Verander je leven met 10 minuten per dag

Het geheim van verandering is niet te wachten op een wereldschokkend moment waarin alles anders wordt. Het geheim van verandering is elke dag een klein beetje oefenen. Zo worden meesters geboren. Een dagelijkse herhaling zorgt voor een gewoonte. En je gewoontes bepalen je karakter!

Wat moet je van jezelf?

Er is altijd iets dat we willen verbeteren aan ons leven. Dus wat moet jij van jezelf? Wat zou de grootste positieve impact hebben op de kwaliteit van je leven? Moet je ergens beter in worden, moet je een oude gewoonte afleren? Moet je een andere baan of een andere omgeving zoeken?

Wat het ook is, we zoeken verandering vaak in grote dingen: We stoppen radicaal met een oude gewoonte. We stappen op 1 januari massaal naar de sportschool (en stoppen ook massaal weer op 1 februari). We hopen op wonderen en verwachten mirakels.

Wat zorgt voor echte verandering?

We weten stiekem best wel wat we moeten doen om iets te veranderen. Maar we blijven steken in ’te weinig tijd, te druk, te moeilijk, dat komt morgen wel’. Daardoor stellen we uit. Daarom beginnen we elke keer weer opnieuw met het voornemen er nu toch echt iets aan te gaan doen!

Daardoor zien we óók over het hoofd wat zorgt voor echte verandering. Dat is niet die aardverschuiving in je leven waardoor alles goed komt. Het is niet die staatsloterij die alles oplost. Integendeel: het zijn de dagelijkse kleine stappen die het verschil maken….

We denken te groot, terwijl verandering in meestal in kleine stappen gaat.

Hoe verander je iets zonder zelf te veranderen?

Elke verandering is afhankelijk van je eigen vaardigheden: Hoe kun je slimmer worden als je nooit leest? Hoe kun je knopen doorhakken als je twijfelt? Hoe kun je keuzes maken als je het inzicht mist wat het beste werkt?


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Dus wat we in ieder geval ‘moeten’ veranderen zijn onze vaardigheden. We moeten nieuwe gewoonten creëren die je helpen sterker, slimmer en zekerder te worden. En die gewoonten, die kun je niet ‘eventjes downloaden’. Je hebt ze niet ‘plotseling’ als je wakker wordt. Het is iets wat tijd nodig heeft te ontwikkelen.

We grijpen te hoog en zijn teleurgesteld als het niet in één keer lukt.

10 Minuten per dag is alles dat je nodig hebt.

10 Minuten per dag is alles dat je nodig hebt om een nieuwe gewoonte te creëren. Ach, weet je wat: je krijgt – omdat jij het bent – 3 minuten korting! Dus 7 minuten is alles dat je elke dag nodig hebt om een nieuwe gewoonte of vaardigheid te ontwikkelen. Op welk gebied dan ook.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Ben je overweldigd door wat je allemaal moet veranderen in je leven? Maak het simpel en werk elke dag 7 minuten lang aan de vaardigheid die je wilt ontwikkelen. Vergeet de unieke doorbraken of ultrasnelle groei. Dat komt het allemaal goed.

Een paar voorbeelden uit eigen ervaring:

Voorbeeld 1.

Ik ben een sporter en sportte vroeger gewoon veel te veel. Na een tijd was ik opgebrand. Sporten werd een verplichting. Ik wilde vooruit en beter worden, maar mijn lichaam zei: “Bekijk het maar, dit wordt te veel.” Het gevolg? Blessures en vermoeidheid.

Tegenwoordig sport ik op een lager niveau, maximaal 70% van wat ik aankan. Sporten kost nu nauwelijks energie, maar het geeft me heel véél energie. Terwijl het vroeger andersom was: het kostte meer energie dan het me terug gaf. Het werd een wedstrijd in doorzettingsvermogen in plaats van een feest van ontspanning…

Voorbeeld 2.

Vroeger mediteerde ik, soms een uur, twee uur per dag. Waarom? Wel, ik dacht dat ik het zo veel mogelijk moest doen voor het beste resultaat. Fout! Het werd te veel een verplichting en ik stopte ermee. Zie je dat grote stappen er soms voor zorgen dat je eerder tot stilstand komt? Plezier – niet inspanning – zorgt voor het beste resultaat…

Nu mediteer ik een kwartiertje per dag. Het is heerlijk relaxed. De drempel is laag (een kwartiertje is zo voorbij) en daarom geeft het meer plezier en ontspanning en houd ik het langer vol.

Voorbeeld 3 tot 1000.

Bijna alle goede gewoonten die ik de laatste decennia heb ontwikkeld, zijn in kleine stappen ontwikkeld. Ik kan nergens iets bedenken wat in één keer lukte. Het ligt in mijn karakter om voluit (zeg maar 200%) ergens voor te gaan als ik iets interessant vindt. Maar het ligt ook in mijn karakter om altijd de balans weer terug te vinden.

In 200% zit geen balans. Maar elke dag 2% en je hebt 100 dagen later hetzelfde resultaat…

Een eenvoudige oefening in verandering.

Hoe zit het met jou? Kun je iets bedenken wat je wilt veranderen in je leven? Wat dan ook? Wel, hier is mijn suggestie:

Neem een timer en stel hem dagelijks in op 7 minuten – 10 minuten als je extra enthousiast bent. Probeer elke dag dezelfde tijd te vinden: ’s ochtends vroeg, na het werk of voor het slapen. En ga gedurende die 7 minuten nu oefenen met wat je wilt veranderen. Hier zijn wat ideeën om die 7 minuten mee door te brengen:

1 Positief denken
2 Visualiseren
3 Sporten
4 Mediteren
5 Ontspannen
6 Kennis opdoen
7 Jezelf goede vragen stellen

Zó worden meesters geboren!

Dan ben je na pak ‘m beet een maand positiever, sportiever, ontspannender, intelligenter en wijzer. Iets dat je echt niet lukt door bovenstaande dingen in één dag te proppen! Er is maar één ‘catch’:

Je.
moet.
het.
wel.
elke.
dag.
doen…

Natuurlijk kun je bij deze 7 punten je eigen ideeën invullen. Het gaat erom dat je elke dag een klein beetje aan jezelf werkt. Zo worden meesters geboren! Het zijn de kleine dingen die we dagelijks doen die een gewoonte slijpen. En een gewoonte wordt uiteindelijk een karakter. En een karakter: dat wordt je leven!

En wil je aan jezelf werken? Dan gaat dit je helpen:


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

De 7 voordelen van doelen stellen

Meer geluk en succes door persoonlijke ontwikkeling

Denk na voordat je begint


Heb je een vraag of aanvulling?

 • Dag Frank,

  Zoals gewoonlijk bij jouw artikels is het weer de nagel op de kop. Dit doe ik al voor ademhalingsoefeningen en oefeningen voor mijn onderrug en buik.
  Ik zou echter ook graag me oefenen in visualiseren. Ik heb wel geen idee hoe daar aan te beginnen. Enige tips (of links)?

  • Beste Rony,

   Dank je wel :)

   Voordat je gaat oefenen met visualiseren, zou ik eerst ontdekken of je visueel (zicht), auditief (gehoor) of kinetisch (gevoel) bent ingesteld. Met andere woorden: beleef en herinner je gebeurtenissen vooral door wat je ziet, of vooral door wat je hoort of voelt? De meeste mensen zijn visueel, maar als je bijvoorbeeld meer kinetisch bent, dan kun je je beter concentreren op somatisch werk (bijvoorbeeld de ademhalingsoefeningen of anders lichaamswerk), omdat dat van nature meer bij je past.

   Dus visualiseren zelf kun je op veel manieren doen: je kunt je ogen sluiten en denken aan wat je wilt en verwacht te bereiken. Als je auditief bent, kun je je voorstellen wat mensen tegen je zullen zeggen als je je doel hebt bereikt. Je kunt ook bijvoorbeeld een vision board maken. Kortom, doe het vooral op een manier die voor jou goed voelt, dat is het beste kompas :)

   Hier een paar links:
   https://www.newstart.nl/blog/het-beste-hulpmiddel-om-je-doelen-te-bereiken-vision-board/
   https://www.newstart.nl/blog/minder-stress-door-positief-visualiseren/
   https://www.newstart.nl/blog/de-kracht-van-visualisatie/

   Veel succes!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >