Wanneer ben jij gelukkig?

Wanneer ben je gelukkig? Wat moet er gebeuren voordat je jezelf toestemming daarvoor geeft? Heb je waslijst met verlangens of ben je snel tevreden? Maak jij het jezelf gemakkelijk of moeilijk? Leer van de ware meesters van geluk.

Toen geluk nog heel gewoon was.

Wat maakte jou als kind gelukkig? Kun je dat nog herinneren? Waarschijnlijk was het iets heel simpels:
– Een extra boterham met pindakaas.
– Een weekend logeren bij opa en oma.
– Lekker spelen in het bos.

Weet je wat het allerbeste was? Een weekend logeren bij opa en oma, die je meenamen naar het bos en je daarna een extra boterham met pindakaas gaven. Wat een feest! Kan het nog beter worden?

Als kind zijn we gelukkig met eenvoudige dingen. We waren elke dag wel ergens blij mee. Dat is ook logisch, want de dingen die ons gelukkig maakten, waren de dingen binnen ons handbereik. Hoeveel kinderen ken jij die zeggen: “Ik voel me pas goed als ik eerst mijn studie heb afgemaakt en minimaal twee keer modaal verdien?”

Word je nat van zwemmen?

Zo bekeken zijn kinderen enorm intelligent: ze maken het zichzelf erg gemakkelijk gelukkig te zijn. Dat is een stuk slimmer dan torenhoge verwachtingen hebben waar je nooit aan kunt voldoen. Ik denk wel eens dat volwassenen meer van kinderen kunnen leren dan andersom. Kinderen zijn de ware meesters van Zen of Mindfulness.

Overigens zijn kinderen helemaal niet zo bezig met geluk. Ze vragen zich niet continu af: “Ben ik wel gelukkig?” Welnee, daar hebben ze het veel te druk voor! Ze zijn immers bezig dingen te doen. Niet toevallig zijn dat dezelfde dingen die hen gelukkig maken. Als je in het water zwemt vraag je jezelf toch ook niet af: “Ben ik wel nat?” Wanneer ben je gelukkig? Wanneer je niet de hele tijd aan het piekeren bent…


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Niets nodig om gelukkig te zijn.

Zie je in hoe natuurlijk en gemakkelijk kinderen met geluk omgaan? Het gaat bij de meeste kinderen vanzelf. Om gelukkig te zijn, hoeven kinderen geen:
– Deadlines te bepalen.
– Wilskracht of discipline te gebruiken.
– Affirmaties te herhalen.
– Meditatielessen te volgen.
– Persoonlijk ontwikkelplan te volgen.
– Blokkerende gedachten los te laten.

Geef een kind een spel in de buitenlucht en het is gelukkig. Met wat gezelschap is het helemaal leuk. Geef een volwassene hetzelfde en hij/zij zal zeggen: “Een spel? Buitenlucht? Ben je nou helemaal? Waar is mijn auto van de zaak? Waar is mijn soulmate? Mijn carrièreplan en de twee vakanties per jaar? En die boterham met pindakaas kun je helemaal in je zak steken, want daar word ik alleen maar dik van!”

Hoe moeilijk maak jij het voor jezelf?

Het punt van dit verhaal is het volgende: Hoe moeilijk (of makkelijk) maak jij het voor jezelf om gelukkig te zijn? Wat heb je daarvoor nodig? Heb je een paar eenvoudige dingen die je gelukkig maken en die je dagelijks ervaart? Of heb je een hele waslijst aan verlangens die pas over dertig jaar werkelijkheid kan worden?

Om iets te krijgen in het leven kun je twee dingen doen: je kunt je inspanningen verhogen of je verwachtingen verlagen. Mijn suggestie is om allebei te doen. Doe meer en verwacht minder, dan krijg je sneller wat je wilt – ook geluk. Geluk is geen complexe scheikundige verbinding die alleen onder de juiste omstandigheden werkt. Het is te vinden in de meest eenvoudige dingen.

Laat de Efteling maar zitten.

Al die dingen die je als kind zo bijzonder vond en die je gelukkig maakten, zijn er nog steeds. Ze hebben nog steeds de potentie om je gelukkig te maken. Zolang je ze maar ziet. Helaas worden onze verwachtingen steeds hoger. In het begin is het plaatselijke pretpark bijzonder, maar na een tijd wil je toch echt naar Parijs voor een weekje Disneyland.

Het meest bijzondere van geluk is dat het niet afhangt van wat je doet. Het hangt ervan af hoe je ervaart wat je doet: wat voor betekenis je eraan geeft. Daarom kan een dag op de bank liggen met een boek meer ontspannen dan een rondreis door Azië. Het gaat niet om doen, het gaat om bewust genieten van wat je doet. Wanneer ben je gelukkig? Als je bezig bent in het nu, als je in een flow zit, als je even het verleden of de toekomst buiten je mentale deur zet…

Als je nattigheid voelt, zit je goed.

Het grote verschil met volwassen is dat kinderen zich helemaal onderdompelen in een ervaring. Ze leven volledig in het huidige moment. Volwassen zitten in hun hoofd en zijn bezig met de toekomst. Maar daar vind je geen geluk. Geluk vind je als je je ogen opent en om je heen kijkt. Als je nattigheid voelt, dan zit je goed!


Wil jij echt gelukkig worden?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt en geniet van elke dag.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Word gelukkig met jezelf en je leven


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Leuk artikel! Lees momenteel best veel over doelen bereiken en happiness, dus moet eerlijk zeggen dat het niet helemaal nieuwe stof voor me is.

  Verder heb ik hopen doelen te bereiken, het hoe is het grote vraagteken hierin.

  Maak wel lol in de weg ernaar toe en heb als stelregel: zolang het allemaal goed aanvoelt en met zoveel mogelijk pret zowel voor de klant als voor mij (ik ben ZZP-er) goede resultaten oplevert, ben ik op het goede pad!

 • Dank je wel en mooi gezegd Kiki :))

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Ik ben het helemaal eens met de stelling ” Het gaat niet om doen, het gaat om bewust genieten van wat je doet” Ik vind dat geluk ook zit in het bewust genieten van kleine dingen. Bijvoorbeeld op weg naar je werk met de fiets genieten de fluitende vogels. Of zitten op een terrasje en genieten van een heerlijk glaasje wijn of fris. Dat is voor mij ook geluk. Het is zo eenvoudig dat het bijna niet waar kan zijn. Maar gelukkig is het wel zo.
  Groet René.

 • Gelukkig wel René :))

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Gerdien schreef:

  Mooi stuk! Zo is het helemaal; genieten van alle kleine dingetjes, elke dag! Dit maakt dat je je gelukkig voelt en gelijk geen ruimte over hebt voor negatieve dingen! Zo lijken moeilijke dingen ook niet zo moeilijk meer.. Ik denk dat je je zo ook creatiever opstelt en sneller oplossingen kunt bedenken. Jaja, ik ben een echte denker.. moet m’n hoofd daarom maar genoeg interessant ‘leesvoer’ geven ;-) Bedankt!

 • Graag gedaan Gerdien :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Marijke schreef:

  Wat een mooie woorden, allemaal waar en eigenlijk weet je dat ook wel, alleen de praktijk en de uitvoering ervan zijn vaak doorspekt met allerlei invloeden waar je soms wel en soms geen vat op hebt.
  Door daar weer vat op te krijgen, helpen je artikelen hierboven om weer duidelijk te maken waar het werkelijk omgaat en weer bewust te worden met de logica van het hoe, wat en wanneer. Dank je wel.

 • Dank je voor je reactie Marijke :)

 • jessie schreef:

  Ware woorden, nu op mijn 60e levensjaar moest ik nog even herinnerd worden, want ik weet toch wat geluk is. Dit maakt weer duidelijk hoe ik mijn geluk kan genieten. Dank je wel.

 • Graag gedaan Jessie,

  Dan heb je er dus nog minimaal 40 jaar plezier van :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • marian schreef:

  Ik word gelukkig als ik bij zieke of oudere mensen een glimlach op hun gezicht kan brengen door gewoon er te zijn. Ook word ik gelukkig als ik iemand kan helpen. En sinds kort ben ikzelf weer helemaal gelukkig omdat er opnieuw iemand (14 jaar alleen geweest)in mijn leven is gekomen waar ik veel van houd.

 • Ferdinand schreef:

  Er zit wel een mooie kern van waarheid in. Het doet mij denken aan goudzoekers die bagger opscheppen uit de rivier en wassen en zeven totdat ze gouddeeltjes zien. Tussen de bagger van elke dag zitten ook gouddeeltjes in de vorm van een woord, een gebaar of een gevoel en dat noem ik dan geluk.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >