fbpx

Hoe je ontdekt wat je wilt in 5 minuten

Vijf minuten is alles wat je nodig hebt om te ontdekken wat je echt wilt. De vragen in dit artikel geven je onmiddellijk het antwoord. Dit zijn ze: Wat zou ik kiezen als elke keuze succesvol zou zijn? Wat zou ik doen als ik opnieuw kon beginnen? Wat zou me echt gelukkig maken?

Waar moet je precies tussen kiezen?

Over het algemeen moet je kiezen tussen twee opties. Optie 1 is de keuze van het verstand – optie 2 is de keuze van je gevoel. We kiezen vaak voor verstand omdat we bang zijn dat de keuze voor ons gevoel zal mislukken. Als je hier goed over nadenkt, zul je zien dat dit klopt.

Dus we kiezen vaak tussen angst en verstand aan de ene kant en gevoel en geluk aan de andere kant. In mijn ervaring krijg je op lange termijn meestal spijt van optie 1. Het kost moeite om tegen je verstand in te gaan, maar kiezen voor je gevoel brengt je uiteindelijk veel meer geluk en succes. Maak de juiste keuze.

De volgende drie vragen helpen je beter te bepalen wat je echt wilt. Ze gaan uit van je gevoel en gaan voorbij aan alle lagen van angst, bezwaren en twijfels. Dit zijn ze:

Vraag 1. Wat zou ik kiezen als elke keuze succesvol zou zijn?

Met deze vraag gooi je die angst overboord en ga je uit van het enige wat er echt toe doet: dat wat je werkelijk wilt. Wat je werkelijk wilt is een veel betere raadgever dan angst. Angst doet je krimpen – wat je werkelijk wilt doet je groeien.

Vijftien jaar geleden moest ik een belangrijke keuze maken. Blijf ik werken in de verkoop of maak ik de overstap als trainer? Dat laatste was eng – ik had weinig ervaring en moest mezelf in het diepe gooien. Als ik mijn verstand had gevolgd, had ik dat nooit gedaan.

Dus vroeg ik mezelf: “Wat zou ik doen als ik wist dat ik succesvol zou zijn met die keuze?” Het antwoord kwam meteen: “Trainer worden, zonder enige twijfel.” Die keuze was gebaseerd op wat ik echt wilde en niet op angst. Ik heb de overstap gemaakt en er nooit een seconde spijt van gehad.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Vraag 2. Wat zou ik doen als ik opnieuw kon beginnen?

Vaak zitten we zo diep verstrikt in onze dilemma’s dat we het overzicht verliezen. We hebben het gevoel overal rekening mee te moeten houden, we willen alle consequenties van a tot z voorzien. Dat verlamt en leidt alleen maar tot stilstaan. Hoe meer details, hoe minder overzicht.

Wat zou je doen als je opnieuw kon beginnen, met een schone lei? Dus zonder alle details en met een helder overzicht? Die vraag stelde ik mezelf toen ik midden in een relatiecrisis zat. Het antwoord was direct duidelijk: “Ik zou nooit aan die relatie zijn begonnen.” Het antwoord had natuurlijk ook kunnen zijn: “Dan zou ik opnieuw voor deze relatie kiezen.” Elke keuze is in essentie heel eenvoudig. Alleen is de uitvoering gecompliceerd.

Vraag 3. Wat zou me echt gelukkig maken?

Dit is de ultieme vraag. Als je voor de rest van je leven jezelf maar één vraag zou kunnen stellen, dan is dit de beste. Welke keuze maakt je het meest gelukkig? Ook deze vraag gaat voorbij aan praktische bezwaren en kiest voor het belangrijkste in je leven: je eigen geluk.

Toen ik twintig jaar geleden in Italië woonde, wilde ik terug naar Nederland. Maar teruggaan voelde als falen. Nu zie ik dat het geen zin heeft vast te houden aan iets dat je niet gelukkig maakt. Toen ik mezelf deze vraag stelde, was het antwoord ook direct duidelijk. Ook van deze keuze heb ik nooit spijt gehad.

En wat nu?

Nu je weet wat je werkelijk wilt, blijft de vraag: “Hoe ga ik het aanpakken?” Want met bovenstaande vragen heb je nog niet de angst aangepakt. Dus moet je kracht en vertrouwen vinden, knopen doorhakken en jezelf motiveren.

Dat zijn allemaal dingen die je met niet één artikel kunt oplossen. Wel weet je nu – als het goed is – wat je werkelijk wilt. Dat is het allerbelangrijkste. Als je goed genoeg weet wat je wilt, kom je er uiteindelijk ook wel achter hoe je dit moet doen. Met begeleiding gaat dit natuurlijk een stuk sneller. Maar het begint allemaal met de keuze die het beste bij je past. Stel jezelf regelmatig deze vragen voor meer overzicht en helderheid.


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • gerrike bode schreef:

  Dag frank,

  ik heb een vriend,en die weet niet wat zijn gevoel zegt tegen over mij,hij voelt me wel vertrouwd tegen over mij,maar hij weet niet wat zijn gevoel zegt tegen over mij.hij weet niet of hij nou verliefd is. Ik ben wel verkeerd op hem,en heb zeker veel gevoelens tegen over hem.wat kan hij doen?

  Groetjes giek

 • Beste Gerrike,

  Gun hem wat tijd om uit te vinden wat hij echt voelt.
  Als hij je mist als je er niet bent, dan is dat het beste teken :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Isabella schreef:

  Hallo Frank

  En wat nu als je niet weet wat je gevoel zegt over een bepaald onderwerp
  in dit geval mijn huwelijk .

  Ik weet dat mijn partner veel om mij geeft , maar ik voel mij gevangen in deze relatie
  dit is mijn 2e huwelijk ( 5 jaar ) maar ik heb nu meer dan eens de drang om wat vrijer te zijn , ik wil graag mijn eigen beslissingen nemen , mijn gevoel volgen , maar dat kan niet
  omdat ik een hele andere denkwijze heb gekregen de laatste 3 jaar , ben veel meer van mijzelf gaan houden , ik wil ook zonder mijn man dingen ondernemen, het voelt allemaal zo beklemmend om je aan die ouderwetse huwelijkse verplichtingen te houden … nooit meer fijne gevoelens bij een ander mogen hebben …. ik weet het er zal gedacht worden “ga dan bij hem weg ” maar ik kan mij op het moment niet voorstellen dat ik dat wil …. ik geef om hem … maar hij voelt zo ver weg …. passen wij dan wel bij elkaar denk ik dan ?
  ik weet dus even met mijn eigen gevoel geen raad .

  ik mis hem niet als hij er een nachtje niet is … juist omdat ik mij dan bevrijd voel van hem …. maar ik denk in mijn geval niet dat ik daarom niet om hem geef.
  ik ben waarschijnlijk een complex geval.

  vriendelijke groeten , Isabella

 • Beste Isabella,

  Een geheim (vertel het niet verder…): bijna iedereen is complex :)

  Een beslissing maken is sterk afhankelijk van allerlei emoties, gedachten, consequenties, mogelijkheden, karaktereigenschappen, enzovoort.
  Dit zijn allemaal persoonlijke factoren en dus niet iets dat ik in een algemeen artikel kan uitleggen, maar Wat je wel zelf kunt onderzoeken in bijvoorbeeld een e-cursus.

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Llynwen schreef:

  Hoi Frank,
  Ik woon na eerder gemaakte omzwervingen (altijd gekoppeld aan het werk wat ik deed) inmiddels alweer een aantal jaren in Zwitserland. De natuur, vrijheid en het geld hebben mij hier gehouden. Inmiddels heb ik een leuke partner uit Nederland, die voor mij hierheen gekomen is. Allebei hebben we ergens een gevoel van heimwee..ondanks dat onze familiebanden niet zo sterk zijn. Ik vind het moeilijk te bedenken wat ik wil. Of ik dit alles op wil geven voor een minder luxe bestaan. En of ik het leven in Nederland niet romatiseer. Werken hier is standaard 42 uur per week, en vaak meer. Ik verlang terug naar mijn 36 urige weken. Wij reizen beiden graag en hebben door onze carriere de mogelijkheid in heel Europa te werken. Gevalletje van..hoe meer keuzes hoe moeilijker?

 • Dag Frank, ik (35jr) heb een enorm dilemma en kom er niet meer uit. Zes jaar geleden heb ik mijn vriend ontmoet, hij is een paar jaar jonger. We hebben al die tijd een fijne relatie gehad, natuurlijk wel wat ups en downs, maar daar zijn we allemaal doorheen gekomen en heeft de band versterkt. Toen we elkaar leerden kennen was ik er zeker van dat ik geen kinderen wilde, dat heb ik ook meteen aangegeven om verkeerde verwachtingen te voorkomen. Nu wil hij echter toch kinderen, rationeel begrijp ik het en verwijt ik hem niets, maar emotioneel voelt het oneerlijk. In de afgelopen twee jaar ben ik wel wat milder naar kinderen gaan kijken.. (heel misschien toch..?) maar ik blokkeer iedere keer als ik dit gevoel wil onderzoeken. Wil ik gewoon niet, is het angst (ik heb een moeder die erg veel spijt had van mij en dat ook uitte), is het bindingsangst (ik werd vroeger enorm gecontroleerd)? Ik kom er maar niet uit… Dat vind ik heel erg moeilijk, niet alleen omdat onze relatie daardoor nu voorbij is (we houden nog wel van elkaar maar komen er niet uit), maar ook voor mezelf voor de toekomst. Mijn hele familie zit al vroeg in de overgang (rond de 40) dus het is nu of nooit.. en áls dan is het zonder enige twijfel met hem. Ik wil er echter alleen voor gaan als ik 100% overtuigd ben, en niet zo’n 20% zoals nu. Dan ben ik bang ook spijt te krijgen (zoals mijn moeder) en dat wil ik een kindje en ons niet aandoen! Ik hoop dat je mij kunt helpen. Liefs

 • Beste Nikki,

  Ik vermoed dat je een hoop ervaringen uit je jeugd hebt geprojecteerd op het onderwerp ‘kinderen’, waardoor je blokkeert als je hieraan denkt. Dat is uiteraard helemaal begrijpelijk. Er is veel zelfonderzoek voor nodig om al je overtuigingen en emoties te achterhalen die hiermee te maken hebben. Persoonlijk denk ik dat je dit het beste met professionele hulp kunt doen (b.v. een psycholoog of een coach), want die ziet ook alle blinde vlekken die moeilijk zelf te ontdekken zijn. Dus dit kost veel tijd en moeite. Maar… je moet dit natuurlijk wel willen, het hoeft niet. Het is ook prima om te constateren: ik sta er maar voor 20% achter en dat is niet voldoende. Je weet natuurlijk niet of je die ontbrekende 80% ooit gaat ontdekken en daar is ook geen garantie voor. Ik kan je uiteraard niet vertellen wat je zou moeten doen, maar ik zou af gaan op je gevoel en iets alleen doen omdat je het zelf wilt, los van wat anderen (dus ook ik) zeggen :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frnk

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >