Stap uit je slachtofferrol!

Een slachtofferrol is de aartsvijand van je persoonlijke groei. Het is niet de schuld van de ander. We bepalen zelf hoe we op iets reageren. Een slachtoffer is iemand die geen actie wil ondernemen. Verantwoordelijkheid geeft vrijheid. Neem je leven in eigen hand, daar hoort het thuis!

Rijk of arm?

Een tijd geleden vroeg ik iemand hoe het ging. Hij zei: “Ach ja, de rijken worden rijker en de armen worden armer.” Dat is een mooi voorbeeld van een slachtofferrol: het leek alsof hij er niets aan kon doen.

De economische situatie bepaalt wel wat natuurlijk. Maar toch: In elke economische groeiperiode gaan mensen failliet en in elke crisis worden anderen miljonair. Dus uiteindelijk bepaal je zelf nog altijd het meeste De vraag was dan ook: Wat ging deze persoon er zelf aan doen? Niet veel, helaas.

Dingen gebeuren nu eenmaal.

Een man vroeg ooit aan filosoof: “Waarom overkomen mij deze dingen toch altijd?” De filosoof antwoordde: “Ik heb geen flauw idee. Maar ik weet wel dat dit soort dingen altijd gebeuren bij mensen zoals jij!”

Met ‘mensen zoals jij’ bedoelde hij de mensen die geen verantwoordelijkheid nemen. Heb je wel eens gemerkt dat mensen die vaak klagen, ook vaker de situaties aantrekken waar ze over klagen? Het lijkt alsof er nooit iets goed gaat. Hoe zou dat komen?

Waar je wel invloed op hebt.

Natuurlijk heb je niet alles in de hand. Sommige dingen overkomen je gewoon zonder dat je erom hebt gevraagd. Maar je bepaalt wel hoe je op deze dingen reageert. De één wordt ontslagen en gaat bij de pakken neerzitten. “Ach ja, wat doe je eraan? De rijker worden nu eenmaal rijker en de armen worden armer…” De ander denkt: “Dit is een goed moment om te bepalen wat voor werk ik echt wil doen.” Een jaar later heeft zij de ideale baan gevonden.

Het is niet (altijd) de schuld van de ander: jij hebt het (soms ook) laten gebeuren. Dat klinkt hard, maar is wel de waarheid. Als je niet reageert op wat je overkomt, dan sta je het dus toe. Je hebt ook de vrijheid om te besluiten actie te nemen. En klagen is geen actie nemen. Klagen is actie vermijden.


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Excuses lijken makkelijker, maar zijn het niet.

Waarom vervallen we dan soms in die slachtofferrol? Omdat het lijkt dat het makkelijker is een ander de schuld te geven. Dan hoeven we er ook niets aan te doen en kan niemand ons erop aanspreken. We blijven gegarandeerd succesvol. En alles dat niet succesvol is, is de schuld van een ander. Lekker puh!

Hoe herken je wie je voor je hebt?

Dit zijn enkele bekende uitspraken. De eerste is van iemand in een slachtofferrol. De tweede (in schuinschrift) van iemand die eigen verantwoordelijkheid neemt. Bepaal zelf welke de beste oplossing geeft.

“Hij doet nooit wat ik wil.”
“Hoe kan ik beter duidelijk maken waarom dat belangrijk voor me is?”

“Er zijn gewoon geen banen op dat gebied.”
“Er zijn mensen die dit werk al doen. Ik ga onderzoeken hoe ik dit ook voor elkaar kan krijgen.”

“Ik ben nu eenmaal zo.”
“Ik bepaal zelf hoe ik wil zijn.”

“Waarom heb ik zoveel problemen?”
“Hoe kan ik mijn problemen oplossen?”

“Als ik me geen zorgen maak, dan gebeurt het nooit.”
“Hoe kan ik dit voor elkaar krijgen zonder me zorgen te maken?”

Het grootste nadeel van een slachtofferrol.

Het grootste nadeel is dat er zo niets verandert. Het helpt je totaal niet. Alleen een beslissing helpt. De beslissing om verantwoordelijkheid te nemen en er vervolgens wat aan te doen. Als een slachtofferrol problemen zou oplossen, zou ik het iedereen adviseren. Maar ik heb er nog nooit enig bewijs voor gezien.

Neem 100% verantwoordelijkheid.

Besluit om totale verantwoordelijkheid te nemen over je leven. Over je werk, je relaties, je inkomen, je gezondheid, je humeur en je zorgen. Je kunt bijna alles veranderen wat je niet bevalt. En je kunt niets veranderen waar je geen verantwoordelijkheid voor neemt.

Verantwoordelijkheid geeft vrijheid.

Misschien is het even slikken als je beseft waar je allemaal verantwoordelijk voor bent. Het betekent veel werk om dingen te veranderen. Het is niet altijd makkelijk. Maar het geeft je wel een enorme vrijheid. Het betekent het einde van een gevoel van machteloosheid.

Wat is er fijner dan de controle te hebben over je eigen leven? Wat voelt beter dan te beseffen dat je daadwerkelijk dingen kunt veranderen? Dat je niet hoeft af te wachten? Dat je niet iets hoeft te laten gebeuren als je dat niet wilt?
Neem je leven in je eigen hand – daar hoort het thuis!


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Ik vind dit een goed artikel en dan vooral de bekende uitspraken en daarop een positieve ,daar wil ik er nog wel meer van !

 • Cornelis schreef:

  Cool!
  Tof

 • Dominique schreef:

  oei oei heel herkenbaar , wist niet dat een slachtofferrol ook was schuld geven aan anderen,
  ik wil daar nu heel hard aan gaan werken, maar heb angst om te falen. Toch zal ik het doen !

 • “Natuurlijk heb je niet alles in de hand. Sommige dingen overkomen je gewoon zonder dat je erom hebt gevraagd. Maar je bepaalt wel hoe je op deze dingen reageert. De één wordt ontslagen en gaat bij de pakken neerzitten. “Ach ja, wat doe je eraan? De rijker worden nu eenmaal rijker en de armen worden armer…” De ander denkt: “Dit is een goed moment om te bepalen wat voor werk ik echt wil doen.” Een jaar later heeft zij de ideale baan gevonden.”

  Natuurlijk is het goed om door te gaan en niet bij de pakken neer te gaan zitten. Maar nu lijkt het net of het niet vervelend is en of er niet verdrietig over mag zijn. Dat lijkt mij ook niet gezond.

  Hoe kan je met een zware situatie omgaan zonder door te schieten in een slachtofferrol?

 • Beste Pim,

  Niet bij de pakken neer gaan zitten, impliceert natuurlijk niet dat je emoties moet onderdrukken of niets mag voelen.

  Het volgende artikel geeft je meer inzicht in het omgaan met negatieve emoties:
  https://www.newstart.nl/blog/accepteer-jij-al-je-emoties/

  En hier meer inzicht in het omgaan met een zware situatie:
  https://www.newstart.nl/blog/drie-voordelen-van-een-crisis/

  En tot slot: iets over verantwoordelijkheid nemen ip.v. slachtoffer zijn:
  https://www.newstart.nl/blog/neem-verantwoordelijkheid-voor-jezelf-en-je-leven/

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Dennis Adams schreef:

  Hoi Frank, is dit niet allemaal het gevolg als je niet in je innerlijke kracht staat? Pas als je in je innerlijke kracht staat neem je ook verantwoordelijk heid voor wat je wil en doet, toch?

 • Beste Dennis,

  Een goede vraag :)

  Het werkt eigenlijk twee kanten op: als je in je innerlijke kracht staat, neem je de verantwoordelijkheid voor je leven – en pas als je de verantwoordelijkheid neemt voor je leven, kom je in je kracht te staan. En inderdaad, als je niet in je innerlijke kracht staat en de verantwoordelijkheid neemt, dan beland je in een slachtofferrol. Dus (mijn persoonlijke mening): het meeste belangrijke element van persoonlijke groei en zelfontwikkeling is 100% de verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en je leven, zoals je denk ik al doet :)

  Hier nog een artikel over de verantwoordelijkheid nemen:
  https://www.newstart.nl/blog/je-bent-verantwoordelijk-voor-je-eigen-leven/

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >