Wanneer begin je te leven zoals je echt wilt? Je weet dat er meer in je zit. Wat houdt je tegen? Dit is de paradox: je wilt iets, maar je wilt het eigenlijk ook niet. Je wilt vooruit, maar bent bang voor de consequenties. Hoe los je dat op?

Het topje van de ijsberg.

Elke mens is uniek en tegelijkertijd ongelofelijk complex. Simpele mensen bestaan niet – niet als je wat dieper kijkt. Onder de oppervlakte zit een wirwar van emoties, overtuigingen, paradoxen, wensen en voorkeuren.

Soms krijg ik via de website of de nieuwsbrief de vraag: “Hoe los ik dit nu op?” Een simpele vraag, maar het antwoord is vaak minder simpel. Wat voor jou werkt, heeft voor een ander geen effect.
Persoonlijke groei is altijd persoonlijk.
Een algemeen antwoord laat slechts het topje van de ijsberg zien.

Daarom is coaching zo ontzettend effectief: het verbindt alles wat boven én onder de oppervlakte zit. Als er een betere oplossing is om mensen in beweging te krijgen, dan moet ik het nog ontdekken. Coaching maakt het verschil tussen iets weten en het ook echt toepassen. En dat maakt al het verschil van de wereld.

Je wilt het wel – en je wilt het niet.

Kun je iets willen en het tegelijkertijd niet willen? Kan dat? Absoluut! We zitten vol met deze paradoxen. Ze ontstaan als een beperkende overtuiging haaks staat op je doel. Dan merk je dat je vast loopt.

Bijvoorbeeld:
– Ik wil een relatie, maar vertrouw mannen (of vrouwen) eigenlijk niet.
– Ik wil een andere baan, maar ben bang te veranderen.
– Ik wil afvallen, maar heb een hekel aan sporten.
– Ik wil meer succes, maar zie op tegen de inspanning.
– Ik wil beslissen, maar ben bang voor de verkeerde keuze.

– Ik wil meer geluk, maar weet niet of ik het verdien.
– Ik wil meer geld, maar associeer geld met hebzucht.
– Ik wil luisteren naar mijn gevoel, maar ben bang dat mijn gevoel niet klopt.
– Ik wil doorzetten, maar ben bang dat het geen zin heeft.
– Ik wil verder, maar twijfel aan mezelf.

Je kunt alleen maar groeien als je naar één kant wordt getrokken.


Wil je sneller je doel bereiken?

Bestel dan het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes.
Ondek de handleiding voor persoonlijk succes en gelukkig leven.
Leer de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen.
Voel je goed en bereik je doel!

De patstelling.

Herken je (één van) deze voorbeelden? Zie je dat dit een patstelling creëert? Hoe kun je in beweging komen als je bang bent voor de consequenties?

En dus blijven we eeuwig twijfelen. Vandaag denk ik: “Dit is wat ik ga doen!” En morgen denk ik: “Was die andere keuze niet beter?” Uiteindelijk gebeurt er dan weinig. Daardoor stellen we onszelf teleur: “Wat ben ik toch lui, laks, gemakzuchtig en ongedisciplineerd.” Dat creëert nog meer stilstand.

3 Stappen om in beweging te komen.

De eerste stap is dat je bewust moet worden van de overtuigingen die je tegenhouden. De meeste mensen zijn dat helaas niet. En je kunt niet oplossen waar je je niet bewust van bent.

De tweede stap is die beperkende overtuigingen ook erkennen. Met andere woorden: zien dat ze je tegenhouden. En zien dat het niet de waarheid is, alleen maar iets waar je – tijdelijk – in gelooft. Je kunt ook niet oplossen wat je niet erkent.

De derde stap is een andere overtuiging ervoor in de plaats zetten. Een overtuiging die je beter ondersteunt. “Geld betekent hebzucht” wordt bijvoorbeeld “Geld is een middel om anderen te helpen”. “Risico’s zijn eng” wordt bijvoorbeeld “Van elke ervaring leer ik iets”. Met deze betere overtuigingen bevrijd je jezelf van wat je tegenhoudt.

Waar geloof je in?

Het lijken simpele stappen, maar in de praktijk zijn ze behoorlijk complex. Want een beperkende overtuiging heb je niet zomaar: je gelooft erin, het is jouw waarheid. Die overtuigingen worden gevormd door eerdere ervaringen. Vaak kopieer je ook nog de overtuigingen van je ouders of de mensen die dicht bij je staan.

Geloof me – deze paradox tussen wat je wilt en wat je gelooft, is de belangrijkste reden dat je nog niet bent waar je wilt zijn. Wat je gelooft hoeft immers nog niet de waarheid te zijn.

Onderzoeken wat je tegenhoudt.

Een paradox opsporen en ongedaan maken is een kunst op zich. Dat lukt je vaak niet alleen. Dat is het domein van professionele coaching. In bijna alle gesprekken met mijn cliënten komen we uit bij een beperkende overtuiging. Ze willen iets bereiken, maar geloven diep van binnen dat het niet mogelijk is.

Mijn rol is dan ook om met jou deze overtuiging(en) te onderzoeken en je de juiste vragen te stellen zodat je in beweging komt.

Is dit wat ik denk?

In dat proces beginnen plotseling de kwartjes te vallen. “Oh, denk ik dat? Dat wist ik helemaal niet! Nu snap ik wat me tegenhoudt. Daarom lukte het niet. Geen wonder dat ik blijf stilstaan. Nu weet ik wat ik ga doen!”

Als ik in een artikel zou kunnen uitleggen hoe dit proces werkt, dan had ik het gedaan. Maar zoals gezegd zijn we allemaal complexe persoonlijkheden – iedereen zit anders in elkaar. En dus werkt een persoonlijke aanpak altijd beter: het is sneller, effectiever en blijvender.

Je hoeft natuurlijk niet te kiezen voor coaching. Je hoeft je ook niet door mij te laten coachen. Doe altijd waar jij je goed bij voelt. Maar als je denkt dat je ergens in vastloopt, dan is coaching de beste oplossing om weer in beweging te komen. Los de paradox op en je creëert direct helderheid, energie en vrijheid – zodat je verder kunt.


Wil je meer succes?

Volg dit stappenplan en bereik je doel – slimmer en sneller!

Ja, ik wil meer succes in mijn leven


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Gratis Tips - Zo krijg je wat je echt wilt