Persoonlijke verandering – het is nooit te laat!

Strikvraag: Hoe tevreden ben jij met je huidige leven? Op een schaal van 0 tot 10? Als je antwoord een 6 of lager is, is het tijd voor verandering. Je leven is te kostbaar om het een onvoldoende te geven. Natuurlijk zit er meer in! Het is nooit te laat voor persoonlijke verandering.

De balans opmaken.

Wees eerlijk tegen jezelf: Is dit het leven dat je verwachtte? Als dit precies is wat je wilde, dan feliciteer ik je. Is het niet wat je wilde, dan weet je tenminste dat je er iets aan moet gaan doen. Dat is ook een felicitatie waard, want je kunt niet oplossen wat je niet erkent. Met de bewustwording dat je iets wilt veranderen, heb je de eerste stap al gezet. Voordat je verder kunt, is er nog één belangrijke vraag: Wat houd je tegen?

Veel mensen willen iets veranderen, maar hebben allerlei bezwaren. Ze vinden dat ze te laat zijn of dat ze al te veel hebben geïnvesteerd in hun huidige situatie. Soms vinden ze dat eerst hun situatie moet veranderen, voordat zij zelf kunnen veranderen. En vaak weten ze niet hoe ze moeten veranderen. Laten we deze bezwaren eens beter bekijken:

Het is te laat om te veranderen.

Dit komt voort uit de gedachte “Ik heb het altijd zo gedaan. Ik had het tien jaar geleden anders moeten doen en nu is het te laat.” Misschien had je het inderdaad tien jaar geleden anders moeten doen. Maar dat is makkelijk gezegd. Tien jaar geleden had je niet de ervaring en inzichten die je nu hebt. En je kunt alleen maar keuzes maken op basis van de inzichten die je wel hebt. Dus waarom jezelf iets kwalijk nemen waar je je tien jaar geleden niets eens bewust van was?

Je kunt het ook anders zien: Wees blij met de ervaring die je inmiddels hebt opgedaan. Ook ik had andere keuzes gemaakt als ik mijn leven over had kunnen doen. Maar ik ga ervan uit dat ik de juiste keuzes heb gemaakt, met de inzichten, kennis en ervaring die ik toen had. Nu weet ik ‘nog beter’ en maak ik de beste keuzes.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Die betere keuzes kan ik alleen maken omdat ik in het verleden verkeerde keuzes heb gemaakt. Je kunt pas weten wat je wilt als je hebt ervaren wat je niet wilt…

Ik heb te veel geïnvesteerd.

De variaties hierop zijn: “Ik heb te veel geïnvesteerd in mijn carrière om nu ander werk te zoeken. Ik heb te veel geïnvesteerd in mijn relatie om deze nu los te laten. Ik heb te veel geïnvesteerd in mijn emoties en overtuigingen om ze nu te veranderen.” Maar is dat wel zo? Stel dat je een huis bouwt van stro en je komt er na tien jaar achter dat dit niet meer comfortabel is, waarom zou je er dan blijven wonen?

Omdat je er te veel in geïnvesteerd hebt? Is dat wel een goede reden? Je weet dat het nu niet meer goed voelt. Je weet dat je nu iets anders zou willen. En alleen omdat je tijd en energie hebt geïnvesteerd in een huis dat je nu niet meer bevalt, zou je moeten blijven zitten? Hoe lang dan nog? Nog eens tien jaar, nog eens twintig jaar? Tot de rest van je leven?

Als je wilt veranderen is nu de beste tijd. Je leeft op weg naar je toekomst, niet op weg terug naar je verleden. Dus wat geweest is, is geweest – wat gaat komen, bepaal je zelf. Als je alleen zou blijven doen waar je in geïnvesteerd hebt, verander je dus nooit. En je wilde toch iets veranderen?

Eerst moeten de situatie veranderen.

De kerngedachte is: “Eerst moet het beter worden, dan pas ga ik veranderen.” En dus wachten we: we wachten tot iemand ons leuker werk aanbiedt, we wachten tot onze partner verandert, we wachten tot we meer energie hebben, we wachten tot de omstandigheden beter zijn, we wachten tot de crisis is opgelost, we wachten tot de kinderen uit huis zijn, we wachten tot we meer wilskracht krijgen, enzovoort.

Word wakker! Eerst moeten wij veranderen en dan pas verandert onze situatie.  Niet andersom. Eerst moeten wij meer inzicht krijgen, meer luisteren naar ons gevoel, zelf betere keuzes maken, onze eigen weg volgen, meer zelfvertrouwen ontwikkelen en dan, dan pas volgt de rest. Als wij veranderen, verandert alles met ons mee.

Ik weet niet hoe ik kan veranderen.

Dat is begrijpelijk. Verandering is soms moeilijk, zeker op de belangrijke gebieden in je leven. Maar er is altijd een oplossing, altijd. In de webshop vind je oplossingen voor leuker werk, betere relaties, meer zelfvertrouwen, minder stress, meer geluk en meer succes. Hopelijk helpt dit je bij je persoonlijke verandering, zoals het al bij velen heeft gedaan.

Laat de excuses los waarom je niet kunt veranderen. Vind de manier waarop het wél kan. En dat het kan, is zeker.

Ik hoorde laatst een mooie uitspraak: “Uiteindelijk komt alles goed. Dus als het nu nog niet goed is, zijn we nog niet bij het einde.” Dat is nog eens een positieve gedachte, nietwaar? Alles komt goed, mits we er zelf het beste van maken. Verander je wereld – begin bij jezelf!


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Roelie schreef:

  Fijne artikelen, opstekers!

 • Theresia schreef:

  Het klinkt heel positief. Het aparte is dat Ik graag wil veranderen maar voel mij erg moe in lichaam en geest.
  Of ben ik bang voor de gevolgen??
  Van je man houden en mogelijk een scheiding er van zal komen

 • Na verschillende slechte relaties, die uiteindelijk dan wel een les waren om tot inzichten te komen, te besluiten dat ik vanaf dan het beste waard was, kan ik dit artikel wat mezelf betreft alleen maar beamen.

  Eerst kwam ik tot inzichten, veranderde ikzelf en paste het dan toe in de praktijk. Toen veranderde mijn leven.

  Dat wil niet zeggen dat ik dan geen lessen meer te leren kreeg maar bepaalde patronen bleven nu wel weg, dankzij het toepassen van inzichten.

  Ik kan wel zeggen dat ik nu een veel beter leven heb.

 • Dank je wel Roelie! :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Theresia,

  Het kan allebei. Je moe voelen in lichaam en geest is meestal een teken dat een andere weg toch beter bij je past en je meer energie zal geven. Verandering kost altijd energie en we worden altijd geconfronteerd met onze angsten. Maar als die weg beter bij ons past (ook al zien we dat niet altijd aan het begin), dan is het meestal wel de moeite waard :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Fijn zo Angel!

  Door inzicht en ervaring worden patronen onderbroken en kunnen we betere keuzes maken :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Dat is juist Frank, zo ervaar ik het ook ?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >