Let goed op, want dit artikel gaat erg diep. Het is kort, maar de inzichten zijn een leven lang geldig. Als je deze inzichten begrijp en toepast, voel je nooit meer een tekort in je leven. Als je regelmatig het gevoel hebt dat er iets ontbreekt aan je leven, is het dan niet interessant te ontdekken wat dat precies is?

Wat wil iedereen?

Waar zijn die 7 miljard mensen op deze planeet naar op zoek? Wat heb jij 100% gemeen met een student in Azië of een schoonmaker in Amerika? Met een leraar in Nederland of een directrice in België? Naast (uiteraard) een dak boven je hoofd en genoeg geld om eten en kleding van te kopen?

Op het diepste niveau willen we maar één ding in ons leven: liefde.

Sorry als je dacht dat het Netflix of een nieuwe iPhone was – het is liefde!

Noem het succes, noem het waardering, respect of aandacht. Dit zijn allemaal vormen van liefde, op een andere manier verpakt.

Liefde – is dat niet iets voor softies?

Klikt dat raar? Vind je liefde te zweverig of alleen iets voor halfgare softies? Nou, het is wèl wat iedereen zoekt – ook jij!

En succes zeg je? Gewoon lekker knallen in je baan of bakken met geld verdienen?

Sorry, succes is óók liefde, want succes geeft je waardering, respect en aanzien. Het geeft je óók – eindelijk – waardering voor jezelf. Tenminste, als je jezelf kennelijk niet waardeert zonder succes…

We zoeken liefde in alles.

Alle doelen zijn middelen om meer liefde te ervaren en zo gelukkiger te worden. Elk ongeluk komt voort uit het feit dat we nog niet genoeg liefde ervaren van anderen. Of dat we nog niet genoeg liefde voelen voor onszelf…

Als we geen liefde ervaren, ervaren we angst.

Als we niet genoeg liefde hebben, ervaren we angst. We krijgen bijvoorbeeld geen waardering van anderen en maken ons dan zorgen waarom niemand ons leuk vindt. We voelen te weinig waardering voor onszelf en hebben dan geen vertrouwen meer in wat we kunnen. Dat maakt ons onzeker en doet ons twijfelen.

Noem het onzekerheid, noem het angst, zorgen of spanning – het is allemaal het tegenovergestelde van liefde.

 

Wat we zelf niet voelen, gaan we controleren in anderen.

Als we zelf te weinig liefde ervaren, dan gaan we het gedrag van anderen controleren of manipuleren. Als we zelf leegte ervaren, dan hopen we dat we meer controle over het leven krijgen door anderen aan te sturen. Die controle vult de leegte op. Het geeft ons een gevoel van macht.

Zo is elke vorm van negatief gedrag naar anderen toe (bijvoorbeeld kritiek, jaloezie of agressie) een projectie van eigen frustratie. Als je lekker in je vel zit, heb je geen behoefte om andere te benadelen.

De oorzaak van elk conflict.

Elke oorlog en elk conflict op deze planeet is het resultaat van de afwezigheid van innerlijke vrede. Het is een gebrek aan liefde: liefde voor jezelf, voor anderen, voor de wereld, voor dit moment.

Ik denk dat heel wat oorlogen en conflicten voorkomen hadden kunnen worden als de persoon die de touwtjes in handen had, lekker in zijn vel had gezeten. Dat weet ik eigenlijk wel zeker… Wat doe je liever?

Genieten van je leven of ruzie gaan maken? Dat is toch geen echte keuze?


Wil je gelukkiger worden?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig worden.
Ontdek wat je gelukkig maakt – en geniet van elke dag.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Iedereen voert een gevecht met zichzelf.

Overigens voert elk mens ook een eigen gevecht – met zichzelf. Dat is het conflict tussen wat je wilt en wat je voelt. Het is het verschil tussen wie je denkt dat je moet zijn – en wie je werkelijk bent…

Ontevredenheid over je leven komt ook voort uit een gebrek aan liefde. ‘Ik ben niet tevreden’ betekent eigenlijk ‘wat ik nu ervaar, heb ik niet lief’. Ik wil ergens anders zijn, ik wil iemand anders zijn. Ik wil iets of iemand anders hebben. Dit is niet genoeg!

Liefde is dus het allerbelangrijkste in je leven.

Maar hier is een valkuil:

Wat als anderen je niet zien zitten?

Soms krijg je géén liefde van anderen. Ze vinden je niet leuk genoeg, lopen je voorbij of zien je gewoon niet zitten. Dat gebeurt nu eenmaal. Wat kun je dan doen?

Wel, liefde krijg je van anderen, maar wacht er niet op: geef het óók aan jezelf! De hele wereld kan je fantastisch vinden, maar als je jezelf mislukt vindt, dan helpt dat ook niet. Denk maar eens aan wat beroemde sterren die zelfmoord hebben gepleegd. Ze hadden ‘alles’ – behalve liefde voor zichzelf…

Is het allemaal zo belangrijk?

Dus krijg je niet voldoende waardering, respect, aandacht, liefde van anderen? Geen nood – geef het in ieder geval aan jezelf. Als jij je goed voelt over jezelf, dan wordt die externe waardering, respect en aandacht van anderen vanzelf minder belangrijk.

Ik houd van mezelf (mag ik dat zeggen – ja, waarom niet?) en heb daardoor weinig behoefte aan complimenten of waardering van anderen. Ik vind het wèl leuk natuurlijk, maar ik heb het niet nodig. Een compliment van een ander – hoe leuk ook – is toch iets vluchtigs. Jezelf waarderen en liefhebben is blijvend.

Gun jezelf het beste en geloof in jezelf.

Hier is nog een inzicht: Veel mensen gunnen zichzelf eigenlijk niet wat ze willen. Of ze wensen het wel, maar geloven niet dat ze het ook echt verdienen. Ze zwoegen om hun doelen te bereiken, maar geloven ondertussen dat een leven vol succes, geluk en liefde eigenlijk niet voor hen is weggelegd.

Als je jezelf ècht waardeert en liefhebt, dan is dat geen enkele barrière meer….

En mocht je denken dat zelfliefde nogal egocentrisch is, weet dan dat je niet kunt weggeven wat je zelf niet hebt. Je kunt anderen mensen niet echt liefhebben als je geen liefde voor jezelf voelt. Dat is geen liefde, dat is afhankelijkheid. Je kunt geen liefde van anderen krijgen als je deze niet voor jezelf voelt. Dat is geen liefde, dat is compensatie…

Geef jezelf een goed gevoel.

Dus wat je ook doet in je leven, vergeet niet jezelf lief te hebben. Waardeer wat je doet, erken wie je bent, respecteer wat je wilt. Vier elk succes, wees blij met elke groei en vooruitgang. Je hoeft niet voor de spiegel te staan en jezelf te zoenen, maar gun jezelf wèl een goed gevoel. Gééf jezelf een goed gevoel!

Wil je meer geluk en liefde in je leven? Volg dan deze online training:


WIL JE GELUKKIG WORDEN?

Volg deze online training en geniet weer 100% van je leven!

JA, IK WIL GENIETEN VAN HET LEVEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt