10 Beperkende gedachten waarmee je jezelf saboteert

De grootste beperkingen in ons leven zijn de beperkingen die in ons hoofd ontstaan. Dat zijn ook de enige beperkingen die je nooit kunt overwinnen, omdat je niet gelooft dat je hier iets aan kunt veranderen. Maar niets is minder waar! Alles wat je hebt bedacht, kun je ook ‘ontdenken’. Zo ga je van beperkende gedachten naar versterkende gedachten:

De slechtste zanger ter wereld.

Het leven kent een aantal beperkingen: We kunnen niet vliegen, hoe hard je ook flappert met je armen. Als je zestig bent zie je er niet meer uit als twintig, hoeveel je ook sport. Je kunt niet tegelijkertijd in Parijs en in Milaan zijn, hoe snel je auto ook is. Hoeveel spinazie je ook eet, je zult nooit zo sterk als Popeye worden. En hoe slecht je ook zingt, er is altijd iemand die nog slechter zingt (dat ben ik). Reality sucks, maar we moeten het er voorlopig even mee doen…

Maar de meeste beperkingen verzinnen we zelf:

1. Ik kan dit niet.

2. Dit lukt me nooit.

3. Het is niet voor me weggelegd.

Wees voorzichtig met die laatste groep, want die beperkingen zijn niet de waarheid. Helaas zijn deze beperkingen waar we zelf in geloven, ook degenen die we nooit kunnen overwinnen. Want als we geloven in een beperking die we zelf hebben bedacht, hebben we het gevecht al verloren voordat het begint.

Maar er is heel veel mogelijk voor wie niet gelooft in beperkingen. Hieronder een lijst van de meest voorkomende beperkende gedachten. Heb jij ze ook? Dan wordt het tijd ze los te laten!

1. Ik kan het niet.

Dat weet je pas tot je het probeert. Je kunt niets als je er niet aan begint, maar je kunt heel veel als je er voldoende tijd in stopt. Heb je twee armen en benen en een hoofd? Dan heb je net zoveel mogelijkheden als de rest van de mensen. Zelf als je geen armen en benen hebt, dan kun je anderen nog inspireren met je ijzersterke mentaliteit en optimisme (lees maar eens iets over Nick Vujicic).

Nieuw motto: Ik kan (bijna) alles als ik er voldoende tijd in stop. Ik geloof in mezelf!

Volg de online training Blijvend Zelfvertrouwen

2. Zij zijn beter dan ik.

Jezelf vergelijken met anderen is een recept voor onzekerheid. Niemand is beter dan jij. En eerlijk is eerlijk: jij bent óók niet beter dan anderen. Iedereen loopt zijn of haar eigen wedstrijd. De wedstrijd die je loopt met anderen is de enige wedstrijd die je altijd zult verliezen. Want er is altijd wel iemand die sneller of slimmer is. Wees gewoon jezelf.

Nieuw motto: Ik blijf mezelf, dat is goed genoeg. Wie dat niet waardeert, laat ik los.

Volg de online training Betere Relaties met Iedereen

3. Ik heb daar niet het talent voor.

Talent wordt overschat. Er zijn heel veel talentvolle mensen die niets doen met dat talent. Beter veel oefenen met weinig talent dan niet oefenen met veel talent. Ook vaardigheden kunt je leren. Het ‘domste’ wat ik ooit gehoord heb, is: “Ik heb niet genoeg vaardigheden om dat te kunnen.” Wel, ga ze dan leren! Vaardigheden komen na oefening en succes komt na werk – niet ervoor.

Nieuw motto: Alles wat ik niet kan, kan ik leren – en dan kan ik het wel.

Volg de online training Vind je Ideale Baan

4. Zo is het altijd geweest.

Deze gedachte is een grote blokkade voor je persoonlijke groei. Lekker belangrijk dat het zo altijd is geweest – of dat je het zo altijd hebt gedaan. Ga het dan veranderen als het je niet meer bevalt! Er is geen enkele reden om vandaag hetzelfde te kiezen.

Als je doet wat je altijd hebt gedaan dan rij je met een achteruitkijkspiegel door het leven. Dan zie je alleen wat er al is gebeurd. Gebruik je voorruit, geef gas en ontdek wat er allemaal nog voor moois op je pad gaat komen.

Nieuw motto: Vandaag maak ik een nieuwe keuze die beter bij me past.

5. Daar is niets aan te doen.

Dit is het motto van de fatalist. Verander wat je niet wilt accepteren. Je kunt toch bewegen, je bent toch bent geen parkeerplaats? Er is altijd wel iets te doen. En als je dat nog niet weet, ga het dan ontdekken. Vraag iemand advies, koop een boek, drink een sterke espresso en ga aan de slag. Het enige waar niets aan te doen is, is het verleden. De toekomst wordt gecreëerd door de keuzes die je vandaag maakt.

Nieuw motto: Als het me niet bevalt, dan ga ik het veranderen. Piekeren verlamt – maar actie inspireert!

Volg de online training Nooit meer Zorgen of Stress

6. Ik verdien het niet (om gelukkig te zijn).

Auw – deze doet pijn! Dat meen ik serieus, ik vind het oprecht pijnlijk mensen te zien die denken dat ze iets niet verdienen. Dat is echt niet nodig. Is er ergens een examen geweest met de titel ‘Als je deze vragen goed hebt, verdien je een fijn leven – en anders dikke pech: dan wordt het nooit meer wat met je’  waar ik niets vanaf weet?

Iedereen verdient het beste, dus ook jij. Je hoeft er niets speciaals voor te doen. Oh, toch één ding: je moet de gedachte dat je het niet verdient loslaten. Stop het gewoon in een zak en stuur het naar me op (vergeet de postzegels niet). Ik heb een héle grote prullenbak thuis…

Nieuw motto: Ik verdien (net zoals iedereen) het allerbeste.

Volg de online training Gelukkig Zijn en Blijven

7. Dat is niet voor me weggelegd.

Nee, een gloednieuwe auto ligt ook niet op mijn weg. Ik struikel er niet over als ik de deur uit ga. Maar als ik hem wil en er voor werk, dan kan ik hem daarna gaan kopen. Niets is weggelegd voor je – alles moet je zelf ophalen in dit leven. Het is een doe-het-zelf-buffet, geen thuisbezorging!

Nieuw motto: Ik wacht niet tot iets wordt gebracht – ik ga het zelf halen.

8. Ik mis iets.

Het enige dat je mist, is het inzicht dat je niets mist. Ik meen dit bloedserieus – je mist niets. Je kunt wachten tot je overal helemaal klaar voor bent. Je kunt je koffer pakken, je shorts aantrekken en je hoofd met zonnebrandolie insmeren – maar als je in je huiskamer blijft zitten, kom je nooit op de Canarische Eilanden.

Je mist helemaal niets. Je bent er klaar voor. Nu is het goede moment. Of, om het in de onsterfelijke woorden van Raymond Groenewoud te zeggen: “Nu, maintenant, tout de suite, heute nog verdomme!”

Nieuw motto: Ik ben er klaar voor!

9. Dat hoort niet bij mij.

Met deze gedachte moet je een beetje oppassen. Als iets echt niet bij je past, laat het dan los. Maar oordeel niet te snel. De enige vraag die relevant is, is deze: “Wil ik het? Vind ik het leuk?” Als dat zo is, kom dan in beweging. Als dat niet zo is, kies dan een andere weg. Niets hoort bij je, totdat je het zelf oppakt…

Nieuw motto: Ik doe wat bij me past en de rest laat ik los.

De enige beperkingen die je niet kunt overwinnen, zijn de beperkingen die je zelf hebt bedacht. Of misschien hebben anderen ze wel voor je bedacht. Hoe dan ook, je hoeft er niet mee door te gaan (zie nummer 4). Laat deze beperkende gedachten los, knip de touwtjes door. Het is ballast die je niet meer nodig hebt. Stop met zelfbeperking, kies voor zelfversterking!

10. Verzin je eigen beperking.

Wat denk jij dat je tegenhoudt te doen wat je werkelijk wilt? Welke gedachte beperkt jou in je dagelijks leven? Schrijf het op en zet het in de comments hieronder. Ik ben benieuwd!

Oh, ja het nieuwe motto moet je zelf ook even invullen…


Werk Aan Je Persoonlijke Groei!

Volg de Online Trainingen in Gelukkig en Succesvol Leven.

– Ontdek de stappen om elk doel te bereiken.
– Voel je beter over jezelf en andere mensen.
– Word een meester over de 7 gebieden van je leven.

Je ontvangt bij elke training:
– Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Geweldige eBoeken met extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en word de persoon die je wilt zijn!

Ontdek Alle Trainingen
Lees 1.000+ Ervaringen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Anoniem schreef:

  Ik ga even de taalpolitie uithangen …?. Nr 2.. zij zijn beter dan ik !

 • Anoniem schreef:

  En nr 4: wat er al is gebeurd ;-) (gebeurde, gebeurd)

 • De taalpolitie is altijd welkom – het is inmiddels aangepast :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Dennis schreef:

  In de reis van persoonlijke ontwikkeling ben ik er inmiddels achtergekomen dat veel van jouw overtuigingen in je jeugd zijn ontstaan, veel mensen hebben in hun jeugd iets moeten verdringen, zelfhaat bij de bron aanpakken en voelen hoe dat is geweest.

 • Ronald schreef:

  Inspirerend artikel weer Frank. Hartelijk dank daarvoor.

  Je vroeg of wij, lezers van jouw blogs, hier op wilden schrijven wat ons op dit moment tegenhoudt om te doen wat we willen doen.

  Bij mij persoonlijk ligt dat ietwat ingewikkeld. Door een gebeurtenis in de relationele sfeer ben ik emotioneel behoorlijk geraakt. En het lukt mij tot op heden nog niet om het los te laten. Ik probeer het wel, maar het wil tot nu toe niet lukken. Ik ben echter vastberaden door te zetten en vertrouw erop dat het mij uiteindelijk zal lukken.

  Tot nu toe heeft deze gebeurtenis een verlammend effect op mij. Ik hoop dat dit opgelost is zodra ik deze gebeurtenis verwerkt heb. Tot die tijd zal ik door moeten bijten.

  Groetjes Ronald

 • Anoniem schreef:

  mooi artikel zoals altijd.

 • ik heb zelf een slechte gezondheid maar ga er altijd voor, mijn dagelijkse oefeningen, mezelf in handen nemen en me zeker niet laten gaan. Ik zou ook wel graag in de zetel gaan liggen en uitrusten maar dat doe ik dan wel nà mijn oefeningen….
  Desalniettemin, soms gaat het zeer slecht en heb ik negatieve gedachten, wil ik mijn lichaam aan de haak hangen en er de brui aan geven. Maar over het algemeen ben ik een doorzetster en ga ik er tegenaan…

 • Dank je wel voor je artikel Frank.
  Door relationele problemen sta ik op dit moment op straat en heb geen werk. Ik ben geestelijk en lichamelijk ten einde raad. Een lieve neef heeft zijn bank ter beschikking gesteld. Maar ik zal mijn hele leven opnieuw moeten opbouwen. Bij hem kan ik maar enkele weken blijven. Omdat ik 63 ben is er een grote sense of urgency. Ik moet uitkeringen aanvragen en urgentie verklaringen. Huilen doe ik zowat elk uur. Er is een steen door mijn voorruit gekomen terwijl ik 120 reed en die zit nu in mijn maag. Al je punten herken ik en zeg ik nu ook tegen mezelf. Toch weet ik dat ik ze ook direct positief kan ( en moet) maken. Ik ben nu hard op zoek naar mensen die mij aanhaken en even helpen weer “on track” te komen. Jouw cursussen zijn een prima ondersteuning. Ik kan ze echter (nog) niet betalen.

 • Beste Dennis,

  Dat klopt helemaal. Veel overtuigingen ontstaan uit ons verleden (met name in de jeugd) en we blijven ze (onbewust) jarenlang herhalen zonder ons ooit af te vragen of ze wel kloppen. Door dat nu wel te doen en ze te onderzoeken (Kloppen ze wel? Is dit wel zo?), creëer je nieuwe ruimte en mogelijkheden om jezelf minder te beperken. En een van de grootste misverstanden is de overtuiging (die vind je in vele varianten): ik doe of het niet goed of ik ben niet goed genoeg. Door deze (stap voor stap) los te laten komt er ruimte voor persoonlijke groei. Mooi inzicht!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Ronald,

  Graag gedaan :)

  Voor wat betreft het gevoel dat je vasthoudt: Ga naar de kern van dit gevoel (dit verlammend effect). Daar ligt altijd een overtuiging aan ten grondslag. Die overtuiging geeft het gevoel dat je (nu nog) vastzit. In relaties (en relatiebreuken) kunnen dit bijvoorbeeld de volgende overtuigingen zijn:

  1. Dat had hij of zij nooit moeten doen
  2. Ik heb het niet goed gedaan
  3. Ik moet hun liefde/goedkeuring verdienen
  4. Ik vind nooit meer iemand anders
  5. Als mensen mij verlaten dan ben ik niet de moeite waard
  6. Hij of zij moet veranderen
  7 Ik kan niet verder zo

  Probeer te bepalen welke gedachte (=overtuiging) je vasthoud en onderzoek hem. Met begrip en inzicht ontdek je dat je hier ook anders tegenaan kunt kijken, op een manier waar je je beter bij voelt.

  Heel veel succes!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Dank je wel! :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Angel,

  Geef jezelf regelmatig een compliment dat je doorzet. Maar geef jezelf ook de toestemming om te accepteren dat het niet altijd perfect gaat. Er de brui aan willen geven of negatieve gedachten hebben – het is allemaal menselijk. De balans ligt tussen doorzetten in wat je wilt bereiken en accepteren dat iedereen wel eens een off-day mag hebben :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Anoniem schreef:

  Deze schrijf ik op een tegel:
  Het leven is een doe-het-zelf-buffet, geen thuisbezorging!
  En aan de achterkant:
  Het enige dat ik mis, is het inzicht dat ik niets mis.

 • Beste Henk,

  Het lijkt of alles tegenzit. Omdat ik je beter kan helpen met inzicht dat met woorden van troost, zijn hier een paar artikelen die je hopelijk wat extra kracht en vertrouwen kunnen geven:

  https://www.newstart.nl/blog/drie-voordelen-van-een-crisis/
  https://www.newstart.nl/blog/leren-van-deze-relatie-7-lessen/

  Een crisis is voor de meeste mensen heel zwaar. Maar voor veel mensen (inclusief ikzelf) is het ook een kans om los te laten wat niet meer bij ons past en een nieuwe koers in het leven uit te zetten. Ik hoop dat je deze snel zult vinden :)

  Heel veel succes!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Mooi! Dan is er niets wat je meer tegenhoudt :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Anoniem schreef:

  Dank je wel!

 • Dag Frank,

  Heb van vanmorgen
  , een hele poos jouw motivaties etc. gelezen en voel mij wat lichter, ik herken mijzelf in heel veel situaties , voor mij de vraag waar te beginnen ? Hoe krijg ik zelf meer motivatie om te beginnen en door te gaan…. ? Ik zit vast met mijn gedachten merk ik nu.
  Alvast bedankt voor jouw te nemen extra moeite . groet ik A.H.

 • Beste Ans,

  Als je je wat lichter voelt, dan weet je dan je op de goede weg bent, dus mijn suggestie zou altijd zijn om daarmee door te gaan :)

  Motivatie is alleen blijvend als het echt uit jezelf komt. Dus als jij weet of vermoedt dat je je beter gaat voelen door aan jezelf te werken (in mijn ervaring is dat ook de enige manier om je beter te voelen), dan heb je meer motivatie niet nodig, maar alleen nog meer inzicht.

  Waar te beginnen? Dat hangt af op welk gebied je het gevoel hebt het meest vast te zitten. Mis je vertrouwen in jezelf, maak je je teveel zorgen? Lopen de relaties met anderen nog niet lekker?

  In de webshop vind je de online trainingen die je daar bij helpen. Begin gewoon met het onderwerp dat je het meeste aanspreekt, dat is altijd het beste. In elke online training gaan we altijd je gedachten en overtuigingen onderzoeken en deze met inzicht veranderen (op een manier die bij je past), zodat je meer rust en ontspanning ontdekt in jezelf. Volg een training uiteraard alleen als je er helemaal achter staat :)

  Hier ook een artikel over zelfmotivatie, voor een extra duwtje in de goede richting:
  https://www.newstart.nl/blog/hoe-motiveer-je-jezelf/

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • “Ik ben moe” is eigenlijk ook een beperkende gedachte. Als we met deze verzuchting neerploffen op de bank en, bijvoorbeeld, direct daarna horen dat een dierbare dringend onze hulp nodig heeft dan blijkt ‘moe’ ineens een behoorlijk relatief begrip te zijn… ;-)
  Dank voor alle artikelen, Frank, ik heb er echt veel aan. Ze stemmen altijd tot nadenken en zetten dikwijls veranderingsprocessen in gang.

 • Beste Henk,

  Fijn te horen dat de artikelen je kunnen helpen!

  Dat klopt inderdaad: “Ik ben moe” is een soort mantra dat we vaak herhalen en dat een zelfvervullende voorspelling kan zijn. Maar wat maakt ons precies moe? In mijn ervaring is dat (naast de drukte van alledag) vooral ook het gepieker: Veel en geconcentreerd nadenken put je vaak uit, we worden moe van al dat denken :) Als je jezelf hoort zeggen “Ik ben moe” (en je je automatisch nog vermoeider voelt), kun je ook jezelf eens vragen: “Is mijn lichaam moe? Los van mijn hoofd en gedachten?” Vaak merkt je dat je lichaam zich prima voelt, maar je even toe bent aan het uitzetten van je gedachten. Dus als ik merk dat ik in mijn gedachten zeg: “Ik ben moe”, stel ik die vragen en zegt het lichaam: “Nee joh, ik voel me prima!” Ik las ergens (weet niet waar) dat het lichaam nauwelijks slaap nodig heeft, maar dat het brein elke nacht moet resetten om alle indrukken te verwerken. Enfin, zomaar een paar aanvullingen op jouw reactie :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Hoi Frank, ik reageer:

  10. Verzin je eigen beperking.
  Wat denk jij dat je tegenhoudt te doen wat je werkelijk wilt? Welke gedachte beperkt jou in je dagelijks leven? Schrijf het op en zet het in de comments hieronder. Ik ben benieuwd!
  Oh, ja het nieuwe motto moet je zelf ook even invullen…

  Mijn beperking is nek-schouder pijn en catarct aan mijn ogen. Blijft veel om normaal dagelijks te functioneren.
  Nieuwe motto: Ik kan oefeningen doen, de pijnstilling nemen en minder willen om me enigszins oké te voelen. Ik kan ook in bad gaan liggen.

 • Beste D,

  Dat is een prima invulling :)

  Soms helpt het ook om het nog iets positiever te vertalen (bepaal voor jezelf of dit voor jou ook goed voelt).

  Voorbeeld oude beperking: “Ik kan niet normaal functioneren”

  Nieuw motto voorbeelden (van neutraal naar positief):

  1. Ik doe wat ik kan met wat ik heb.
  2. Ik doe wat ik kan en dat is goed genoeg.
  3. Elke dag doe ik een stapje vooruit en voel ik me beter en beter.

  Heel veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Frank,
  Interessante artikelen en leuk geschreven!
  Wat mij weerhoudt om te doen wat ik zou willen doen, is dat ik niet meer weet wat ik wil, wat mijn droom is. Soms denk ik dat ik het weet, maar de volgende dag is het weer wat anders. Daardoor blijf ik zitten en doe ik wat ik altijd doe, terwijl het me geen voldoening geeft.

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Laura,

  Dank je wel, altijd fijn dat te horen :)

  “Soms denk ik dat ik het weet, maar de volgende dag is het weer wat anders.”
  Dat ligt niet aan jou, maar aan het feit dat je hersenen altijd in cirkeltjes ronddraaien en je zo nooit het definitieve antwoord weet – en zeker niet vóóraf. Het beste is gewoon in beweging te komen en dan bij te sturen. Metafoor: Je kunt een vakantie eindeloos blijven plannen, maar op een gegeven moment moet je wel op het vliegtuig stappen…

  Blijven nadenken is een hele efectieve manier om niet in beweging te komen :)

  Deze artikelen gaan je meer inzicht geven:
  https://www.newstart.nl/blog/ik-weet-wat-ik-wil-maar-ik-durf-het-niet/
  https://www.newstart.nl/blog/ik-weet-niet-wat-ik-wil-is-geen-excuus/

  Veel succes!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Dankjewel Frank dit had ik nodig om verder te kunnen ? schreef:

  Je bent een mooi mens

 • Frank De Moei schreef:

  Ah, een mooi compliment, dank je wel!

  Fijn dat het je kan helpen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >