Waarom doelen anders lopen dan je verwacht

Stel je hebt een doel. Het is superbelangrijk voor je. Je het er alles aan gedaan om het te laten uitkomen: je hebt gevisualiseerd, actie ondernomen, doorgezet, jezelf een breuk gewerkt en gepiekerd. Voor de zekerheid heb je ook nog wat kaarsjes gebrand en een schietgebedje gedaan. Kortom: je bent er helemaal klaar voor.

Ik ben er helemaal klaar voor!

De grote dag (de dag dat je eindelijk krijgt wat je al zo lang wilt), komt steeds dichterbij. Opgewonden en een beetje nerveus wacht je af.

De champagne staat al koud om het te vieren. Ook al twijfel je stiekem nog een beetje, je weet bijna zeker dat het uitkomt zoals je het ooit had bedacht. En dan?

Dan wordt het plotseling iets heel anders!

Bijvoorbeeld:

Mag ik een prins op het witte paard?

1 Je wilde een supermodel, maar je vriendin is mollig en kletst te veel.

2 Je wilde een prins op het witte paard, maar je man is lui en meer geïnteresseerd in zijn computer dan in jou.

3 Je hebt na vijf jaar eindelijk die droombaan om erachter te komen dat je nieuwe collega een mentaliteit heeft waar een nachtmerrie nog van zou schrikken.

4 Je wilde verhuizen naar die droomwoning, maar plotseling zakt de economie in elkaar en wordt het een standaard flatje.

5 Je wilde dertien kilo afvallen, maar ging door je enkel en zit nu op de bank chips te eten.

Sorry, dikke pech!

Dat is mij ook overkomen: Je maakt een plan en ontdekt dat het universum kennelijk een ander plan voor je heeft bedacht. Sorry, dikke pech! We kunnen er natuurlijk heel filosofisch over doen, maar niemand weet exact hoe het leven werkt of wat het heeft gepland voor jou…

Misschien was dit niet het juiste plan. Misschien wacht er een beter plan op je. Misschien ìs er helemaal geen plan. Wie zal het zeggen? Wie weet het precies? Hoe dan ook: Soms wordt je gewoon door de omstandigheden gedwongen je plan aan te passen. Maar er is een inzicht waar je van tevoren al rekening mee kunt houden:

Kleine doelen kun je letterlijk verwezenlijken.

Kleine doelen kunnen heel specifiek behaald worden. Als ik ga shoppen voor een nieuwe iPhone, dan moet het wel heel gek lopen als ik de winkel verlaat met een nieuw opblaasmatras… (dat je buiten staat en denkt: “Hè, ik had het toch anders bedacht?!”) Hoe kleiner het doel, hoe groter de kans dat je het precies zó bereikt – want je hebt er zelf de volledige controle over.


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Grote doelen werken beter als intenties.

Voor grote doelen kun je deze het beste zien als intenties. Het loopt vaak anders (of nèt even anders) dan je denkt. Er zijn te veel factoren die invloed hebben. Er zijn te veel mensen die je plan kunnen veranderen. Er kan van alles gebeuren! Hoe langer het moment tussen visie en werkelijkheid, hoe meer er kan veranderen…

Als je blijft vasthouden aan je plan terwijl het anders loopt, dan raak je gefrustreerd. Frustratie is blijven vasthouden aan het oorspronkelijke plan terwijl de realiteit je allang heeft ingehaald. Daardoor blijf je hangen in het oude en kun je niet meebewegen met de nieuwe ontwikkelingen.

Dit kan helemaal niet!

Dan denk je:
1 Dit had anders moeten lopen!
Ja, dat klopt, maar dat deed het helaas niet.

2 Ik had dit van tevoren moeten zien aankomen!
Ben je helderziend of zo?

3 Waarom heb ik het niet anders aangepakt?
Omdat je hebt gedaan wat je toen het beste leek.

Dus wees wat flexibel. Het leven is één grote verandering en als je vecht tegen verandering, gaat verandering het – waarschijnlijk – winnen. Dus geef een globale intentie in plaats van een super specifiek doel. Bijvoorbeeld:

Bami of liefde – koikarpers of je thuis voelen?

In plaats van:

a) Een supermodel van 1.74 meter met kastanjebruin haar en groene ogen die vloeiend Portugees spreekt en fantastisch bami kan koken!
b) Een lieve vrouw die van me houdt…

a) Een nieuwe woning met een dubbele jacuzzi, een Neff stoomoven in de Bulthaup keuken en een tuin met een vijver met 23 koikarpers erin!
b) Een plek waar ik me thuis voel…

a) Een baan waarin ik anderhalf keer de Balkenende-norm verdien, een pensioenplan krijg waar de buren jaloers op zijn en een bureau van gerecycled notenhout heb – oh ja, met zo’n leuke groene onderlegger!
b) Plezier in mijn werk en een kans om mijn talenten te gebruiken…

De 2 voordelen van globale doelen.

Zie je dat je het jezelf anders heel erg moeilijk maakt? Ik bedoel – 23 koikarpers, kom op zeg! Met de tweede soort keuzes bereik je doel makkelijker. Waarom? Omdat je openstaat voor betere, leukere, andere dingen die op je pad kunnen komen. Die komen er zeker als je je daar niet voor afsluit – door strak vast te houden aan je oorspronkelijke plan.

Bovendien, door je doelen globaler te stellen, bepaal je ook nog eens waar het echt om draait. Want wat is belangrijker? Dat ze bami kookt, of dat ze van je houdt? Dat je koikarpers hebt of dat je je thuis voelt? Een groene onderlegger of plezier in je werk? Bepaal wat ècht belangrijk is en laat het dan los. Je zou zo maar eens iets mooiers kunnen krijgen dan je zelf had bedacht!

En wil je je doelen nòg sneller bereiken?


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.


Ook leuk om te lezen:

Elke uitdaging is een uitdaging in jezelf

Persoonlijke groei en ontwikkeling – maar hoe?

Je mentaliteit veranderen doe je zo

  • Ik kan mij gelukkig heel gemakkelijk aanpassen wanneer mijn plannen veranderen, dat is echt wel een voordeel dan er tegen zitten te vechten.
    Het zou natuurlijk leuk zijn als het doel wel gehaald wordt maar ja, inderdaad, flexibel zijn.

    • Vorige week begonnen aan een nieuwe baan want dat wilde ik graag…Ik kom er nu al achter dat dit het niet gaat worden en dat gevoel wordt alleen maar sterker..en ik luister steeds meer naar mijn gevoel want dat klopt altijd…het universum heeft andere plannen denk ik.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >