Vijf minuten is alles wat je nodig hebt om te ontdekken wat je echt wilt. De vragen in dit artikel geven je onmiddellijk het antwoord. Dit zijn ze: Wat zou ik kiezen als elke keuze succesvol zou zijn? Wat zou ik doen als ik opnieuw kon beginnen? Wat zou me echt gelukkig maken?

Waar moet je precies tussen kiezen?

Over het algemeen moet je kiezen tussen twee opties. Optie 1 is de keuze van het verstand – optie 2 is de keuze van je gevoel. We kiezen vaak voor verstand omdat we bang zijn dat de keuze voor ons gevoel zal mislukken. Als je hier goed over nadenkt, zul je zien dat dit klopt.

Dus we kiezen vaak tussen angst en verstand aan de ene kant en gevoel en geluk aan de andere kant. In mijn ervaring krijg je op lange termijn meestal spijt van optie 1. Het kost moeite om tegen je verstand in te gaan, maar kiezen voor je gevoel brengt je uiteindelijk veel meer geluk en succes. Maak de juiste keuze.

De volgende drie vragen helpen je beter te bepalen wat je echt wilt. Ze gaan uit van je gevoel en gaan voorbij aan alle lagen van angst, bezwaren en twijfels. Dit zijn ze:

Vraag 1. Wat zou ik kiezen als elke keuze succesvol zou zijn?

Met deze vraag gooi je die angst overboord en ga je uit van het enige wat er echt toe doet: dat wat je werkelijk wilt. Wat je werkelijk wilt is een veel betere raadgever dan angst. Angst doet je krimpen – wat je werkelijk wilt doet je groeien.

Vijftien jaar geleden moest ik een belangrijke keuze maken. Blijf ik werken in de verkoop of maak ik de overstap als trainer? Dat laatste was eng – ik had weinig ervaring en moest mezelf in het diepe gooien. Als ik mijn verstand had gevolgd, had ik dat nooit gedaan.

Dus vroeg ik mezelf: “Wat zou ik doen als ik wist dat ik succesvol zou zijn met die keuze?” Het antwoord kwam meteen: “Trainer worden, zonder enige twijfel.” Die keuze was gebaseerd op wat ik echt wilde en niet op angst. Ik heb de overstap gemaakt en er nooit een seconde spijt van gehad.


Wil je sneller je doel bereiken?

Bestel dan het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes.
Ondek de handleiding voor persoonlijk succes en gelukkig leven.
Leer de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen.
Voel je goed en bereik je doel!

Vraag 2. Wat zou ik doen als ik opnieuw kon beginnen?

Vaak zitten we zo diep verstrikt in onze dilemma’s dat we het overzicht verliezen. We hebben het gevoel overal rekening mee te moeten houden, we willen alle consequenties van a tot z voorzien. Dat verlamt en leidt alleen maar tot stilstaan. Hoe meer details, hoe minder overzicht.

Wat zou je doen als je opnieuw kon beginnen, met een schone lei? Dus zonder alle details en met een helder overzicht? Die vraag stelde ik mezelf toen ik midden in een relatiecrisis zat. Het antwoord was direct duidelijk: “Ik zou nooit aan die relatie zijn begonnen.” Het antwoord had natuurlijk ook kunnen zijn: “Dan zou ik opnieuw voor deze relatie kiezen.” Elke keuze is in essentie heel eenvoudig. Alleen is de uitvoering gecompliceerd.

Vraag 3. Wat zou me echt gelukkig maken?

Dit is de ultieme vraag. Als je voor de rest van je leven jezelf maar één vraag zou kunnen stellen, dan is dit de beste. Welke keuze maakt je het meest gelukkig? Ook deze vraag gaat voorbij aan praktische bezwaren en kiest voor het belangrijkste in je leven: je eigen geluk.

Toen ik twintig jaar geleden in Italië woonde, wilde ik terug naar Nederland. Maar teruggaan voelde als falen. Nu zie ik dat het geen zin heeft vast te houden aan iets dat je niet gelukkig maakt. Toen ik mezelf deze vraag stelde, was het antwoord ook direct duidelijk. Ook van deze keuze heb ik nooit spijt gehad.

En wat nu?

Nu je weet wat je werkelijk wilt, blijft de vraag: “Hoe ga ik het aanpakken?” Want met bovenstaande vragen heb je nog niet de angst aangepakt. Dus moet je kracht en vertrouwen vinden, knopen doorhakken en jezelf motiveren.

Dat zijn allemaal dingen die je met niet één artikel kunt oplossen. Wel weet je nu – als het goed is – wat je werkelijk wilt. Dat is het allerbelangrijkste. Als je goed genoeg weet wat je wilt, kom je er uiteindelijk ook wel achter hoe je dit moet doen. Met begeleiding gaat dit natuurlijk een stuk sneller. Maar het begint allemaal met de keuze die het beste bij je past. Stel jezelf regelmatig deze vragen voor meer overzicht en helderheid.


WIL JE MEER SUCCES?

Volg dit stappenplan en bereik je doel – slimmer en sneller!

JA, IK WIL MEER SUCCESOp jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt