Is jouw basis wel goed?

Veel mensen proberen hun leven te veranderen. Ze steken veel energie in het verbeteren van hun relatie, het groeien in hun werk, het verdienen van meer geld of het creëren van meer vrije tijd. Maar is de basis wel in orde?

Soms proberen ze iets te verbeteren wat in de basis niet klopt.

Dat wil zeggen: de basisvoorwaarde in hun relatie, werk, financiën of vrije tijd is niet aanwezig. Zie het als het verven van een lekke boot: Je kunt een boot een mooie kleur geven, maar de basis is niet aanwezig. De basis is dat een boot geen lek hoort te hebben.

In de onderstaande voorbeelden schets ik een aantal scenario’s waarin de basis niet klopt. Als je jezelf hierin herkent, is dit voor jou misschien iets waar je over na kunt denken.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Relaties:

Je probeert je relatie te verbeteren. Maar deze relatie is niet gebaseerd op wederzijds vertrouwen, liefde en respect. Je kunt jezelf niet zijn en je vertrouwt je partner ook niet meer. De basis die iemand in en van een relatie verwacht, is voor iedereen natuurlijk anders. Als jij goed kunnen praten een basis vindt voor een relatie en je kunt dit niet in je huidige relatie, dan is het tijd om actie te ondernemen. Dat betekent òf dit probleem oplossen òf afscheid nemen.

Werk:

Je bent druk bezig met carrière te maken, maar vraagt je af: waar doe ik het eigenlijk voor? Het is geen passie, het is alleen een manier om geld te verdienen. Langzaam verdwijnen de dromen over dat wat je echt inspireert naar de achtergrond. De basis van werk is dat je talenten en passie overeenkomen. Dat wil zeggen dat waar je goed in bent en wat je wilt meestal hetzelfde is. Je kunt nooit echt succesvol zijn in dat wat je eigenlijk niet wilt. Je hebt de keuze om te gaan voor je droom of je neer te leggen bij je huidige situatie.

Vriendschap en familie:

Je onderhoudt een paar vriendschappen of familiecontacten die je veel energie kosten. Je hebt het gevoel veel te geven aan de ander, maar er weinig voor terug te krijgen. Je ziet het meer als een opgave dan iets wat je echt wilt. De basis van relaties is dat je energie geeft èn krijgt. En dat betekent dat de aandacht wordt verdeeld tussen jou en de ander. Dit optimisme is de kern van de relatie: beide personen moeten er beter en vrolijker van worden. Als je veel tijd kwijt bent met het ergeren aan de ander of alleen maar luistert en nooit zelf aan het woord komt, maak dan een keuze: zeg wat je dwars zit of neem afscheid.

Gezondheid:

Je gaat drie keer per week naar de sportschool en volgt elk dieet. Maar het sporten vind je niet echt leuk en de diëten houd je nooit vol. Dit gaat ten koste van je zelfvertrouwen en dus stop je na een paar maanden. Totdat je jezelf weer in beweging zet en van voren af aan begint.

De eerste basis van gezondheid is doen wat je leuk vindt. Een sport die je aanspreekt, houd je moeiteloos jarenlang vol. Het verveelt je niet en is ook geen opgave. Het maakt niet uit welke sport je kiest, zolang je deze maar leuk vindt. Wandelen is ook een sport.

De tweede basis van gezondheid is zelfacceptatie – acceptatie van je uiterlijk en lichaam. Realiseer je dat je niet een Olympisch atleet hoeft te worden. Het doel van sporten is je energie geven. Als je je doelen te hoog stelt, put je jezelf uit en kost het je energie. Met diëten is het net zo: je hoeft toch niet altijd op slablaadjes te kauwen? Zolang je maar over het algemeen gezond eet, kun je best wel eens iets vets eten. Dan maar wat minder slank: je geniet tenminste van het leven!

De kern van dit alles is doen wat je leuk vindt, wat je aanspreekt. Als je naar jezelf luistert en je vraagt je af wat je echt wilt (in je werk, in je relatie(s), met je gezondheid) dan weet je het antwoord waarschijnlijk al. Wat je wilt, is de basis van alles in het leven.

Wat voor zin heeft het leven als je voornamelijk doet wat je niet wilt? Volg je hart en gevoel, dan voorkom je dat je continue moet bijsturen. Want alleen als je je eigen koers niet houdt, moet je bijsturen.
Je hebt altijd een keuze.
Doe wat je echt wilt: dan is jouw basis de goede.


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Beste,

    Ik vind dit een enorm interessante site. Met heel veel bruikbare argumenten en herkenbare situaties.
    Ikzelf bevind me ook in een lastige situatie momenteel. En ik weet absoluut niet wat te doen.
    Ik heb een relatie van 4 jaar met mijn vriendin. Ik heb een kind (8j) in co-ouderschap uit mijn vorige huwelijk. Mijn vriendin is nu zwanger van een dochtertje (33 weken ver) ons zoontje is vorige jaar overleden, prematuur geboren (25 weken) en maar 99 dagen geleefd.
    Zoals je ziet hebben we dus al heel veel moeten doorstaan samen. En ik zie ze nog altijd heel graag.
    Maar ik begin te ondervinden dat het minder met mij gaat. Ik doe ook niets meer van sport of dergelijke.
    Nu was ik vroeger jeugdtrainer (voetbal), ik heb hier ook een diploma voor. En ik ben daar indertijd met moeten stoppen omwille van late shiften op het werk. Het is ook in deze periode dat ik mijn vriendin heb leren kennen.
    Nu ben ik ondertussen van functie veranderd en moet ik geen late shiften meer doen.
    En het begint echt terug te kriebelen om dat weer op te nemen.
    Maar mijn vriendin ziet dit absoluut niet zitten. Ze vind dat ik dan totaal geen tijd meer ga hebben om dingen samen te doen en dat het niet meer gaat om een dagje weg te gaan. Ze verwijt me dat ik me niet kan ontspannen met haar en de kinderen. En dat zij me niet interesseren want ik wil niets samen doen.
    En ze stelt zelf voor dat ik terug begin met lopen, fietsen, zwemmen,… zaken waar ze mee aan kunnen doen.
    Maar ik weet op voorhand dat dit op termijn toch weer gaat minderen omdat ik daar de voldoening en het plezier niet uithaal die ik wel in de voetbaltraining vind.

    Maar mijn vriendin blijft voet bij stuk houden dat ze dat niet wil want dat zij dan ongelukkig gaat zijn.

    En ik weet totaal niet meer wat ik moet doen en hoe ik dit moet aanpakken.

    Mvg

  • Beste BP,

    In de kern hebben jullie een verschil van verwachtingen.
    Het heeft weinig zin een sport of activiteit te doen die je geen plezier geeft.
    Waarom zou ze ongelukkig zijn als jij doet wat jou gelukkig maakt?
    Wellicht kunnen jullie samen tot een compromis komen.
    Je zult haar ‘moeten’ aantonen dat je je ook kunt ontspannen met haar en de kinderen
    en dat het je wel degelijk samen dingen wil doen.

    Er zit meer in je verhaal, maar daarvoor zijn aanvullende inzichten nodig.
    Deze kun je vinden in de e-cursus Betere Relaties.

    Succes en vriendelijke groet,
    Frank

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >