Er is maar 1 weg naar succes – deel 2

Wat houdt ons tegen om te doen wat we echt willen? In deel 1 van deze serie las je hoe je je doel bepaalt en wat de valkuilen zijn. Je weet nu dat je niet moet kiezen met je verstand, maar met je hart. En je weet dat je droom vervaagt als je je te snel bezighoudt met de details.

Lees dit – en meer – in deel 1 van deze serie

Hoe zet je nu de eerste stap? En wat doe je als succes op zich laat wachten? Lees dit alles in het tweede deel van deze serie:

Dus je weet wat je wilt, met heel je hart…

Stap 3: Ga dat dan vervolgens ook doen!

Ook bij deze stap haken veel mensen af. Ze hebben dromen, maar doen er vervolgens niets mee. Je droom omzetten in actie kost veel energie. Maar weet je wat nog oneindig veel méér energie kost? Spijt. Spijt dat je niet hebt gedaan wat je echt had willen doen.

Spijt kost veel meer energie dan welke actie dan ook. Je krijgt zelden spijt van iets dat je hebt geprobeerd, iets waar je heel je hart in hebt gestopt. Je krijgt juist spijt van niet doen wat je toch werkelijk had wìllen doen. 

Nu je met je hart hebt gekozen, moet je er iets mee gaan doen. Maar vaak worden we overweldigd door praktische bezwaren. Waar moeten we beginnen? Wat is de beste manier om ons doel te bereiken? Pfft, wat moet ik nog veel doen voordat ik er ben….”

Trouwen op je eerste date?

Geen paniek, je hoeft al die stappen nu nog niet te bepalen. Sterker nog, de meeste stappen kùn je nog helemaal niet bepalen – want daarvoor moet je eerst ervaring opdoen.

Alleen ervaring geeft je de feedback of iets werkt – en of iets bij je past. 

Je gaat toch ook niet op je eerste date direct trouwen? Je leert je toekomstige partner toch eerst kennen? Je gaat je toch niet na een week al bedenken hoe jullie samen je pensioen gaan doorbrengen? Je wilt toch eerst weten wat voor vlees je in de kuip hebt en of jullie wel echt bij elkaar passen? Dat leer je toch niet tijdens de kennismaking?

“Hoi Anita, ik ben Mark – leuk je te ontmoeten! Schikt het je om onze bruiloft volgende week dinsdag te houden? Of wil je liever even de tijd nemen om na te denken? Is prima hoor, dan doen we het gewoon de week daarop!”

Ho, even een stapje terug! Het enige wat je voor nu moet doen is…

Stap 4: Zet de eerste stap.

Een eerste stap zetten is superbelangrijk! Waarom? Omdat het je motiveert! Elk succes – hoe klein ook – smaakt naar meer.

Stel dat je heel graag wilt surfen op Bali.

Je kunt elke nacht dromen en visualiseren tot je er bij neer valt. Toch word je elke ochtend opnieuw wakker in je eigen huis – en in plaats van het geluid van een tropische branding hoor je het geluid van de herfstregen tegen je raam…

Waarom ben ik nog niet in Bali verdorie?!

“Chips! En ik had nog wel al mijn mantra’s herhaald, mijn affirmaties opgezegd èn 24 wierrookstokjes verbrand! Waarom ben ik nog niet in Baaallliii? Waar is mijn cocktail? Ik heb mijn zwembroek al aan en mijn zonnebril al op! Snapt het Universum nu nog steeds niet dat ik er echt wel klaar voor ben?”

Maar googlen op ‘surfcursus in Bali‘ of – nog sneller – een reis boeken naar Bali – dat maakt van je droom direct een concreet doel.

Wat je eerste stap is, dat maakt niet uit. Maar dat je hem zet, dat maakt alles uit…


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Plotseling is succes geen fantasie meer, maar de werkelijkheid

Je bent er misschien nog niet, maar je bent wèl op weg!

Mijn Ultramarathon.

Een tijd geleden wilde ik een Ultramarathon ‘doen’: 56 kilometer hardlopen over onverharde bospaadjes, modder, gras en heuvels. Ik zag er ook tegenop, want het zou waarschijnlijk zeven uur gaan duren en al mijn kracht en energie kosten.

Pfft, kon ik niet beter iets minder uitdagend gaan doen? Een cursus boetseren bijvoorbeeld? Of 56 kilometer met de auto rijden?

Maar nee, ik wilde het – met heel mijn hart! Gewoon, om te weten hoever ik kon rennen. Leuk toch, ontdekken wat je werkelijk kunt als je er echt eens tegenaan gaat?

Je weet meestal pas wat je kunt nadàt je het hebt geprobeerd – zelden ervoor.

Dus plande ik een datum in. Toen die vaststond, wist waar ik naartoe moest werken. De eerste stap was gezet – maar wel de belangrijkste stap.

Elke reis begint met de eerste stap.

De rest van de pakweg 80.000 stappen die nodig waren om het doel te bereiken, waren nooit gelukt zonder die eerste stap.

Niet dat al die stappen makkelijk waren natuurlijk:

“Waarom ren ik hier in de regen? Hoelang moet ik nog? Nog 5 1/2 uur? Man, man, man, wie heeft dat verzonnen? Oh, ikzelf? Waarom klonk dat als een goed plan? Ik doe een moord voor een kop koffie en een wam bad. Wat doet de rest van Nederland om 6 uur op een zondag? Uitslapen zeker. Zijn ze wel slimmer dan ik! Hoe lang moet ik nog? 5 Uur en 28 minuten? Nou, dat schiet lekker op!” 

Mmm, misschien moest ik mijn eigen artikel nog eens doorlezen?

80.000 Stappen – en toch was de eerste stap (bepalen dat je iets wilt en niet stoppen voordat je er bent) echt de moeilijkste.

Dus de eerste stap is dus vaak ook direct de belangrijkste stap!

Stap 5: Heb veel geduld, want de weg naar succes is zelden kort.

Hoe grootser de droom, hoe meer tijd je nodig hebt om het te bereiken. Succes is een Marathon, geen sprint.

Wil je een Sabbatical opnemen om de wereld rond te reizen? Wil je een eigen bedrijf beginnen? Wil je een universitaire graad behalen?

Dat kost je gewoon meer tijd dan een croissantje ophalen bij de bakker om de hoek.

Veel mensen die een paar stappen zetten op de weg van hun dromen, haken na een tijdje af. Er komen wat tegenslagen of het duurt wat langer dan verwacht.

“Zo, ik heb je artikel over zelfvertrouwen gelezen, maar ik heb het nu nog steeds niet. Terwijl ik er toch zeker acht minuten mee bezig ben geweest… Wat is er mis met mij? Of liever gezegd: wat is er mis met jouw artikel? Waarom werkt het niet? Heb je geen appje dat ik even kan downloaden? Ik heb nog twee minuten over…”

Onthoud alsjeblieft het volgende:

Succes is de beloning voor degenen die blijven doorgaan nadat de mensen die afhaken allang naar huis zijn gegaan…

Alles is mogelijk – mits…

Alles is mogelijk, maar niet voor degenen die geen geduld hebben. Wat jij wilt, ìs mogelijk en het zàl je lukken – mìts je geduld hebt. Het is, het zal – mits! Heb je geen talent? Heb je weinig geld? Heb je weinig ervaring? Allemaal geen probleem!

Talent kun je compenseren door je inzet. Geld kun je verdienen of sparen. Ervaring kun je opdoen of je kunt leren van andermans ervaring. Maar heb je geen geduld? Sorry, dan kun je beter op de bank blijven zitten. Geduld heb je echt nodig!

Hier is de belofte van succes:

Als je bepaalt wat je wilt (met je hart) en als je de eerste stap zet – èn als je geduld hebt om jouw droom te bereiken, beste lezer: dan gaat het je lukken! Er zijn veel redenen waarom je het niet zou kunnen, maar er is hopelijk maar één reden waarom je het wèl gaat doen:

Omdat dit is wat je echt wilt.

Nou, ga het dan ook doen!

Waar wacht je nog op?


Wil je werken aan je persoonlijke groei?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Je kunt alles bereiken wat je wilt

Hoe kun je je leven veranderen – of verbeteren?

De grootste fout van mijn leven

 • Als ge reeds wat ontmoedigingen hebt gehad in je leven hebt ge minder zin (‘goesting’, zegt men dikwijls in ’t Vlaams) om nog maar eens opnieuw te beginnen, ik heb gestreden, ik heb gewerkt, ook nog een factor die kan meetellen is leeftijd; op uw 44ste zijt ge bv. minder veerkrachtig dan op uw 23ste, zelfs al zijt ge mentaal nog zééér goed mee, fysiek hebt ge misschien reeds wat achterstand, de eerste grijze haren ‘steken de kop op’, bv., kortom ge zijt misschien al wat minder aantrekkelijk voor bv. die eerste werkgever in uw job naar keuze; ’t is te zeggen als ge al in overweging zou kunnen nemen dat je nog maar voor een fractie in aanmerking zou komen voor die job.
  Ach, ik weet ’t allemaal niet zo meer, ik leef, ik blijf voorlopig nog wel even leven, ik zal zoals ieder mens sterven!

 • Ik ben op mijn 46 jr een muziekinstrument beginnen bespelen.
  Ok, ik had misschien eerder kunnen beginnen maar ik ben gemotiveerd en dat is het belangrijkste.

  Wat de anderen doen is hun leven, ik leid het mijne.

  Ik moest ook van bij de eerste noot leren spelen maar ik zet mij in.
  Ik studeer bijna dagelijks.
  Vanzelf zal het niet in mijn schoot vallen.

  Ondertussen heb ik na 2 1/2 jr al 2 x voor publiek gespeeld.
  Ik was uiteraard keizenuwachtig.
  Wie had dat gedacht.

  Daarbij komt nog dat ik een spierziekte heb en vaak met vermoeidheid te kampen heb enz….
  Maar ik wil dingen doen die ik graag doe, opgeven is niet aan mij besteed.
  Ja het is soms moeilijk maar moeilijk gaat ook.
  Als ik echt te moe ben ga ik slapen en daarna ga ik gewoon verder.

  Aan de zijlijn van het leven gaan staan is gewoon verspilling.
  Ik leef dit leven en ik ga ervoor.

  Veel succes, moed en doorzettingsvermogen aan iedereen toegewenst.?

 • Het duurt naar het schijnt een maand voor je iets nieuws dat je in je leven wil brengen tot een gewoonte maakt.

  Ik ben al jaren met lichaamsoefeningen bezig. Dat is ook met een eerste stap begonnen.

  Iedere dag mij opnieuw inzetten voor een betere conditie.
  Ik kan eerlijk gezegd niet meer zonder.

  Het geeft ook een positief gevoel en effect.
  Ik heb het toch maar weeral gedaan.

  Dus het geeft ook zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen ipv dat het mij verder zou ontmoedigen.

  Je hebt altijd redenen om je te laten ontmoedigen maar je hebt ook altijd redenen om door te blijven gaan, je veerkracht aan te sterken….

  Ik kan voor mezelf zeggen dat ik mentaal en emotioneel sterker ben geworden.

  Ik moe (s)t er dan wel voor gaan. Iedere keer weer. Ik heb ook geen andere keuze.

  Het is dat of je leven aan je neus voorbij zien gaan.?

  Angel

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >