Een nieuwe start maken

Een nieuwe start maken: hoe doe je dat?

Soms zijn we op een punt in ons leven aanbeland waarin we niet verder kunnen.

We willen niet meer doorgaan met een relatie omdat hij te veel negatieve energie kost.

We kunnen niet meer doorgaan met onze baan omdat hij echt niet meer bevalt. Of er gewoon niet meer is.

We merken dat onze acties en gedachten ons niet meer brengen wat we willen. En we zijn op een dood spoor beland.

Dan is het tijd voor een nieuwe start!

Je verleden is niet je toekomst.

Dat je in deze situatie zit, wil niet zeggen dat je er niet uit kunt komen.
Je keuzes, gedachten en acties uit het verleden hebben je hier gebracht.

Vanaf nu kun je andere keuzes maken, slimmer gaan denken en betere acties ondernemen. En die zullen je gegarandeerd een beter resultaat geven: een leukere baan, een fijnere relatie, een beter gevoel.

Voordat je kunt beslissen wat je kunt doen, is het belangrijk te begrijpen waarom je in deze situatie zit.

Waar ging het fout?

Wat heeft je op dit punt gebracht? Het heeft geen zin de schuld te geven aan anderen, want we kunnen hen toch niet veranderen. We hebben alleen invloed op onszelf. Dus wat heb jij gedaan, wat je in de toekomst anders kunt doen?

Wees eerlijk. Alleen zo kun je voorkomen dat het nog een keer gebeurt. Wat voor acties heb je genomen die je geen resultaat gaven? Wat voor overtuigingen heb je gehad die niet werkten? Wat heb je niet gedaan dat je wel had moeten doen?

Het heeft geen zin jezelf te bekritiseren. Het gaat erom deze kennis te gebruiken voor een nieuwe start. Je wilt toch niet continue tegen dezelfde muur oplopen zonder een idee te krijgen hoe dat komt?


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Wat is de les voor een nieuwe start?

Als je alle fouten en verkeerde keuzes bij elkaar optelt, wat is dan de les?
Moet je beter naar jezelf luisteren? Moet je minder naar anderen luisteren? Ben je juist ergens ingesprongen zonder advies te vragen? Heb je je afhankelijkheid uit handen gegeven?

Als dit niet de eerste keer is dat je in deze situatie zit, is dat een teken aan de wand. Dan is er een bepaald patroon dat ervoor zorgt dat je continue de verkeerde beslissing neemt op dit gebied:
–      Je gaat van baan tot baan zonder het werk ooit echt leuk te vinden.
–      Je gaat van relatie naar relatie met steeds dezelfde relatieproblemen.
–      Je hebt continue conflicten met je omgeving.
–      Je maakt continue de verkeerde beslissing als het gaat om je gezondheid.

Wat is jouw les? Wat kun jij leren? Dat is de moeite om uit te vinden, wil je voorkomen dat het nog een keer gebeurt.

Voordat je een nieuwe start kunt maken: Wees blij!

Hoe raar het ook klinkt, zonder deze tijdelijke dip zou je nooit in staat zijn om te groeien. In elke crisis zit een les. Niemand doet alles ooit in één keer goed, dus we kunnen allemaal leren van onze fouten.

Wees dankbaar voor het feit dat je tot dit punt bent gekomen. Hoe moeilijk het ook is, je weet nu in ieder geval wat je niet meer moet doen. Dat is heel erg waardevol!

Waarschijnlijk had je deze periode liever willen overslaan. Dat kun je helaas niet. Maar je kunt wel het beste eruit halen door eens goed te kijken naar wat je nu eigenlijk wilt. Daar gaat het toch om? Dat is de eigenlijke reden dat je in deze situatie zit: zodat je beter kunt bepalen wat je wilt.

Een nieuwe start: Wat heb je nodig?

Vertrouwen.
Geloof me, mensen zijn eindeloos flexibel. Hoe groot de ramp ook is, er zijn altijd mensen die het te boven komen. Kijk naar de uitdagingen in je verleden. Heb je die ook overwonnen? Wat doe je nu goed wat je vroeger fout deed?  Wat heb je daarvan geleerd?

Ook deze periode gaat voorbij. Vaak willen we direct verandering, maar soms kost dat gewoon meer tijd. Geef jezelf ook die tijd om te analyseren wat er gebeurt is en wat je nu eigenlijk wilt. Vertrouwen komt bij elke stap die je zet in de richting van je doel.

Actie.
Ga niet bij de pakken neerzitten. Je kunt jezelf niet uit een situatie denken. Ga op onderzoek uit. Praat met familie en vrienden, neem contact op met een professionele coach. Ga informatie vinden in de bibliotheek of het internet. Wat moet je weten? Wat kun je doen? Wie kan je helpen?

Visie.
Alles begint bij een visie. Waar wil je naar toe? Het heeft weinig zin actie te nemen als je niet duidelijk weet wat je doel is. Neem de tijd om daar eens over na te denken. Ga eens fantaseren hoe jouw ideale toekomst eruitziet. Wat wil je, met wie, wanneer en hoe? Hoe helderder je visie, hoe makkelijker het is er te komen.

De naam van deze website – Newstart

Niet voor niets heet deze website NewStart.nl Je kunt hier talloze artikelen vinden die je meer inzicht geven en je helpen een nieuw begin te maken:

“Nobody can go back and start a new beginning,
but anyone can start today and make a new ending.”
Maria Robinson.

En jij, ben jij toe aan een nieuwe start?
Wat heb je nodig om de eerste stap te zetten?


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Lilian schreef:

  Frank,

  Dit artikel maakt duidelijk dat er altijd een nieuwe start mogelijk is als je er ZELF mee aan de slag wil. In het verleden keek ik vaak naar de ander en had dan het idee dat het geen zin had om veranderingen teweeg te brengen, omdat die ander toch niet zou veranderen. Dit artikel brengt een andere kijk op veranderingen. Het positieve vind ik dat je hierin omschrijft dat als je ZELF wil veranderen je dat ook inderdaad kunt realiseren.
  Daarnaast schrijf je ook heel duidelijk dat je een en ander goed op een rijtje moet zetten voor je daadwerkelijk aan de slag gaat. Je adviseert zelfs om een visie te maken en daar eerst de tijd voor te nemen. En dan met de visie voor ogen aan de slag te gaan met de veranderingen.
  Ik wil met jouw adviezen in mijn achterhoofd aan de slag gaan om een nieuwe start te maken.

 • Murielle schreef:

  Momenteel zit ik heel erg klem en wil niets liever dan een nieuwe start maken. Dat ligt ook voor de hand omdat ik sindskort een relatie heb en we heel erg veel zin hebben om samen verder te gaan.

  Maar hoe maak je een nieuwe start als je financieel helemaal klem zit en ook nog eens je baan kwijt gaat raken.

  Hoe pak je het dan aan? Ik zou dat graag eens willen weten. Ik weet wat ik wil maar zie even niet de weg er naartoe.

 • Beste Murielle,

  Hoe pak je het aan?

  Ik ken niet je achtergrond, details of persoonlijkheid. En dat is wel nodig om deze belangrijke vraag te beantwoorden.

  Dat je weet wat je wilt is in ieder geval al een heel groot pluspunt! Houd die visie voor ogen en neem actie. Actie is het toverwoord…

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • dieptepunt schreef:

  Wel makkelijk om te zeggen dat er positieve dingen zijn. Een nieuwe start is het einde van dit leven. Een nieuwe start kan in een andere plaats of ander land, maar kan ook een begin zijn van het oneindige. Nergens meer last van hebben.

 • Annemiek schreef:

  Ik vind helemaal niks nergens van. Ik maak me zorgen , om de verborgen armoede van mijn broer die nog minder dan een halve rooie cent heeft omvoor te leven , heel zwaar depressief is en zijn hartsvriendind verloor aan als. Zijn broer en zoon hebben zelfdoding gedaan , en ook een neef . Verder zijn er nog een paar dierbaren aan kanker overleden. Hij heeft een autotje maar nooit geld om te tanken zelfs als wij aanbieden dat te vergoeden. We wonen ( 6 broers en zussen ) ver uit elkaar. Natuurlijk hebben wij dezelfde dingen meegemaakt maar wij hebben een partner en redelijk loon , maar niet genoeg om hem construktief te helpen . Verder heeft hij na het roken van een weetje grafiti in zijn huis gemaakt die erg lelijk en deprimerend is. Zijn flatje. Is zo wie zo aan een make over toe maar hij woont in Heerlen en wij in Venlo Breda Amersfoort Neerkant. Mijn broer ontbijt laat twaalf uur twee sneden brood en een warme maaltijd per dag met veel koolhydraten. Hij ziet er ziek uit ik maak me ernstig zorgen .

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >