Zie het zo: Gevoel is een gaspedaal, verstand is een rem. Je gevoel vertelt je wat je wilt, je verstand vertelt je waar je voor op moet passen. Gevoel zegt: “Ik wil nu een ijsje!” Verstand zegt: “Maar dat zijn 300 calorieën en ik ben al te zwaar.” Hoe breng je je gevoel en verstand nu in balans?
Over de kop of blijven stilstaan?
In de auto van het leven is gevoel dus het gaspedaal en verstand de rem. En jij bent de centrale bestuurder en bepaalt de richting. Met te veel gevoel geef je te veel gas en sla je over de kop. Met te veel verstand trap je continu op de rem en kom je nooit in beweging. Alleen in de balans kun je lekker doorrijden!
Een van de gouden regels die ik hanteer, is dat in extremen altijd spanning zit – en in balans altijd rust. Als je gevoel en verstand al in balans is, dan hoef je dit artikel niet te lezen. Maar als er geen balans is, dan kun je daar zeker iets aan doen. Laten we twee voorbeelden bekijken.
Overigens is er geen goed of fout, het gaat er alleen om of jij je er goed bij voelt…
Hoe krijg je wat je wilt?
Download ons Gratis eBoek:
Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.
Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.
Meer dan 35.000 keer gedownload!
“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”
Gevoel: Altijd vol gas – nooit eens rust!
Als je altijd alles op gevoel doet, dan word je leven een ‘emotionele rollercoaster’. Het gaspedaal staat altijd vol open en de rem is uit de auto gesloopt. Dit zijn de chaotische, creatieve, spontane ‘warhoofden’ die elk feestje nèt wat interessanter maken. En net wat intenser leven dan de meesten van ons.
Zelfs hun computer heeft gevoel. Die gaat niet zomaar stuk, die heeft z’n dag niet. Liefkozend denken ze dat ze hem over kunnen halen opnieuw op te starten. Dat er ergens gewoon een draadje los zit, komt niet in hun op. Alles wat deze mensen doen is spontaan en spannend. Mooi toch, leven op gevoel?
Maar er is ook een keerzijde. Afspraken worden niet nagekomen, of ze komen veel te laat. Na dat spontane feestje moet ook alles weer opgeruimd worden. Ook de gevoelsmens zelf komt regelmatig in problemen. Als je alleen maar voelt en nooit nadenkt over de volgende stap – dat is alsof je van een klif afspringt om erachter te komen dat je vergeten bent na te denken over de landing….
Verstand: Alles is te analyseren – maar ik voel helemaal niets meer!
De extreme verstandsmens heeft het tegenovergestelde probleem: Ze zijn zo gewend om alles met hun verstand te doen, dat ze elk contact met hun gevoel zijn kwijtgeraakt. Ze hebben het nog wel, maar ze kunnen de weg ernaar toe niet meer terugvinden.
Verstandsmensen proberen alles te analyseren en in te plannen. Dat is soms ook nodig! Laat nooit een gevoelsmens je huis bouwen, want dat zakt onmiddellijk in elkaar. Het behang is misschien prachtig, maar de muren staan scheef. Dromers zijn nodig voor een visie, maar realisten bepalen de uitvoering…
Verstandsmensen analyseren vaak te veel. En de regel is: hoe meer je analyseert, hoe meer problemen je ontdekt. Ga maar eens je eigen huid analyseren: hoe langer je kijkt, hoe meer rare plekken je ontdekt. Als je te veel je verstand gebruikt, zie je overal risico’s en gevaren. De rem wordt nooit losgelaten – en de auto komt nooit in beweging.
Ik wil vliegen – en het liefst ook weer landen.
Je kunt niet alleen je gevoel gebruiken, want dan denkt je nooit na over de consequenties van je keuzes. Je kunt niet alleen je verstand gebruiken, omdat het leven niet past in een Excelsheetje. Je hebt beide nodig: De wens om te vliegen en tegelijkertijd ook het verstand om na te denken over de landing.
Het hangt natuurlijk ook af van de situatie. Ik doe veel op gevoel, maar niet als ik een nieuwe hypotheek moet afsluiten. Dan kijk ik kijk naar de cijfers en gebruik ik mijn verstand. Hoe meer inzicht je hebt, hoe beter je een keuze kunt maken. Met al die informatie kun je daarna nog altijd kiezen voor wat het beste voelt…
Dus je verstand kan je gevoel voeden met nuttige informatie – en je gevoel kan je verstand vullen met je diepste wensen. Samen zijn ze sterk. Een rem is nutteloos zonder een gaspedaal – een gaspedaal is zinloos zonder rem. De balans vinden in net zoals leren autorijden: na verloop van tijd ontwikkel je je eigen ‘rijstijl’…
Vergeet nooit: je bent wie je bent en dat is prima. Je zult altijd een voorkeur hebben voor gevoel of verstand. Als je tegen je eigen persoonlijkheid ingaat, creëer je alleen maar nodeloze spanning. Er is niets mis mee met hoe je bent – zolang je er zelf geen negatief oordeel over hebt. Dat is de allerbeste balans in dit leven!
Wil Jij Meer Geluk En Succes?
Volg dan onze Online Trainingen In Persoonlijke Ontwikkeling en maak een reuzensprong in je leven.
15.000+ cursisten gingen je voor!
Hallo Frank,
Leuk geschreven, maar ik zit met het tegenovergestelde probleem. Mijn gevoel wil remmen, maar mijn verstand wil gas geven. Mijn verstand zegt dat het een goed idee is om emotioneel in mezelf te investeren, maar mijn gevoel zegt juist dat het erg bedreigend voelt om dat te doen. En ze vechten elkaar de tent uit. Op het moment dat ik kies om het te doen, voel ik me angstig en slecht. Doe ik het niet, voel ik me prettiger, maar kom ik niet vooruit.
Wat adviseer je dan?
Trouwens, kan die foto eraf? Dit is schending van de AVG-wetgeving!
Beste Iemand,
Die foto heb je waarschijnlijk ooit ingevoerd bij gravatar.com en is daar gekoppeld aan je e-mail adres. Dat heeft niets met deze website te maken en wij kunnen dat niet veranderen. Als je niet wilt dat je foto verschijnt, dan moet je deze bij gravatar.com weghalen of een ander email adres gebruiken. Bij deze heb ik een ander (niet-bestaand) email adres ingevoerd, maar je zult dit ook zelf in de gaten moeten houden.
Vriendelijke groet,
Frank
Beste Iemand,
“Mijn verstand zegt dat het een goed idee is om emotioneel in mezelf te investeren, maar mijn gevoel zegt juist dat het erg bedreigend voelt om dat te doen.”
Angst houd ons altijd tegen, want het is eng om onszelf en onze emoties te onderzoeken. Je hebt geen keuze dan door die angst heen te gaan. Alles wat je onderdrukt en negeert, blijft terugkomen in je leven in de vorm van een uitdaging. Totdat je het wel onderzoekt.
Het maakt het makkelijker als je jezelf onderzoekt MET begrip voor jezelf en ZONDER oordeel. Op het moment dat je jezelf veroordeelt, wordt de angst versterkt. Op het moment dat je meer compassie hebt voor jezelf, neemt de angst af. Dus mijn advies zou zijn om door te gaan met het luisteren naar en onderzoeken van je emoties, maar met iets meer begrip voor jezelf.
Vriendelijke groet,
Frank