Waarom wil ik altijd meer?

De zoektocht naar meer heeft geen finish. Hoe en wat je ook zoekt, je zult het nooit blijvend bereiken. Het is een tredmolen, er is geen eindpunt. Waarom blijven we dan altijd zoeken naar meer?

Waarom helpt het niet om harder te rennen? En belangrijker nog: Hoe stop je die zoektocht? Stap uit je kooi en zie een wereld van overvloed. Want alleen geluk heeft voldoende aan zichzelf!

Wat voor zoeker ben jij?

Bijna iedereen is op zoek! Je hebt materiële zoekers die meer geld of bezittingen willen. Je hebt relationele zoekers die meer macht of betere relaties willen. Je hebt zelfverbeteringzoekers, die meer vaardigheden of een sterker mentaliteit willen. En je hebt spirituele zoekers die op zoek zijn naar hun hogere zelf of de zin van het bestaan.

Iedereen is op zoek naar meer, meer, meer…

Hoeveel mensen ken jij die helemaal tevreden zijn? Hoeveel mensen ervaren elke dag innerlijke rust? Niet zo heel veel! Hoeveel mensen ken je die vaak rusteloos zijn? Hoeveel mensen zijn altijd op weg naar het volgende moment? Dat zijn er waarschijnlijk meer…

De hele wereld is koortsachtig op zoek naar blijvend persoonlijk geluk, 24 uur per dag.


Wil jij meer genieten van je leven?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Bestel direct – nu voor € 57


Waarom zijn we altijd op zoek?

Vooral onze geest is continu op zoek. Bijna iedereen heeft er last van, want bijna iedereen leeft vanuit zijn/haar gedachten. Ook al verschillen we qua persoonlijkheid, we denken allemaal.

Onze hersenen zijn niet gemaakt om tevreden te zijn met dit moment, ze zijn gemaakt om problemen op te lossen.

Ze zijn dus gemaakt om te zoeken (naar een oplossing voor een ogenschijnlijk gebrek in je leven). Observeer het voor jezelf. Hoe vaak heb jij het punt bereikt dat je helemaal tevreden bent? Hoe vaak ben je op zoek gegaan naar meer (van wat dan ook)?

Hoeveel jaren ben je tevreden geweest en hoeveel jaren ben je al zoekende? Wees eerlijk…

Bereiken we ooit het eindpunt?

Hoe groot is de kans dat we ons einddoel – blijvend geluk – bereiken en daar de rest van ons leven van genieten? Die kans is vrij klein. Niet omdat je ergens tekort in schiet, maar omdat je zoekt naar een finish, terwijl je in een tredmolen zit.

Er is helemaal geen finish in een tredmolen!

Er is geen eindpunt.

Kun je dat inzien?

Waarom gaan we dan toch door?

Omdat de tredmolen van blijven-zoeken-naar-meer wordt aangedreven door de volgende overtuigingen:

1. Er ontbreekt iets aan mijn leven of mijzelf.
2. Als ik dàt vind, dan heb ik alles wat ik wil.
3. Hoe harder ik ren, hoe eerder ik er ben!

Helaas is harder rennen in dit geval een recept voor uitputting, niet voor het bereiken van de finish. Het is een tredmolen, weet je nog? Als harder rennen je bij het eindpunt had gebracht, was je er allang geweest…

Hoe kunnen we onze tredmolen stoppen?

Doorzie de illusie dat we dat ‘meer’ kunnen vinden – en daar blijvend tevreden mee kunnen zijn. Dat kun je niet, het houdt nooit op. Je zult altijd meer willen. Of liever gezegd, je geest zal altijd meer willen. Het lag niet aan jou, het ligt aan je hersenen, weet je nog?

Als we door die illusie van zoeken heen prikken, zien we de realiteit:

1. Er zal altijd wel iets ontbreken aan onszelf of ons leven.
2. Het zoeken naar wat we (denken te) missen zorgt voor een blijvende ontevredenheid.
3. Wat we uiteindelijk zoeken (geluk) ligt nooit in de toekomst, maar in het hier en nu.
4. We vinden geluk alleen door te waarderen wat we al hebben, niet door te zoeken wat we nog niet hebben.
5. Alleen ècht inzien dat er geen finish is, doet de tredmolen stoppen.

Stilstaan is de uitdaging van doorzetters.

Mijn ervaring is dat één categorie mensen hier veel moeite mee heeft: Dat zijn de doorzetters onder ons. Het zijn juist de aanpakkers, de doeners, de wilskrachtigen die moeite hebben met minder doen.

Ze kennen maar één stand en die is: met volle kracht vooruit! Ze hebben helemaal geen tijd om om zich heen te kijken en te zien dat ze in een tredmolen staan!

Zo heb ik zelf ook jarenlang heel hard gelopen, op zoek naar mijn geluk. Ik heb het gezocht in een carrière, geld, relaties, auto’s, visitekaartjes en bucketlisten.

Toen dat niet lukte zocht ik het in persoonlijke ontwikkeling – de zoektocht naar zelfverbetering. Toen ik voor mijn gevoel voldoende ontwikkeld was, zocht ik het in spiritualiteit – de zoektocht naar de wereld buiten ons denken (of vul maar in waar je zelf in gelooft).

Stap uit je kooi!

Ik zeg niet dat al deze dingen fout zijn. Alles in het rijtje hierboven (en wat je zelf nog bedenkt) is prima. Het is leuk, enerverend, fijn, plezierig, uitdagend en opwindend om al deze dingen te zoeken!

Maar het breng je geen sikkepit dichter bij de finish. De finish bestaat niet en is nooit het werkelijke doel. En wij zijn geen hamsters, muizen of cavia’s…

Wat je werkelijk zoekt, ervaar je als je uit de tredmolen stapt en ziet dat je in een kooi zit. Dan besef je dat het deurtje van die kooi altijd al open stond. Stap er doorheen er je ziet de echte wereld. De wereld die al bestond terwijl jij nog aan het rennen was…

In die wereld ligt je echte leven te wachten. In elk moment ligt de kans te genieten, in elk moment ligt blijvend geluk. Mits je buiten de kooi van het denken/zoeken stapt…

Alleen geluk heeft voldoende aan zichzelf.

We zoeken altijd meer, maar alleen geluk is van zichzelf voldoende. Er is geen ‘meer’ meer nodig. Geluk heeft alles wat het nodig heeft. Geluk is totale acceptatie van wat er is, zonder de behoefte het te veranderen.

En liefde dan, zeg je? Wel, geluk is eigenlijk de liefde die je voelt voor dit moment. Hoe meer liefde je voelt voor dit moment, hoe gelukkiger je bent. Stop met zoeken naar meer en je zult het eindelijk vinden!

De volgende e-cursus gaat je hierbij helpen:


Word Gelukkig & Geniet Van Je Leven!

Volg de Online Training Geluk & Genieten Van Je Leven.

– Voel je direct beter.
– Ontdek het geluk in jezelf.
– Geniet van je leven.

Je ontvangt:
– 18 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en geniet van je leven!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • floortje schreef:

  ik denk dat dit artikel heel dicht bij de waarheid komt. wie is niet op zoek….maar waarnaar…kijk om je heen. er is zoveel om van te genieten

 • Richard schreef:

  Beste Frank, bedankt voor je artikel. Waar ik nog wat moeite mee heb is het volgende: als we uit de tredmolen stappen en compleet gelukkig zijn in het hier en nu, waar halen we dan in hemelsnaam de motivatie vandaan om iets te veranderen? Als alles goed is zoals het is, impliceert dat toch ook dat je nooit veranderingen in je leven hoeft aan te brengen? Of is dat iets wat vanzelf komt, als je het gewoon laat gebeuren? Ben benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt. Groet! Richard

 • Beste Richard,

  Het een sluit het ander niet uit. Alles verandert continu in het leven, dat houden we toch niet tegen :)

  Als je gelukkig bent in het hier en nu, zul je nog steeds dingen veranderen, maar – en dit is het verschil – niet vanuit een gebrek of vanuit de zoektocht naar meer, maar vanuit het plezier in de verandering zelf en zonder iets af te doen aan wat je al hebt.

  De grootste illusie die ons tegenhoudt te leven in het nu, is de veronderstelling dat we dan nooit meer iets zullen bereiken. Experimenteer er zelf mee en je zult zien dat dit alleen maar een aanname is, niet de werkelijkheid :)

  Succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Sylvie schreef:

  Hoi Frank,

  Interessant artikel. Ik begrijp wat je zegt over die kooi, maar hoe stapte jij eruit en hoe zorgde je dat je gedachten niet met je meegingen? Maw, hoe stop je je gedachten?! Genieten in het nu klinkt zo mooi, maar ik vind het echt heel lastig..

  Groet,
  Sylvie

 • Beste Sylvie,

  Wel, ten eerste hoef je gedachten niet te stoppen. Het gaat er meer om in te zien dat gedachten niet per se de waarheid zijn. Daardoor lukt het beter er afstand van te nemen.
  Als je niet elke gedachte gelooft, word je er ook minder door meegesleept.

  Dit is echt een proces van oefening. Ikzelf ben erachter gekomen dat ik ook altijd op zoek was naar meer in de toekomst. Toen ik dat echt ten diepste besefte liet ik
  stap voor stap die illusie los. Maar nogmaals, dit doe je niet ‘even’, het is echt een proces.

  Succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Lonneke schreef:

  Hoi Frank!

  Mijn vriend heeft tegen mij gezegd dat ik aan mijn zelfvertrouwen moet werken, omdat hij het erg lastig vindt dat ik zo onzeker ben over mezelf (over mijn uiterlijk/lichaam, mijn karakter en mijn vaardigheden). Ik volg nu de online/email cursus Blijvend Zelfvertrouwen en ik merk nu al een (klein) verschil! Ik merk dat ik namelijk nu al (na één week) positiever aan dingen denk en makkelijker kan accepteren als ik dingen fout doe. Het hoort er gewoon bij! Het leven is vallen en opstaan. Bedankt dat je mij dit hebt laten zien!

  Toch zou ik graag nog een gerichter advies willen op het gebied van relaties. Naar mijn idee is mijn vriend nu wat afstandelijker geworden na ons gesprek en hier word ik nog meer onzeker van.
  Hij zegt dat hij mijn ‘levenslust’ mist.
  Heb jij nog adviezen op dit gebied? Elk advies zal mij vast en zeker helpen!

  Dankjewel!

  Xx Lonneke

 • Beste Lonneke,

  Fijn te horen dat de cursus je helpt je beter te voelen en graag gedaan.
  Je zult de komende weken nog meer verschil gaan merken :)

  De vraag is: Waarom is hij afstandelijker? Heb je hem dat gevraagd? Is het omdat hij vond dat je onzeker was? Heeft hij het geduld om je wachten terwijl je daar aan werkt? Of is er iets anders waardoor hij vindt dat je je levenslust mist? En is dat terecht?

  Je ziet, het is allemaal speculeren. We weten het niet. Daarom is het beter om het hem te vragen of het werkelijk zo is. Je kunt niet iets oplossen als je niet weet wat erachter zit.

  Het allerbelangrijkste is om je goed te voelen over jezelf, dan komt de rest vanzelf.
  Dus richt je aandacht op je vriend als hij ergens mee zit, maar vergeet vooral jezelf niet :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Goed artikel!
  Hoe meer we willen hoe verder we van onszelf vandaag gaan staan.
  Ik leefde altijd in het nu, super fijn!
  Dat we altijd meer willen en aan de toekomst denken komt ook doordat we naar school gaan en werken en daardoor onze linkerhersenhelft word gestimuleerd.
  Als kind had je geen zorgen, leefde je in het moment en maakte je plezier! Dat gebeurt allemaal met de rechterhersenhelft.
  Ik snap niet dat mensen altijd op zoek gaan naar meer. Ik ben meer bezig van genieten van de dingen die ik altijd deed!
  Lekker met de hond wandelen, taart bakken, muziek maken, schilderen.. Dat soort dingen. Heerlijk leven! En dat met dierbare mensen die dat ook doen :)

  Mooi stuk, groetjes lara

 • Beste Lara,

  Dank je wel fijn dat te horen :)
  Het klinkt alsof je de juiste keuze maakt en geniet van je leven, dus ga zo lekker door!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Mariette schreef:

  Hallo Frank,
  Tredmolen, gedachten van meer en meer maken mij niet blij. Ze ontnemen mijn geluk. En toch heeft het mij in de greep omdat ik veel heb moeten missen, gezondheid, werk ect en toch ook wel veel heb ontvangen. Graag zal ik meer willen accepteren en mijzelf en mijn situatie.
  Heb veel verlies in mijn leven gekend waardoor ik accepteren en waarderen moeilijk vindt. Mijn verstand laat zien dat er veel andere mooie dingen zijn waarom waardeer ik ze niet genoeg. Dit stukje begrijp ik niet aan mijzelf.
  Gevoel spreekt tegen mijn verstand in! Heb jij tips voor MIJ? Onbegrijpelijk!!

  Vriendelijke groet,
  Mariette

 • Beste Mariette,

  Waardering komt pas ná acceptatie (je kunt niet waarderen waar je tegen vecht). En acceptatie is waarschijnlijk wel de grootste uitdaging/les in ons leven. Het verstand heeft veel moeite met acceptatie omdat het altijd bezig is met verbetering (ik moet beter, het moet beter, dit is niet genoeg) en het daardoor lastig vind dingen te waarderen zoals ze zijn. Dit kun je inderdaad niet begrijpen want wáár je het mee probeert te begrijpen (het verstand) is juist de veroorzaker van het onbegrip. :)

  Hier twee artikelen over acceptatie en de strijd tussen verstand en gevoel:
  https://www.newstart.nl/blog/moet-je-het-leven-controleren-of-accepteren/
  https://www.newstart.nl/blog/breng-je-gevoel-en-verstand-in-balans/

  Veel succes!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Nu, moeilijk onderwerp; aan de ene kan heb je ’t individu dat steeds maar streeft naar meer, beter, perfecter, aan de andere kant heeft ’t individu behoefte tot tijdelijke mentale stilstand (begrijp: rust), wie bv. veel heeft moeten missen in zijn/haar leven wil dat huidig misschien compenseren door veel te kopen, reizen, etc. Wat ik steeds tracht te doen is: 1. beseffen dat ik weer meer wil. 2. beseffen dat dat, in feite, hoegenaamd geen zin heeft. 3. trachten te mediteren, daarmee bedoel ik beseffen dat mijn geestelijke mallemolen (even) tot rust moet komen, verder mijn mind (geest) zowat dwingen om ’t rustig(er) aan te doen!

 • Beste Alysa,

  Dat is een mooie manier om om te gaan met ‘de onrust van steeds meer willen’ :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Mariette schreef:

  Hallo Frank,

  Graag wil ik je bedanken voor je tips en het antwoord op mijn vraag. Heel verhelderd!
  Ergens ook begrijpelijk en logisch. Mijn dank hier voor!
  Mooi leermoment om eraan te werken al is het proces en kost het tijd.
  Acceptatie , waardering, geluk.
  Vriendelijke groet,
  Mariette

 • Beste Mariette,

  Graag gedaan – fijn dat het je kan helpen!
  Inderdaad: geluk komt na waardering en waardering komt na acceptatie van wat er is :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Anoniem schreef:

  s

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >