie dat ik niet alles kan oplossen voor anderen en dat het dan zo moet zijn en mag loslaten.Zij kunnen er zelf voor kiezen om anders te handelen en willen zij dit niet is dit ook prima.Maar wat nou als het nu dan je bloedeigen moeder betreft, dan is het dit een hele pittige kan ik je zeggen?

 • miranda schreef:

  Ik mis 1 hele belangrijke reden waarom we doorgaan, om de kinderen!! die wil je het verdriet besparen

 • Claudia schreef:

  Ik herken me zeer in punt 1. Jarenlang heb gehoopt dat anderen zouden veranderen, zodat ik niets hoefde te doen/niet hoefde te zwoegen. Dus nu ik besef dat anderen niet zomaar plotseling zullen veranderen en ik die hoop kan/moet laten varen, dan zijn er twee dingen die ik kan doen: Zelf veranderen of de ander loslaten. Begrijp ik dat goed?
  Ik weet ook dat als ik zelf verander, mijn andere gedrag impact heeft op anderen om mij heen en het dus wel weer goed kan komen, ALS de ander daarvoor openstaat. Denk ik. Of is dit volgens jou dan weer dezelfde hoop als waar ik mee begon?

 • Het punt over het veranderen van anderen zonder zelf moeite te doen ervaar ik niet zo, het oprecht met goede bedoelingen handelen en vervolgens afgewezen worden door de ander omdat hij/zij bang is heeft mij aan het denken gezet. Kan ik de persoon in kwestie veranderen, wil ik het, en heeft het überhaupt zin? Nee, ik kan wel mijn goedbedoelde gedrag voortzetten en een voorbeeld zijn voor een ander. Het belangrijkste wat mij nu is overkomen is het gevoel om te zijn wie “ik” werkelijk ben en dit ook wil voortzetten?.

 • Wat ik nog zou willen toevoegen omdat ik weet hoe moeilijk dit proces is…… Probeer de focus te houden op jou gevoel, dit heeft mij ver gebracht , steeds vaker bevestiging mogen ervaren en daardoor meer vertrouwen in mijzelf, nee ik ben niet gek aan t worden, ik zie dingen om mij heen veranderen in positieve zin, en dit geeft moed om door te gaan en dit gun ik ook jou toe. Dus heb vertrouwen in jezelf en in het proces waarin je zit en ervaar wat het jou gaat brengen. En nog iets belangrijks wat ik met je wil delen uit ervaring is dat je mensen zult ontmoeten en loslaten wanneer dit dan ook gewoon als vanzelf gebeurt, ook hier heel gevoelsmatig trek je mensen aan en laat je los, dus hoe beter, sterker, positiever jij je voelt…..

 • Beste Claudia,

  “Zelf veranderen of de ander loslaten. Begrijp ik dat goed?”
  JA, dat klopt. Je kunt ook gewoon nog de ander accepteren (maar dat is eigenlijk je eigen perceptie veranderen).

  Inderdaad, je eigen gedrag heeft veel invloed, als de ander daarvoor openstaat. Je merkt snel genoeg of dit zo is. Alleen als je dan doorgaat terwijl de ander er niet voor openstaat, ben je weer terug bij af.
  Dus prima hoe jij het formuleert :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Mooie aanvulling Joy

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >