3 Harde waarheden over persoonlijke groei

Persoonlijke groei is niet makkelijk. Het kost tijd en inzet, maar de beloning is enorm. Je zelfontwikkeling bepaalt rechtstreeks de kwaliteit van je leven. Er zijn 3 blokkades die voorkomen dat mensen groeien. Deze zorgen voor stilstand in plaats van vooruitgang. Open je ogen en voorkom dat ze jou doen struikelen!

Waarom zou je jezelf ontwikkelen?

Ja, waarom? Wel, omdat je persoonlijke groei de kwaliteit van je leven bepaalt. Zelfontwikkeling zorgt voor meer inzicht, meer rust, meer balans en daardoor meer natuurlijke groei. Het zijn niet de uitdagingen die op ons pad komen, het is de manier waarop we reageren op deze uitdagingen: dat bepaalt hoe we ons voelen over onszelf en ons leven.

De ‘waarheid’ is niet altijd gemakkelijk of plezierig. Maar uitdagingen gaan niet weg door onze ogen te sluiten. Alleen door te onderzoeken wat ons tegenhoudt, ontdekken we vrijheid en vooruitgang. Vaak trappen we zelf op de rem van onze persoonlijke ontwikkeling. Door dit te onderzoeken, kunnen we weer gas geven. Hier zijn 3 ongemakkelijke waarheden over persoonlijke groei:

1. Zonder verantwoordelijkheid geen persoonlijke groei.

Dit was mijn grootste inzicht in twintig jaar actieve zelfontwikkeling: “Als ik niet de verantwoordelijkheid neem, gaat niemand het voor me oplossen”. De dag dat ik besloot om zelf honderd procent verantwoordelijkheid te nemen over mijn leven, is de dag dat alles veranderde.

Verantwoordelijkheid nemen is de eerste – en meest noodzakelijke – stap voor het bereiken van je persoonlijke doelen.

Als we niet zelf de verantwoordelijkheid nemen, dan zijn we dus slachtoffer van wat anderen doen. Dan ligt het niet aan ons, maar aan hen. En dat kunnen we het ook niet veranderen. Zo wordt elke groei onmogelijk gemaakt. De enige manier om te groeien is door zelf de verantwoordelijkheid te nemen – punt.

Niemand anders gaat het voor ons doen!

Dat klinkt als slecht nieuws, maar het is het beste inzicht dat je kunt hebben. Het is makkelijk om te hopen dat er iets verandert. Maar het maakt ons zwak, want we missen de kracht die we voelen als we zelf ons lot in eigen hand nemen. Hopen is een slecht plan. Zelf veranderen is een beter plan.


Wil jij meer succes in je leven?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Doorbreek al je blokkades. Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Bestel direct – nu voor € 67


Ongemakkelijke waarheid over Persoonlijke Groei nummer 1:

Als je niet de verantwoordelijkheid neemt voor wat je wilt bereiken,
ben je uiteindelijk verantwoordelijk dat je het niet bereikt.

2. Zonder geduld is niets mogelijk.

Ik krijg dagelijks berichten van mensen die zeggen dat ze al jaren met een uitdaging worstelen – en het eventjes snel willen oplossen. Helaas, persoonlijke groei is geen magische pil. Zonder geduld kun je niets veranderen. Een zaadje wordt niet zo maar een boom – en zeker niet binnen één dag.

Zonder geduld is niets mogelijk, maar mèt geduld is alles mogelijk!

Alles dat de moeite waard is, heeft tijd nodig. Alleen als we bereid zijn die prijs te betalen, creëren we iets van waarde. Als je ‘eventjes snel’ dingen wilt oplossen, bereid je dan voor op stilstand. Want we ontdekken dat het niet zo makkelijk is en geven het dan op. Dan verandert er uiteindelijk niets…

Ongemakkelijke waarheid over Persoonlijke Groei nummer 2:

Uitdagingen zijn niet te moeilijk –
je hebt te weinig geduld om uit te vinden hoe je het kunt oplossen.

3. Alleen actie gaat iets veranderen.

Denken, denken, denken en niets doen: dat is de valkuil waar we allemaal wel in trappen. Maar met denken kun je geen koffie zetten. Om koffie te zetten moet je actie nemen. Helaas denken we te veel en doen we te weinig. Als je al tien jaar iets wilt en het nog steeds niet hebt gedaan – wat zonde! Doe het – of doe het niet. Maar denk niet dat met denken er iets gaat veranderen.

Denken heeft de neiging dingen te complex te maken. Daardoor gaan we twijfelen en stellen we uit. Alleen actie gaat dit oplossen. Met actie leren we van onze fouten en groeien we vooruit. Met denken (lees: piekeren) leren we niets en blijven we stilstaan. Het is goed te denken hoe je iets wilt gaan doen. Maar als je het vervolgens niet doet, heb je ook niets aan dat denken gehad…

Ongemakkelijke waarheid over Persoonlijke Groei nummer 3:

Laat denken geen excuus zijn om iets niet te doen. Alleen actie maakt het verschil tussen droom en werkelijkheid. Denk minder en doe meer.

Test je eigen persoonlijke groei.

Zijn deze inzichten de waarheid? Wel, test het voor jezelf. Hoe snel groei je door niet de verantwoordelijkheid te nemen voor die groei? Hoe ver groei je als je geen geduld hebt? Hoe kun je überhaupt groeien als je geen actie neemt?

Als een van deze 3 blokkades speelt, dan maak je het jezelf erg moeilijk te bereiken wat je wilt.

Als je vindt dat je niet hoeft te groeien, is dat natuurlijk ook prima. Niemand verplicht je jezelf te ontwikkelen. Niemand verplicht je om je doelen te bereiken. Maar het is natuurlijk wel fijn om te groeien in een richting die je zelf wilt.

Dus neem de verantwoordelijkheid, gun jezelf de tijd en zet elke dag een kleine stap vooruit: dat is de sleutel voor succes!


Krijg Meer Succes In Je Leven!

Volg de Online Training Meer Succes In Je Leven.

– Bereik elk doel, sneller en slimmer.
– Overwin blokkades die je tegenhouden.
– Word 10 x effectiever en productiever.

Je ontvangt:
– 28 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en bereik je doel!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 67


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Ronald schreef:

  Fijn artikel weer Frank, hartelijk dank daarvoor.

  Persoonlijk heb ik de meeste moeite met de tweede valkuil. Ik begin vaak vol enthousiasme aan iets. Ik ga tijdens die enthousiaste periode ook heel gedisciplineerd en geconcentreerd te werk. Echter, zodra ik vermoeid begin te raken, zakt de moed mij in de schoenen en word ik emotioneel. Dan denk ik: Pfft ach, laat ook allemaal maar. Vervolgens saboteer ik daarmee vooruitgang die ik geboekt heb. Ik ben dan op één of andere manier niet langer bereid de prijs de betalen voor het doel.

  Ik ben nog voor mezelf aan het uitzoeken hoe het komt dat ik zo moedeloos raak op een gegeven moment. Ik vermoed dat het deels te maken heeft met de verwachtingen die ik heb. Ik ben dan niet tevreden met het resultaat dat ik die dag of gedurende een bepaalde periode heb bereikt.

  Ik blijf zoeken en hoop net zoals jou op een dag te vinden.

  Groeten en fijne dag nog!

 • Floris schreef:

  “denk niet dat met denken er iets gaat veranderen.”

  De hele site en het boek is een product van denken over allerlei problemen. Het heeft dus niets veranderd? Waarom zou ik het dan nog lezen?

 • Beste Floris,

  Elk artikel is te kort om alles te bespreken.
  De alinea gaat in op te veel denken vs. te weinig doen – dat veroorzaakt stilstand.

  Dus meer doen leidt tot meer resultaat, maar dat wil niet zeggen dat het denken zelf slecht of zinloos is.

  Wat dat betreft, kun je in zin die je uit het artikel haalt, denken beter vervangen door piekeren – als dat het duidelijker voor je maakt.
  Bij deze heb ik het aangepast.

  P.S. Waarom je iets zou moeten lezen, moet je helemaal zelf bepalen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Hi, bedankt :)

 • Als je niet weet waar je naar toe wilt kun je net zo goed blijven staan. Cheshire Cat: “Alice in wonderland.”

  Wie niet twijfelt over de zin van het universum heeft er niets van begrepen.

 • Hey Frank,

  Ik ben sinds kort begonnen met het schrijven van blogs rondom persoonlijke ontwikkeling op het gebied van lichaam, geest en onderneming. Mocht je het leuk vinden neem vooral eens een kijkje en misschien dat we elkaar in de toekomst kunnen helpen!

  Gr,
  Jens / Groeiversnelling

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Jens,

  Wie weet, het is een kleine wereld :)

  Ik wens je heel veel succes en plezier met je site!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >