De zoektocht naar meer heeft geen finish. Hoe en wat je ook zoekt, je zult het nooit blijvend bereiken. Het is een tredmolen, er is geen eindpunt. Waarom blijven we dan altijd zoeken naar meer?

Waarom helpt het niet om harder te rennen? En belangrijker nog: Hoe stop je die zoektocht? Stap uit je kooi en zie een wereld van overvloed. Want alleen geluk heeft voldoende aan zichzelf!

Wat voor zoeker ben jij?

Bijna iedereen is op zoek! Je hebt materiële zoekers die meer geld of bezittingen willen. Je hebt relationele zoekers die meer macht of betere relaties willen. Je hebt zelfverbeteringzoekers, die meer vaardigheden of een sterker mentaliteit willen. En je hebt spirituele zoekers die op zoek zijn naar hun hogere zelf of de zin van het bestaan.

Iedereen is op zoek naar meer, meer, meer…

Hoeveel mensen ken jij die helemaal tevreden zijn? Hoeveel mensen ervaren elke dag innerlijke rust? Niet zo heel veel! Hoeveel mensen ken je die vaak rusteloos zijn? Hoeveel mensen zijn altijd op weg naar het volgende moment? Dat zijn er waarschijnlijk meer…

De hele wereld is koortsachtig op zoek naar blijvend persoonlijk geluk, 24 uur per dag.


Wil je gelukkiger worden?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig worden.
Ontdek wat je gelukkig maakt – en geniet van elke dag.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Waarom zijn we altijd op zoek?

Vooral onze geest is continu op zoek. Bijna iedereen heeft er last van, want bijna iedereen leeft vanuit zijn/haar gedachten. Ook al verschillen we qua persoonlijkheid, we denken allemaal.

Onze hersenen zijn niet gemaakt om tevreden te zijn met dit moment, ze zijn gemaakt om problemen op te lossen.

Ze zijn dus gemaakt om te zoeken (naar een oplossing voor een ogenschijnlijk gebrek in je leven). Observeer het voor jezelf. Hoe vaak heb jij het punt bereikt dat je helemaal tevreden bent? Hoe vaak ben je op zoek gegaan naar meer (van wat dan ook)?

Hoeveel jaren ben je tevreden geweest en hoeveel jaren ben je al zoekende? Wees eerlijk…

Bereiken we ooit het eindpunt?

Hoe groot is de kans dat we ons einddoel – blijvend geluk – bereiken en daar de rest van ons leven van genieten? Die kans is vrij klein. Niet omdat je ergens tekort in schiet, maar omdat je zoekt naar een finish, terwijl je in een tredmolen zit.

Er is helemaal geen finish in een tredmolen!

Er is geen eindpunt.

Kun je dat inzien?

Waarom gaan we dan toch door?

Omdat de tredmolen van blijven-zoeken-naar-meer wordt aangedreven door de volgende overtuigingen:

1. Er ontbreekt iets aan mijn leven of mijzelf.
2. Als ik dàt vind, dan heb ik alles wat ik wil.
3. Hoe harder ik ren, hoe eerder ik er ben!

Helaas is harder rennen in dit geval een recept voor uitputting, niet voor het bereiken van de finish. Het is een tredmolen, weet je nog? Als harder rennen je bij het eindpunt had gebracht, was je er allang geweest…

Hoe kunnen we onze tredmolen stoppen?

Doorzie de illusie dat we dat ‘meer’ kunnen vinden – en daar blijvend tevreden mee kunnen zijn. Dat kun je niet, het houdt nooit op. Je zult altijd meer willen. Of liever gezegd, je geest zal altijd meer willen. Het lag niet aan jou, het ligt aan je hersenen, weet je nog?

Als we door die illusie van zoeken heen prikken, zien we de realiteit:

1. Er zal altijd wel iets ontbreken aan onszelf of ons leven.
2. Het zoeken naar wat we (denken te) missen zorgt voor een blijvende ontevredenheid.
3. Wat we uiteindelijk zoeken (geluk) ligt nooit in de toekomst, maar in het hier en nu.
4. We vinden geluk alleen door te waarderen wat we al hebben, niet door te zoeken wat we nog niet hebben.
5. Alleen ècht inzien dat er geen finish is, doet de tredmolen stoppen.

Stilstaan is de uitdaging van doorzetters.

Mijn ervaring is dat één categorie mensen hier veel moeite mee heeft: Dat zijn de doorzetters onder ons. Het zijn juist de aanpakkers, de doeners, de wilskrachtigen die moeite hebben met minder doen.

Ze kennen maar één stand en die is: met volle kracht vooruit! Ze hebben helemaal geen tijd om om zich heen te kijken en te zien dat ze in een tredmolen staan!

Zo heb ik zelf ook jarenlang heel hard gelopen, op zoek naar mijn geluk. Ik heb het gezocht in een carrière, geld, relaties, auto’s, visitekaartjes en bucketlisten.

Toen dat niet lukte zocht ik het in persoonlijke ontwikkeling – de zoektocht naar zelfverbetering. Toen ik voor mijn gevoel voldoende ontwikkeld was, zocht ik het in spiritualiteit – de zoektocht naar de wereld buiten ons denken (of vul maar in waar je zelf in gelooft).

Stap uit je kooi!

Ik zeg niet dat al deze dingen fout zijn. Alles in het rijtje hierboven (en wat je zelf nog bedenkt) is prima. Het is leuk, enerverend, fijn, plezierig, uitdagend en opwindend om al deze dingen te zoeken!

Maar het breng je geen sikkepit dichter bij de finish. De finish bestaat niet en is nooit het werkelijke doel. En wij zijn geen hamsters, muizen of cavia’s…

Wat je werkelijk zoekt, ervaar je als je uit de tredmolen stapt en ziet dat je in een kooi zit. Dan besef je dat het deurtje van die kooi altijd al open stond. Stap er doorheen er je ziet de echte wereld. De wereld die al bestond terwijl jij nog aan het rennen was…

In die wereld ligt je echte leven te wachten. In elk moment ligt de kans te genieten, in elk moment ligt blijvend geluk. Mits je buiten de kooi van het denken/zoeken stapt…

Alleen geluk heeft voldoende aan zichzelf.

We zoeken altijd meer, maar alleen geluk is van zichzelf voldoende. Er is geen ‘meer’ meer nodig. Geluk heeft alles wat het nodig heeft. Geluk is totale acceptatie van wat er is, zonder de behoefte het te veranderen.

En liefde dan, zeg je? Wel, geluk is eigenlijk de liefde die je voelt voor dit moment. Hoe meer liefde je voelt voor dit moment, hoe gelukkiger je bent. Stop met zoeken naar meer en je zult het eindelijk vinden!

De volgende e-cursus gaat je hierbij helpen:


WIL JE GELUKKIG WORDEN?

Volg deze online training en geniet weer 100% van je leven!

JA, IK WIL GENIETEN VAN HET LEVEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt