Als je echt zou geloven in je eigen kracht, zou niemand je tegen kunnen houden. Belangrijker nog: je zou jezelf ook niet meer tegenhouden. Je kunt alles doen, zijn of hebben wat je wilt. Wat je nodig hebt, is een doel, tijd en doorzettingsvermogen.

We kunnen veel meer dan we denken.

Als we die kracht in onszelf naar boven halen, dan wordt het leven een feest. Want met die kracht kunnen we ons leven sturen in de richting die we willen. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: het gevoel meester te zijn over ons eigen leven.

De mensen die succesvol en gelukkig zijn, nemen hun leven in eigen hand. Ze wachten niet op het ideale moment en geven niet de schuld aan externe omstandigheden.

Bedoel je dat ik overal controle over heb?

Dat zou te ver gaan. Soms overkomen je dingen waar je niet om hebt gevraagd. Je hebt niet altijd alles in de hand. Je kunt andere mensen niet controleren. Je kunt het weer, het verkeer of de economie niet controleren. Kortom: je kunt de wind niet controleren, maar je kunt wel stand van je zeil aanpassen.

Sommige mensen zeggen dat je alles aantrekt, ook wat je niet wilt. Als je het daarmee eens bent, prima. Voor anderen is dat iets wat ze moeilijk kunnen geloven. Eén ding is in ieder geval zeker: jijzelf hebt de grootste invloed op je eigen leven. Gebruik die invloed om je leven de vorm te geven die je wenst.

Het internetcafé op de berg.

Ik was jaren geleden op de Golan-Hoogte, op de grens van Libanon, Syrië, Jordanië en Israël. Ik was op bezoek in een ontzettend arm dorp, met weinig voorzieningen. De straten waren leeg, de huizen onafgebouwd, muren stonden op instorten. We gingen op bezoek bij een vriend van een vriend.

Deze jongen was midden twintig en sprak geen Engels. Maar hij had wel een zeer hooggekwalificeerd IT-diploma. Het vreemde was dat de opleiding en het examen beide in het Engels waren. En dat sprak hij niet. Hoe had hij dat voor elkaar gekregen?

Een taal leren door het woordenboek te lezen.

Het bleek dat hij een Engels studieboek had gekocht en drie jaar lang woord voor woord had vertaald. Net zolang tot hij het examen had gehaald. Hij sprak nog steeds geen Engels, maar kende wel alle technische computerwoorden uit zijn hoofd.

Stel je voor hoe het zou zijn om in het Japans een examen over vliegtuigonderdelen te doen en je begrijpt ongeveer de uitdaging.
“I don’t speak English good. But I speak computer”, zei hij.
Dit is een prachtig voorbeeld van doorzettingsvermogen.

Een beetje geloof in jezelf, alsjeblieft!

Je weet vaak niet wat je echt kunt totdat je het nodig hebt.
We denken dat veel uitdagingen te groot zijn, totdat we tegen onszelf zeggen: “En nu is het genoeg, nu ga ik het voor elkaar krijgen, wat het ook kost.” Als je op dat punt bent beland, dan komt je werkelijke kracht naar boven.


WIL JE MEER SUCCES?

Volg dit stappenplan en bereik je doel – slimmer en sneller!

JA, IK WIL MEER SUCCESMaar waarom zou je wachten? Je weet ook wel dat je nu niet al je krachten gebruikt. Dat hoeft ook niet. Het gaat erom die doelen uit te kiezen, die je echt de moeite waard vindt. Alleen met inspirerende doelen haal je de kracht naar boven die je nu niet gebruikt.

Waarom gaan we er dan niet gewoon voor?

We laten onze doelen vaak zitten omdat het zonder ook wel gaat. We zijn niet helemaal tevreden, maar ook niet echt ongelukkig. We redden het ook wel zonder die ideale baan.
Kortom: we ervaren niet genoeg pijn en moeten te veel moeite doen voor wat extra plezier. Er is geen noodzaak om te veranderen. Het is gewoon niet dringend genoeg.

Hoe kom je nu wel in beweging?

Door een doel te kiezen dat je inspireert. Alles begint met een inspirerend doel. Als het doel genoeg inspireert, zul je vanzelf de middelen en de motivatie vinden om het te bereiken

Je kunt veel leren van anderen. Waarom zou het zelf het wiel uitvinden? Misschien is er al iemand die heeft bereikt wat jij wilt bereiken. Als je je doel hebt vastgesteld, heeft het geen zin om de langzaamste weg te nemen. Je wilt juist snelheid maken. Een mentor of een voorbeeldpersoon kan je daarbij helpen.

Tenslotte zul je moeten doorzetten. Dit is het gedeelte waar de meeste mensen tegenop zien. Maar ze vergeten één belangrijk feit: doorzetten is alleen moeilijk als je doel je niet inspireert. Als je een doel volgt dat heel belangrijk voor je is, vind je vanzelf de energie, tijd en motivatie om het vol te houden. Dan realiseer je dat je werkelijk alles kunt bereiken wat je wilt.

Ik heb vijf vragen voor je:

– Wat wil je nu echt?
– Wat houd je tegen?
– Waar kun je controle op uitoefenen?
– Waar heb je geen invloed op?
– Wat moet je loslaten?


WIL JE MEER SUCCES?

Volg dit stappenplan en bereik je doel – slimmer en sneller!

JA, IK WIL MEER SUCCESOp jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt