fbpx

Is geld belangrijk?

Geld is een middel om ervaringen op te doen. Je hebt het nodig om je kleding, huis en vervoer te betalen. Sommige mensen denken dat geld slecht is of je minder spiritueel maakt. Ze hebben negatieve gedachten over geld. Maar dat is niet nodig.

Geld roept sterke emoties op.

Een tijd geleden plaatste ik een artikel over geld verdienen op een aantal websites.Zoals al mijn artikelen ging ook deze over persoonlijke ontwikkeling. De kerngedachte was dat als je vindt dat je niet genoeg geld in je leven hebt, je kunt investeren in je eigen ontwikkeling. Want je eigen ontwikkeling is de basis voor de eigen succes, op wat voor gebied dan ook.

Er kwamen veel positieve, maar ook veel negatieve reacties op dat artikel. “Geld is niet belangrijk, je hebt het niet nodig”, schreef iemand. Ik vroeg me af waar zij dan van leefde. ”Geld is slecht”, schreef een ander. Is het dan ook slecht om je hypotheek te betalen? “Je bent materialistisch als je geld wilt”, was ook een reactie. Dus je bent spiritueler als je arm bent?

Persoonlijk vind ik dat nogal ondoordacht. De mensen die het hardst roepen dat ze geen geld nodig hebben, gebruiken het net zo goed – of fout – als jij en ik. Maar ik denk dat ik weet waar de schoen wringt…

Geld is niet goed of slecht.

Geld is ongelofelijk neutraal. Je kunt er wapens van kopen (slecht) of je kunt het weggeven aan Amnesty International (goed). Geld is niet de oorsprong van al het kwaad, noch de bron van al het goede. Het is de intentie waarmee je het gebruikt, die bepaalt of het goed of slecht is.

Geld is niet belangrijk en eigenlijk toch wel.

Is geld belangrijk? Natuurlijk. Het betaalt de schoenen aan je voeten, het dak boven je hoofd en het eten in je maag. Hoe zou je je voelen zonder schoenen, woning of eten? Je studie heeft geld gekost, je vakantie heeft geld gekost, je vervoer heeft geld gekost. Geld is een middel om iets te ervaren.

Is geld belangrijker dan bijvoorbeeld liefde, vriendschappen of geluk? Nee, ik denk van niet. Ik heb liever liefde en vriendschappen dan geld. Kies ik voor een goede relatie of voor een miljoen? Ik kies voor de relatie, zonder twijfel. Geluk,  goede relaties en vriendschappen zijn onbetaalbaar. Ze zijn niet in geld uit te drukken.

Maar waarom zou het één ten koste van het andere moeten gaan? Dat is denken in tekorten: meer geld betekent minder liefde. Meer geld betekent minder tijd voor vriendschappen. Waarom kun je niet beide ervaren?


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Geld staat een spiritueel bewustzijn niet in de weg.

Het is makkelijk in een grot in de Himalaya te wonen en te zeggen dat je geen geld nodig hebt. Een grot kost geen geld. Maar een appartement of doorzonwoning wel. Geen oordeel, maar wel de realiteit. Je wordt niet spiritueler van geldgebrek. Ook niet minder spiritueel natuurlijk.

In mijn ervaring is één van de kenmerken van spiritualiteit overvloed: het geloof dat er voldoende is van alles wat je wilt ervaren, zijn of hebben. Je vindt toch ook niet dat je maar één vriend(in) of kennis mag hebben? Maar één keer in je leven op vakantie mag gaan? Maar één paar schoenen mag bezitten? Waarom hebben mensen dan het gevoel dat ze geen recht hebben op meer geld? Of – nog sterker – dat geld slecht is? Daar is maar één reden voor:

Negatieve gedachten over geld.

De enige reden dat mensen allergisch reageren op het onderwerp geld, is dat ze er negatieve associaties bij hebben:
– Alleen hebberige bankiers hebben geld.
– Als je meer geld wilt, gaat dat ten koste van je integriteit.
– Om meer te verdienen, moet je met je ellebogen werken.
– Geld is de oorsprong van al het kwaad.
– Als je bezig bent met geld, ben je materialistisch.

Maar is dat wel zo? Je kunt inderdaad voorbeelden vinden van mensen met geld die egoïstisch, hebberig, materialistisch en slecht zijn. Maar net zoveel voorbeelden van mensen die betrokken, oprecht en spiritueel zijn. Bill Gates is een van de rijkste mensen ter wereld. Maar ook een van de grootste donateurs aan goede doelen. Hoe meer je hebt, hoe meer je kunt delen. Als je vindt dat je te veel geld hebt, kun je het altijd nog weggeven…

Werken aan je overtuigingen.

Veel van de negatieve overtuigingen hebben  we onbewust gekopieerd van onze omgeving – bijvoorbeeld van onze ouders:
– Geld groeit niet aan de bomen.
– Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje.
– De rijken worden rijker en de armen worden armer.

Een overtuiging is de waarheid, zoals jij hem ziet. Als jij geld als bron van al het kwaad ziet en je voelt je daar prima bij, laat het dan zo. Maar als je denkt: “misschien wordt het eens tijd om positiever over geld te worden”, kun je altijd je overtuigingen veranderen. Door je overtuigingen te veranderen, verander je ook je werkelijkheid.

Geld en geluk zijn niet te vergelijken.

Geld is geen vervanging voor geluk, je kunt geen vriendschappen kopen.
Maar geluk is ook geen vervanging voor geld. Je kunt bij de bakker niet met een kilo geluk afrekenen. Ze hebben allebei een plaats en jij alleen bepaalt de balans. Doe jezelf niet tekort…
Ik wens je veel overvloed, in elk gebied van je leven!


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Jeroen Bright New World schreef:

  Ik denk dat je de spijker precies op de juiste manier op de kop slaat. Ik deel je mening dat geld niet goed of slecht is. in Nederland is het gewoon iets wat je nodig hebt om te overleven. Mensen die het hardste roepen dat geld slecht is hebben vaak financiële problemen. Daarbij ben ik ook van mening dat het niet het belangrijkste is in je leven, Gezondheid kun je namelijk niet kopen. Leuk artikel frank!

 • Gabri Verbeek schreef:

  Dag Frank,

  Al googelend kwam ik je artikel tegen over geld. Mooi geschreven. We hebben allemaal een innerlijke relatie met geld. George Kinder heeft dit prachtig beschreven in zijn boek “the seven stages of money maturity”. Dat boek heb ik in een Nederlandse versie op de markt gebracht onder de titel “Life Planning – de Ontbrekende schakel tussen geld en gevoel”. Wanneer je interesse hebt stuur ik je graag een exemplaar.
  Hartelijke groet,
  Gabri Verbeek

 • nietnodig schreef:

  Hoezo is geld niet belangrijk. het gaat voor gezondheid in deze wereld. Heb je geen geld helpt niemand je en bereik je niks dus wat!!

 • Dan heb je het artikel niet helemaal of niet goed gelezen… Tuurlijk is geld nodig om te overleven (Eten en een dak boven je hoofd).

  Als je geen mensen om je heen hebt die je willen helpen zonder dat je geld hebt ga je het over de persoonlijkheid hebben van iemand.. niet relevant voor dit artikel dus.

 • hai, ik ben het zeker met je eens, ik ben een poos geleden gestopt met school en ook met werken, leef nu compleet zonder geld en weet een hele hoop dingen te vinden die anders weggegooid zouden worden, handschoenen aan dus en in containers duiken, ik kom er nu achter wat je ECHT nodig hebt in je leven en daarop focus ik mezelf het meest, verder leef ik van elk toevalletje, laatst lag er ineens een pan en een ehbo koffer in de container!!! Verder een hoop oude dekentjes waarmee ik mn tijdelijke woonwagentje in een gekraakte loods heb gepimpt, zo nog een helehoop andere dingen die te vinden zijn. Een goed netwerk heb ik al om me heen en als het ECHT nodig is ben ik altijd te helpen maar ik merk dat dat helemaal niet nodig is, en dat we elkaar het gewoon gunnen ookal is er geen nood, heel fijn is dat… eenmaal gewend aan dit leven begon ik te denken: nu ben ik hier, best wel vrij om te doen waar ik zin in heb, waarom doe ik dit eigenlijk? Omdat het vrijheid biedt en omdat ik helemaal gek werd van het werk wat ik deed en de school waar ik naartoe ging, ik heb een hele tijd geroepen geld is k spul maar dat komt mede doordat er verplichtingen zijn als je geld gebruikt, je bent verplicht zorgverzekering af te sluiten in nederland en huren is ook aardig duur… maar ik betaal al geen huur in het kraakpand, dan nog zorgverzekering, tjaa… ik maak me liever helemaal geen zorgen zei ik een tijdje maar dat tijdje duurde niet lang want ik merk nu dat een goed gevoel en geluk zitten in vrijheid maar die vrijheid mag af en toe benut worden met wat centjes want ik mis stiekem wel een biertje voor mezelf en een biertje om uit te delen op een feest en ik mis ook wel de zekerheid… ik wil eigenlijk ook wel op reis naar een mooie plek met veel natuur en veel zon, de reis daarnaartoe zal helaas ook wel wat geld kosten, nu ik eindelijk vrijheid heb krijg ik ook veel duidelijkheid in mijn hoofd en voelt niks meer verplicht, ik had recht op een uitkering maar die heb ik afgewezen, heb ik niet nodig ik ben in staat om te werken maar ik doe het gewoon niet.. genoeg tijd voor mijn hobbys en leuke dingen maar er bestaat vast ook werk wat leuk is wat je niet heel de week hoeft te doen en waar je niet heel je leven aan vast zit, ik wil dat werk eigenlijk wel vinden, en het is erg fijn dat er ook geld mee te verdienen is maar dat moet niet het voornaamste zijn, je moet jezelf zonder geld ook nuttig voelen en dan verdien je ineens geld en bam daar is het goede beeld op dat stomme middel.

  babababababam

 • Geld zelf is neutraal, het is papier.
  Het financieel systeem achter het geld is corrupt en slecht in mijn ogen.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >