Ben jij bang voor succes?

Angst voor mislukking kent een subtiele variant en dat is de angst voor succes. Je denkt misschien dat dit twee tegenovergestelde angsten zijn, maar dat is niet zo. Ze liggen in elkaars verlengde. Waarom zijn we bang voor succes? Wat houdt ons tegen? Als je doordringt tot de kern, zie je dat angst voor succes gebaseerd is op verkeerde veronderstellingen.

Waarom zijn we bang voor succes?

Mensen zijn niet zozeer bang voor succes, we zijn bang voor wat succes voor ons betekent. Als we een negatieve interpretatie hebben van succes, dan zullen we het proberen te vermijden.

Als we een gezonde verhouding hebben met succes, dan verdwijnt die angst vanzelf. Je manier van kijken naar succes bepaalt hoe je je voelt over succes.

Dus hoe denk jij over succes?

Stel dat je succesvol zou zijn, denk je dan dat:

1. Je buiten de groep valt omdat je nu ‘anders’ bent?
2. Mensen je arrogant vinden of je jouw succes misgunnen?
3. Je met je ellebogen moet werken – over de ruggen van anderen?
4. Dat dit succes ten koste gaat van je gezondheid, je vrije tijd of je relaties?
5. Succes ontzettend vermoeiend en stressvol is?

Wie neemt de verantwoordelijkheid?

Als je dit denkt, dan is het logisch dat je je eigen succes saboteert, nietwaar? Wie zit er nu te wachten op stress, egoïsme of verbroken relaties? Naast deze voorbeelden is er nòg iets dat mensen weerhoudt: Als ze succesvol zijn, dan moeten ze de verantwoordelijkheid nemen. Verantwoordelijkheid nemen is eng. Angst voor succes is eigenlijk angst voor die verantwoordelijkheid.

Want als je niets doet, kun je ook nergens op afgerekend worden. Dan heeft niemand kritiek op je en doe je ook niets fout. Succes betekent dat je de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven en aansprakelijk bent voor het resultaat. Zie je nu dat angst voor mislukking en angst voor succes in elkaars verlengde liggen? Beiden zijn angsten voor een negatieve uitkomst, naar aanleiding van onze acties. Meer (zelf)vertrouwen is de oplossing.


Wil jij meer succes in je leven?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Doorbreek al je blokkades. Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Bestel direct – nu voor € 67


Saboteer jij jezelf?

Als mensen succes associëren met iets negatiefs, dan is de volgende stap om te voorkomen dat ze succesvol worden. Hoe doen ze dit? Sommigen stellen gewoon alles uit. Ze verzinnen honderden redenen om iets niet te doen. Uitstelgedrag is heel effectief: je wordt nooit afgerekend op je succes omdat je nooit succesvol zult worden…

Anderen beginnen wel, maar doen het tegenovergestelde van wat werkt. Ze zijn bang voor intimiteit en saboteren hun relaties door drama te creëren. Ze zijn bang voor werksucces en wisselen regelmatig van baan, net vóór de promotie. Niemand zegt: “Vandaag ga ik mezelf eens goed saboteren!” Maar saboteren van succes kent vele vormen – en vaak gebeurt het onbewust…

Anders kijken naar succes.

Laten we de vijf bovenstaande voorbeelden nog eens erbij nemen. Hoe kunnen we daar anders tegenaan kijken?

1. Als je buiten de groep valt omdat je succesvol bent, wordt het misschien tijd om een andere groep te zoeken.

2. Mensen hebben altijd een mening over je, of je nu succesvol bent of niet. Als mensen je arrogant vinden omdat je succesvol bent, dan nemen ze kennelijk niet de moeite je echt te leren kennen. De juiste mensen gunnen je succes en leven met je mee.

3. Bijna elk succes ontstaat door samenwerking. Door succesvol te zijn, kun je meer mensen helpen. Je kunt ook in dienst van anderen succesvol zijn. Echt succes geeft net zoveel terug aan mensen als het vraagt.

4. Je kunt èn succes, èn een goede gezondheid, èn fijne relaties hebben. Wie zegt dat het of/of is? Door de juiste balans in je leven, zit je beter in je vel en ben je uiteindelijk ook productiever.

5. Je zult altijd succesvoller zijn in de dingen die bij je passen, dus maak de juiste keuze. Als je dat doet, dan kost het je geen energie, maar geeft het je juist energie.

En als laatste: Het is veel fijner verantwoordelijkheid te nemen voor succes dan redenen te verzinnen waarom je niet succesvol bent. Excuses verzinnen leidt tot klagen en bitterheid. Verantwoordelijkheid nemen leidt tot blijdschap en tevredenheid. Wat voelt beter, waar kies je voor?

Angst is begrijpelijk, maar niet nodig.

Angst kent iedereen, het is menselijk en begrijpelijk. Maar laat angst je niet weerhouden. Een groot deel van geluk en succes ligt aan de andere kant van angst. Er zijn veel inzichten en effectieve manieren om je doel sneller te bereiken. Dan zie je angst voor wat het werkelijk is: Geen beperking, maar een logisch onderdeel van succes.

Zodra je dat inziet, zul je makkelijker succesvol worden. Uiteindelijk schiet je er niets mee op jezelf kleiner te maken dan je werkelijk bent. Iedereen die succesvol is, heeft zichzelf ontwikkeld en zichzelf overwonnen. Dat kun jij ook: Stop vooraf bang te zijn voor succes. Kom in beweging en wees achteraf blij met succes – is dat niet een betere keuze?


Krijg Meer Succes In Je Leven!

Volg de Online Training Meer Succes In Je Leven.

– Bereik elk doel, sneller en slimmer.
– Overwin blokkades die je tegenhouden.
– Word 10 x effectiever en productiever.

Je ontvangt:
– 28 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en bereik je doel!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 67


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • evelien schreef:

  ik wil graag van mijn hobby mijn beroep maken maar weet niet hoe ik daar best aan kan beginnen.
  Want ik maak kaartjes en niemand wil ze kopen buiten 1 iemand die er wel veel koopt maar die persoon ken ik.
  Maar ik heb ook op een rommelmarkt gestaan en dan heb ik er maar 1 of 2 of 3 verkocht.
  Maar ja dat is wel goed maar dat is nu ook niet superveel hè.
  En ik dacht dan ga ik misschien ook papercrafts maken en die dan verkopen omdat ik dat graag doe en nu kan ik ze niet maken omdat ik geen plaats heb voor ze te zetten
  En ik heb er wel al een paar gemaakt maar of er mensen zijn die dat gaan willen kopen dat weet ik niet.
  Dus misschien kan jij mij helpen.

 • Beste Evelien,

  Er zijn twee voorwaarden om van je hobby je werk te maken:

  1. Er moet behoefte aan zijn in de markt. Zonder behoefte geen inkomsten.
  2. Je moet tijd en energie investeren.

  Lees dit artikel maar eens:
  https://www.newstart.nl/blog/maak-van-je-hobby-je-werk/

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Het verbaast mij altijd weer wat voor invloed jouw teksten op iemand kan hebben. Bedankt, ik kom er verder mee het bied structuur en handvatten. Het is ontzettend fijn dat ik het direct kan toepassen. Topper!

 • Beste Vince,

  Fijn dit te horen :)
  Graag gedaan!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Wow..dat is wel een manier van kijken dat ik nog niet heb gebruikt.
  “Bang zijn voor succes en voor de verantwoordelijkheid”.

  Ik ben nu op het punt gekomen, dat door mijn gebrek aan het besef van dat ik verantwoordelijk ben voor mij, ik mijn doelen nog niet heb bereikt.
  Ik stak het altijd op de omgeving of op anderen waarom ik mijn doelen niet heb bereikt en zoals je zei in dit artikel, ik verzon smoesjes om niet succesvol te zijn. Simpelweg omdat ik gewoon bang heb om succesvol te worden en dus stelde ik dat uit.

  Het is wel wat hard en beetje pijnlijk om in te zien dat de reden waarom ik nog niet heb bereikt wat ik wil, ikzelf ben. Ik saboteerde mijzelf om succesvol te worden.

  Wat is er zo positief aan om te beseffen dat jij de verantwoordelijkheid hebt om jouw leven tot iets geweldigs te maken?

  Met vriendelijke groeten

 • Beste Ela,

  Zelfontwikkeling kan soms inderdaad wat confronterend zijn, maar zolang je het doet met begrip voor jezelf, gaat het je heel veel plezier geven! Want alleen als we de verantwoordelijkheid nemen, kunnen we echt iets veranderen :)

  Veel succes en met vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >