Moet je doorzetten of juist loslaten?

Dit is de vraag van tien miljoen! Kijk naar je uitdaging. Je hebt twee keuzes: of je stopt er meer energie in en zet door of je beseft dat dit niet gaat werken en laat los. Als je de juiste balans tussen doorzetten of loslaten aanhoudt, wordt alles veel makkelijker.

Meer discipline nu!

We zijn geneigd om bij elke uitdaging harder ons best te doen. Dat wordt je toch geleerd op school? Dat is toch wat je ouders je hebben verteld? Discipline en doorzettingsvermogen, dat is wat je nodig hebt! Toegegeven, dat werkt vaak prima. Totdat je erachter komt dat het niet altijd werkt.

Waarom lukt het niet?

Hoe hard je ook je best doet, je komt nauwelijks vooruit. Hoeveel energie je er ook in stopt, niets loopt lekker. Misschien is het je relatie die niet meer werkt. Misschien is het je baan die je niet meer inspireert. Misschien zit je vast in je persoonlijke ontwikkeling. Het voelt alsof je tegen de stroom aan het inzwemmen bent.

We zijn van nature geneigd om te denken: “Het werkt niet, dus moet ik er iets aan doen!” En dus besluit je harder te werken en veel energie in je carrière te stoppen. Of je besluit in relatietherapie te gaan en beter te communiceren. Helemaal niets mis mee en ik hoop voor je dat dit werkt. Maar soms werkt het helaas niet.

Wat is nu de beste keuze?

De vraag is: moet je nu doorzetten of juist loslaten? En hoe weet je wat de beste keuze is? Om die vraag te beantwoorden moet je teruggaan naar de basis. En de basis vind je door jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Past dit wel bij me?
 • Voelt dit nog wel goed?
 • Zou ik hiermee doorgaan als ik zeker wist dat iets anders ook zou lukken?


Wil jij je (nog) beter voelen?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Zie het zo: je kunt een huis opnieuw schilderen, je kunt de gordijnen vervangen of je kunt het behang opleuken. Maar het gaat om het fundament. Als je huis gebouwd is op de verkeerde ondergrond, kun je opknappen wat je wilt. Maar uiteindelijk wordt het toch tijd om te verhuizen.

Past dit wel bij mij?

Normaliter proberen we met discipline en doorzettingsvermogen dingen te veranderen. Mijn ervaring is dat dit maar ten dele werkt. Sterker nog, discipline heb je nodig als een uitdaging je van nature niet makkelijk afgaat. De vraag is: waarom gaat je het niet gemakkelijk af? Zit daar misschien iets achter? Heb je inderdaad meer discipline nodig of past dit gewoon niet meer bij je?

Er is altijd een alternatief.

Als iets – je relatie, je werk, of wat dan ook – niet bij je past, wat heeft het dan voor zin om door te zetten? Waarom zou je harder gaan rennen op een weg die uiteindelijk toch doodloopt? Dat is toch zinloos? Daar ben je toch veel te slim voor?

Als het fundament niet goed is, wordt het tijd te verhuizen. Kijk naar de uitdaging die je nu hebt. Ben je iets aan het oppoetsen wat in de basis toch niet gaat werken? Zou je je beter voelen als je een alternatief had? Ga dan op zoek naar dat alternatief. Er is altijd een alternatief! Er zijn betere relaties, leuker werk, inspirerende doelen. Kies eerst de juiste weg, dan kun je altijd nog gaan rennen.

Loslaten is moeilijk.

Het is het tegenovergestelde van wat we leren. We zijn experts in doorzetten en beginnelingen in loslaten. Maar zie het zo: pas als je loslaat wat twijfelachtig is, heb je ruimte voor iets nieuws. Pas als je loslaat wat niet bij je past, kun je krijgen wat je wilt.

Ik heb veel losgelaten in mijn leven: werk dat niet meer inspireerde, relaties die te veel energie kostten, doelen die niet meer bij me pasten. En alles wat ik losliet bracht meer ruimte in mijn leven. Meer ruimte voor leuker werk, betere relaties en nieuwe doelen.

Nu ben ik alleen gedisciplineerd in de dingen die ik wil doen. En eigenlijk gaan die dingen vanzelf. Zet door totdat je je realiseert dat je niet verder kunt. Of niet verder wilt. Of niet verder hoeft. En laat dan los!


Wil jij je (nog) beter voelen?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Wat vind jij moeilijk om los te laten?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.


Ook leuk om te lezen:

7 Keuzes die je leven veranderen

Het doel van je leven is de zin van het bestaan

7 Vragen die je leven veranderen

 • Ik werk al jaren onder mijn niveau, ik weet niet meer wat ik wil en kan. Ik wil heel graag wat anders doen, maar dan ben ik mijn financiële basis kwijt. Dat laat je toch niet zomaar los?

  • Beste Maria,

   Loslaten is een proces.
   Wie zegt dat het of/of moet zijn: òf iets wat je wilt – òf een financiële basis hebben?
   Is er geen middenweg mogelijk?
   Wie zegt dat je niet toe kunt werken en dingen langzaam kunt veranderen?

   Maar alles – ook het proces van loslaten – begint met bepalen wat je werkelijk wilt.
   Je kunt pas loslaten wat je niet wilt als je bepaalt wat je wèl wilt.
   En in jouw geval is dat werk.

   Dit artikel geeft je meer inzicht:
   https://www.newstart.nl/blog/ontdek-je-passie-en-je-droombaan/

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >