Liefde is het enige dat je echt nodig hebt

Let goed op, want dit artikel gaat erg diep. Het is kort, maar de inzichten zijn een leven lang geldig. Als je deze inzichten begrijp en toepast, voel je nooit meer een tekort in je leven. Als je regelmatig het gevoel hebt dat er iets ontbreekt aan je leven, is het dan niet interessant te ontdekken wat dat precies is?

Wat wil iedereen?

Waar zijn die 7 miljard mensen op deze planeet naar op zoek? Wat heb jij 100% gemeen met een student in Azië of een schoonmaker in Amerika? Met een leraar in Nederland of een directrice in België? Naast (uiteraard) een dak boven je hoofd en genoeg geld om eten en kleding van te kopen?

Op het diepste niveau willen we maar één ding in ons leven: liefde.

Sorry als je dacht dat het Netflix of een nieuwe iPhone was – het is liefde!

Noem het succes, noem het waardering, respect of aandacht. Dit zijn allemaal vormen van liefde, op een andere manier verpakt.

Liefde – is dat niet iets voor softies?

Klikt dat raar? Vind je liefde te zweverig of alleen iets voor halfgare softies? Nou, het is wèl wat iedereen zoekt – ook jij!

En succes zeg je? Gewoon lekker knallen in je baan of bakken met geld verdienen?

Sorry, succes is óók liefde, want succes geeft je waardering, respect en aanzien. Het geeft je óók – eindelijk – waardering voor jezelf. Tenminste, als je jezelf kennelijk niet waardeert zonder succes…

We zoeken liefde in alles.

Alle doelen zijn middelen om meer liefde te ervaren en zo gelukkiger te worden. Elk ongeluk komt voort uit het feit dat we nog niet genoeg liefde ervaren van anderen. Of dat we nog niet genoeg liefde voelen voor onszelf…

Als we geen liefde ervaren, ervaren we angst.

Als we niet genoeg liefde hebben, ervaren we angst. We krijgen bijvoorbeeld geen waardering van anderen en maken ons dan zorgen waarom niemand ons leuk vindt. We voelen te weinig waardering voor onszelf en hebben dan geen vertrouwen meer in wat we kunnen. Dat maakt ons onzeker en doet ons twijfelen.

Noem het onzekerheid, noem het angst, zorgen of spanning – het is allemaal het tegenovergestelde van liefde.

 

Wat we zelf niet voelen, gaan we controleren in anderen.

Als we zelf te weinig liefde ervaren, dan gaan we het gedrag van anderen controleren of manipuleren. Als we zelf leegte ervaren, dan hopen we dat we meer controle over het leven krijgen door anderen aan te sturen. Die controle vult de leegte op. Het geeft ons een gevoel van macht.

Zo is elke vorm van negatief gedrag naar anderen toe (bijvoorbeeld kritiek, jaloezie of agressie) een projectie van eigen frustratie. Als je lekker in je vel zit, heb je geen behoefte om andere te benadelen.

De oorzaak van elk conflict.

Elke oorlog en elk conflict op deze planeet is het resultaat van de afwezigheid van innerlijke vrede. Het is een gebrek aan liefde: liefde voor jezelf, voor anderen, voor de wereld, voor dit moment.

Ik denk dat heel wat oorlogen en conflicten voorkomen hadden kunnen worden als de persoon die de touwtjes in handen had, lekker in zijn vel had gezeten. Dat weet ik eigenlijk wel zeker… Wat doe je liever?

Genieten van je leven of ruzie gaan maken? Dat is toch geen echte keuze?


Wil jij meer genieten van je leven?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Bestel direct – nu voor € 57


Iedereen voert een gevecht met zichzelf.

Overigens voert elk mens ook een eigen gevecht – met zichzelf. Dat is het conflict tussen wat je wilt en wat je voelt. Het is het verschil tussen wie je denkt dat je moet zijn – en wie je werkelijk bent…

Ontevredenheid over je leven komt ook voort uit een gebrek aan liefde. ‘Ik ben niet tevreden’ betekent eigenlijk ‘wat ik nu ervaar, heb ik niet lief’. Ik wil ergens anders zijn, ik wil iemand anders zijn. Ik wil iets of iemand anders hebben. Dit is niet genoeg!

Liefde is dus het allerbelangrijkste in je leven.

Maar hier is een valkuil:

Wat als anderen je niet zien zitten?

Soms krijg je géén liefde van anderen. Ze vinden je niet leuk genoeg, lopen je voorbij of zien je gewoon niet zitten. Dat gebeurt nu eenmaal. Wat kun je dan doen?

Wel, liefde krijg je van anderen, maar wacht er niet op: geef het óók aan jezelf! De hele wereld kan je fantastisch vinden, maar als je jezelf mislukt vindt, dan helpt dat ook niet. Denk maar eens aan wat beroemde sterren die zelfmoord hebben gepleegd. Ze hadden ‘alles’ – behalve liefde voor zichzelf…

Is het allemaal zo belangrijk?

Dus krijg je niet voldoende waardering, respect, aandacht, liefde van anderen? Geen nood – geef het in ieder geval aan jezelf. Als jij je goed voelt over jezelf, dan wordt die externe waardering, respect en aandacht van anderen vanzelf minder belangrijk.

Ik houd van mezelf (mag ik dat zeggen – ja, waarom niet?) en heb daardoor weinig behoefte aan complimenten of waardering van anderen. Ik vind het wèl leuk natuurlijk, maar ik heb het niet nodig. Een compliment van een ander – hoe leuk ook – is toch iets vluchtigs. Jezelf waarderen en liefhebben is blijvend.

Gun jezelf het beste en geloof in jezelf.

Hier is nog een inzicht: Veel mensen gunnen zichzelf eigenlijk niet wat ze willen. Of ze wensen het wel, maar geloven niet dat ze het ook echt verdienen. Ze zwoegen om hun doelen te bereiken, maar geloven ondertussen dat een leven vol succes, geluk en liefde eigenlijk niet voor hen is weggelegd.

Als je jezelf ècht waardeert en liefhebt, dan is dat geen enkele barrière meer….

En mocht je denken dat zelfliefde nogal egocentrisch is, weet dan dat je niet kunt weggeven wat je zelf niet hebt. Je kunt anderen mensen niet echt liefhebben als je geen liefde voor jezelf voelt. Dat is geen liefde, dat is afhankelijkheid. Je kunt geen liefde van anderen krijgen als je deze niet voor jezelf voelt. Dat is geen liefde, dat is compensatie…

Geef jezelf een goed gevoel.

Dus wat je ook doet in je leven, vergeet niet jezelf lief te hebben. Waardeer wat je doet, erken wie je bent, respecteer wat je wilt. Vier elk succes, wees blij met elke groei en vooruitgang. Je hoeft niet voor de spiegel te staan en jezelf te zoenen, maar gun jezelf wèl een goed gevoel. Gééf jezelf een goed gevoel!

Wil je meer geluk en liefde in je leven? Volg dan deze online training:


Word Gelukkig & Geniet Van Je Leven!

Volg de Online Training Geluk & Genieten Van Je Leven.

– Voel je direct beter.
– Ontdek het geluk in jezelf.
– Geniet van je leven.

Je ontvangt:
– 18 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en geniet van je leven!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Angelique schreef:

  Hoi Frank,
  mooi Artikel! Mijn Leven was liefdeloos. Lees was, want ik begin langzaam maar zeker door te krijgen wie ik ben waar ik voor sta en hoe blij ik eigenlijk met mezelf ben.Dit is een moeilijk proces omdat ik 40 jaar lang van mijn gevoel ben afgesneden. Ik bedacht altijd wat ik zou moeten voelen, en daaruit reageerde ik dan, maar het echt voelen deed ik niet.
  Ook al weet ik niet precies wat liefde betekend, ik merk dat ik nu ik mezelf niet meer afwijs, en aan mezelf vraag wat voel ik nu precies ik me steeds beter ga voelen. Dit is moeilijk omdat ik ook last heb van hyperventilatie en angstaanvallen. Maar ik doe het toch. Ik sla mezelf erdoor heen, Ik geef mezelf elke dag een kusje in de spiegel :-)
  Ik heb je cursussen gevolgd, nooit meer zorgen en stress, betere relaties en meer zelfvertrouwen. Ik kan oprecht zeggen ik ga elke dag een beetje meer de goede kant op.
  Groetjes Angelique

 • Beste Angelique,

  Dank je wel :)

  Fijn te horen dat de cursussen je kunnen helpen en dat je steeds blijer wordt met jezelf! Een (mijn) definitie van liefde is de totale afwezigheid van weerstand, dus de totale acceptatie van wat is. Hoe minder weerstand (tegen jezelf), hoe meer liefde (voor jezelf). Weerstand ‘wegpellen’ kost altijd tijd, maar mooi te horen dat je nu elke dag een stapje in de goede richting zet. Gun jezelf de tijd, dan komt alles goed.

  P.S. Elke dag een kusje in de spiegel is helemaal prima :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Theresia schreef:

  Hallo Frank, wat een eye opener. Ik ben naar aanleiding van een eerder artikel door je brein te trainen in iets positiefs, door tegen jezelf te zeggen ” ik ben gelukkig” dit werkt zelfs als ik ruzie heb met mijn echtgenoot en ik dit tegen mij zelf zeg voelt dit zo.
  Maar nu ga ik zeker het aanvullen met ” Theresia ik hou van jou” En hoop zo dan weer wat positef licht te zien. En ik hoop dat ik dan duidelijkheid krijg in mijn relatie. Is dit afhankelijkheid of echte liefde???
  Gelukkig haal ik veel positieve energie uit mijn werk ( verzorgende IG) en krijg veel dankbaarheid terug wat ik ( nu ) even nodig heb.
  Ik heb jou een tijd geleden gemaild over dat ik gestopt was met mijn verpleegkundige opleiding en ik moet zeggen ik heb die beslissing zelf alleen genomen en tot op de dag van vandaag ( 3 maanden ) totaal geen spijt. Ik loop nu alleen nog vast ten opzichte van mijn relatie en ik weet dat ik ook hier uit kom met veel positieve nieuwsbrieven lezen van jou. Dank je hier voor.

 • Nu,ja zelfliefde en/of zelfrespect, zelfwaardering; eigenlijk allemaal verschillende termen die ’t zelfde willen zeggen, wat ik zeg én denk is: wat écht belangrijk is is een waardige mens te zijn, hoe kun je iemand opvoeden tot ’t zijn van een Waarlijk Waardig Mens, wél door die persoon op te voeden tot iemand die in de Eerste Plaats zelfwaarde kan en durft te ontwikkelen!

 • Beste Theresia,

  Dank je wel en heel graag gedaan :)

  Mooi! Inderdaad, wat je tegen jezelf zegt, wordt jouw waarheid, dus dan kun je maar beter iets positiefs tegen jezelf zeggen, nietwaar? :)
  Heel fijn dat je de juiste beslissing hebt genomen te stoppen met een opleiding die je geen energie meer gaf en niet bij je paste.

  Misschien dat dit artikel nog wat meer inzicht kan geven over het oplossen van uitdagingen in een relatie:
  https://www.newstart.nl/blog/relatieproblemen-oplossen-7-stappen/

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Frank,

  Mijn huwelijk is na 10 jaar in een impasse geraakt. Ik ben nu 29, mijn man 66 jaar. We hebben ook een dochter van 8 jaar. Toen ik destijds deze relatie begon met mijn rugbytrainer, brak er natuurlijk her en der grote paniek uit. Begrijpelijk. Ik was echter heel zeker van mijn zaak, eigenwijs zoals een 17/18 jarige dat kan zijn en stond stevig in mijn schoenen. Ik hoef inmiddels veel minder op te komen voor mijn huwelijk, maar merk ook dat ik het minder goed kan. Ik mis de intrinsieke motivatie om mijn relatie uit te leggen omdat ik minder geloof in de soliditeit ervan. Ik vind dat confronterend.

  Wij zijn namelijk wat meer uit elkaar gegroeid, en dat komt door de volgende issues:
  1. We delen te weinig momenten samen. Wij werken allebei, leven door die drukte veel langs elkaar heen en we hebben redelijk los van elkaar een sociaal leven.
  2. Wij zijn niet meer intiem met elkaar, wat te maken heeft met een, voor hem verlaagd libido (sinds zijn vasectomie), en voor mij omdat ik erachter ben gekomen dat ik eigenlijk meer op vrouwen val. (Dat is dus ook nog wel een dingetje ?)
  De aantrekkingskracht is dan ook niet meer daar en dat is ook wederzijds.

  Ondertussen hebben we ook heel veel goede dingen gaande zoals onze dochter en haar opvoeding, we hebben een goed inkomen, een leuk huis, maar ook echt wel een gelijkwaardige relatie. We laten elkaar vrij en er is veel liefde, vertrouwen, waardering en respect. Wij maken dan ook nooit ruzie, en we houden rekening met elkaar en elkaars planning. We knuffelen wel, (een vorm van intimiteit waarvan ik het belangrijk vind dat onze dochter dat ziet).

  Bovenstaande issues heb ik bespreekbaar gemaakt met mijn man. Hij zegt dat hij er mee kan leven, en mij de ruimte geeft om wat punt 2 betreft e.e.a. discreet te gaan ontdekken. Bij elkaar blijven is voor hem het belangrijkste.
  Ik heb dit even moeten laten bezinken, maar ben er inmiddels wel achter dat als ik intiem met iemand wil zijn, ik daar ook gevoelens voor wil hebben en andersom. Ik kan er daarom niet veel mee.
  Wat betreft puntje 1 geven we aan dat we het beiden fijn vinden om los van elkaar een sociaal leven te hebben, maar dat we ook wel iets meer samen mogen gaan doen. Daar wordt aan gewerkt dus.

  Ik wil ook graag bij elkaar blijven, maar tegelijkertijd voel ik me afgevlakt in mijn emoties omdat ik bepaalde gevoelens niet kan plaatsen.
  Ik vraag me af of genoemde issues nog steeds issues zijn als wij ze als ‘prima’ beschouwen. (?)

  Ik weet nog niet of dat ik ook genoegen kan nemen met deze situatie, al zou ik het nog zo graag willen. Hoe kan ik dit beter accepteren? Zonder mij zo verdoofd te voelen..

  Ik wil geen egoïstische beslissingen maken, zeker niet voor een onzekere toekomst. Een eventuele zou echt een grote puinhoop betekenen en ik betwijfel ten zeerste of dat het waard is tegenover alle mooie dingen die we nu hebben.

  Sorry, het is een lang verhaal. Ik hoop wel dat ik het duidelijk verwoord heb.

  Groetjes!

 • *een eventuele breuk.. bedoelde ik.

 • Beste Yesje,

  “Ik wil geen egoïstische beslissingen maken, zeker niet voor een onzekere toekomst. Een eventuele zou echt een grote puinhoop betekenen en ik betwijfel ten zeerste of dat het waard is tegenover alle mooie dingen die we nu hebben.”

  Elke keuze kost iets. Je krijgt er iets nieuws/goeds voor terug, maar moet er ook iets achterlaten. Je bovenstaande woorden zeggen dat je twijfelt of de keuze om alleen verder te gaan de goede is. Helaas kan niemand je daar een duidelijk antwoord in geven, totdat je die keuze maakt: pas achteraf kun je dan beoordelen of het de goede keuze was. Dus vooraf weten we niets ooit zeker :)

  “Hoe kan ik dit beter accepteren? Zonder mij zo verdoofd te voelen.”
  Ik vermoed dat je het onmogelijke vraagt (van jezelf). Als je heel sterk bepaalde gevoelens mist in je situatie, dan zorgt het accepteren van die situatie juist voor het verdoofde gevoel. Misschien is een betere vraag: “Hoe kan ik ontdekken wat ik wil voelen, zonder dat het ten koste gaat van het goede dat we samen hebben.”

  Naast respect (mooi dat jullie dat voor elkaar hebben), is samen delen en intimiteit natuurlijk hèt kenmerk van een liefdesrelatie. Iedereen geeft daar natuurlijk zijn eigen invulling aan. Bepaal voor jezelf of je liefdesrelaties geen verstandshuwelijk is geworden. Daar lijkt het wel op en de prijs hiervoor is het niet kunnen ontdekken van gevoelens die je eigenlijk wel wilt ervaren. Vraag jezelf: “Als ik nu opnieuw zou kunnen beginnen met mijn man, zou ik dat dan doen of zou ik die kans laten voorbijgaan?” (even los van je dochter natuurlijk). Dan heb je je antwoord gevonden, maar een gemakkelijk antwoord in deze situatie is er helaas niet…

  Heel veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Hoi Frank,

  Ontzettend bedankt voor je snelle reactie!
  Het is inderdaad zo dat door het accepteren van mijn situatie, (ik zou het eerder een platonische liefde noemen) ik zo vlak ben geworden in mijn emoties en het uiten van gevoelens. Of eigenlijk veelal gewoon het ervaren van gevoelens. Blijkbaar is dit mijn copingmechanisme…
  “Hoe kan ik ontdekken wat ik wil voelen, zonder dat het ten koste gaat van het goede dat we samen hebben” is zeker een betere vraag.
  …Weet je toevallig ook het antwoord? ;)

  De stap om wellicht alleen verder te gaan kan ik (nog) niet nemen. Ons grote leeftijdsverschil en mijn seksuele geaardheid spelen naast de gebruikelijkere overwegingen ook een grote rol hierin. Maak ik dat dan te belangrijk?
  Ik weet het antwoord niet op je laatste vraag.. ik geloof tenminste niet dat ik spijt heb van hoe ik mijn leven heb laten lopen, maar heel makkelijk was (en is) het ook niet. Ik was erg jong tijdens een paar belangrijke mijlpalen. Dat is nou eenmaal zo, maar ik zou het bijvoorbeeld voor mijn dochter niet wensen.

  Je zet me sowieso op een nieuwe manier aan het denken..
  Dankjewel daarvoor.

  Groetjes, Yesje

 • Dit artikel is alles omvattend. Zo fijn om te lezen dat je dit ontdekt hebt. Het gaat inderdaad diep. Heel veel problemen kunnen worden opgelost door liefde. Dat is wat ik helemaal geloof. Bedankt!

 • Graag gedaan en jij ook bedankt Marjo :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >