Dit is de vraag van tien miljoen! Kijk naar je uitdaging. Je hebt twee keuzes: of je stopt er meer energie in en zet door of je beseft dat dit niet gaat werken en laat los. Als je de juiste balans tussen doorzetten of loslaten aanhoudt, wordt alles veel makkelijker.

Meer discipline nu!

We zijn geneigd om bij elke uitdaging harder ons best te doen. Dat wordt je toch geleerd op school? Dat is toch wat je ouders je hebben verteld? Discipline en doorzettingsvermogen, dat is wat je nodig hebt! Toegegeven, dat werkt vaak prima. Totdat je erachter komt dat het niet altijd werkt.

Waarom lukt het niet?

Hoe hard je ook je best doet, je komt nauwelijks vooruit. Hoeveel energie je er ook in stopt, niets loopt lekker. Misschien is het je relatie die niet meer werkt. Misschien is het je baan die je niet meer inspireert. Misschien zit je vast in je persoonlijke ontwikkeling. Het voelt alsof je tegen de stroom aan het inzwemmen bent.

We zijn van nature geneigd om te denken: “Het werkt niet, dus moet ik er iets aan doen!” En dus besluit je harder te werken en veel energie in je carrière te stoppen. Of je besluit in relatietherapie te gaan en beter te communiceren. Helemaal niets mis mee en ik hoop voor je dat dit werkt. Maar soms werkt het helaas niet.

Wat is nu de beste keuze?

De vraag is: moet je nu doorzetten of juist loslaten? En hoe weet je wat de beste keuze is? Om die vraag te beantwoorden moet je teruggaan naar de basis. En de basis vind je door jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Past dit wel bij me?
 • Voelt dit nog wel goed?
 • Zou ik hiermee doorgaan als ik zeker wist dat iets anders ook zou lukken?

Geniet van je leven

De beste manier om je goed te voelen, is door het volgen van de Online Training Geluk - Genieten van het Leven. Gelukkig zijn is geen toeval, het is een beslissing. Ontdek wat jou ècht gelukkig maakt en geniet weer van elke dag. Voel je beter over jezelf en je leven!

Zie het zo: je kunt een huis opnieuw schilderen, je kunt de gordijnen vervangen of je kunt het behang opleuken. Maar het gaat om het fundament. Als je huis gebouwd is op de verkeerde ondergrond, kun je opknappen wat je wilt. Maar uiteindelijk wordt het toch tijd om te verhuizen.

Past dit wel bij mij?

Normaliter proberen we met discipline en doorzettingsvermogen dingen te veranderen. Mijn ervaring is dat dit maar ten dele werkt. Sterker nog, discipline heb je nodig als een uitdaging je van nature niet makkelijk afgaat. De vraag is: waarom gaat je het niet gemakkelijk af? Zit daar misschien iets achter? Heb je inderdaad meer discipline nodig of past dit gewoon niet meer bij je?

Er is altijd een alternatief.

Als iets – je relatie, je werk, of wat dan ook – niet bij je past, wat heeft het dan voor zin om door te zetten? Waarom zou je harder gaan rennen op een weg die uiteindelijk toch doodloopt? Dat is toch zinloos? Daar ben je toch veel te slim voor?

Als het fundament niet goed is, wordt het tijd te verhuizen. Kijk naar de uitdaging die je nu hebt. Ben je iets aan het oppoetsen wat in de basis toch niet gaat werken? Zou je je beter voelen als je een alternatief had? Ga dan op zoek naar dat alternatief. Er is altijd een alternatief! Er zijn betere relaties, leuker werk, inspirerende doelen. Kies eerst de juiste weg, dan kun je altijd nog gaan rennen.

Loslaten is moeilijk.

Het is het tegenovergestelde van wat we leren. We zijn experts in doorzetten en beginnelingen in loslaten. Maar zie het zo: pas als je loslaat wat twijfelachtig is, heb je ruimte voor iets nieuws. Pas als je loslaat wat niet bij je past, kun je krijgen wat je wilt.

Ik heb veel losgelaten in mijn leven: werk dat niet meer inspireerde, relaties die te veel energie kostten, doelen die niet meer bij me pasten. En alles wat ik losliet bracht meer ruimte in mijn leven. Meer ruimte voor leuker werk, betere relaties en nieuwe doelen.

Nu ben ik alleen gedisciplineerd in de dingen die ik wil doen. En eigenlijk gaan die dingen vanzelf. Zet door totdat je je realiseert dat je niet verder kunt. Of niet verder wilt. Of niet verder hoeft. En laat dan los!


Word gelukkig en geniet van je leven!

Je goed voelen is het belangrijkste doel in je leven. Toch zitten weinig mensen echt lekker in hun vel. Wil je je weer fantastisch voelen? Wil je weer echt genieten van je leven? Voel je dan 100% beter met deze online training!

Ja, ik wil meer genieten van het leven

15.000+ cursisten gingen je voor!


Wat vind jij moeilijk om los te laten?

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

2 antwoorden
 1. Maria
  Maria zegt:

  Ik werk al jaren onder mijn niveau, ik weet niet meer wat ik wil en kan. Ik wil heel graag wat anders doen, maar dan ben ik mijn financiële basis kwijt. Dat laat je toch niet zomaar los?

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Maria,

   Loslaten is een proces.
   Wie zegt dat het of/of moet zijn: òf iets wat je wilt – òf een financiële basis hebben?
   Is er geen middenweg mogelijk?
   Wie zegt dat je niet toe kunt werken en dingen langzaam kunt veranderen?

   Maar alles – ook het proces van loslaten – begint met bepalen wat je werkelijk wilt.
   Je kunt pas loslaten wat je niet wilt als je bepaalt wat je wèl wilt.
   En in jouw geval is dat werk.

   Dit artikel geeft je meer inzicht:
   https://www.newstart.nl/blog/ontdek-je-passie-en-je-droombaan/

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.