Stop met goede voornemens!

Een voornemen betekent niets, een beslissing is alles. Goede voornemens mislukken omdat je nooit echt besluit het te doen. Dat kun je vanaf nu veranderen. Laat je voornemens los, maar laat je doelen niet los. Stop met plannen en begin het te doen. Dat gaat het verschil maken.

Dit klinkt vrij radicaal, nietwaar?

Overal lees je over goede voornemens en nu vertelt iemand dat je er mee moet stoppen. Laat me dit uitleggen. Denk eens aan je goede voornemens van vorig jaar. Wat waren ze? Wilde je leuker werk, minder stress, meer zelfvertrouwen, betere relaties of gewoon gelukkig zijn? Waarschijnlijk had je wel een paar goede voornemens, want bijna iedereen heeft ze.

Waarom heeft iemand geen goede voornemens?

Sommige mensen hebben echter geen goede voornemens. Daar zijn twee redenen voor: De eerste reden is dat ze al helemaal gelukkig zijn. Er is niets meer om te veranderen of te wensen. Dus waarom zou je dan goede voornemens hebben? Alles is toch al perfect? Dit is – vermoed ik – een vrij kleine groep.

De tweede reden is omdat ze denken dat het toch niet lukt. Als je tegen iedereen zegt dat je van baan gaat veranderen en een jaar later doe je nog steeds hetzelfde werk, dan neemt niemand je meer serieus. Waarschijnlijk neem je ook jezelf niet meer serieus. De oplossing? Stoppen met goede voornemens. Als je het nooit probeert, kun je ook nooit mislukken, nietwaar?

Een voornemen is zwak.

Een voornemen – of het nu goed is of niet – is eigenlijk iets zwaks. Stel dat er honderd mensen zijn die zich voornemen dit jaar naar China te gaan. Hoeveel zullen er ook daadwerkelijk gaan? Zeker niet alle honderd, dat garandeer ik je. Een voornemen is volgens het woordenboek iets dat je van plan bent. En we weten allebei dat mensen van alles plannen, zonder het ooit uit te voeren.

Stel nu dat er iemand is die zegt: “Wat er ook gebeurt, dit jaar ga ik naar China. Niets houdt me tegen. Ik ben het niet van plan, ik ga het gewoon doen!” Hoe groot is de kans dat die persoon China bezoekt? Heel erg groot, nietwaar? Een vriend van mij besloot naar China te gaan en terwijl ik dit schrijf zit hij er. Terwijl ik me al jaren voorneem om te gaan, maar niet verder ben gekomen dan een Chinees restaurant.

Een beslissing is alles.

Zie je het verschil? Een voornemen betekent niets, een beslissing betekent alles. Er is een wereld van verschil tussen die twee. Neem jij je elke dag voor om je tanden te poetsen? Nee toch? Je besluit het elke dag te doen. De beslissing zorgt voor gezonde tanden, een voornemen hooguit voor een kunstgebit. Maak een beslissing en vertrouw erop.

Waarom mislukken goede voornemens?

Een voornemen is vooral makkelijk. Je committeert je aan niets. Alles staat nog open. Je hoeft het niet eens te doen, je hoeft het alleen maar van plan te zijn. Dat is lekker veilig. En je kunt nooit falen, want het blijft toch maar een voornemen. Zolang je het niet doorvertelt, kan niemand je erop aanspreken.

Bovendien staan sommige voornemens haaks op elkaar. We willen én meer verdienen én meer vrije tijd, én meer doen én meer ontspannen. Zie je dat deze voornemens elkaar tegenspreken?

Als laatste hebben we te veel voornemens. We verwachten te veel verandering ineens. Je kunt naar China gaan, maar niet tegelijkertijd naar Italië. Je zult moeten kiezen. Te veel willen is bijna een garantie dat het niet gaat lukken.

Laat je voornemens los.

Maar laat je doelen niet los! Neem één à twee doelen die echt belangrijk voor je zijn. Zet de overige doelen in de wachtkamer. Bepaal wat je het liefste wilt. Maak het niet nodeloos gecompliceerd. Houdt het simpel, eenvoudig en overzichtelijk.

Neem vervolgens de beslissing dat ook te doen. Niet te proberen, niet te plannen, niet te wensen. Maar echt te doen. Wat er ook voor nodig is, wat het ook kost: dit is wat je wilt en dit is wat je gaat doen. Als je die beslissing echt maakt, dan zal het ook gebeuren.

Ik wens…

Ik wens je liever één goede beslissing dan tien goede voornemens toe. Ik wens je alles wat je voor jezelf wenst. Maar bovenal hoop ik dat je het niet alleen wenst, maar ook echt doet. Neem die beslissing en aan het einde van het jaar zul je terugkijken en zeggen: “Dat maakte al het verschil!”


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Monica schreef:

    Wat een goed en leuk artikel Frank, zeker met die voorbeelden. En je hebt helemaal gelijk; een voornemen is niets, een beslissing is alles!

  • Yvonne schreef:

    Inderdaad voornemens uitspreken klinken veelzeggend maar zijn eigenlijk nog niet overtuigend genoeg. Je zit eigenlijk nog nergens aan vast. Het is nog te vrijblijvend. Pas als ik bijvoorbeeld een beslissing heb genomen van een voornemen dan heb ik iets concreets gedaan nl. dat ik een stap maak in een richting die ik verder wil volgen.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >