Lessen in levenskunst leer je niet op school

We leren veel op school, maar niet hoe we echt gelukkig en succesvol kunnen zijn. Op school leren we te doen wat anderen doen en ons verstand te gebruiken. In het echte leven leren we te doen wat we zelf willen en ons gevoel te volgen. Een heel verschil! Laat onderwijs je niet weerhouden jezelf de echt belangrijke vragen te stellen.

Waarom zijn zoveel mensen niet gelukkig?

Kijk eens om je heen. Zie je een maatschappij vol met tevreden, ontspannen en gelukkig mensen? Waarschijnlijk niet. Wat je ziet zijn veel mensen die stress ervaren, niet geloven in zichzelf, bang zijn voor verandering en ontevreden zijn over hun leven. Hoe kom het nu dat veel mensen niet gelukkig zijn? Het antwoord is: we hebben het nooit geleerd.

Wat leren we eigenlijk op school?

School is de plek waar we traditioneel naartoe gaan om te leren. Wat leren we precies op deze belangrijke plek? We leren:

  • Algebrasommen op te lossen (wiskunde)
  • Jaartallen te onthouden (geschiedenis)
  • Een vreemde taal te spreken (Engels)
  • Te experimenteren met moleculen (scheikunde)
  • Aardlagen te ontleden (aardrijkskunde)

Maar we leren er NIET om gelukkig te zijn. We leren er niet wat persoonlijk succes precies betekent. Begrijp me goed, ik heb heel veel respect voor leraren en onderwijzers. Het zijn mensen die ons helpen groeien en daarmee zijn ze een hoeksteen van elke samenleving. Ik denk alleen dat de focus van het reguliere onderwijs verkeerd ligt. School leert ons belangrijke dingen, maar niet noodzakelijk de belangrijkste dingen.


”Hallo… Zelfvertrouwen!”

Heb jij genoeg van twijfel en onzekerheid?

Volg onze GRATIS serie:

Weg met Onzekerheid – Hallo Zelfvertrouwen!

Ontdek de Krachtige Weg naar Meer Zelfrespect!

“Mijn zelfvertrouwen groeit met de dag. Zowel op het werk als in mijn privéleven voel ik me gelukkiger. Ik sta er zelf van te kijken, maar het is waar. Bedankt voor de hulp!”


Leren we wat echt belangrijk is?

Als je kijkt naar het schoolsysteem, leren we dan:

  • Hoe we meer kunnen geloven in onszelf?
  • Hoe we kunnen uitvinden wat ons gelukkig maakt?
  • Hoe we omgaan met verandering en verlies?
  • Hoe we onze eigen weg kunnen volgen?
  • Hoe we kiezen voor gezonde relaties?
  • Hoe we werk vinden dat ons inspireert?
  • Hoe we stress kunnen loslaten?
  • Hoe we onze persoonlijk doelen kunnen bereiken?
  • Hoe we kunnen genieten van het leven?

Is onderwijs wel geslaagd als we op de bovenstaande essentiële vragen geen antwoord krijgen? Hier draait ons leven toch eigenlijk om? Dit zijn toch de uitdagingen voor elke mens? Wat hebben we dan eigenlijk echt geleerd? Alles dat werkelijk belangrijk voor ons is, hebben we misschien wel geleerd – maar niet op school. Wat leren we dan wel?

Vergelijken versus eigen weg.

We leren te doen wat anderen doen. Het hele schoolsysteem is gebouwd op vergelijking. Vergelijking met studenten die beter zijn dan wij, vergelijking met de verwachting die leraren van ons hebben, vergelijking met de cijfers die je vorig jaar wel haalde, maar nu niet. School is één grote vergelijking. Als je het goed doet, dan ben je succesvol. Valt de vergelijking minder goed uit, dan misluk je – in ieder geval volgens het schoolsysteem.

Later in je leven kom je erachter dat die vergelijking helemaal niet opgaat. Je merkt dat mensen met goede cijfers in een saaie kantoorbaan belanden en mensen met slechte cijfers een succesvol bedrijf beginnen. Er is maar één vergelijking die interessant is: dat is de vergelijking tussen hoe je wilt leven en hoe je werkelijk leeft. De enige echte vraag is: “Leef ik het leven dat ik wil leven?”

Volg jij je eigen weg?

Uiterlijk versus persoonlijk succes.

Op school leren we hoe we succes kunnen bereiken. De boodschap is: “Leer wat wij je vertellen, dan heb je kans op een goede baan. Daar gaat het om.” Alles is erop gericht je voor te bereiden op 40 jaar loondienst – op weg naar je pensioen. Je hoeft alleen maar naar de huidige situatie in de banenmarkt te kijken om te zien dat dit niet altijd goed uitpakt.

Later kom je erachter dat een baan je niet vanzelf gelukkig of succesvol maakt. Dan ontdek je dat ‘de standaard weg’ niet automatisch de beste weg is. School bereid je voor op succes volgens de normen van de maatschappij. Maar echt succes is altijd persoonlijk en heeft niets met anderen te maken. Echt succes kun je alleen afmeten aan je eigen normen. Wat gebeurt er als je al je doelen bereikt en er daarna achterkomt dat het nooit jouw doelen zijn geweest?

Denken versus gevoel.

Op school leren we vooral veel na te denken. We leren alles met ons verstand op te lossen. Heeft een leraar je ooit gevraagd: “Wat zegt je gevoel je nu?” Nee toch? Je moest vooral je verstand gebruiken: feiten herinneren, objectief analyseren en logisch nadenken. Als het wetenschappelijk is bewezen, dan is het goed – de rest is onzin.

Later komen we erachter dan we daarmee onszelf beperken. We denken ons suf en zoals we merken lost dat niet zo veel op. Wat een verrassing! Hoe zou dat toch komen? Langzaam ontdekken we wat we nauwelijks hebben ontwikkeld: ons gevoel, onze intuïtie. Daarmee vinden we een kompas waar we veel meer op kunnen vertrouwen dan op ons verstand.

Gemiste kans?

Natuurlijk is dit zwart-wit gesteld, ik heb immers slechts duizend woorden. School is zeker waardevol en ik zou niemand aanraden het over te slaan. Maar waarom worden de werkelijk belangrijke dingen niet behandeld? Waarom staan de volgende vakken niet op het programma:

  • Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?
  • Hoe wordt ik gelukkig?
  • Hoe ga ik om met stress?
  • Hoe zorg ik voor gezonde relaties?
  • Hoe bereik ik mijn doelen?

Ik heb veel geleerd op school, maar de belangrijkste dingen heb ik na school geleerd. Wat iemand werkelijk succesvol of gelukkig maakt, dat leren we eenvoudig niet. Als dat zo was, dan was iedereen gelukkig en succesvol, nietwaar? Ik wilde dat er vroeger een leraar naar me toe was gekomen die had gezegd: “Frank, laten we nu eens praten over de dingen die werkelijk belangrijk zijn: geluk, succes, zelfvertrouwen, inspiratie, vrijheid, persoonlijke groei, gezonde relaties, interne motivatie, jezelf zijn en je eigen weg volgen.”

De echte meesters.

In de tussentijd kunnen we natuurlijk wel onszelf die belangrijke vragen stellen: “Wat wil ik nu echt bereiken in mijn leven? Wat zou me echt gelukkig maken?” Wie zegt dat je ophoudt met leren als je klaar bent met je studie? Dan begint het pas! Luister maar naar de echte meesters:

 “Ontwikkeling en vooruitgang is wat overblijft nadat iemand alles heeft vergeten wat hij op school heeft geleerd.” (Albert Einstein)

“Ik heb mijn school zich nooit laten bemoeien met mijn ontwikkeling” (Mark Twain)

“Ik geloof oprecht dat zelfontwikkeling de enige vorm van onderwijs is.” (Isaac Asimov)


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Anoniem schreef:

    Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >