Deze 7 manieren werken voor elke situatie: Laat het oude los, stel jezelf een nieuw doel, verbeeld je dat je er al bent, investeer in jezelf, verbrand je schepen, en volg je gevoel. Blijf niet hangen in een situatie die je niet meer bevalt, maar kom in beweging. Verleg je aandacht van het probleem naar de oplossing en neem een beslissing!

1. Laat het oude los

Om iets nieuws te krijgen, moet je eerst het oude loslaten. Zo werkt het nu eenmaal. Vaak blijven we ergens te lang in hangen omdat we geen afscheid kunnen nemen. De angst voor het onbekende is groter dan het huidige ongemak. Dus vraag jezelf af: “Wat kost me te veel energie en wil ik dus loslaten?” En bovenal: “Ben ik bereid het los te laten?”

Soms wil je je huidige situatie veranderen, maar lukt het niet. Ga bij jezelf na of je huidige doel nog wel goed voelt. Probeer je niet te krampachtig iets te bereiken? Voel je je er nu – op dit moment – wel goed bij? Het heeft geen zin alles op te offeren voor een doel in de verre toekomst. In de tussentijd wil je ook gelukkig zijn, nietwaar?

Vraag jezelf: Moet ik doorzetten of juist loslaten?

2. Stel jezelf een nieuw doel

We verspillen veel tijd met piekeren over onze problemen. “Waarom overkomt me dit nu weer? Hè, wat vervelend nu!” Al die energie is tevergeefs: je voelt je er niet beter door en je verandert er niets mee. Bovendien ligt de focus op het probleem en daardoor automatisch niet op de oplossing.

Dus stel jezelf een nieuw doel. Vraag jezelf: “Wat wil ik nu werkelijk? Wat zou me wel een goed gevoel geven?” Daardoor wordt je geest automatisch geleid naar een oplossing voor je situatie. Je focus verlegt zich naar het positieve en je krijgt een beter gevoel. Logisch, want je concentreert je op wat je wilt en niet meer op wat je niet wilt.

Ik kan nooit mijn bestemming bereiken als ik in de auto stap en zeg: “Ik wil niet naar Utrecht.” Waar wil ik dan wel naar toe?


Wil je werken aan je persoonlijke groei?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.
Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn!
De cursussen zijn gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

3. Verbeeld je dat je er al bent

Dit klinkt misschien vreemd, maar onze geest heeft een enorme verbeeldingskracht. Als je oud gedrag wilt loslaten, moet je eerst weten hoe nieuw gedrag zou aanvoelen. Beschouw dit als een vroege beloning voordat je je doel hebt bereikt.

Stel jezelf voor: “Als ik mijn doel heb bereikt, hoe zou ik me dan voelen? Wat zou ik doen, wat zou ik zeggen, hoe zou ik me gedragen, hoe zou ik zijn?” Door de kracht van je verbeelding in te zetten, voel je letterlijk in je lichaam het eindresultaat dat je daarvoor nog slechts in je hoofd had bedacht.

Zo proef je alvast hoe succes aanvoelt en dat motiveert je nog meer.

4. Investeer in jezelf.

Hoe je het ook wendt of keert, er is slechts één persoon die iets kan veranderen aan je situatie: dat ben jij. Misschien gaan anderen veranderen, misschien gaan ze het wel voor je oplossen, maar wil je daarop wachten? Geef je eigen verantwoordelijkheid niet uit handen. Geef je onafhankelijkheid niet weg. Kom zelf in beweging!

Als je iets nieuws wilt bereiken, dan heb je nieuwe kennis, vaardigheden en inzichten nodig. Dat geldt voor alles in het leven. Dus begin bij de bron en investeer in jezelf. Leer, zoek hulp, experimenteer, onderzoek. Misschien een raar voorbeeld, maar als je een frisdrank uit een automaat haalt, moet je er wel eerst geld in stoppen. Met pure wilskracht verandert er niets.

Door in jezelf te investeren – tijd, geld of energie – verandert alles.

5. Verbrand je schepen.

Dit is een wat radicale manier om je situatie te veranderen: neem resoluut afscheid van je oude situatie en zorg dat je niet meer terugkunt. Doe dit alleen als je zeker bent dat je ook inderdaad niet meer terugwilt. Zo heb ik ooit ontslag genomen en ben verhuisd naar een ander stad, voordat ik een nieuwe baan had. Inderdaad, spannend!

En toch, op de een of andere manier geef je jezelf hiermee een mentale ‘schop onder de kont’. Zo kun je maar één kant op: vooruit. Dat is misschien niet comfortabel, maar wel effectief. Al je energie kun je nu richten op je nieuwe doel en daardoor bereik je je doel sneller.

Soms is in het diepe springen de enige manier om te testen of je inderdaad kunt zwemmen. Door aan de kant te blijven staan, kom je daar nooit achter.

6. Volg je gevoel.

Als we maar lang genoeg nadenken over een probleem, wordt dit probleem alleen maar complexer. Dan ontstaan voor- en nadelen en talloze details. Nu zien we helemaal door de bomen het bos niet meer! Stilstand is het gevolg. Je hersenen zijn een fantastisch cadeau, maar je moet ze wel met mate gebruiken.

Vreemd genoeg weet je gevoel onmiddellijk wat je wilt. Je lichaam vertelt je direct wat je wenst: of je voelt beklemming en een knoop in je maag – of je voelt ruimte, blijdschap en opluchting. Als je huidige situatie te complex lijkt, luister dan naar je lichaam. Dat vertelt je alles wat je moet weten. Observeer de signalen van je ademhaling, je keel en je buik: zijn ze gespannen of niet?

Denk aan je keuzes en wees je bewust hoe dat in je lichaam aanvoelt.

7. Neem een beslissing

Alles wat ik hierboven heb geschreven werkt en hopelijk werkt het ook voor jou. Maar zonder een beslissing verandert er niets. Op een gegeven moment moet je besluiten: “Wat ik nu ervaar, dat wil ik niet meer. Het is tijd om verder te gaan. Ik laat het oude los en ga op weg naar mijn nieuwe doel. Ik wil dat niet alleen, ik ga het ook gewoon doen! Ik stel het niet langer uit en kom NU in beweging.”

Kom op, wacht niet langer. Je kunt het. Heel veel succes!


Alle verandering begint bij jou!

Wil je meer geluk en succes in je leven? Zelfontwikkeling is de sleutel. Als jij verandert, verandert alles voor jou. Persoonlijke ontwikkeling is de basis voor elk succes. Onze online trainingen helpen je daarbij!

Ja, ik wil meer geluk en succes

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek