De 10 grootste uitdagingen in je leven

De meeste cliënten die ik coach hebben een uitdaging op één of meerdere van de volgende gebieden. In dit artikel wil ik kort aangeven in welke richting je de oplossing kunt vinden. Ik zeg bewust richting, want de uiteindelijke oplossing kun je niet in een paar zinnen geven en is voor iedereen vaak net wat anders.

Hier volgt de top 10 van grootste uitdagingen:

Hoe kom ik van mijn zorgen af?

Door je gedachten te richten op de oplossing en niet op het probleem. Door actie te nemen waar je kunt.

Als je de situatie niet kunt veranderen, verander dan de manier waarop je de situatie interpreteert. Bijvoorbeeld: Als je bang bent om ontslagen te worden, onderneem dan actie. Probeer meer gewaardeerd te worden door je huidige werkgever of ga solliciteren bij een ander bedrijf.

Kun of wil je dit niet, verander dan de manier waarop je tegen ontslag aankijkt. Voor de één is het een drama, voor de ander is het een nieuwe start vol mogelijkheden en kansen.

Hoe zorg ik dat anderen mij minder irriteren?

Door afstand te nemen van de mensen die je energie uitputten, voor zover je dat kunt. Als dat niet kan, probeer dan het contact te beperken. Kan dat ook niet, dan kun je proberen beter te communiceren. Bijvoorbeeld door meer te focussen op harmonie en minder op confrontatie. Door te luisteren en te achterhalen wat hun behoeften zijn en te kijken of die overeenkomen met je eigen behoeften.

Als je geïrriteerd wordt omdat anderen niet doen wat je wilt, realiseer je dan dat dat een utopie is: anderen zijn hoe ze zijn en doen wat ze doen. We hebben er weinig invloed op. Misschien hoeven anderen niet te veranderen als je leert ze te accepteren zoals ze zijn.

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?

Door er niet krampachtig mee bezig te zijn. Door te accepteren dat iedereen wel op één of meerdere gebieden een gebrek aan zelfvertrouwen heeft. Door te achterhalen wat je de hele dag tegen jezelf zegt: ben je jezelf aan het neerhalen of jezelf aan het ondersteunen? Wat het ook is, het wordt jouw waarheid.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Wees jezelf met al je goede en slechte punten. Je bent niet perfect en hoeft dat ook niet te zijn.

Hoe kan ik de juiste beslissing nemen?

Door te luisteren naar je gevoel. Door minder rekening te houden met anderen en beter te luisteren naar jezelf. Door inzicht te krijgen in je uitdaging. Door te focussen op je ideale situatie en daarvan uit te gaan. Door jezelf te vragen: ‘Wat zou mijn ideale ik kiezen als alle keuzes succesvol zouden zijn?’

Hoe krijg ik meer plezier in mijn werk?

Door het werk te kiezen waar je plezier in hebt. Door je passie te volgen en je talenten te gebruiken in je ideale baan. Door niet te werken in een baan die je niet inspireert en nooit zal kunnen inspireren, wat je ook doet en hoe je het ook probeert.

Hoe word ik gelukkig?

Door je te focussen op de dingen die je gelukkig maken. Door voorrang te geven aan je geluk, boven al het andere. Door je aandacht te richten op blijheid, dankbaarheid, vrolijkheid en vreugde. Door je niet bezig te houden met alles wat er ontbreekt. Door je inspanningen te verhogen of je eisen te verlagen.

Door voor jezelf te kiezen en je te realiseren dat je alleen jezelf gelukkig hoeft te maken. Dat je anderen niet gelukkig kunt maken door zelf ongelukkig te zijn. Door naar jezelf te luisteren en te bepalen wat jou gelukkig maakt. En dat vervolgens te doen.

Hoe krijg ik succes en bereik ik mijn doelen?

Door slimmer te werken en anders te denken. Door niet op te geven. Door jezelf te ontwikkelen en zo succes aan te trekken. Door te leren van anderen. Door te bepalen wat succes werkelijk voor jou betekent en jezelf niet te vergelijken met andere mensen.

Hoe maak ik me minder druk?

Door je drukte niet vast te houden. Door het niet krampachtig te willen, maar het ontspannen los te laten. Door te accepteren wat je niet kunt veranderen: het verleden, de toekomst en andere mensen. Door je te focussen op de dingen die je wel kunt veranderen en dat ook te doen. Door de beslissing te nemen je te concentreren op ontspanning en niet op drukte of stress.

Hoe beheers ik beter mijn emoties?

Door anders te gaan denken. Door gedachten te kiezen die je betere emoties geven. Door in te zien dat niemand jouw emoties kan bepalen, alleen jijzelf. Door je aandacht te richten op wat je wilt voelen, niet wat je niet wilt voelen. Door je minder bezig te houden met anderen, maar uit te gaan van jezelf.

Hoe word ik positiever?

Door in te zien dat dit een keuze is. Door te begrijpen dat je krijgt waar je je aandacht op richt. Door te beslissen positiever te zijn. Door je meer bezig te houden met het goede dan het slechte. Door werkelijk in te zien dat je zelf de verantwoordelijkheid hebt voor je eigen leven en de kracht om dat te veranderen.
Door je te omringen met positieve activiteiten en mensen.


Wil je werken aan je persoonlijke groei?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Omgaan met teleurstellingen – 3 tips

Wat motiveert jou: angst of liefde?

Je doel bereiken met 7 goede vragen

 • Geweldig je artikel, Frank!
  Ik bewonder je manier van schrijven: kort, krachtig, doeltreffend.
  Chapeau!

  Groetjes,
  Vania

 • Beste Vania,

  Dank je wel, leuk dit te horen :)

  In de basis is elke uitdaging eenvoudig: of je doet wat je wilt of je doet het niet :)

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Hey Frank,

  Inderdaad steeds inspirerende artikels! Laatst had ik een bijscholing over ‘veerkracht en weerbaarheid’. Ik kon er veel van jou teksten in terug vinden. Wat me het het meest is bijgebleven is dat je veel energie krijgt door anders naar dingen te zien vb. Je opwinden in de file of niet. Want, hoe druk mensen het ook hebben, meer tijd voor ontspanning is vaak moeilijker te vinden dan je in de eerste plaats niet opwinden! ☺en dus, hoe bewuster je daarvan wordt, hoe beter het gaat!

  • Beste Patsy,

   Mooi, elk inzicht helpt je weer verder :)

   Inderdaad: we kunnen niet altijd veranderen waar we naar kijken,
   maar we kunnen wel altijd veranderen hoe we daarnaar kijken.
   Dus de oplossing zit uiteindelijk altijd in onszelf.

   Hoe bewuster we in elke situatie proberen te ontspannen, hoe meer ervaring we daarmee krijgen – en dan wordt het langzamerhand een automatisme. Daarmee voorkomen we dat er zich spanning opbouwt en hoeven we dat later ook niet meer los te laten :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >