Waar je tegen vecht, wordt sterker – wat je accepteert, verdwijnt

Wat je veroordeelt en bevecht, wordt sterker. Wat je onderzoekt en accepteert, verdwijnt. Wat je negeert, komt weer terug. Wat je erkent, kun je oplossen. Als je deze inzichten werkelijk begrijpt, wordt je leven een stuk plezieriger! Dat bericht plaatste ik op mijn Facebookpagina. Zoals altijd raakt een korte uitspraak de kern, maar verklaart het niet waarom het de kern is. Dat wil ik in dit artikel dan ook uitleggen.

De basis van elke uitdaging.

Kort gezegd is de wereld een afspiegeling van jezelf – en is bron van (bijna) elke uitdaging een disbalans in je innerlijke wereld. Begrijp je dit niet, dan zullen uitdagingen blijven terugkomen. Begrijp je dit wel, dan los je ze voorgoed op. Kijk eens naar het gebied in je leven waar je moeite mee hebt en lees met me mee:

Wat je veroordeelt en bevecht, wordt sterker.

Praktisch voorbeeld: Als je vindt dat je niet negatief mag denken, wat krijg je dan? Meer negatieve gedachten, nietwaar? De strijd die je levert met negatieve gedachten, maken deze alleen maar sterker. De strijd die je levert met negatieve mensen, maken deze alleen maar belangrijker in je leven. Waarom is dit zo?

Alles waar je je aandacht op richt, wordt sterker. Tel maar eens alle blauwe auto’s die je vandaag tegenkomt. Wedden dat je meer blauwe auto’s dan normaal ziet? Dit geldt niet alleen voor auto’s, maar ook voor mensen en ook voor emoties. Elke emotie in jezelf die je bevecht en veroordeelt, wordt groter. Alles wat je veroordeelt en bestrijdt in anderen, wordt ook sterker.

Als je iets in jezelf veroordeelt, begrijp dan dat je het hiermee alleen maar in stand houdt. Slechte eigenschappen gaan niet weg door er tegen te vechten. Negatieve emoties ook niet. Andere mensen gaan niet veranderen als jij ze veroordeelt. Het tegenovergestelde is waarschijnlijker. Zo krijg je meer van wat je eigenlijk niet wilt ervaren. En hoe meer je het wegdrukt, hoe harder het terugkomt.


Wil jij groeien als persoon?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Wat je onderzoekt en accepteert, verdwijnt.

Praktisch voorbeeld: Als je accepteert dat je af en toe onzeker bent, dan is het helemaal geen probleem meer. Die onzekerheid wordt door acceptatie minder belangrijk en verdwijnt vanzelf. Door acceptatie haal je de weerstand eruit en daarmee wordt het zwakker. Net zoals die pukkel op je wang. Als je er niet meer de hele dag naar kijkt, valt hij ook niet meer op. De pukkel verdwijnt misschien niet, maar wel je negatieve gevoel erover. En daar ging het toch om?

Negatieve emoties worden vaak weggestopt, maar het is beter ze te onderzoeken. Kun je inzien waar het nu werkelijk om draait? Wat probeer je te onderdrukken? Wat mis je precies? Onderzoek je gevoelsleven, dat is zo belangrijk! Je hoeft het niet dood te analyseren. Onderzoek wat je voelt, maar heb begrip voor je eigen emoties. Anders creëer je een oordeel en alles dat je veroordeelt wordt sterker, weet je nog?

Wat je negeert, komt weer terug in je leven.

Hoe groter de uitdagingen in jezelf, hoe groter de uitdagingen in je leven. Het leven geeft ons nu eenmaal meer van wat we nog niet in onszelf hebben opgelost. Andersom geldt het ook: Meer harmonie in jezelf leidt tot meer harmonie in je leven. We krijgen minder uitdagingen als we de lessen hebben geleerd die we kennelijk nodig hadden. Logisch, want door te leren maken we betere keuzes – keuzes die beter bij ons passen.

Als je merkt dat je continu tegen dezelfde uitdagingen aanloopt, dan zit je vast in een patroon. Terugkerende ontevredenheid, relatieproblemen, stress, onzekerheid of twijfel: allemaal patronen. Vaak proberen we maar iets en denken dat de oplossing ligt bij de volgende partner, een andere baan, de laatste gadget, een vrije dag of een nieuwe jas. Tot we erachter komen dat dit slechts tijdelijk is.

Dat is soms frustrerend. Stop die frustratie niet weg, maar onderzoek het. Waar wordt het precies door veroorzaakt? Wat is nu werkelijk de kern? Wat je ook ervaart, er is altijd een reden voor. En als je het niet blijvend oplost, dan komt het terug in de vorm van een nieuwe uitdaging, een nieuw gevoel van leegte of een nieuwe knoop in je maag. Voorkom dit – doe er iets aan en los het definitief op!

Wat je erkent, kun je oplossen.

Je kunt pas een probleem oplossen als je erkent dat het er is. Als je verwarming het niet doet, maar je negeert het, dan verandert er niets. Totdat het winter wordt en je ‘plotseling’ wordt geconfronteerd met de kou. Helaas worden uitdagingen die terugkeren meestal groter. Het leven besluit: “Oh, had je dit signaal niet door? Nou, dan krijg je nu iets dat je onmogelijk kunt negeren!”

De beste momenten in mijn leven waren (achteraf) de momenten waarin ik toegaf “Ik ben niet gelukkig zo – ik moet iets veranderen.” Het is moeilijk dit toe te geven, maar alleen door dit te erkennen, kunnen we er iets aan doen. Voor elke uitdaging bestaat een oplossing. Er is altijd een weg, soms zelfs een snelweg. Meer inzicht is de basis voor elke verandering. De weg naar geluk en succes begint altijd bij jezelf…


Werk Aan Je Persoonlijke Groei!

Volg de Online Trainingen in Gelukkig en Succesvol Leven.

– Ontdek de stappen om elk doel te bereiken.
– Voel je beter over jezelf en andere mensen.
– Word een meester over de 7 gebieden van je leven.

Je ontvangt bij elke training:
– Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Geweldige eBoeken met extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en word de persoon die je wilt zijn!

Ontdek Alle Trainingen
Lees 1.000+ Ervaringen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Wat een waarheid dat: waar je tegen vecht wordt erger. Wat je accepteert, verdwijnt. een mooi “cadeau” om dit te lezen. Bedankt

 • Het klopt volkomen, dit voelt voor mij als een bevrijding. Ik vecht tegen vanalles en nu zie ik dat het geen “ZIN” heeft. Door te accepteren verdwijnt het en krijg ik innerlijke rust!!!!!!

  Hartstikke bedankt :-)

 • Het prachtige uitgelegd artikel, waar ik zelf het meeste moeite mee hebt is zelf acceptatie waar ik dan vaak weer tegen vecht, dat brengt me weer in een negatieve spiraal. Ik weet dat heel goed van mezelf, alleen de oplossing lukt me niet altijd. Waardoor het vaak een terugkerende ritueel is.

  Gelukkig zijn is hard werken aan je zelf.

 • Miriam schreef:

  Ik heb ook gemerkt, dat wat je zo krampachtig vast wilt houden je juist van je afduwt. Laat het los en het komt vanzelf.
  Een voorbeeld had ik toen ik voor de klas stond. Hoe meer controle ik over de groep wilde, hoe minder ik het kreeg. Toen ik er niet meer om vocht, kreeg ik het vanzelf.
  Mooi artikel.

 • Yolanda schreef:

  Wat schrijf je toch altijd pareltjes Frank… chapeau

 • Almudena schreef:

  Ik ben het in bepaalde omstandigheden niet eens met de uitspraak. Ik heb bovenburen wiens kinderen constant tegen een deur bonken. Het gebeurt meerdere malen per dag. Het gedrag is niet te tolereren. Ik zal er daarom zo lang mogelijk tegen vechten totdat het gebonk verdwijnt.

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Almudena,

  Geen enkele uitspraak geldt in alle situaties. Ik kan me wel voorstellen dat een gevecht tegen een gebonk dat je meerdere malen per dag hoort, je veel spanning oplevert. Je kunt je afvragen of dat gevecht al die spanning wel waard is, maar dat is uiteraard helemaal aan jou :)

  “Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien” – Franciscus van Assisi

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >