Breng je gevoel en verstand in balans

Zie het zo: Gevoel is een gaspedaal, verstand is een rem. Je gevoel vertelt je wat je wilt, je verstand vertelt je waar je voor op moet passen. Gevoel zegt: “Ik wil nu een ijsje!” Verstand zegt: “Maar dat zijn 300 calorieën en ik ben al te zwaar.” Hoe breng je je gevoel en verstand nu in balans?

Over de kop of blijven stilstaan?

In de auto van het leven is gevoel dus het gaspedaal en verstand de rem. En jij bent de centrale bestuurder en bepaalt de richting. Met te veel gevoel geef je te veel gas en sla je over de kop. Met te veel verstand trap je continu op de rem en kom je nooit in beweging. Alleen in de balans kun je lekker doorrijden!

Een van de gouden regels die ik hanteer, is dat in extremen altijd spanning zit – en in balans altijd rust. Als je gevoel en verstand al in balans is, dan hoef je dit artikel niet te lezen. Maar als er geen balans is, dan kun je daar zeker iets aan doen. Laten we twee voorbeelden bekijken.

Overigens is er geen goed of fout, het gaat er alleen om of jij je er goed bij voelt…


Wil jij groeien als persoon?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Gevoel: Altijd vol gas – nooit eens rust!

Als je altijd alles op gevoel doet, dan word je leven een ‘emotionele rollercoaster’. Het gaspedaal staat altijd vol open en de rem is uit de auto gesloopt. Dit zijn de chaotische, creatieve, spontane ‘warhoofden’ die elk feestje nèt wat interessanter maken. En net wat intenser leven dan de meesten van ons.

Zelfs hun computer heeft gevoel. Die gaat niet zomaar stuk, die heeft z’n dag niet. Liefkozend denken ze dat ze hem over kunnen halen opnieuw op te starten. Dat er ergens gewoon een draadje los zit, komt niet in hun op. Alles wat deze mensen doen is spontaan en spannend. Mooi toch, leven op gevoel?

Maar er is ook een keerzijde. Afspraken worden niet nagekomen, of ze komen veel te laat. Na dat spontane feestje moet ook alles weer opgeruimd worden. Ook de gevoelsmens zelf komt regelmatig in problemen. Als je alleen maar voelt en nooit nadenkt over de volgende stap – dat is alsof je van een klif afspringt om erachter te komen dat je vergeten bent na te denken over de landing….

Verstand: Alles is te analyseren – maar ik voel helemaal niets meer!

De extreme verstandsmens heeft het tegenovergestelde probleem: Ze zijn zo gewend om alles met hun verstand te doen, dat ze elk contact met hun gevoel zijn kwijtgeraakt. Ze hebben het nog wel, maar ze kunnen de weg ernaar toe niet meer terugvinden.

Verstandsmensen proberen alles te analyseren en in te plannen. Dat is soms ook nodig! Laat nooit een gevoelsmens je huis bouwen, want dat zakt onmiddellijk in elkaar. Het behang is misschien prachtig, maar de muren staan scheef. Dromers zijn nodig voor een visie, maar realisten bepalen de uitvoering…

Verstandsmensen analyseren vaak te veel. En de regel is: hoe meer je analyseert, hoe meer problemen je ontdekt. Ga maar eens je eigen huid analyseren: hoe langer je kijkt, hoe meer rare plekken je ontdekt. Als je te veel je verstand gebruikt, zie je overal risico’s en gevaren. De rem wordt nooit losgelaten – en de auto komt nooit in beweging.

Ik wil vliegen – en het liefst ook weer landen.

Je kunt niet alleen je gevoel gebruiken, want dan denkt je nooit na over de consequenties van je keuzes. Je kunt niet alleen je verstand gebruiken, omdat het leven niet past in een Excelsheetje. Je hebt beide nodig: De wens om te vliegen en tegelijkertijd ook het verstand om na te denken over de landing.

Het hangt natuurlijk ook af van de situatie. Ik doe veel op gevoel, maar niet als ik een nieuwe hypotheek moet afsluiten. Dan kijk ik kijk naar de cijfers en gebruik ik mijn verstand. Hoe meer inzicht je hebt, hoe beter je een keuze kunt maken. Met al die informatie kun je daarna nog altijd kiezen voor wat het beste voelt…

Dus je verstand kan je gevoel voeden met nuttige informatie – en je gevoel kan je verstand vullen met je diepste wensen. Samen zijn ze sterk. Een rem is nutteloos zonder een gaspedaal – een gaspedaal is zinloos zonder rem. De balans vinden in net zoals leren autorijden: na verloop van tijd ontwikkel je je eigen ‘rijstijl’…

Vergeet nooit: je bent wie je bent en dat is prima. Je zult altijd een voorkeur hebben voor gevoel of verstand. Als je tegen je eigen persoonlijkheid ingaat, creëer je alleen maar nodeloze spanning. Er is niets mis mee met hoe je bent – zolang je er zelf geen negatief oordeel over hebt. Dat is de allerbeste balans in dit leven!


Werk Aan Je Persoonlijke Groei!

Volg de Online Trainingen in Gelukkig en Succesvol Leven.

– Ontdek de stappen om elk doel te bereiken.
– Voel je beter over jezelf en andere mensen.
– Word een meester over de 7 gebieden van je leven.

Je ontvangt bij elke training:
– Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Geweldige eBoeken met extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en word de persoon die je wilt zijn!

Ontdek Alle Trainingen
Lees 1.000+ Ervaringen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Iemand schreef:

  Hallo Frank,

  Leuk geschreven, maar ik zit met het tegenovergestelde probleem. Mijn gevoel wil remmen, maar mijn verstand wil gas geven. Mijn verstand zegt dat het een goed idee is om emotioneel in mezelf te investeren, maar mijn gevoel zegt juist dat het erg bedreigend voelt om dat te doen. En ze vechten elkaar de tent uit. Op het moment dat ik kies om het te doen, voel ik me angstig en slecht. Doe ik het niet, voel ik me prettiger, maar kom ik niet vooruit.

  Wat adviseer je dan?

 • Iemand schreef:

  Trouwens, kan die foto eraf? Dit is schending van de AVG-wetgeving!

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Iemand,

  Die foto heb je waarschijnlijk ooit ingevoerd bij gravatar.com en is daar gekoppeld aan je e-mail adres. Dat heeft niets met deze website te maken en wij kunnen dat niet veranderen. Als je niet wilt dat je foto verschijnt, dan moet je deze bij gravatar.com weghalen of een ander email adres gebruiken. Bij deze heb ik een ander (niet-bestaand) email adres ingevoerd, maar je zult dit ook zelf in de gaten moeten houden.

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Iemand,

  “Mijn verstand zegt dat het een goed idee is om emotioneel in mezelf te investeren, maar mijn gevoel zegt juist dat het erg bedreigend voelt om dat te doen.”

  Angst houd ons altijd tegen, want het is eng om onszelf en onze emoties te onderzoeken. Je hebt geen keuze dan door die angst heen te gaan. Alles wat je onderdrukt en negeert, blijft terugkomen in je leven in de vorm van een uitdaging. Totdat je het wel onderzoekt.

  Het maakt het makkelijker als je jezelf onderzoekt MET begrip voor jezelf en ZONDER oordeel. Op het moment dat je jezelf veroordeelt, wordt de angst versterkt. Op het moment dat je meer compassie hebt voor jezelf, neemt de angst af. Dus mijn advies zou zijn om door te gaan met het luisteren naar en onderzoeken van je emoties, maar met iets meer begrip voor jezelf.

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >