Getver, wat een rotsituatie!

Stel dat je tot aan je schouders in drijfzand vastzit. Je zit vast in het drijfzand en het is dik, stroperig en trekt je langzaam naar beneden. Je wilt niets liever dan eruit stappen en de modder van je afvegen.

Waar denk je aan op zo’n moment? Veel mensen hebben gedachten als deze:
“Gatver, wat een rotsituatie! Waarom zit ik hier? Hoe ben ik hier terecht gekomen? Het stinkt en het is nat hier. En koud. Als ik niets doe dan wordt ik naar beneden getrokken. Als ik zo blijf hangen dan wordt het alleen maar erger. Kijk, mijn kleren kan ik ook wel weggooien.

En die geur krijg ik er niet af de eerste dagen. Waarom heb ik geen andere route genomen? Waarom heb ik besloten deze weg te gaan? Had ik maar andere keuzes gemaakt. Kijk eens in wat voor rotzooi ik zit. Ik heb er geen zin meer in! Zal het me lukken om hier uit te komen? Hoelang moet ik hier nog blijven?” Enzovoorts, enzovoorts.

Het drijfzand is een metafoor voor een (vervelende) situatie waar je zo snel mogelijk uit wilt komen. Wat gebeurt er in het bovenstaande voorbeeld? In je gedachten houd je je bezig hoe vervelend de situatie is. Je concentreert je op het drijfzand. Het is zwelgen in iets dat je niet wilt. Soms duurt dat een paar minuten. Soms duurt het maanden.

Opeens hoor je een stem naast je. Je was vergeten dat een kennis naast je stond toen je in het drijfzand wegzakte. De stem zegt: “Blijf je nog lang klagen over het drijfzand? Of zullen we die tak pakken zodat je eruit kunt klimmen?”
In al je verwarring had je die tak niet gezien, terwijl die recht voor je lag.

Het verschil tussen jou en die bekende is focus.

Focus is het moraal van dit verhaal.
Focus is waar je je op richt met je aandacht.
Richt je je op drijfzand en de vervelende aspecten van je situatie? Wat creëer je dan? Een geest die vol zit met figuurlijke modder. Wat krijg je? Meer modder.

Richt je je op de oplossing en het middel om eruit te komen? Wat krijg je dan? Een tak die je op het droge helpt. Een mogelijkheid voor een oplossing.

Je kunt een probleem niet oplossen door je te focussen op het probleem.

Door bezig te zijn met alle negatieve aspecten van dat probleem.
Je kunt een probleem alleen maar oplossen door:
1.    Je voor te stellen hoe de oplossing eruit ziet. Bijvoorbeeld jezelf te zien tussen de bloemen aan de kant in plaats van in het drijfzand.
2.    In actie te komen.

Toch zul je vaak merken dat we heel veel energie geven aan een situatie waar we juist vanaf willen.
Als je in een auto zit en je gaat de bocht door, concentreer je je dan op de weg die je wilt volgen of op de berm waar je per se niet in wilt belanden? Waarschijnlijk op de weg die je wilt volgen.
Wat gebeurt er als je je concentreert op de berm? Dan vlieg je uit de bocht en beland je waar je niet wilt zijn.

Zo gaat het met elke situatie in je leven. Elke keuze die je maakt. Elk probleem dat je wilt oplossen.
Door bezig te zijn met wat je niet wilt, los je niets op. Nogmaals, door bezig te zijn met wat je niet wilt los je niets op. Oplossingen komen als je je focus richt op wat je wel wilt. Dan volg je de weg die je wilt volgen en kom je terecht bij je bestemming.

Als je nu of in de toekomst geconfronteerd wordt met een situatie waar je absoluut niet in wilt zitten, vraag je dan af: ‘Wil ik klagen over het drijfzand of ga ik op zoek naar een tak? Wil ik mijn energie steken in het probleem of in de oplossing?’

Als je op dit moment niet het leven leidt dat je wilt – niet gelukkig en succesvol bent –  dan zit je in het drijfzand. Misschien met één been, misschien tot aan je schouders. Er zijn vele takken om je heen die je kunnen helpen eruit te komen. De tak die ik je kan bieden is het e-boek ‘De sleutels van geluk en succes.’ Aan jou om deze te pakken.

Hoe dan ook, blijf niet klagen over het drijfzand. Concentreer je niet op de berm. Focus je alleen nog maar op wat je wilt en laat geen andere gedachten toe. Een oplossing zal er komen als je je focust op de oplossing. Gegarandeerd.


Wil je meer geluk en succes in je leven?

Bestel dan nu het e-boek ‘De Sleutels van Geluk en Succes’. Ontdek stap voor stap je doelen te bereiken en je goed te voelen. Geluk en succes zijn haalbaar voor iedereen!

Ja, ik wil meer succes in mijn levenOp jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

3 antwoorden
  1. Conny
    Conny zegt:

    Wat is dit een mooi voorbeeld. Ik zit in het drijfzand maar heeft met mijn gezondheid te maken en die tak zie ik dus even niet alhoewel ik me erg focus op het lopen toch blijkt dat ik nog steeds in het drijfzand zit………….

    Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.