Net zoals economieën met tussenpozen gebukt gaan onder een crisis, hebben we in ons leven ook te maken met een aantal dieptepunten. Iedereen, die al een tijdje leeft, heeft wel eens te maken gehad met een verbroken relatie, financiële uitdagingen, een ongeluk of verlies van een baan.

Toch zijn het vaak deze dieptepunten waarin de mooiste kansen zich voordoen.
Dus laten we, voor diegenen die het op dit moment even niet meer zien zitten, eens kijken naar de drie voordelen van een persoonlijke crisis.

Eerste voordeel: Een crisis zet je in beweging.

Een crisis zorgt voor frustratie, maar frustratie is goed. Zonder frustratie gebeurt er weinig en hebben we de neiging te blijven voorsukkelen. We kennen allemaal wel iemand die het jarenlang niet naar zijn of haar zin had in een baan en daarover klaagde, maar er niets aan deed. Totdat hij of zij ontslagen werd. Toen moest er wel wat veranderen en dat gebeurde dan ook. Later zei deze persoon: “Ik wilde dat ik veel eerder van baan was veranderd.”

Mensen komen in beweging door pijn of plezier. We willen minder pijn of juist meer plezier. Een kleine groep mensen is heel proactief met dingen te doen die hun plezier geven. Een grotere groep komt pas in beweging als er voldoende pijn is in hun leven. Als het werk echt niet meer bevalt. Als de relatie echt niet meer zo verder kan.

Voor deze groep mensen kan een crisis een zegen in vermomming zijn. Een zeurend stemmetje in je hoofd dat zegt dat dingen niet lekker gaan is nog te verdragen, maar geconfronteerd worden met een echte crisis is dat niet en dus komen we in beweging. We moeten wel. En dat betekent automatisch dat er dingen gaan veranderen en meestal uiteindelijk ten goede.


Wil je meer geluk en succes in je leven?

Bestel dan nu het e-boek ‘De Sleutels van Geluk en Succes’. Ontdek stap voor stap je doelen te bereiken en je goed te voelen. Geluk en succes zijn haalbaar voor iedereen!

Ja, ik wil meer succes in mijn levenTweede voordeel: Een crisis geeft je de kans te bepalen wat je wilt.

Een groot deel van ons leven draaien we op de automatische piloot. We doen de dingen die we altijd gedaan hebben omdat we ze nu eenmaal altijd zo gedaan hebben. Voordat we ons doel hebben bereikt, zijn we op zoek en dus bezig met verandering. Als we ons doel dan eenmaal hebben bereikt – een bepaalde baan, een partner – schakelen we over op de automatische piloot. We hebben wat we wilden. Ook al verandert langzaam de kwaliteit van de baan of de relatie, we zijn er niet echt bewust meer mee bezig.

Vijf jaar later werk je waar je niet wilt werken en ben je samen met iemand die niet meer bij je past. Wat is er gebeurd? Het was vroeger toch wat je wilde? Kennelijk is er in die periode langzaam, beetje bij beetje, iets veranderd. Maar we hadden het zo druk met onze dagelijkse bezigheden dat we het niet registreerden.

En nu zit je in een situatie waar je niet in wilt zitten. Het goede nieuws is dat deze crisis je een kans geeft opnieuw na te denken over wat jij wilt in en met je leven. Wat beviel er niet aan de afgelopen tijd? Wat vind of vond je niet leuk aan deze baan? Nu heb je de kans – of je erom gevraagd hebt of niet – om opnieuw je wensen te bekijken. Als je dat nooit zou doen, dan zou je ook nooit veranderen. En verandering hoort nu eenmaal bij het leven. Daarom noemen we het ook wel persoonlijke groei.

Derde voordeel: Een crisis geeft je de kans betere keuzes te maken.

Door een crisis leren we van onze fouten.
“De volgende keer ga ik niet meer op kantoor zitten, maar zoek ik een geweldige baan waarbij ik kan reizen.”
“De volgende keer begin ik geen relatie meer met iemand die mij niet in mijn waarde laat.”

Ze zeggen dat de definitie van krankzinnigheid is steeds hetzelfde te doen en elke keer een andere uitkomst te verwachten. Toch, hoe menselijk het ook is, maken we vaak dezelfde beslissingen die leiden tot dezelfde crisissen. Soms is een crisis dan ook iets dat zich herhaalt, een signaal dat je een probleem (nog) niet hebt opgelost.
Je gaat bijvoorbeeld van vervelende baan naar vervelende baan. Of van een relatie met ruzie naar de volgende relatie met ruzie. Elke crisis geeft je de kans om een betere keuze te maken. Als je de juiste keuze hebt gemaakt, zul je zien dat de crisis eenmalig was en niet meer terugkomt.

Voorbeelden.
Om te zeggen dat een crisis ook een voordeel kan opleveren, is geen ‘wishful thinking.’ We kennen allemaal wel een aantal van de volgende voorbeelden:

– Ontslag leidt tot het begin van een succesvol eigen bedrijf.
– Een verbroken relatie leidt tot het vinden van een nieuwe partner die beter bij je past.
– Gebrek aan geld leidt tot de beslissing te sparen en het begin van financiële ruimte en comfort.
– Een ziekte leidt tot het begin van een gezondere levensstijl.
– Stress leidt tot de beslissing meer tijd te creëren voor ontspanning.
– Een niet behaald doel leidt uiteindelijk tot een ander plan dat wel succes heeft.

Als je nagaat op welke moment in je leven je het meest gegroeid bent, denk ik dat daar zeker ook een aantal crisissen bij zaten. We groeien nu eenmaal sneller vanuit een crisis dan vanuit een perfecte situatie. Omgaan met uitdagingen is iets dat de mensheid tot kunst heeft verheven. De mooiste wedstrijden zijn die waarbij vanuit een schijnbaar onmogelijke situatie, toch de overwinning werd behaald.

In het Chinees bestaat het woord crisis uit twee karakters: gevaar en kans. In elk gevaar zit ook een kans.
Dus als je de volgende keer in een persoonlijk dip zit, bedenk dan dat je er ongetwijfeld uit zult komen. En als je dat is gelukt en je terugkijkt, zul je waarschijnlijk beseffen dat die crisis een nieuwe kans heeft gecreëerd en dat je dat nu net nodig had om te groeien.


Wil je meer geluk en succes in je leven?

Bestel dan nu het e-boek ‘De Sleutels van Geluk en Succes’. Ontdek stap voor stap je doelen te bereiken en je goed te voelen. Geluk en succes zijn haalbaar voor iedereen!

Ja, ik wil meer succes in mijn levenOp jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

0 antwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.