7 Manieren om elke situatie te veranderen

Deze 7 manieren werken voor elke situatie: Laat het oude los, stel jezelf een nieuw doel, verbeeld je dat je er al bent, investeer in jezelf, verbrand je schepen, en volg je gevoel. Blijf niet hangen in een situatie die je niet meer bevalt, maar kom in beweging. Verleg je aandacht van het probleem naar de oplossing en neem een beslissing!

1. Laat het oude los

Om iets nieuws te krijgen, moet je eerst het oude loslaten. Zo werkt het nu eenmaal. Vaak blijven we ergens te lang in hangen omdat we geen afscheid kunnen nemen. De angst voor het onbekende is groter dan het huidige ongemak. Dus vraag jezelf af: “Wat kost me te veel energie en wil ik dus loslaten?” En bovenal: “Ben ik bereid het los te laten?”

Soms wil je je huidige situatie veranderen, maar lukt het niet. Ga bij jezelf na of je huidige doel nog wel goed voelt. Probeer je niet te krampachtig iets te bereiken? Voel je je er nu – op dit moment – wel goed bij? Het heeft geen zin alles op te offeren voor een doel in de verre toekomst. In de tussentijd wil je ook gelukkig zijn, nietwaar?

Vraag jezelf: Moet ik doorzetten of juist loslaten?

2. Stel jezelf een nieuw doel

We verspillen veel tijd met piekeren over onze problemen. “Waarom overkomt me dit nu weer? Hè, wat vervelend nu!” Al die energie is tevergeefs: je voelt je er niet beter door en je verandert er niets mee. Bovendien ligt de focus op het probleem en daardoor automatisch niet op de oplossing.

Dus stel jezelf een nieuw doel. Vraag jezelf: “Wat wil ik nu werkelijk? Wat zou me wel een goed gevoel geven?” Daardoor wordt je geest automatisch geleid naar een oplossing voor je situatie. Je focus verlegt zich naar het positieve en je krijgt een beter gevoel. Logisch, want je concentreert je op wat je wilt en niet meer op wat je niet wilt.

Ik kan nooit mijn bestemming bereiken als ik in de auto stap en zeg: “Ik wil niet naar Utrecht.” Waar wil ik dan wel naar toe?


Wil jij groeien als persoon?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

3. Verbeeld je dat je er al bent

Dit klinkt misschien vreemd, maar onze geest heeft een enorme verbeeldingskracht. Als je oud gedrag wilt loslaten, moet je eerst weten hoe nieuw gedrag zou aanvoelen. Beschouw dit als een vroege beloning voordat je je doel hebt bereikt.

Stel jezelf voor: “Als ik mijn doel heb bereikt, hoe zou ik me dan voelen? Wat zou ik doen, wat zou ik zeggen, hoe zou ik me gedragen, hoe zou ik zijn?” Door de kracht van je verbeelding in te zetten, voel je letterlijk in je lichaam het eindresultaat dat je daarvoor nog slechts in je hoofd had bedacht.

Zo proef je alvast hoe succes aanvoelt en dat motiveert je nog meer.

4. Investeer in jezelf.

Hoe je het ook wendt of keert, er is slechts één persoon die iets kan veranderen aan je situatie: dat ben jij. Misschien gaan anderen veranderen, misschien gaan ze het wel voor je oplossen, maar wil je daarop wachten? Geef je eigen verantwoordelijkheid niet uit handen. Geef je onafhankelijkheid niet weg. Kom zelf in beweging!

Als je iets nieuws wilt bereiken, dan heb je nieuwe kennis, vaardigheden en inzichten nodig. Dat geldt voor alles in het leven. Dus begin bij de bron en investeer in jezelf. Leer, zoek hulp, experimenteer, onderzoek. Misschien een raar voorbeeld, maar als je een frisdrank uit een automaat haalt, moet je er wel eerst geld in stoppen. Met pure wilskracht verandert er niets.

Door in jezelf te investeren – tijd, geld of energie – verandert alles.

5. Verbrand je schepen.

Dit is een wat radicale manier om je situatie te veranderen: neem resoluut afscheid van je oude situatie en zorg dat je niet meer terugkunt. Doe dit alleen als je zeker bent dat je ook inderdaad niet meer terugwilt. Zo heb ik ooit ontslag genomen en ben verhuisd naar een ander stad, voordat ik een nieuwe baan had. Inderdaad, spannend!

En toch, op de een of andere manier geef je jezelf hiermee een mentale ‘schop onder de kont’. Zo kun je maar één kant op: vooruit. Dat is misschien niet comfortabel, maar wel effectief. Al je energie kun je nu richten op je nieuwe doel en daardoor bereik je je doel sneller.

Soms is in het diepe springen de enige manier om te testen of je inderdaad kunt zwemmen. Door aan de kant te blijven staan, kom je daar nooit achter.

6. Volg je gevoel.

Als we maar lang genoeg nadenken over een probleem, wordt dit probleem alleen maar complexer. Dan ontstaan voor- en nadelen en talloze details. Nu zien we helemaal door de bomen het bos niet meer! Stilstand is het gevolg. Je hersenen zijn een fantastisch cadeau, maar je moet ze wel met mate gebruiken.

Vreemd genoeg weet je gevoel onmiddellijk wat je wilt. Je lichaam vertelt je direct wat je wenst: of je voelt beklemming en een knoop in je maag – of je voelt ruimte, blijdschap en opluchting. Als je huidige situatie te complex lijkt, luister dan naar je lichaam. Dat vertelt je alles wat je moet weten. Observeer de signalen van je ademhaling, je keel en je buik: zijn ze gespannen of niet?

Denk aan je keuzes en wees je bewust hoe dat in je lichaam aanvoelt.

7. Neem een beslissing

Alles wat ik hierboven heb geschreven werkt en hopelijk werkt het ook voor jou. Maar zonder een beslissing verandert er niets. Op een gegeven moment moet je besluiten: “Wat ik nu ervaar, dat wil ik niet meer. Het is tijd om verder te gaan. Ik laat het oude los en ga op weg naar mijn nieuwe doel. Ik wil dat niet alleen, ik ga het ook gewoon doen! Ik stel het niet langer uit en kom NU in beweging.”

Kom op, wacht niet langer. Je kunt het. Heel veel succes!


Werk Aan Je Persoonlijke Groei!

Volg de Online Trainingen in Gelukkig en Succesvol Leven.

– Ontdek de stappen om elk doel te bereiken.
– Voel je beter over jezelf en andere mensen.
– Word een meester over de 7 gebieden van je leven.

Je ontvangt bij elke training:
– Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Geweldige eBoeken met extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en word de persoon die je wilt zijn!

Ontdek Alle Trainingen
Lees 1.000+ Ervaringen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Dit artikel spreekt mij aan, ik was recentelijk in een spiritueel centrum bij een open dag met vele workshops ik deed o.a de workshop Reading ervaren door zelf te doen, iemand gaf mij een reading ik gaf de ander een reading. Bij de zgn. rozen meditatie kwam naar voren dat ik er niet best aan toe was ( de roos was behoorlijk wat blaadjes verloren , de ene oplossing is verplanten naar vruchtbare grond en de ander helemaal opnieuw beginnen.

  Mede met behulp van de begeleidings cursussen (blijvend zelfvertrouwen) en omgaan met stress en verandering ben ik mij aan met voorbereiden op grote veranderingen, en kan ik die nu beter relativeren, en van alle kanten bekijken, waardoor zich ineens andere invalshoeken openbaren.

 • Ik lees al enigetijd met genoegen je rubrieken en steek er steeds weer wat van op. Dankje hiervoor. Mede hierdoor ga ik nu zonder angst en onzekerheid mijn lang gekoesterde droom vervullen. De auto is gekocht, 3 maanden verlof van mijn werk heb ik in februari al geregeld en de route van Nederland naar Wenen al praktisch uitgestippeld,. Daarna wíl ik langzaam naar zuid-Italië afzakken en vervolgens via Frankrijk weer langzaam op huis aan gaan. Gewoon ff míjn hart volgen. In oktober vertrek ik in míjn uppie om deze droomreis te verwezenlijken. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het een mooie ervaring wordt!! En dat déze ervaring een toegevoegde waarde zal hebben voor mijn persoonlijke groei ;)

 • Interessant en boeiiend artikel. Vooral omdat ik er al op enige wijze ook zelf al mee bezig ben. Zo nadert het punt bijvoorbeeld dat ik ga verhuizen en op een geheel (nog) onbekende plek ga wonen. Van een plek met een geweldig uitzicht en rust naar ‘ wie zal het zeggen’. Maar het gaat en moet gebeuren. Dus zeker spannend. Het is één van de nieuwe doelen die ik gesteld heb.

 • Goedemorgen!
  een prachtig onderwerp, dat me diep raakt.
  ik ben sinds kort me erg bewust aan het worden van wat ik nou eigenlijk wil maken van het leven. op dagelijks niveau, en niet in de verte.
  ik heb je artikel uitgeprint, en ga hier mijn dag mee beginnen, kopje koffie erbij.

  even een bedankje voor Rob, Eef en Gert, voor jullie reacties, het doet me goed, te zien dat we allemaal bezig zijn met het zelfde, ons wel-zijn.

  ik leer mij te uitten zoals in mijn wildste dromen, de weg hiernaartoe is waar de echte lol in zit. wat een prachtige tijd om te leven.

  dank je Frank!

 • Dank je zeker Frank, want je verwoordt de manieren altijd zo simpel, het is ook simpel, maar soms vergeet ik de simpelheid en maak ik het moeilijker. Je collums zijn voor mij welkome reminders aan de eenvoud, die geweldig werken in de praktijk, Dank, Ank.

 • Beste Gert,
  Fijn dat de cursus je helpt. Relativeringsvermogen en stress staan haaks op elkaar (hoe meer van het ene, hoe minder van het andere). Succes!

  Beste Eef,
  Fantastisch – wat een goed plan! Heel veel plezier :)

  Beste Rob en Mick,
  Mooi te zien dat jullie op je eigen tempo, jullie eigen weg aan het volgen zijn.
  Wie kent de toekomst? Niemand. Maar iedereen kent dit moment (tenzij we te veel met de toekomst bezig zijn)

  Beste Ank,
  Graag gedaan :) Simpelheid/eenvoud krijg je als je teruggaat naar de kern…

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Hallo Frank,
  Het is onvoorstelbaar, maar jouw berichten sluiten telkens naadloos aan op mijn probleemgebied van dat moment. Of je het vóelt. Telkens haal ik uit een artikel dan wel een wijsheid waar ik iets aan heb. Deze keer is dat het stukje over de levendige verbeelding weer. Ik was ‘m even vergeten…Bedankt!

 • Dank je wel Frank voor al jouw inzichten, waaruit ik telkens weer zoveel positieve energie haal en waardoor ik mezelf in de juiste richting kan zetten: niet in het verleden blijven hangen, maar positief naar de toekomst kijken!

 • Yvonne schreef:

  Betreft een aanvulling op punt 7 beslissing nemen. Hetgeen ik momenteel ervaar is dat degene met wie ik mailcontact heb in de mails vermeld diverse bezwarende argumenten om niet de reis te maken naar NY vanwege het ziek zijn. Ik zal hier niet over uitweiden. Andere zeggen wel om de reis te maken. Ik gaf aan hak de knoop door. Word je nou niet tuureluurs van jezelf. Als je nou niet meer zo ziek voelt en het werd minder kan je best gaan. Het had eigenlijk nog betrekking op wat hoesten. Ga gewoon en geniet van de reis, neem snoepjes e.d. met de reactie van de persoon als ik niet helemaal beter ben ga ik toch niet. Ik denk bij mijzelf ik geef iets positiefs door maar jij doet er niets mee. Verder ging het ook om iets kleins en had ik aangegeven ik doe het verder wel op mijn manier. Dat over het iets kleins had ik tips gegevens maar degene gaf aan dat het weer anders kon. Had het dan eerder aangegeven dan had ik die tips niet hoeven te geven. De persoon had er reeds ervaring mee. Wat zegt dat nou over de persoon. Ik heb nu nagelaten om steeds maar een mailreactie te geven. Ik was er klaar mee met dat heen en weer mailgedoe. Er niet meer in blijven hangen. Ik dacht het gaat alleen maar om de aandacht van het mailen bij die persoon en heel af toe de interesse naar mij.
  Het heeft mij nu wel wat rust gegeven.

 • Beste Yvonne,

  “Het heeft mij nu wel wat rust gegeven.”
  Dat is de beste indicatie dat je een beslissing hebt genomen die bij je past.
  We kunnen anderen niet veranderen, dat geeft alleen maar spanning. Acceptatie (dat het zo is zoals het is), is veel ontspannender )

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Caroline schreef:

  Dank je Frank,
  Dit artikel geeft me, zoals vaak met jouw artikels, een goed gevoel.
  Alsof het leven er eenvoudiger door wordt.
  Fijne week verder!
  Caroline

 • Beste Caroline,

  Dank je wel en fijn dat te horen :)
  Dingen lijken vaak heel complex, maar als je naar de kern gaat, worden ze eenvoudiger. Niet altijd, maar meestal wel :)

  Jij ook een fijne week,
  Frank

 • Beste Frank,
  Meer naar je gevoel luisteren bij “kruispunten”, welke kant moet ik op.
  Wat ik ervaar vaak:
  Overdag voel ik me bv goed bij een beslissing/ keuze. Ben dan opgelucht en voelt goed. Maar dan wordt het nacht……en ja hoor daar zijn de kritische, verstandelijke stemmetjes….Dan zegt mijn gevoel ineens iets heel anders……Wat moet ik daar nu mee?

 • Beste Conny,

  Dat kritische stemmetje dat je ’s nachts hoort, is niet je gevoel, dat is je verstand. Zoals je schrijft, als je een beslissing maakt “voelt dat goed”, maar als je het vervolgens kritisch gaat analyseren, dan is dat goede gevoel voorbij. Hoe meer je analyseert, hoe meer problemen je ontdekt… De oplossing is realiseren dat als een beslissing goed voelt, dàt het beste bewijs is dat die keuze bij je past. En daarnaast beseffen dat elke keuze – hoe geweldig ook – door een kritisch verstand wordt ‘gefileerd’.

  Hier een artikel dat dieper ingaat op het dilemma tussen verstand en gevoel:
  https://www.newstart.nl/blog/breng-je-gevoel-en-verstand-in-balans/

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >