Doen wat je wilt – wat houdt je tegen?

Hoe komt het dat je iets wilt bereiken, maar het nog niet lukt? Kennelijk is er dan iets anders dat je tegenhoudt. Je wilt vooruit, maar het voelt alsof de handrem erop zit. Herken jij deze drie blokkades? Onzekerheid, de mening van anderen en de angst voor verandering; deze houden je tegen te doen wat je wilt.

Loslaten van het voordeel.

Als je iets anders wilt in je leven, moet je eerst loslaten wat je al hebt. Nu zeg je misschien: “Geen probleem, dat doe ik graag.” Maar als dat zo zou zijn, had je allang de huidige situatie losgelaten. Als ik jou een gloeiend hete pan geef, dan laat je die direct los. Maar hoe zit het met het loslaten van werk dat je niet bevalt? Hoe zit het met het loslaten van een relatie waar je niet meer in gelooft?

Dat is niet zo makkelijk. Er zit kennelijk nog een voordeel in je huidige situatie, ook al ben je daar niet tevreden mee. Het voor de hand liggende voordeel is dat je huidige situatie vertrouwd is. Ook al is je baan niet plezierig, je weet in elk geval wel wat je hebt. Ook al is de relatie niet bevredigend, het geeft je in elk geval een gevoel van zekerheid. En het alternatief is onbekend en eng. Wie weet wat er kan gebeuren?

Sta open voor het onbekende.

Hoe dat nu te veranderen? Toen ik een relatie had die helemaal niet goed voelde, dacht ik: “Alles beter dan dit. Zelfs het onbekende, zelfs alleen zijn, is beter dan wat ik nu ervaar.” Dat maakte de beslissing te veranderen gemakkelijker. “Wat houdt me tegen? dacht ik. “De angst voor verandering” was het antwoord. Wat ons tegenhoudt, is dat we automatisch ervan uitgaan dat iets nieuws ook iets slechts betekent. Maar wie zegt dat?

Focus je op wat je wilt en vertrouw erop dat alles goed gaat komen. Sta op voor het avontuur van het onbekende! Staar je niet blind op denkbeeldige beren op de weg, maar focus je op de zon achter de wolken. Ook al weet je wat je nu hebt, je weet ook dat het niet is wat je echt wilt. Dus dit heb je al geprobeerd. Is het niet tijd voor iets nieuws?

Hoe kom je in beweging?

Alles begin het een gezond geloof in jezelf. Het is logisch dat je bij elke verandering denkt: “Kan ik dit wel?” Iedereen die ooit iets heeft bereikt, heeft ook getwijfeld aan zichzelf. Maar iedereen die ooit iets heeft bereikt, is na die twijfel ook in beweging gekomen. Trouwens, iedereen die ooit iets heeft bereikt, heeft ook fouten gemaakt. En niemand deed het in één keer helemaal goed.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Laten we het eens omdraaien: Als je een sterk geloof zou hebben in jezelf, zou je dan makkelijker in beweging komen? Als het antwoord ja is, dan weet je wat je moet doen.

Hoe reageren anderen als je gaat doen wat je wilt?

Besef daarnaast dat je niet alles kunt controleren. Ergens zul je moeten beginnen. Probeer niet alle bezwaren in je hoofd op te lossen, dat lukt je toch niet. Ga ervan uit dat je op het moment zelf wel een oplossing verzint. Je hebt een bijna onuitputtelijke voorraad ervaring tot je beschikking. Ieder mens is een meester in overleven. Anders zouden we nooit zijn geboren en zou je dit artikel niet lezen.

Als je gaat doen wat je wilt, creëer je bijna vanzelf frictie met je omgeving. Begrijp me goed; niet met de mensen die van je houden en je graag gelukkig zien. Niet met de mensen die je respecteren en accepteren zoals je bent. Wel met de mensen die vinden dat je moet doen wat zij vinden dat je moet doen.

Wat maakt je gelukkig?

Aangezien bijna alle mensen sociale dieren zijn, willen we graag geaccepteerd en gewaardeerd worden. De gemakkelijkste manier om positieve feedback te krijgen, is door te doen wat anderen willen. Helaas! Dat maakt in sommige gevallen juist ons niet gelukkig. Hoe ga je daar nu mee om?

Besef dat je niemand gelukkig kunt maken door zelf ongelukkig te zijn. Wie schiet daar iets mee op? Besef dat er altijd mensen zullen zijn die willen dat je iets anders doet. Besef dat je soms moet vechten voor je eigen geluk en vrijheid. Alleen jij bepaalt wat je wilt met je leven en dat is maar goed ook: het is jouw leven. Vertrouw op jezelf en kom in beweging!


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Neem verantwoordelijkheid voor jezelf en je leven

Mislukken is niet erg

Vision Board – Het beste hulpmiddel om je doel te bereiken

 • Beste Rodney,

  Dat is lastig te zeggen zonder de details te weten (de manier van communiceren van je collega en de manier waarop je zelf communiceert.)

  Ik zou mezelf afvragen:
  1. Kan ik door mijn communicatie aan te passen ook een middenweg vinden, waar zowel ik als mijn collega zich goed bij voelen? (Typ maar eens het woord ‘communiceren’ in op de zoekbalk rechtsboven)
  2. Zo nee, wat is dan belangrijker: mezelf zijn en mijn mening kunnen geven, of de eventuele gevolgen voor mijn carrière bij dit bedrijf?

  Succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Stefan schreef:

  Echt een opkikkertje dit, bedankt :)

 • Aiacia schreef:

  Allemaal goed en wel om nu eens écht te gaan waarvoor je wil, maar wat als je daarvoor ‘illegale’ dingen moet doen, bvb van de bijstand leven en toch stiekum een studie aan een universiteit aanvatten, ik leef in België en moest van mijn ouders ‘aan de arbeid’ maar wou eigenlijk gaan studeren, wat bevoorbeeld als je ingeschreven bent bij de overheid als werkzoekende maar toch stiekum tracht te studeren bvb. aan het hoger onderwijs of voor (de) examencommissie en zo wensen van studeren je hoofdbezigheid te maken, ipv dus gaan werken of werk zoeken?!

 • Beste Aiacia,

  Wellicht is er nog een derde mogelijkheid. Ik ken veel mensen die naast werk ook studeren. Zij kozen ervoor noodzaak (eigen inkomen verdienen) en passie (studeren) te combineren.

  Vriendelijke groet,
  Frakk

 • Aiacia schreef:

  Dat wist ik, maar vooral in mijn jongere jaren, dacht ik dat dat moeilijk zou zijn!

 • Frusti schreef:

  Geld..
  Vervoer
  De regels van de maatschappij…
  Je kan niet (meer) doen wat je wilt, je word geleefd en dat is het probleem tegenwoordig !!
  “Vroeger” pakte je je boeltje in op je (paarden)wagen, en je was weg, weg naar een ver land.
  Nu zit je met verplichtingen, contracten, belastingen en wetten die dit tegenhouden.

  En mensen die zeggen “geluk zit in jezelf” … aub, ga lekker verder dromen op je wolkje.
  Ik word wakker met een pestbui, en dan moet ik mezelf ‘overtuigen’ : Ik ben happy / gelukkig .. (?) Dat voelt alsof ik tegen mezelf lieg en me voor de gek houdt, daar trap ik dus niet in blijkbaar.
  Wilde meditatie proberen maar NIEMAND legt me precies uit wat je nu moet doen…
  Ben al 10 jaar met therapie bezig en ze weten nog steeds niet wat er aan de hand is.

  De samenleving is kapot door alle labels die we plakken en omdat de mensen te ver “inzoomen”..

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >