Moet je die uitdaging wel aangaan?

Drie vragen helpen je om te bepalen of je een uitdaging moet aangaan: Wil ik het? Kan ik het? Is het goed voor mijn ontwikkeling? Te veel uitdagingen geven stress, te weinig uitdagingen betekent verveling. Waar kies jij voor?

We moeten ergens een grens trekken.

Leef jij ook van uitdaging naar uitdaging? Weer een andere baan, verhuizen naar een andere stad, een nieuwe relatie, een nieuw project, een nieuwe vaardigheid of een nieuwe cursus? Soms creëer je die uitdaging zelf, maar vaker komt deze ‘toevallig’ op je pad. Wat moet je doen: ermee instemmen of ervoor bedanken?

Laat die promotie maar zitten.

Laatst kreeg ik een reactie op een artikel over carrière maken:
“Jaren geleden werd mij gevraagd of ik wilde solliciteren naar de functie van afdelingsmanager. Ik heb mezelf afgevraagd: word ik hier wel gelukkig van? Niet dus. Vraag jezelf af of die promotie wel bij je past. Het klinkt leuk, maar let er wel op of je ’s ochtends nog met plezier naar je werk gaat!”

De schrijfster heeft er geen spijt van gekregen. Voor haar was het passeren van de promotie een goede keus. Welke keus moet jij nu maken in de uitdaging waar je voor staat?

De balans tussen verveling en stress.

De balans tussen uitdaging en vaardigheden bepaalt of je je verveeld of gestrest voelt. Is de uitdaging te groot voor je vaardigheden, dan geeft dat stress. Dan heb je het gevoel dat je het niet aankunt en je loopt jezelf voorbij. Inspanning is leuk, maar continue op je tenen lopen niet!

Heb je veel meer vaardigheden dan uitdagingen in je leven, dan raak je verveelt.
Als je nooit een uitdaging aangaat – bijvoorbeeld omdat je bang bent te falen – dan leef je onder je niveau. En dat gaat je tegenstaan, want je weet dat er meer in je zit. De meeste mensen willen toch het gevoel hebben dat ze blijven groeien.


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Hoe beslis je nu of je die uitdaging moet aangaan?

Wat je uitdaging ook is, het is belangrijk te bepalen of je de goede keuze maakt.
Goede beslissingen bepalen de kwaliteit van je leven.

De volgende vragen gaan je helpen:

Kan ik dit wel?

Probeer dit objectief te bepalen en niet te luisteren naar dat kleine stemmetje in je hoofd dat zegt dat je het niet kunt. Vraag eerlijk aan jezelf: “Heb ik de vaardigheden voor deze uitdaging?” Je hoeft het niet direct perfect te doen, je kunt jezelf altijd verder ontwikkelen. Maar het begin moet er zijn. Is dit, met enige moeite, iets dat je voor elkaar kunt krijgen?

Wil ik dit wel?

Misschien is deze vraag belangrijker dan de vorige, want je moet weinig dingen in het leven. Je uitdagingen zijn voor een groot deel je eigen keuzes. Je kunt altijd nee zeggen. Wat zegt je gevoel je? Is dit iets wat je werkelijk wilt? Zo ja, ga ervoor! Maar heb je geen plezier in de uitdaging, is het misschien beter om het te laten zitten. Want plezier is een voorwaarde voor succes: je kunt nooit succesvol zijn door iets te doen wat je niet bevalt.

Is dit goed voor mijn eigen ontwikkeling?

Soms heb je niet veel zin in een uitdaging, maar weet je in je hart dat het goed voor je is. Je weet dat je groeit als het je lukt om er een succes van te maken. En je weet dat nee zeggen ervoor zorgt dat je niet verder komt. In dit soort gevallen is het waarschijnlijk een goede keuze het toch te doen. De beloning is dan uiteindelijk meer waard dan de inspanning.

Hoe zit het met angst?

Wat doe ik als ik bang ben voor deze uitdaging, moet ik dat niet overwegen? Nee, niet echt. Angst is een product van je fantasie: vooral het gedeelte van je hersenen dat negatief visualiseert. Het is het stemmetje dat je toefluistert: “Dit gaat mislukken.”

Dat is geen goede raadgever. Als je altijd naar die stem zou luisteren, zou je nooit iets proberen. De beste vraag die je jezelf kunt stellen als je de neiging hebt een uitdaging niet aan te gaan, is: “Ga ik nee zeggen omdat ik er bang voor ben? Of ga ik nee zeggen omdat ik het echt niet wil?”

Hoe weet je het antwoord op die vraag? Door een andere vraag te beantwoorden: “Als ik zeker wist dat ik die uitdaging aan zou kunnen – dat ik niet kan mislukken – zou ik het dan doen?” Is je antwoord hierop ja, dan is het tijd om ervoor te gaan. Dan kun je het, omdat je het echt wilt.


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

10 Regels voor persoonlijk geluk en succes

Neem je leven in eigen hand – 7 tips

Wat motiveert jou: angst of liefde?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>