Weet je niet welke keuze je moet maken? Dit artikel geeft je de oplossing in drie eenvoudige stappen. Maak de juiste keuze. De juiste keuze maken is niet moelijk en hoe meer je oefent, hoe handiger je er in wordt.

Het maakt niet uit op welk gebied je een uitdaging hebt:

Of het nu het nu gaat om de juiste keuze maken in je relatie, de beste keuze maken qua werk, een verstandige keuze maken over je toekomst: volg deze 3 stappen en je krijgt meer duidelijkheid:

Binnen 10 minuten meer duidelijkheid.

Deze oefening is zo ontworpen dat je binnen 10 minuten meer duidelijkheid krijgt in je situatie en dat je weet welke keuze het beste voor je is.

Normaal gezien zijn situaties gecompliceerd. Je bent geneigd om heel veel details erbij te halen. ”Ik zou hiervoor kunnen kiezen, maar wat als…” Hoe meer details, hoe moeilijker het wordt de knoop door te hakken.

Deze oefening gaat terug naar de basis: de keuze die het beste voelt. Zo focus je je op de hoofdlijnen en ga je niet in op alle details. Die zijn ook niet zo belangrijk. Je wilt toch meer duidelijkheid? Dan gaat het toch om de hoofdzaak, nietwaar?

Pak een schrift of een aantal A4-tjes en een pen. Doe deze oefening niet in je hoofd, dan werkt hij niet. Door het op te schrijven creëer je meer duidelijkheid. Het kost je maar 10 minuten. Hoe belangrijk is het voor jou een keuze te maken?

Stap 1: Bepaal je keuzes.

Bekijk welke alternatieven je hebt. Uit welke kun je kiezen?

Pak twee stukken papier en schrijf op het eerste vel: Keuze 1. Op het tweede vel schrijf je Keuze 2. Geef ze beide titels.
Op het eerste vel kun je bijvoorbeeld zetten:’ Blijven waar ik zit.’ Op het tweede vel zet je dan: ‘Veranderen van baan’ of ‘Beginnen met studie.’

Ik zou je adviseren om het bij twee alternatieven te laten. Kies de alternatieven, die je het meest aanspreken. Vergeet alle andere keuzes.

Stap 2: Bepaal de voor- en nadelen.

Schrijf nu op elk vel drie voordelen en drie nadelen van de alternatieven, die je hebt bedacht. Weet je erg geen drie te bedenken, houd het dan bij twee of één.

Op het vel met ‘Veranderen van baan’ kun je bijvoorbeeld zetten:

Voordelen:
–      Mogelijkheid om te groeien.
–      Meer carrièrekansen.
–      Beter salaris.

Nadelen:
–      Opnieuw ingewerkt worden.
–      Onzeker of ik wel word aangenomen.
–      Onzeker of ik wel leuke collega’s krijg.

Omcirkel met een (liefst rode) pen op elk vel (dus voor elk alternatief) het belangrijkste voor- en nadeel. Maximaal één.

Stap 3: Maak een afweging.

Nu heb je twee alternatieven met ieder één belangrijk voordeel en één nadeel.

Kies nu welk van de twee alternatieven je het grootste voordeel geeft. Omcirkel dat voordeel nog een paar keer zodat het opvalt.

Kies nu welk van de twee alternatieven je het grootste nadeel geeft. Omcirkel dat nadeel nog een paar keer zodat het opvalt.

Het alternatief met het grootste voordeel is de keuze die je eigenlijk wilt maken.
Het alternatief met het grootste nadeel is de keuze waar je het meest bang voor bent.

Wat is je uitkomst?

Als het alternatief met het grootste voordeel een ander is als die met het grootste nadeel, dan ben je geslaagd. Nu kun je kiezen voor het alternatief met het grootste voordeel. Dat is de beste keuze.

Als een alternatief zowel het grootste voordeel als het grootste nadeel heeft, dan is dat toch de juiste keuze voor jou. Die keuze geeft je veel plezier, maar ook veel pijn.
Je wilt het graag, maar je bent er ook bang voor.

Bedenk dan het volgende:
Focus je op het voordeel, niet het nadeel.
Iedereen moet angsten overwinnen voordat ze kunnen groeien.
Het is normaal die angst te voelen, maar laat dit niet je leidraad zijn.

Ga ervoor en onderneem de stappen die nodig zijn.
Bedenkt hoe je je zou voelen als alles loopt zoals je wilt.
Hou dat gevoel vast, dan zal alles ook lopen zoals je wilt.

Lees dit artikel eens: ‘Groeien door je angst te overwinnen.’

Online Training in Geluk en Succes
Wil je meer geluk en succes in je leven?
Alle verandering begint bij je eigen persoonlijke ontwikkeling. Als jij verandert, verandert alles voor jou! Als je meer zelfvertrouwen, meer positiviteit, meer geluk en meer succes wilt in je leven, dan vind je in de webshop de online trainingen en e-boeken die je daarbij gaan helpen:
Ontdek de trainingen in geluk en succes
Meer dan 15.000 cursisten hebben een online training bij Newstart.nl gevolgd. Alle trainingen gaan uit van hetzelfde einddoel: Voel je goed over jezelf en je leven!

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Ontdek het zelf – download mijn gratis e-boek:

Gratis e-boek: Hoe je krijgt wat je echt wilt

28 antwoorden
 1. Jeanny
  Jeanny zegt:

  Beste Frank,

  Zoekende naar een oplossing voor mijn innerlijke strijdvelden omtrent een te maken keuze stuitte ik “per toeval” gisteravond op jouw site.
  Wat een verademing om te lezen dat een juiste keuze te maken is in tien minuten. Opgelucht en voornemens om de andere dag dit prachtige stappenplan te gaan doen toog ik naar bed.

  Op dit moment kan ik zeggen dat dit eenvoudige stappenplan voor mij heeft gewerkt, mede ook omdat ik graag schrijf en daardoor vrijwel direct bij mezelf kom. Wat een heerlijk gevoel dat ik nu helderheid heb gekregen over een voor mij aanvankelijk onmogelijk te maken keuze.

  Wat ik zo mooi vindt aan dit stappenplan is dat het vrijwel direct de oorzaak van het probleem blootlegt. In mijn geval voelde ik hoe, door de opluchting dat ik via dit stappenplan de beste keuze heb kunnen blootleggen, bepaalde angsten van mij afgleden. Het werkt werkelijk zeer transformerend voor allerlei angsten.

  Tenslotte vindt ik het bijzonder mooi dat je dit stappenplan via jouw site beschikbaar maakt voor mensen. Ik ben er in ieder geval ontzettend mee geholpen.

  Oprechte dank voor het delen van deze informatie via jouw site!

  Beantwoorden
 2. Cat
  Cat zegt:

  wauw… ik geloof dat ik zojuist (na 4 maanden wikken en wegen) eindelijk besloten heb om mn relatie te beeindigen en te gaan reizen voor een jaar…

  Beantwoorden
 3. Dan
  Dan zegt:

  Deze pagina heeft mij nieuwsgierig gemaakt,maar ik kan niet in 10min zeggen ik heb geen ouder(s)meer.
  De info op deze pagina vind ik erg interessant omdat ik heel moeilijk een keuze kan maken,echt heel moeilijk.
  Bedankt voor enige info alvast.

  Beantwoorden
 4. Frank
  Frank zegt:

  Beste Dan,

  Je kunt je ouders niet ‘ ont-kiezen’.

  Je kunt ze hooguit duidelijk maken hoe jij wilt dat ze met je omgaan.
  En als ze dat niet doen, dan heb je altijd de mogelijkheid om – afhankelijk van je leeftijd – wat afstand te nemen, zodat ze je minder beïnvloeden.

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

  Beantwoorden
 5. Francis
  Francis zegt:

  Hele fijne test! Alleen komt er bij mij bij voordelen iets uit wat heel breed is. Ik deed de test om er achter te komen de relatie wel of niet te beëindigen. Helaas komt er dan bij voordeel iets naar voren wat ik eigenlijk met een ander ook kan doen en niet zozeer met mijn partner. Hoe moet ik hier tegenaan kijken?

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Francis,

   Als ik je goed begrijp (ik lees geen concreet voorbeeld):
   Als het voordeel van het beïndigen van de relatie is dat je met anderen ook iets kunt doen,
   dan is dat niet het eigenlijke voordeel.

   Het voordeel van het beïndigen van een relatie is meestal dat de pijn die je ervaart in de relatie,
   wordt losgelaten. DUs de vraag is: Wat is de pijn in de relatie? Wat zou je opluchting geven als je het loslaat?

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 6. J.
  J. zegt:

  Vanavond kwam ik op je site. Ik twijfel ontzettend om een studie te gaan doen.
  Echter blijkt mijn grootste voordeel in het alternatief ‘geen studie’ te zitten, gezien het feit dat ik meer tijd voor mijn gezin over zal houden en dit boven een baan verkies.
  Mijn grootste nadeel zit in hetzelfde alternatief, namelijk de mogelijkheid om geen baan te krijgen. Oftewel; mijn grootste voor- én nadeel komen bij hetzelfde uit; niet kiezen voor de studie.
  Echter doet dat me op dit moment toch wel pijn om te zien dat dit eruit komt. Ik heb wel het idee dat ik dan kies voor mijn gezin en niet voor mezelf. Ik denk ook dat ik op dit moment wel degelijk met 1 been in dat stadium sta, maar toch vraag ik me af of dit vaker voorkomt en ik het stappenplan goed ben afgegaan of toch niet voldoende naar mezelf heb geluisterd?

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste J,

   Dat is een goede vraag.

   Wat is nu – alles meegenomen – het allerbelangrijkst? Meer tijd voor je gezin of een studie/baan?
   Dat is waar het uiteindelijk om draait en alleen jij kunt die vraag voor jezelf beantwoorden.

   Je kunt jezelf nog twee andere vragen stellen als je twijfel of je voldoende naar jezelf luistert:

   1. Als ik een studie en een baan echt wil, moet ik het dan niet gewoon doen? (en als ik het niet echt wil, dan doe ik het gewoon niet).
   2. Als mijn gezin van mij houdt, zullen ze niet gewoon willen dat ik doe wat me gelukkig maakt?

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Lol,

   In die situatie zou ik zeggen: Kies voor degene die je het meest vertrouwt en waar je het meest jezelf bij kunt zijn :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 7. An
  An zegt:

  Beste Frank,

  Ik twijfel al jaren over iets. Mijn relatie. Ik heb de lijst ingevuld en kwam erop uit dat ik bij hem wil blijven omdat ik me bij hem een leuk persoon voel (dat was het grootste voordeel) en het grootste nadeel was dat ik hem voor altijd kwijt zou raken. Het is dan volgens het stappenplan de juiste keuze om bij hem te blijven. Toen las ik iets van iemand ander dat het voordeel dat ik bij hem heb ook bij een ander zou kunnen. Ja bij een ander kan ik me ook een leuk persoon voelen. Het nadeel blijft staan dat ik hem voor altijd kwijt raak. Het andere nadeel is dat ik bij een andere soort partner weet wat ik wil omdat dit mijn eerste relatie is (we zijn uit elkaar geweest en nu weer bij elkaar). Mijn keuze om bij hem te blijven geeft blijdschap en angst.

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste An,

   Elke keuze geeft blijdschap èn angst. Elke keuze heeft een voor- en nadeel. De vraag is dan ook: wat weeg het zwaarst? De angst/het nadeel – of de blijdschap/het voordeel?
   En voor belangrijke keuzes in het leven, is de eigenlijke vraag: wat weeg het zwaarst op de lange termijn?

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 8. mike
  mike zegt:

  hallo Frank,
  ik twijfel als ik op voetbal wil blijven of als ik op basketbal zou gaan. ik vind basketbal al jaren leuk alleen ik voetbal nog steeds omdat elke jongen dat hoort te doen in mijn dorp. Ik ben bang dat als ik op basketbal ga ik veel negatieve reacties krijg, en ik weet als ik de jongens die op basketbal zitten daadwerkelijk mag.
  Welke sport moet ik kiezen???
  mvg

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Mike,

   Sporten doe je toch vooral voor jezelf? Als je basketbal leuk vindt, dan zou ik daar voor kiezen. Je kunt blijven voetballen omdat je bang bent voor negatieve reacties, maar dan zou je jezelf tekort doen. Bovendien, de mensen die je kritiek geven omdat je doet wat je wilt, daar heb je toch niet zoveel aan. Waarom moet je luisteren naar mensen waar je toch niets aan hebt?

   Veel succes, wat je ook kiest!

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 9. S
  S zegt:

  Beste Frank,
  Heb je ook een tip voor mensen met autisme?
  “waar je jezelf het best mee voelt”, juist dat voelen is zo moeilijk/onmogelijk.
  Ik ben op zoek naar een keuzetool voor deze mensen.
  Heb me al ‘lam’ gesurft doch krijg maar geen concrete aanzet

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste S,

   Ik schrijf alles vanuit eigen ervaring en met autisme heb ik geen ervaring, noch ben ik opgeleid om anderen hierin te begeleiden. Dus helaas kan ik je niet hier mee helpen. Misschien dat een forum of een professionele expert op dit gebied je kan helpen – ik hoop het!

   Vel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 10. Jamy
  Jamy zegt:

  Ik twijfel heel erg of ik bij deze stage zou blijven of toch zal veranderen.

  Ik wilde niet veranderen omdat iedereen maar zei, doorzetten, doorzetten. Maar door zoveel omstandigheden zit ik echt totaal niet op m’n plek, door deze methode weet ik dat ik naar mijn hart moet luisteren!

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Jamy,

   Dat is fijn te horen!
   Doorzetten is inderdaad alleen slim als het is in de richting van wat echt bij je past :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 11. Trudy
  Trudy zegt:

  Hallo,
  Wat een goede test is dit. Ik had een keus gemaakt en door deze test werd ik bevestigd dat het de juiste keus is. Fijn en eng. Sollicitatiebrief verstuurd.
  Dank

  Beantwoorden
 12. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Hallo.
  Bij mij is het iets gecompliceerder. Bij elke keuze die ik maak zal er veel teleurstelling zijn en verdriet. Daarom blijf ik zeg maar hangen en maak ik geen keuze.
  Ik ga trouwen met mijn vriend maar we hebben er voor gekozen (na veel discussies) om 21 mensen te doen bij de ceremonie. Hij wilde er eerst 10 en ik 33. Dit hebben we afgesproken maar dat zou betekenen dat ik ooms en tantes alleen voor het feest kan uitnodigen. Hier is merendeel van mijn familie het niet mee eens. Ik kan het nog naast me neer leggen. Deze keuze heb ik zo’n 5 keer gemaakt om door te gaan maar steeds kom ik er van terug. Dat geeft ook geen duidelijkheid.
  Zet ik er nu een streep onder om de bruiloft niet te doen heb ik sowieso al ringen, een jurk en bijna de locatie afgesproken. Daarbij zal er flinke teleurstelling zijn bij mijn vriend en zijn familie.
  Ik ben bang hem kwijt te raken en weet echt niet meer wat ik moet doen.

  Beantwoorden
  • Frank De Moei
   Frank De Moei zegt:

   Beste Anoniem,

   Tegen jullie allebei zou ik willen zeggen:

   “Jullie gaan trouwen – gefeliciteerd! Wat zal dat een prachtige dag worden. Wat fijn dat jullie van elkaar houden en besluiten om samen verder door het leven te gaan. Van alle belangrijke dingen in het leven, is liefde waarschijnlijk het allerbelangrijkte. Weet je wat het minst belangrijke is en wat je nooit zou moeten meenemen in welke beslissing dan ook? Het minst belangrijke is of je 10 of 33 gasten uitnodigt.

   De vraag is wie van jullie het eerst zijn/haar liefde wil bewijzen door toe te geven aan wat de ander gelukkig maakt – want daar gaat het toch om? Dat de ander gelukkig is? Dat wens je toch de persoon toe waar je van houdt? Dat is toch de reden dat je gaat trouwen? Ik wens jullie beiden heel veel levensgeluk toe!”

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Ook heb je hier een site met een uitleg om de juiste keuze te maken binnen 10 minuten! {KLIK} […]

Stel je vraag of geef je mening

Stel je vraag of geef je mening

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.