Voel je sterk – Ben jij een tijger in een kooi van stro?

Ik zit mezelf in de weg.

Ik vroeg laatst aan iemand: “Wat is de grootste stressfactor in je leven?”
Haar antwoord was: “Ikzelf. Ik wilde eerst een ander antwoord geven, maar uiteindelijk veroorzaak ik mijn eigen stress.”

Dat is een heel eerlijk antwoord. Bovendien klopt het als een bus. De grootste beperking in ons leven is de beperking die we zelf aan ons leven geven. Door onze eigen gedachten.

Wie is die tijger in een kooi van stro?

“Je bent een tijger in een kooi van stro”,  is een bekend Chinees spreekwoord. Prachtig omschreven, nietwaar?

Dit betekent dat we veel meer kracht hebben dan we denken. We zijn tijgers en we laten ons tegenhouden door een kooi van stro. Hoe vreemd is dat?

Wie heeft die kooi daar neergezet?

Wijzelf. Die kooi van stro bestaat uit onze eigen beperkende gedachten.
We willen iets, maar denken dat we het niet kunnen. We vinden dat we niet goed genoeg of niet slim genoeg zijn.

Zo creëren we onze eigen beperkende gedachten die ons tegenhouden.

Terwijl de waarheid anders ligt.

Als we even ons best zouden doen, breken we gemakkelijk los. Als we realiseren hoeveel kracht we werkelijk hebben, stappen we zo naar buiten.

Pas als we dat inzien, kunnen we leven zoals we het echt willen. Kunnen we net zo vrij zijn als in onze dromen. Droom je van een grootser leven? Verlang je diep van binnen naar iets wat je nu nog niet hebt?

Wat zou je willen?

Misschien een leukere baan, meer geld, een betere relatie met de mensen die belangrijk voor je zijn, meer vrijheid, meer vrije tijd, meer ontspanning, meer onafhankelijkheid, meer uithoudingsvermogen, meer doorzettingsvermogen, meer zelfvertrouwen, meer rust, meer geluk en meer succes, enzovoort, enzovoort.

Zodat je het leven gaat leiden dat je graag wilt

Hoe weet ik dat je daar van droomt? Omdat we dat allemaal doen.

Iemand zonder dromen gelooft niet meer in de toekomst – of heeft al alles bereikt. En de meeste mensen zitten daar ergens tussenin…

Hoe breek je nu los en stap je in je vrijheid?


Wil je werken aan je persoonlijke groei?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Je kunt veel meer dan je denkt.

De meeste mensen overschatten wat ze in een week kunnen doen, maar onderschatten wat ze in een jaar kunnen doen.

Als je elke dag een stap doet in de richting van je dromen, zul je er uiteindelijk komen. Misschien duurt het een week, misschien een jaar, misschien een decennium.

Maar hé! Het is toch jouw droom? Heb je een beter plan met je leven dan te doen wat je echt wilt? Nee toch?

Waarom lukt het niet?

De reden dat je misschien denkt dat het niet mogelijk is je droom waar te maken, is omdat je:

1. Het nog niet echt geprobeerd hebt. Nee, na twee keer opgeven telt niet mee. Als een baby op een gegeven moment niet op zijn eigen benen kan staan, dan zeggen we toch ook niet: “Stop er maar mee. Kruip maar rond voor de rest van je leven?”

2. Je doel nog niet ècht de moeite waard is. Je kunt je niet echt inspannen voor iets dat je niet wilt. Als je iets wilt wat de moeite waard is, zul je de energie vinden om het te blijven proberen totdat het lukt. Dan komen de krachten vrij waarvan jij op dit moment denkt dat je ze niet hebt.

Focus je op wat je wilt, niet waar je nu bent.

De tijger kijkt naar het stro en denkt: “Dat ziet er stevig uit, daar kom ik vast niet doorheen. Bovendien zit ik hier niet zo slecht, ik krijg eten en drinken en het is veilig. Misschien is het niet ideaal, maar in ieder geval wel vertrouwd. Ik hoef niet zo nodig buiten mijn comfortzone te stappen.”

Tja, als je je blijft focussen op je huidige situatie, dan blijf je zitten waar je zit…

Maar als je nadenkt over wat je werkelijk wilt, dan houd je je niet meer bezig met je beperkingen – en op dàt moment heb je al de eerste stap naar buiten gezet.

Wat wil je dan wèl?

Je concentreren op wat je wilt (niet op wat je niet wilt) is zo ongelofelijk krachtig!

Soms hoor je mensen zeggen: “Ik wil nooit meer zo’n relatie, ik wil niet meer die kantoorbaan, ik wil me niet meer slecht voelen, ik wil geen zorgen meer.”

Maar wat wil je dan wèl?
Daar gaat het toch om? Sommige mensen weten perfect en tot in detail wat ze niet meer willen, maar kunnen nauwelijks omschrijven wat ze wel willen.

Begin te dromen.

Begin eens een duidelijk plan te maken wat je nu werkelijk wilt. Wanneer je het wilt. Hoe het eruitziet. Hoe je je zou voelen. Wat je zou doen. Met wie je dat zou doen. Hoe meer details, hoe beter je plan. Hoe beter je plan, hoe groter de kans dat je het gaat bereiken.

Zonder een zichtbaar doel kun je nooit een doelpunt maken…

Wat het ook is wat je wilt, NU is de beste tijd om er achter aan te gaan.

Niet morgen, niet overmorgen en zeker niet volgend jaar. Dan gebeurt het nooit.

Realiseer je dat de tijd dringt.
Zonder een gevoel van urgentie gebeurt er niets. Velen van ons denken: “Ach, nu ben ik moe. Ik probeer het volgende week wel.” En vervolgens stellen we het uit tot morgen – en morgen stellen we het wéér uit…

Het leven is geen generale repetitie.

Het leven is te kort om maar wat aan te rommelen. Om door te brengen in een wachtkamer. Dit leven is géén testcase of generale repetitie: het is één grote show en dan is het voorbij. Bepaal wat je wilt en claim dat als jouw geboorterecht.

Ik ken mensen die op hun 26e werkten in een baan die hun niet beviel, alleen omdat het pensioen bij die werkgever goed was geregeld. Het leven is toch geen mix van secundaire arbeidsvoorwaarden, verzekeringspolissen en pensioenvoorzieningen?

Je leven is bedoeld om te geleefd te worden zoals je wilt. Want voor je het weet, is het voorbij. Dus stel je succes niet uit

Waar kies je voor? Ga dat dan doen!

Als je nu 100 zou zijn en je zou nog één kans hebben om je leven over te doen, waar kies je dan voor? Nou, ga dàt dan ook doen. Wat het ook is!

De enige reden dat mensen niet doen wat ze willen, is omdat ze bang zijn te mislukken. Beter te hebben geprobeerd en mislukt, dan nooit te hebben geprobeerd.

De teleurstelling van een mislukking weegt veel lichter dan de spijt dat je het nooit hebt geprobeerd.

Je hebt al risico’s genomen.

Alle goede dingen die je nu in je leven hebt, zijn er omdat je een risico hebt genomen. Je hebt bepaald wat je wilde, je hebt je ingespannen en het is je gelukt. Goed zo!

Dat geldt ook voor alle goede dingen die nog in je leven gaan komen: bepaal wat je wilt, span je in – en heb geduld: dan gaat het je zeker lukken.

Je kunt alles veranderen wat je wilt.

Ook al heb je tot nu toe gewacht tot iemand anders de deur van je denkbeeldige kooi voor je open zou maken, je kunt nu besluiten zelf naar buiten stappen.

Het enige dat je nodig hebt, is een beslissing: “NU ga ik leven zoals ìk het wil!”

Dat je alles kunt veranderen wat je wilt, is geen loze belofte. Het is geen marketingkreet of goeroe-praat. Je kunt het. Als je het maar graag genoeg wilt.

Bungeejumpen met een veiligheidskoord.

Een rups besluit op een dag dat het tijd is om een vlinder te worden. Het adelaarskind springt op een dag naar beneden om erachter te komen dat het toch kan vliegen. Dat weet het pas halverwege – en toch waagt het de sprong…

Je hoeft daarvoor geen superman of supervrouw te worden. Je hoeft niet om de vijf minuten “TJAKKA!” te roepen. Wees gewoon jezelf, dat is goed genoeg…

Ik begrijp dat je niet zit te wachten om ‘bungeejumpend’ door het leven te gaan. Omdat je niet zeker weet of je wel veilig zult landen. Maar hoe weet je of je veilig landt als je überhaupt nooit springt?

Als je mikt op de sterren en je mist, dan ben je nog altijd in de hemel.

Je kunt altijd terug.

Bovendien is er – net zoals bij bungeejumpen – een elastiek dat je beschermt. Een stuk koord dat voorkomt dat je plat op je neus valt. Dat veiligheidskoord is de wetenschap dat je altijd kunt terugkeren naar je oude situatie.

Als we iets proberen en het lukt niet, dan zijn we weer terug bij af. Daar zijn we nu ook al, dus wat hebben we te verliezen? Niets toch? Hooguit wat tijd en energie.

We kunnen altijd blijven waar we zitten: comfortabel in onze kooi van stro. Maar daarbuiten lonkt de vrijheid: de zon, de wind, het echte leven. Zou je het niet eens willen proberen?


Wil je werken aan je persoonlijke groei?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

Leven in overvloed – er is meer dan genoeg

De wet van aantrekking – Waarom krijg je wat je niet wilt?

Persoonlijke verandering – het is nooit te laat!

 • Francien schreef:

  Zijn er dan geen dromen die niet haalbaar zijn? Kan het niet zo zijn dat je ergens geen invloed op hebt zodat je je droom niet behaalt?

 • Beste Francien,

  Natuurlijk, er zijn omstandigheden waar we geen of weinig invloed op hebben en die onze doelen en dromen beïnvloeden.

  Het weer, de economie, of de belastingen kunnen we niet beïnvloeden.

  Ik geloof niet dat iemand 100% invloed heeft op alle factoren.
  Maar laat het 95% zijn, of desnoods 75%: dan is het nog steeds de moeite waard om er zelf mee aan de slag te gaan…

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Francien schreef:

  Of op een ander persoon; wat hij beslist.
  En voor veel dromen heb je te maken met iemand anders. Niet?

 • Ik denk dat je wel bijna 100% bereiken. Als het weer je niet bevalt, kun je verhuizen naar een klimaat dat je beter bevalt. Hetzelfde geldt voor economie. Mensen is een ander verhaal, maar ook daar kun je afstand nemen van mensen die je belemmeren op je weg je droom / succes te bereiken. Dat is niet altijd gemakkelijk. Sterker nog, soms is het prettiger in je comfort zone te blijven, maar ook dat is een keuze.
  Helaas weet ik het allemaal wel in theorie maar vind ik het in praktijk ook best moeilijk.

  • “Helaas weet ik het allemaal wel in theorie maar vind ik het in praktijk ook best moeilijk.” Dat probleem heb ik nou ook. Weten wat je (moet) kan doen maar het (blijkbaar) niet kunnen opbrengen. Heel vreemd, vind ik dat. Is het angst? Is het een teken dat je er misschien nog niet klaar voor bent?

   • Anoniem schreef:

    Het kunnen ook tegenstrijdige belangen zijn. Als je af wil vallen en je hebt zin om een zak chips leeg te eten, dan zul je een keuze moeten maken. Allebei gaat in zo’n geval niet lukken.

    • Dat klopt helemaal, afvallen door een zak chips te eten is niet echt effectief :)
     Er is altijd ene balans tussen pijn en plezier: in jouw voorbeeld aan de ene kant het plezier van slanker/fitter te zijn en aan de andere kant de ‘pijn’ van het moeten laten staan van die zak chips. Wat het zwaarst weegt (pijn of plezier), bepaalt meestal welke keuze we maken.

     Vriendelijke groet,
     Frank

 • Ikzelf speel gitaar. Omwille van mijn slechte gezondheid is het niet altijd mogelijk om lang te spelen.
  Soms zijn de partituren moeilijker te spelen en blijf ik toch oefenen en oefenen.
  Zelfs al word ik moe en lukt het daardoor niet goed.
  Op een gegeven moment blijkt dat het echt niet meer mogelijk is om het perfect te kunnen spelen en doe ik de dag nadien gewoon verder.
  Indien mijn lichaam nu gezond was zou ik waarschijnlijk niet zo moe worden en kunnen verder spelen tot het perfect is.
  Alhoewel ik een doorzetter ben is het toch jammer dat mijn lichaam me beperkt.
  De wil is er dus wel maar het lichaam niet.

  • Beste Angel,

   Jammer dat het je niet meer lukt om zo lang te spelen als vroeger – maar wèl heel fijn te horen dat je iets waar je van houdt en dat je dat ook nu nog – ook al is het korter dan vroeger – kunt blijven doen!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Nu, ja, ik ken daklozen die ooit ’t ouderlijk huis wensten te verlaten en nu dakloos zijn! Zouden die écht hun ouderlijk huis hebben willen verlaten, hoogstwaarschijnlijk: ja, wilden die ooit dakloos zijn: nee, toch is dat wat in sommige gevallen gebeurt, ze wilden wel ’t ouderlijk huis verlaten maar werden toch ongewild dakloos!
  Verder, ja, als je iets écht wil, kan ’t ook nog tegenvallen, ’t weer werkt tegen, de economie, je krijgt ineens een ernstige ziekte, je bent slachtoffer van een aanslag . . . !
  Om eerlijk te zijn lijk ik niet meer zoveel ambitie te hebben; een waardig mens worden/zijn, dat lijkt mij, althans voor mijzelf een bélangrijk na te streven doel . . .

  • Beste Alysa,

   Dat klopt, er kan van alles gebeuren en we hebben niet overal invloed op. Zoals John Lennon zo mooi zei: “Het leven overkomt ons, terwijl we andere plannen maken…”

   De ambitie om een waardig mens te zijn is ook heel mooi hoor :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >