Liefde is het enige dat je echt nodig hebt

Let goed op, want dit artikel gaat erg diep. Het is kort, maar de inzichten zijn een leven lang geldig. Als je deze inzichten begrijp en toepast, voel je nooit meer een tekort in je leven. Als je regelmatig het gevoel hebt dat er iets ontbreekt aan je leven, is het dan niet interessant te ontdekken wat dat precies is?

Wat wil iedereen?
Waar zijn die 7 miljard mensen op deze planeet naar op zoek? Wat heb jij 100% gemeen met een student in Azië of een schoonmaker in Amerika? Met een leraar in Nederland of een directrice in België? Naast (uiteraard) een dak boven je hoofd en genoeg geld om eten en kleding van te kopen?

Op het diepste niveau willen we maar één ding in ons leven: liefde.

Sorry als je dacht dat het Netflix of een nieuwe iPhone was – het is liefde!

Noem het succes, noem het waardering, respect of aandacht. Dit zijn allemaal vormen van liefde, op een andere manier verpakt.

Liefde – is dat niet iets voor softies?
Klikt dat raar? Vind je liefde te zweverig of alleen iets voor halfgare softies? Nou, het is wèl wat iedereen zoekt – ook jij!

En succes zeg je? Gewoon lekker knallen in je baan of bakken met geld verdienen?

Sorry, succes is óók liefde, want succes geeft je waardering, respect en aanzien. Het geeft je óók – eindelijk – waardering voor jezelf. Tenminste, als je jezelf kennelijk niet waardeert zonder succes…

We zoeken liefde in alles. 
Alle doelen zijn middelen om meer liefde te ervaren en zo gelukkiger te worden. Elk ongeluk komt voort uit het feit dat we nog niet genoeg liefde ervaren van anderen. Of dat we nog niet genoeg liefde voelen voor onszelf…

Als we geen liefde ervaren, ervaren we angst.
Als we niet genoeg liefde hebben, ervaren we angst. We krijgen bijvoorbeeld geen waardering van anderen en maken ons dan zorgen waarom niemand ons leuk vindt. We voelen te weinig waardering voor onszelf en hebben dan geen vertrouwen meer in wat we kunnen. Dat maakt ons onzeker en doet ons twijfelen.

Noem het onzekerheid, noem het angst, zorgen of spanning – het is allemaal het tegenovergestelde van liefde.

In dit artikel lees je dat al je emoties afgeleid zijn van angst of liefde

Wat we zelf niet voelen, gaan we controleren in anderen.
Als we zelf te weinig liefde ervaren, dan gaan we het gedrag van anderen controleren of manipuleren. Als we zelf leegte ervaren, dan hopen we dat we meer controle over het leven krijgen door anderen aan te sturen. Die controle vult de leegte op. Het geeft ons een gevoel van macht.

Zo is elke vorm van negatief gedrag naar anderen toe (bijvoorbeeld kritiek, jaloezie of agressie) een projectie van eigen frustratie. Als je lekker in je vel zit, heb je geen behoefte om andere te benadelen.

De oorzaak van elk conflict.
Elke oorlog en elk conflict op deze planeet is het resultaat van de afwezigheid van innerlijke vrede. Het is een gebrek aan liefde: liefde voor jezelf, voor anderen, voor de wereld, voor dit moment.

Ik denk dat heel wat oorlogen en conflicten voorkomen hadden kunnen worden als de persoon die de touwtjes in handen had, lekker in zijn vel had gezeten. Dat weet ik eigenlijk wel zeker… Wat doe je liever? Genieten van je leven of ruzie gaan maken? Dat is toch geen echte keuze?

Iedereen voert een gevecht met zichzelf.
Overigens voert elk mens ook een eigen gevecht – met zichzelf. Dat is het conflict tussen wat je wilt en wat je voelt. Het is het verschil tussen wie je denkt dat je moet zijn – en wie je werkelijk bent…

Ontevredenheid over je leven komt ook voort uit een gebrek aan liefde. ‘Ik ben niet tevreden’ betekent eigenlijk ‘wat ik nu ervaar, heb ik niet lief’. Ik wil ergens anders zijn, ik wil iemand anders zijn. Ik wil iets of iemand anders hebben. Dit is niet genoeg!

Liefde is dus het allerbelangrijkste in je leven.

Maar hier is een valkuil:

Wat als anderen je niet zien zitten?
Soms krijg je géén liefde van anderen. Ze vinden je niet leuk genoeg, lopen je voorbij of zien je gewoon niet zitten. Dat gebeurt nu eenmaal. Wat kun je dan doen?

Wel, liefde krijg je van anderen, maar wacht er niet op: geef het óók aan jezelf! De hele wereld kan je fantastisch vinden, maar als je jezelf mislukt vindt, dan helpt dat ook niet. Denk maar eens aan wat beroemde sterren die zelfmoord hebben gepleegd. Ze hadden ‘alles’ – behalve liefde voor zichzelf…

Is het allemaal zo belangrijk?
Dus krijg je niet voldoende waardering, respect, aandacht, liefde van anderen? Geen nood – geef het in ieder geval aan jezelf. Als jij je goed voelt over jezelf, dan wordt die externe waardering, respect en aandacht van anderen vanzelf minder belangrijk.

Ik houd van mezelf (mag ik dat zeggen – ja, waarom niet?) en heb daardoor weinig behoefte aan complimenten of waardering van anderen. Ik vind het wèl leuk natuurlijk, maar ik heb het niet nodig. Een compliment van een ander – hoe leuk ook – is toch iets vluchtigs. Jezelf waarderen en liefhebben is blijvend.

Gun jezelf het beste en geloof in jezelf.
Hier is nog een inzicht: Veel mensen gunnen zichzelf eigenlijk niet wat ze willen. Of ze wensen het wel, maar geloven niet dat ze het ook echt verdienen. Ze zwoegen om hun doelen te bereiken, maar geloven ondertussen dat een leven vol succes, geluk en liefde eigenlijk niet voor hen is weggelegd.

Als je jezelf ècht waardeert en liefhebt, dan is dat geen enkele barrière meer….

En mocht je denken dat zelfliefde nogal egocentrisch is, weet dan dat je niet kunt weggeven wat je zelf niet hebt. Je kunt anderen mensen niet echt liefhebben als je geen liefde voor jezelf voelt. Dat is geen liefde, dat is afhankelijkheid. Je kunt geen liefde van anderen krijgen als je deze niet voor jezelf voelt. Dat is geen liefde, dat is compensatie…

Geef jezelf een goed gevoel.
Dus wat je ook doet in je leven, vergeet niet jezelf lief te hebben. Waardeer wat je doet, erken wie je bent, respecteer wat je wilt. Vier elk succes, wees blij met elke groei en vooruitgang. Je hoeft niet voor de spiegel te staan en jezelf te zoenen, maar gun jezelf wèl een goed gevoel. Gééf jezelf een goed gevoel!

Wil je meer geluk en liefde in je leven? Volg dan deze online training:

Word gelukkig in slechts 9 weken!
Gelukkig zijn is het belangrijkste doel in je leven. Wil je meer tevredenheid en blijdschap? Wil je de vreugde weer terug in je leven? Vergroot je geluk met deze online training en voel je weer fantastisch! De training is gebaseerd op bewezen coaching technieken en is makkelijk via je e-mail te volgen.
Word weer gelukkig snel en eenvoudig

Ik hoor graag je ervaring of vraag over dit onderwerp 🙂

Op jouw succes!

Frank de Moei | Newstart.nl
Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik meer dan 10.000 cursisten geholpen met het vinden van meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven. GRATIS E-BOEK | ONLINE TRAINING

6 antwoorden
 1. Angelique
  Angelique zegt:

  Hoi Frank,
  mooi Artikel! Mijn Leven was liefdeloos. Lees was, want ik begin langzaam maar zeker door te krijgen wie ik ben waar ik voor sta en hoe blij ik eigenlijk met mezelf ben.Dit is een moeilijk proces omdat ik 40 jaar lang van mijn gevoel ben afgesneden. Ik bedacht altijd wat ik zou moeten voelen, en daaruit reageerde ik dan, maar het echt voelen deed ik niet.
  Ook al weet ik niet precies wat liefde betekend, ik merk dat ik nu ik mezelf niet meer afwijs, en aan mezelf vraag wat voel ik nu precies ik me steeds beter ga voelen. Dit is moeilijk omdat ik ook last heb van hyperventilatie en angstaanvallen. Maar ik doe het toch. Ik sla mezelf erdoor heen, Ik geef mezelf elke dag een kusje in de spiegel 🙂
  Ik heb je cursussen gevolgd, nooit meer zorgen en stress, betere relaties en meer zelfvertrouwen. Ik kan oprecht zeggen ik ga elke dag een beetje meer de goede kant op.
  Groetjes Angelique

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Angelique,

   Dank je wel 🙂

   Fijn te horen dat de cursussen je kunnen helpen en dat je steeds blijer wordt met jezelf! Een (mijn) definitie van liefde is de totale afwezigheid van weerstand, dus de totale acceptatie van wat is. Hoe minder weerstand (tegen jezelf), hoe meer liefde (voor jezelf). Weerstand ‘wegpellen’ kost altijd tijd, maar mooi te horen dat je nu elke dag een stapje in de goede richting zet. Gun jezelf de tijd, dan komt alles goed.

   P.S. Elke dag een kusje in de spiegel is helemaal prima 🙂

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 2. Theresia
  Theresia zegt:

  Hallo Frank, wat een eye opener. Ik ben naar aanleiding van een eerder artikel door je brein te trainen in iets positiefs, door tegen jezelf te zeggen ” ik ben gelukkig” dit werkt zelfs als ik ruzie heb met mijn echtgenoot en ik dit tegen mij zelf zeg voelt dit zo.
  Maar nu ga ik zeker het aanvullen met ” Theresia ik hou van jou” En hoop zo dan weer wat positef licht te zien. En ik hoop dat ik dan duidelijkheid krijg in mijn relatie. Is dit afhankelijkheid of echte liefde???
  Gelukkig haal ik veel positieve energie uit mijn werk ( verzorgende IG) en krijg veel dankbaarheid terug wat ik ( nu ) even nodig heb.
  Ik heb jou een tijd geleden gemaild over dat ik gestopt was met mijn verpleegkundige opleiding en ik moet zeggen ik heb die beslissing zelf alleen genomen en tot op de dag van vandaag ( 3 maanden ) totaal geen spijt. Ik loop nu alleen nog vast ten opzichte van mijn relatie en ik weet dat ik ook hier uit kom met veel positieve nieuwsbrieven lezen van jou. Dank je hier voor.

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Theresia,

   Dank je wel en heel graag gedaan 🙂

   Mooi! Inderdaad, wat je tegen jezelf zegt, wordt jouw waarheid, dus dan kun je maar beter iets positiefs tegen jezelf zeggen, nietwaar? 🙂
   Heel fijn dat je de juiste beslissing hebt genomen te stoppen met een opleiding die je geen energie meer gaf en niet bij je paste.

   Misschien dat dit artikel nog wat meer inzicht kan geven over het oplossen van uitdagingen in een relatie:
   https://www.newstart.nl/blog/relatieproblemen-oplossen-7-stappen/

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 3. Alysa
  Alysa zegt:

  Nu,ja zelfliefde en/of zelfrespect, zelfwaardering; eigenlijk allemaal verschillende termen die ‘t zelfde willen zeggen, wat ik zeg én denk is: wat écht belangrijk is is een waardige mens te zijn, hoe kun je iemand opvoeden tot ‘t zijn van een Waarlijk Waardig Mens, wél door die persoon op te voeden tot iemand die in de Eerste Plaats zelfwaarde kan en durft te ontwikkelen!

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.