Angst voor mislukking kent een subtiele variant en dat is de angst voor succes. Je denkt misschien dat dit twee tegenovergestelde angsten zijn, maar dat is niet zo. Ze liggen in elkaars verlengde. Waarom zijn we bang voor succes? Wat houdt ons tegen? Als je doordringt tot de kern, zie je dat angst voor succes gebaseerd is op verkeerde veronderstellingen.

Waarom zijn we bang voor succes?

Mensen zijn niet zozeer bang voor succes, we zijn bang voor wat succes voor ons betekent. Als we een negatieve interpretatie hebben van succes, dan zullen we het proberen te vermijden.

Als we een gezonde verhouding hebben met succes, dan verdwijnt die angst vanzelf. Je manier van kijken naar succes bepaalt hoe je je voelt over succes.

Dus hoe denk jij over succes?

Stel dat je succesvol zou zijn, denk je dan dat:

1. Je buiten de groep valt omdat je nu ‘anders’ bent?
2. Mensen je arrogant vinden of je jouw succes misgunnen?
3. Je met je ellebogen moet werken – over de ruggen van anderen?
4. Dat dit succes ten koste gaat van je gezondheid, je vrije tijd of je relaties?
5. Succes ontzettend vermoeiend en stressvol is?

Wie neemt de verantwoordelijkheid?

Als je dit denkt, dan is het logisch dat je je eigen succes saboteert, nietwaar? Wie zit er nu te wachten op stress, egoïsme of verbroken relaties? Naast deze voorbeelden is er nòg iets dat mensen weerhoudt: Als ze succesvol zijn, dan moeten ze de verantwoordelijkheid nemen. Verantwoordelijkheid nemen is eng. Angst voor succes is eigenlijk angst voor die verantwoordelijkheid.

Want als je niets doet, kun je ook nergens op afgerekend worden. Dan heeft niemand kritiek op je en doe je ook niets fout. Succes betekent dat je de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven en aansprakelijk bent voor het resultaat. Zie je nu dat angst voor mislukking en angst voor succes in elkaars verlengde liggen? Beiden zijn angsten voor een negatieve uitkomst, naar aanleiding van onze acties. Meer (zelf)vertrouwen is de oplossing.


Wil je sneller je doel bereiken?

Bestel dan het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes.
Ondek de handleiding voor persoonlijk succes en gelukkig leven.
Leer de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen.
Voel je goed en bereik je doel!

Saboteer jij jezelf?

Als mensen succes associëren met iets negatiefs, dan is de volgende stap om te voorkomen dat ze succesvol worden. Hoe doen ze dit? Sommigen stellen gewoon alles uit. Ze verzinnen honderden redenen om iets niet te doen. Uitstelgedrag is heel effectief: je wordt nooit afgerekend op je succes omdat je nooit succesvol zult worden…

Anderen beginnen wel, maar doen het tegenovergestelde van wat werkt. Ze zijn bang voor intimiteit en saboteren hun relaties door drama te creëren. Ze zijn bang voor werksucces en wisselen regelmatig van baan, net vóór de promotie. Niemand zegt: “Vandaag ga ik mezelf eens goed saboteren!” Maar saboteren van succes kent vele vormen – en vaak gebeurt het onbewust…

Anders kijken naar succes.

Laten we de vijf bovenstaande voorbeelden nog eens erbij nemen. Hoe kunnen we daar anders tegenaan kijken?

1. Als je buiten de groep valt omdat je succesvol bent, wordt het misschien tijd om een andere groep te zoeken.

2. Mensen hebben altijd een mening over je, of je nu succesvol bent of niet. Als mensen je arrogant vinden omdat je succesvol bent, dan nemen ze kennelijk niet de moeite je echt te leren kennen. De juiste mensen gunnen je succes en leven met je mee.

3. Bijna elk succes ontstaat door samenwerking. Door succesvol te zijn, kun je meer mensen helpen. Je kunt ook in dienst van anderen succesvol zijn. Echt succes geeft net zoveel terug aan mensen als het vraagt.

4. Je kunt èn succes, èn een goede gezondheid, èn fijne relaties hebben. Wie zegt dat het of/of is? Door de juiste balans in je leven, zit je beter in je vel en ben je uiteindelijk ook productiever.

5. Je zult altijd succesvoller zijn in de dingen die bij je passen, dus maak de juiste keuze. Als je dat doet, dan kost het je geen energie, maar geeft het je juist energie.

En als laatste: Het is veel fijner verantwoordelijkheid te nemen voor succes dan redenen te verzinnen waarom je niet succesvol bent. Excuses verzinnen leidt tot klagen en bitterheid. Verantwoordelijkheid nemen leidt tot blijdschap en tevredenheid. Wat voelt beter, waar kies je voor?

Angst is begrijpelijk, maar niet nodig.

Angst kent iedereen, het is menselijk en begrijpelijk. Maar laat angst je niet weerhouden. Een groot deel van geluk en succes ligt aan de andere kant van angst. In het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes vind je veel inzichten en effectieve manieren om je doel sneller te bereiken. Dan zie je angst voor wat het werkelijk is: Geen beperking, maar een logisch onderdeel van succes.

Zodra je dat inziet, zul je makkelijker succesvol worden. Uiteindelijk schiet je er niets mee op jezelf kleiner te maken dan je werkelijk bent. Iedereen die succesvol is, heeft zichzelf ontwikkeld en zichzelf overwonnen. Dat kun jij ook: Stop vooraf bang te zijn voor succes. Kom in beweging en wees achteraf blij met succes – is dat niet een betere keuze?


WIL JE MEER SUCCES?

Volg dit stappenplan en bereik je doel – slimmer en sneller!

JA, IK WIL MEER SUCCESOp jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt