Hoe ontwikkel je een sterk karakter?

Een sterk karakter bepaalt de kwaliteit van je leven. Wat zijn de kenmerken van een sterk karakter? Integriteit, optimisme, veerkracht, discipline, onafhankelijkheid, moed, zelfvertrouwen, initiatief en leiderschap.

Wie bewonder jij?

Als het gaat om een sterk karakter, kunnen we allemaal nog wat leren. In de geschiedenis – of in onze omgeving – zijn genoeg mensen te vinden die we bewonderen. Ze gaan dóór waar anderen opgeven. Ze geloven in zichzelf terwijl anderen zeggen dat ze niet de moeite waard zijn.

Wat is een sterk karakter?

Je karakter bepaalt je gedachten, je gedrag en hoe je reageert op uitdagingen. Het bepaalt dus uiteindelijk de kwaliteit van je leven. Een sterk karakter betekent niet dat je dominant bent. Dat is een lastig karakter. Die twee worden helaas nog wel eens met elkaar verward…

Dit zijn de eigenschappen van een sterk karakter:

Integriteit.

Integriteit is zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Dat is eenvoudig, nietwaar? Je hebt het of je hebt het niet.

Optimisme.

Dit is het vermogen om het beste in iets te zien. Om de mogelijkheden te zien, niet de beperkingen. Toen iedereen al eeuwen beweerde dat mensen niet konden vliegen, dachten de gebroeders Wright: “Dat zullen we nog wel eens zien!” Zeven jaar later maakten ze de eerste testvlucht met ‘s werelds eerste vliegtuig.

Veerkracht.

Jaren geleden gaf ik een training die mensen voorbereidde op een examen. Van de groep van tien mensen slaagde één man niet. Hij nam afscheid met de woorden dat hij in zijn eigen land herexamen zou doen. Een halfjaar later belde hij met de mededeling dat hij weer gezakt was. Maar beloofde nogmaals herexamen te doen. Na het tweede telefoontje dat hij weer was gezakt, zei ik dat ik het jammer voor hem vond. Hij antwoordde: “Het geeft niet. Ik ga gewoon door totdat ik het heb gehaald.” Hij slaagde voor het derde herexamen.

Dat is veerkracht: het vermogen door te gaan na een teleurstelling. En iedereen heeft wel eens te maken met teleurstellingen. Het is ons karakter dat bepaalt hoe we daarmee omgaan. Is het terug naar af – of gewoon door naar de finish?


Wil jij meer succes in je leven?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Doorbreek al je blokkades. Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Bestel direct – nu voor € 67


Discipline.

Veel mensen hebben een hekel aan het woord discipline. We associëren het met iets doen dat we niet willen doen. Als je continue iets doet dat je niet wilt, ben je misschien wel gedisciplineerd, maar niet slim.

Mijn definitie van discipline is anders: Het vermogen regelmatig een kleine stap te zetten op weg naar je doel. Dat klinkt een stuk beter, nietwaar? Discipline is makkelijk vol te houden als het doel en de beloning de moeite waard zijn.

We hebben vaak moeite discipline op te brengen omdat we het verband niet zien tussen zo’n stap en het uiteindelijk doel. We gaan liever voor korte termijn plezier. Iemand zei me ooit: “Ja, maar dat kost zoveel moeite. Ik ben liever lui dan moe.” Het resultaat is dat hij geen van zijn dromen ooit heeft bereikt.

Onafhankelijkheid.

Als je doet wat anderen doen, krijg je wat anderen ook krijgen. Achter de kudde aanlopen betekent vaak dat je de restjes moet delen. Terwijl je verderop een weiland voor jezelf hebt. Columbus was een onafhankelijke geest: terwijl de hele wereld naar het oosten voer, ging hij naar het westen en ontdekte Amerika.

Moed.

Moed is het vermogen te doen waar je tegenop ziet. Omdat je weet dat je daar uiteindelijk beter van wordt. Gandhi had moed toen hij zich afzette tegen de Britse overheersing van India. Hoe kon hij in zijn eentje het opnemen tegen het grootste wereldrijk van zijn tijd? Iets waar jij en ik behoorlijk tegenop zouden zien, nietwaar?

Moed is, net zoals discipline, makkelijker op te brengen als je een duidelijk doel voor ogen hebt. Als je weet waar je het voor doet. Een beetje moed is voldoende. Voldoende voor de volgende stap. Met elke situatie die je overwint, groeit je moed en daardoor je zelfvertrouwen. Zoals ze zeggen: Leven is het meervoud van lef.

Zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen is het geloof in eigen kunnen. Met de wetenschap dat je daarnaast bijna alles kunt leren. Zelfvertrouwen betekent niet: “Ik weet alles” of “Ik ben beter dan jij.” Zelfvertrouwen betekent: “Ik geloof in mezelf en ben de moeite waard. Net zoveel als ieder ander.”

Initiatief.

Sommige mensen zien een uitdaging en denken: “Waarom zou ik?” Anderen zien dezelfde uitdaging en denken: “Waarom niet?” Mensen met een sterk karakter nemen zelf het initiatief, in plaats van te wachten op wat er komt. Want wat er komt is niet hetzelfde als wat je wilt.

Je ziet het vaak in teambuildingsessies. Er is een uitdaging en sommigen wachten apathisch op de rest. Anderen nemen het initiatief. Je hoeft geen initiatief te nemen in een teambuildingsessie. Maar wel in je leven. Wacht niet tot de rest het voor je oplost.

Leiderschap of ondersteuning?

Anderen leiden of ondersteunen zijn twee verschillende manieren voor hetzelfde doel: zorgen dat anderen vooruit komen. Mensen met een sterk karakter nemen òf het voortouw, òf helpen anderen. De rest helpt alleen zichzelf. Overigens kun je ook een voorbeeld zijn zonder anderen te leiden of te ondersteunen. Gewoon, door wie je bent, wat je zegt en wat je doet.

Hoe dan ook, een sterk karakter geeft verplichting. Als jij weet hoe je om kunt gaan met uitdagingen, kun je daar ook anderen mee helpen. Je hoeft geen Moeder Theresa te worden. Maar ook geen Dagobert Duck. Je kracht in dienst van anderen stellen is in mijn ogen het ultieme doel van iemand met een sterk karakter.

Een stevig fundament.

Dit zijn de kenmerken van een sterk karakter. Wees gerust, je hoeft niet op alle onderdelen een tien te scoren, dat doe ik ook niet. Dat laten we aan een Ghandi of een Moeder Theresa over. Maar we kunnen er wel naar streven.

Een sterk karakter is voor je leven wat een fundament is voor je huis. Het blijft staan tijdens de stormen. Het beschermt je tijdens de winters. Het kost tijd om het te bouwen, maar het is de moeite waard.


Krijg Meer Succes In Je Leven!

Volg de Online Training Meer Succes In Je Leven.

– Bereik elk doel, sneller en slimmer.
– Overwin blokkades die je tegenhouden.
– Word 10 x effectiever en productiever.

Je ontvangt:
– 28 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en bereik je doel!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 67


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Anémone Meerwaldt schreef:

  Hoi Frank,
  Wat kun je doen tegen mensen, die met hun macht proberen jou in een kudde te laten lopen?
  Dank voor je verhaal hierboven!
  Groeten, Anémone

 • Hoi Anémone,

  Graag gedaan :)

  Dat hangt af van de groep en jouw relatie ermee: Ken je ze goed? Ken je ze al lang? Ben je op een of andere manier afhankelijk van hen? Is er een groot verschil tussen wat zij willen en wat jij wilt?

  Hoe is dat in jouw geval?

  Uiteindelijk komt het erop neer een standpunt in te nemen: “Dit is wat ik wil, wat jullie ook zeggen.”
  Ik denk dat de meeste mensen respect hebben voor iemand die uitkomt voor zijn of haar mening en niet klakkeloos de groep volgt. En is dat niet zo, dan zijn het misschien niet de mensen die je in je omgeving wilt hebben…

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Anémone Meerwaldt schreef:

  Hoi Frank,

  Bedankt voor je snelle reaktie!

  Ik denk dat jouw laatste zin van toepassing is op mijn situatie: een schilderVakgroep (meer vrijheid) en met name de leidinggevende dame. Mijn standpunt kent ze. Ik wil niet betutteld worden.

  Verstandelijk weet ik het eigenlijk wel:), maar soms heb je een extra duwtje nodig om een beslissing te nemen.

  Bedankt!

  Groeten,
  Anémone

 • margreet schreef:

  weer zo’n artikel om te bewaren en te herlezen. Toppie!!!!!!!!

 • Ik wil graag rijk worden en ik hoop dat dat en God mij zullen gaan helpen

 • TOP artikel Frank!

  Dit vormt de basis voor de rest van je leven en hierdoor krijg je structuur waarop je moet richten.
  Dank

 • Dank je wel Bob en graag gedaan :)

 • Ik krijg altijd energie als ik een artikel van je lees. Het motiveert mij steeds meer om mijn doel duidelijker te krijgen. Dank je wel, ga zo door.

 • Beste Maria,

  Dank je wel fijn dat te horen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Jacqueline schreef:

  Wàt een leuk stuk, Frank!
  Ik print t op gekleurd papier en hang t in t zonnetje aan de muur, ter verrassende herinnering op onbevangen èn bevangen momenten.
  Dank en n moedgroet van Jacqueline

 • Beste Jacqueline,

  Fijn dat te horen en mooi idee :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Hoi,

  Goeie blog.
  Ik ben zelf iemand die met beide benen op de grond staat en ik blijf mijzelf en ik loop niet met kudde mee.
  Veel mensen die ik ken hebben Fb en App.
  Ik heb dat niet meer omdat ik het niet meer leuk vind.
  Ik ben best ouderwets en ben en blijf smser en beller.
  Nu vinden deze mensen,hun mening,dat fb en app erbij hoort.
  En smsen en bellen amper.
  Ik ben daar niet mee eens zei ik(mijn mening).

  Goeie site.

 • Beste N,

  Dank je wel :)

  De wereld (door internet en sociale media) wordt steeds oppervlakkiger – persoonlijk sms-en en bellen lijkt me alleen maar een teken van belangstelling, interesse en diepgang.
  Dus goed dat jij dat nog steeds doet – voor de mensen die dat waarderen. Als iemand dat niet waardeert, dan zijn ze wellicht je belangstelling niet waard :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Wabi Makoma Angèle Ruth schreef:

  Hallo
  Ik vind jouw artikel leuk. Het geeft mij moed om door te gaan met mijn ambities.
  Ik weet nu hoe kan ik zijn om mijn doel te bereiken. Dank u wel

 • Fijn zo Ruth, zet ‘m op! :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • God zal je niet rijk maken, empowerment en zelfkennis kunnen je hier wel bij helpen!

 • Ik vind je reactie op N over sms vs. app wel kort door de bocht. Als je wilt afwijken van de algemene communicatie middelen die ontwikkelt zijn en gebruikt worden, dan moet je ook de consequentie aanvaarden dat niet iedereen met de keuze van jouw communicatie middel tegemoet wilt komen. Dan kan je daarover geen oordeel bij de ander leggen, maar meer zelf accepteren dat je eigen keuze ook consequenties heeft. Het is geen desintresse van de ander, maar menselijk gedrag.

 • Beste Wendy,

  Natuurlijk kiest iedereen zijn/haar eigen communicatiemiddel. In N’s geval belt of sms’t ze liever. Zou jij een belletje van een vriendin afwijzen omdat je liever Facebook of WhatsApp gebruikt en haar belletje afwijkt van de algemene communicatie middelen? Ik vermoed van niet en dat was ook mijn punt :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Isabel schreef:

  Interessant artikel en heel herkenbaar. toch heb ik een vraag: Hoe komt het dat er bij een sterk karakter weleens gezegd wordt: ‘ik ben bang voor je’.
  Dit is niet alleen mijn ervaring maar ook in gesprek met andere.

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Isabel,

  Dat is omdat mensen een sterk karakter verwarren met een dominant karakter.

  Met een sterk karakter bedoel ik in dit artikel iemand met een mentaal sterk karakter. Iemand die aan zichzelf heeft gewerkt met als doel zelf beter in zijn of haar vel te zitten (en uiteindelijk daar ook anderen mee te kunnen helpen, direct of indirect).

  Dit is dus puur innerlijke kracht (kracht die in jezelf zit en niet naar buiten toe hoeft te worden getoond)

  Met een sterk karakter bedoelen andere mensen vaak een dominant karakter. Iemand met een groot ego, of iemand die anderen mensen wil aansturen, of het hoogste woord wil hebben.

  Dat is dus puur uiterlijke kracht (kracht naar de buitenwereld toe met als doel die wereld te controleren).

  In beide gevallen wordt het woord sterk gebruikt. Maar de betekenis is totaal anders.

  Ik hoop dat het zo iets duidelijker wordt :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >