Fouten maken is goed – mislukking is uitstel van succes

Ben jij bang om fouten te maken? Wil je het liefst alles in één keer goed doen? Welkom bij de club! We willen allemaal succes, maar daarvoor moeten we eerst fouten maken. Mislukking is slechts een vertraging op de weg naar succes. Door op een andere manier naar mislukking te kijken, bereik je makkelijker je doel.

De kleuter en de fiets

Succes is als fietsen. Er is geen kleuter die direct op een fiets springt en er vandoor gaat. Ook jij bent op die fiets gesprongen, bent gevallen en weer opgestaan. Je hebt het net zolang geprobeerd totdat het lukte. Ben je dan uiteindelijk succesvol? Ja, natuurlijk! Maar dat betekent niet dat je bent mislukt als je eens een keertje valt.

Stel nu dat een kleuter wil fietsen en denkt: “Ik ga me ontzettend goed voorbereiden. Ik lees alle fietsboeken die er beschikbaar zijn. Ik pas mijn dieet aan. Ik plan alles van a tot z. Maar dan moet het ook in één keer lukken. Ik geef mezelf slechts één poging. Het mag niet verkeerd gaan, dat zou verschrikkelijk zijn! Wat zouden mijn vrienden wel niet denken? Als het niet lukt, dat kan ik het beter opgeven. Het is alles of niets. Er is geen tussenweg!”

Vallen hoort erbij.

Klinkt belachelijk nietwaar? Je zou die kleuter direct wijzen op het feit dat iedereen valt terwijl ze leren fietsen. Dat het er gewoon bij hoort. Sterker nog, dat je niemand kent die heeft leren fietsen zonder te vallen. En toch is dit precies de manier waarop we naar succes kijken. We zijn doodsbang fouten te maken. Het moet in één keer goed gaan, anders geven we het op.

“Mislukking is de moeder van succes” is een Chinees spreekwoord. Ik zou eraan willen toevoegen: “Ervaring is de vader van succes.” Door fouten te maken krijg je ervaring en door ervaring krijg je succes. Ooit een Olympische atleet gezien die zonder enige training een medaille won? Wat is training anders dan veel fouten maken en hiervan te leren? Hoe kun je anders succesvol worden?


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Waarom zijn we zo bang fouten te maken?

Mislukking is helemaal niet erg. Er zijn talloze momenten dat je mislukt of iets niet goed doet. Als je een nieuwe taal leert, maak je dagelijks fouten. Als je buiten je comfortzone stapt, loop je de kans verkeerde keuzes te maken. Alles wat je nu kunt of weet, heb je geleerd door veel fouten te maken. Dat is op zich helemaal geen probleem zolang je er niet je eigenwaarde aan verbindt.

Het probleem ontstaat pas wanneer we dat wel doen. Dan heb je het gevoel dat je faalt als persoon. En natuurlijk zijn we daar doodsbang voor. Want niemand wilt tekort schieten. Angst voor mislukking voorkomt dat we uit onze comfortzone stappen en onze dromen volgen. Soms is het makkelijker om niets te doen, dan kunnen we ook niet mislukken.

Een andere manier om naar mislukking te kijken

Traditioneel zien we mislukking als het tegenovergestelde van succes. Ik zie het anders: mislukking is een essentieel onderdeel van succes. Een succesvol persoon neemt actie en maakt dus automatisch fouten. Een niet-succesvol persoon neemt geen actie, maakt dus weinig fouten, maar komt ook niet vooruit. Dat is het verschil tussen succesvolle en niet-succesvolle mensen.

Kijk eens op een andere manier naar succes en mislukking:

 • Hoe meer fouten je maakt, hoe meer resultaat je bereikt.
 • Hoe meer resultaat je bereikt, hoe meer je leert.
 • Hoe meer je leert, hoe groter de kans op succes.
 • Elke fout is slechts een vertraging op weg naar succes.
 • De enige manier om nooit te slagen is door het nooit te proberen.
 • Wil je veel succes? Maakt dan veel fouten!

Laat je niet tegenhouden.

Wat het ook is wat je wilt bereiken, ga ervoor! Laat je niet tegenhouden door de angst voor mislukking. Zoals je nu weet, bestaat mislukking niet, het is een noodzakelijke stap op weg naar succes. Mijn grootste persoonlijke successen zijn allemaal voorafgegaan door grootste mislukkingen. Zie fouten maken als iets dat erbij hoort. Of nog beter, zie dat je fouten moet maken. Want dat is de enige manier om uiteindelijk succesvol te zijn!


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Bereik je doel en voel je goed

Zet jezelf in beweging!

De oplossing voor elke uitdaging ligt altijd in jezelf


Heb je een vraag of aanvulling?

 • michelle schreef:

  soms moet je een stap achteruit zetten om vervolgens weer naar voren te kunnen

  • Dit is wat ik ook vind, goede comment Michelle!! ga zo door

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >