Hoe blijf je gemotiveerd en positief? 7 effectieve tips

Kies een doel dat de moeite waard is – focus op het goede – vier je successen – zoek steun bij anderen – houd het compact – voorkom doemdenken – tank extra energie en gun jezelf de tijd.

Kies een doel dat de moeite waard is.

Zonder een inspirerend doel is het moeilijk om gemotiveerd te blijven. Zorg dat je een doel hebt dat je inspireert. Het maakt niet uit of het een werkdoel of een hobby is.

Elk doel dat de moeite waard is, geeft je positieve energie.
Geen enkel doel dat je niet inspireert, zal dat ooit kunnen doen. Motivatie, inspiratie en positief denken gaat vanzelf op het moment dat je iets hebt om naar uit te kijken.

Focus op het goede.

Als er één vaardigheid is waar je je leven lang plezier van zult hebben, dan is het wel het vermogen om in alles iets goeds te zien. Tenzij je vrolijk bent geboren, is dat een kunst die je moet leren. Dat kost oefening, meer niet.

De beste vraag in elke situatie is: “Wat is hier goed aan?” Als je in elke situatie daar het antwoord op vindt, dan heb je een fantastisch leven. En bijna elke situatie heeft ook een voordeel. Wat is het voordeel van mislukken? Dat je nu weet wat niet werkt. Veel mensen hebben dat nooit door omdat ze het nooit proberen.


Wil jij groeien als persoon?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Vier je successen.

Wees blij met elk resultaat in de goede richting. Als je dat lukt, heb je een goed gevoel, lang voordat je je doel hebt bereikt. En zul je dat gevoel ook hebben lang nadat je je doel hebt bereikt. Elke stap is de moeite waard.

Hoe vier je je successen? Neem een uur vrij en ga iets leuks doen. Beloon jezelf met een klein cadeau. Complimenteer jezelf met je succes. Het maakt niet uit of het een groot  of een klein succes is. Het is iets dat jij hebt gepresteerd terwijl je ook op de bank had kunnen liggen. Dat alleen al is een feestje waard.

Zoek steun bij anderen.

Zoek iemand die je vertrouwt. Zeg: “Ik ben niet echt gemotiveerd vandaag. Kun je me even vertellen dat ik goed bezig ben?” Luister naar de ander en je zult je vanzelf goed voelen.
Dit klinkt misschien vreemd, maar het werkt wel.

Als een goede vriend(in) dit aan jou zou vragen, dan zou je het toch ook doen?
Je kunt natuurlijk ook klagen, maar dan bereik je het tegenovergestelde: je duwt mensen van je weg. Wees niet bang om steun te zoeken bij anderen, daar is niets mis mee: niemand leeft op een eiland.

Houdt het compact.

Zorg dat je kleine, beheersbare stappen neemt. Het is moeilijk gemotiveerd te blijven als je verwacht in één keer het ideale resultaat te halen. Verdeel je doel in subdoelen en zorg dat ze realistisch zijn.

Het doel ‘Ik wil wat anders’ is vaag en niet meetbaar. Denk ‘Ik wil wat anders’ elke dag en je raakt vanzelf gefrustreerd.  Maar het doel ‘Ik ga vandaag 1 uur nadenken over wat ik wil’ is wel meetbaar. En realistisch. En haalbaar. Dat zijn de doelen die je positief stemmen en je motiveren.

Voorkom doemdenken.

We hebben allemaal wel eens een moment dat we afzakken in negatief denken. Daar is niets mis mee, tenzij je het te lang laat duren. Als je merkt dat je somber wordt, dan is het tijd om ‘stop’ te roepen.

Negatief denken versterkt zichzelf: voor je het weet zie je niets meer zitten. Je kunt het probleem dan ook niet meer oplossen door meer te denken. Want de focus is negatief en dat geeft meer problemen, niet meer oplossingen.
Voorkom doemdenken door je gedachten even tot rust te laten komen.

Tank extra energie.

Sommige mensen hebben een jerrycan in de kofferbak van hun auto liggen. Als de benzine op is, gebruiken ze die zodat ze niet stil blijven staan.
Zo werkt het ook met motivatie en positief denken: zorg dat je een jerrycan bij je hebt als je het even niet ziet zitten.

Die jerrycan is alles waar je snel energie van krijgt: een goed gesprek, een lange wandeling, een goede boek, goede muziek of even sporten.
Als je een tijdelijk dip hebt, tank dan even bij: ga wat doen waar je blij van wordt. Wat dat dan ook is.

Extra tip: Gun jezelf de tijd.

Alles wat de moeite waard is, kost tijd. Gun jezelf die tijd dan ook. Je hoeft niet alles morgen te bereiken. Realiseer je dat sommige dingen wat langer op zich laten wachten.

Over het algemeen geldt: hoe groter je droom, hoe langer het duurt en hoe meer voldoening het geeft als je het bereikt. We zijn allemaal op weg naar een doel. Maar helaas, we gaan het niet allemaal vandaag bereiken. Dat maakt ook niet uit, we hebben ook morgen nog.


Werk Aan Je Persoonlijke Groei!

Volg de Online Trainingen in Gelukkig en Succesvol Leven.

– Ontdek de stappen om elk doel te bereiken.
– Voel je beter over jezelf en andere mensen.
– Word een meester over de 7 gebieden van je leven.

Je ontvangt bij elke training:
– Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Geweldige eBoeken met extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en word de persoon die je wilt zijn!

Ontdek Alle Trainingen
Lees 1.000+ Ervaringen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>