Zie het zo: Gevoel is een gaspedaal, verstand is een rem. Je gevoel vertelt je wat je wilt, je verstand vertelt je waar je voor op moet passen. Gevoel zegt: “Ik wil nu een ijsje!” Verstand zegt: “Maar dat zijn 300 calorieën en ik ben al te zwaar.” Hoe breng je je gevoel en verstand nu in balans?

Over de kop of blijven stilstaan?

In de auto van het leven is gevoel dus het gaspedaal en verstand de rem. En jij bent de centrale bestuurder en bepaalt de richting. Met te veel gevoel geef je te veel gas en sla je over de kop. Met te veel verstand trap je continu op de rem en kom je nooit in beweging. Alleen in de balans kun je lekker doorrijden!

Een van de gouden regels die ik hanteer, is dat in extremen altijd spanning zit – en in balans altijd rust. Als je gevoel en verstand al in balans is, dan hoef je dit artikel niet te lezen. Maar als er geen balans is, dan kun je daar zeker iets aan doen. Laten we twee voorbeelden bekijken.

Overigens is er geen goed of fout, het gaat er alleen om of jij je er goed bij voelt…


Wil je werken aan je persoonlijke groei?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.
Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn!
De cursussen zijn gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Gevoel: Altijd vol gas – nooit eens rust!

Als je altijd alles op gevoel doet, dan word je leven een ‘emotionele rollercoaster’. Het gaspedaal staat altijd vol open en de rem is uit de auto gesloopt. Dit zijn de chaotische, creatieve, spontane ‘warhoofden’ die elk feestje nèt wat interessanter maken. En net wat intenser leven dan de meesten van ons.

Zelfs hun computer heeft gevoel. Die gaat niet zomaar stuk, die heeft z’n dag niet. Liefkozend denken ze dat ze hem over kunnen halen opnieuw op te starten. Dat er ergens gewoon een draadje los zit, komt niet in hun op. Alles wat deze mensen doen is spontaan en spannend. Mooi toch, leven op gevoel?

Maar er is ook een keerzijde. Afspraken worden niet nagekomen, of ze komen veel te laat. Na dat spontane feestje moet ook alles weer opgeruimd worden. Ook de gevoelsmens zelf komt regelmatig in problemen. Als je alleen maar voelt en nooit nadenkt over de volgende stap – dat is alsof je van een klif afspringt om erachter te komen dat je vergeten bent na te denken over de landing….

Verstand: Alles is te analyseren – maar ik voel helemaal niets meer!

De extreme verstandsmens heeft het tegenovergestelde probleem: Ze zijn zo gewend om alles met hun verstand te doen, dat ze elk contact met hun gevoel zijn kwijtgeraakt. Ze hebben het nog wel, maar ze kunnen de weg ernaar toe niet meer terugvinden.

Verstandsmensen proberen alles te analyseren en in te plannen. Dat is soms ook nodig! Laat nooit een gevoelsmens je huis bouwen, want dat zakt onmiddellijk in elkaar. Het behang is misschien prachtig, maar de muren staan scheef. Dromers zijn nodig voor een visie, maar realisten bepalen de uitvoering…

Verstandsmensen analyseren vaak te veel. En de regel is: hoe meer je analyseert, hoe meer problemen je ontdekt. Ga maar eens je eigen huid analyseren: hoe langer je kijkt, hoe meer rare plekken je ontdekt. Als je te veel je verstand gebruikt, zie je overal risico’s en gevaren. De rem wordt nooit losgelaten – en de auto komt nooit in beweging.

Ik wil vliegen – en het liefst ook weer landen.

Je kunt niet alleen je gevoel gebruiken, want dan denkt je nooit na over de consequenties van je keuzes. Je kunt niet alleen je verstand gebruiken, omdat het leven niet past in een Excelsheetje. Je hebt beide nodig: De wens om te vliegen en tegelijkertijd ook het verstand om na te denken over de landing.

Het hangt natuurlijk ook af van de situatie. Ik doe veel op gevoel, maar niet als ik een nieuwe hypotheek moet afsluiten. Dan kijk ik kijk naar de cijfers en gebruik ik mijn verstand. Hoe meer inzicht je hebt, hoe beter je een keuze kunt maken. Met al die informatie kun je daarna nog altijd kiezen voor wat het beste voelt…

Dus je verstand kan je gevoel voeden met nuttige informatie – en je gevoel kan je verstand vullen met je diepste wensen. Samen zijn ze sterk. Een rem is nutteloos zonder een gaspedaal – een gaspedaal is zinloos zonder rem. De balans vinden in net zoals leren autorijden: na verloop van tijd ontwikkel je je eigen ‘rijstijl’…

Vergeet nooit: je bent wie je bent en dat is prima. Je zult altijd een voorkeur hebben voor gevoel of verstand. Als je tegen je eigen persoonlijkheid ingaat, creëer je alleen maar nodeloze spanning. Er is niets mis mee met hoe je bent – zolang je er zelf geen negatief oordeel over hebt. Dat is de allerbeste balans in dit leven!


WIL JE PERSOONLIJKE GROEI?

Volg deze online trainingen en maak reuzensprongen!

JA, IK WIL PERSOONLIJKE GROEI

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt

0 antwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.