De grootste beperkingen in ons leven zijn de beperkingen die in ons hoofd ontstaan. Dat zijn ook de enige beperkingen die je nooit kunt overwinnen, omdat je niet gelooft dat je hier iets aan kunt veranderen. Maar niets is minder waar! Alles wat je hebt bedacht, kun je ook ‘ontdenken’. Zo ga je van beperkende gedachten naar versterkende gedachten:

De slechtste zanger ter wereld.

Het leven kent een aantal beperkingen: We kunnen niet vliegen, hoe hard je ook flappert met je armen. Als je zestig bent zie je er niet meer uit als twintig, hoeveel je ook sport. Je kunt niet tegelijkertijd in Parijs en in Milaan zijn, hoe snel je auto ook is. Hoeveel spinazie je ook eet, je zult nooit zo sterk als Popeye worden. En hoe slecht je ook zingt, er is altijd iemand die nog slechter zingt (dat ben ik). Reality sucks, maar we moeten het er voorlopig even mee doen…

Maar de meeste beperkingen verzinnen we zelf:

1. Ik kan dit niet.

2. Dit lukt me nooit.

3. Het is niet voor me weggelegd.

Wees voorzichtig met die laatste groep, want die beperkingen zijn niet de waarheid. Helaas zijn deze beperkingen waar we zelf in geloven, ook degenen die we nooit kunnen overwinnen. Want als we geloven in een beperking die we zelf hebben bedacht, hebben we het gevecht al verloren voordat het begint.

Maar er is heel veel mogelijk voor wie niet gelooft in beperkingen. Hieronder een lijst van de meest voorkomende beperkende gedachten. Heb jij ze ook? Dan wordt het tijd ze los te laten!

1. Ik kan het niet.

Dat weet je pas tot je het probeert. Je kunt niets als je er niet aan begint, maar je kunt heel veel als je er voldoende tijd in stopt. Heb je twee armen en benen en een hoofd? Dan heb je net zoveel mogelijkheden als de rest van de mensen. Zelf als je geen armen en benen hebt, dan kun je anderen nog inspireren met je ijzersterke mentaliteit en optimisme (lees maar eens iets over Nick Vujicic).

Nieuw motto: Ik kan (bijna) alles als ik er voldoende tijd in stop. Ik geloof in mezelf!

Volg de online training Blijvend Zelfvertrouwen

2. Zij zijn beter dan ik.

Jezelf vergelijken met anderen is een recept voor onzekerheid. Niemand is beter dan jij. En eerlijk is eerlijk: jij bent óók niet beter dan anderen. Iedereen loopt zijn of haar eigen wedstrijd. De wedstrijd die je loopt met anderen is de enige wedstrijd die je altijd zult verliezen. Want er is altijd wel iemand die sneller of slimmer is. Wees gewoon jezelf.

Nieuw motto: Ik blijf mezelf, dat is goed genoeg. Wie dat niet waardeert, laat ik los.

Volg de online training Betere Relaties met Iedereen

3. Ik heb daar niet het talent voor.

Talent wordt overschat. Er zijn heel veel talentvolle mensen die niets doen met dat talent. Beter veel oefenen met weinig talent dan niet oefenen met veel talent. Ook vaardigheden kunt je leren. Het ‘domste’ wat ik ooit gehoord heb, is: “Ik heb niet genoeg vaardigheden om dat te kunnen.” Wel, ga ze dan leren! Vaardigheden komen na oefening en succes komt na werk – niet ervoor.

Nieuw motto: Alles wat ik niet kan, kan ik leren – en dan kan ik het wel.

Volg de online training Vind je Ideale Baan

4. Zo is het altijd geweest.

Deze gedachte is een grote blokkade voor je persoonlijke groei. Lekker belangrijk dat het zo altijd is geweest – of dat je het zo altijd hebt gedaan. Ga het dan veranderen als het je niet meer bevalt! Er is geen enkele reden om vandaag hetzelfde te kiezen.

Als je doet wat je altijd hebt gedaan dan rij je met een achteruitkijkspiegel door het leven. Dan zie je alleen wat er al is gebeurd. Gebruik je voorruit, geef gas en ontdek wat er allemaal nog voor moois op je pad gaat komen.

Nieuw motto: Vandaag maak ik een nieuwe keuze die beter bij me past.

5. Daar is niets aan te doen.

Dit is het motto van de fatalist. Verander wat je niet wilt accepteren. Je kunt toch bewegen, je bent toch bent geen parkeerplaats? Er is altijd wel iets te doen. En als je dat nog niet weet, ga het dan ontdekken. Vraag iemand advies, koop een boek, drink een sterke espresso en ga aan de slag. Het enige waar niets aan te doen is, is het verleden. De toekomst wordt gecreëerd door de keuzes die je vandaag maakt.

Nieuw motto: Als het me niet bevalt, dan ga ik het veranderen. Piekeren verlamt – maar actie inspireert!

Volg de online training Nooit meer Zorgen of Stress

6. Ik verdien het niet (om gelukkig te zijn).

Auw – deze doet pijn! Dat meen ik serieus, ik vind het oprecht pijnlijk mensen te zien die denken dat ze iets niet verdienen. Dat is echt niet nodig. Is er ergens een examen geweest met de titel ‘Als je deze vragen goed hebt, verdien je een fijn leven – en anders dikke pech: dan wordt het nooit meer wat met je’  waar ik niets vanaf weet?

Iedereen verdient het beste, dus ook jij. Je hoeft er niets speciaals voor te doen. Oh, toch één ding: je moet de gedachte dat je het niet verdient loslaten. Stop het gewoon in een zak en stuur het naar me op (vergeet de postzegels niet). Ik heb een héle grote prullenbak thuis…

Nieuw motto: Ik verdien (net zoals iedereen) het allerbeste.

Volg de online training Gelukkig Zijn en Blijven

7. Dat is niet voor me weggelegd.

Nee, een gloednieuwe auto ligt ook niet op mijn weg. Ik struikel er niet over als ik de deur uit ga. Maar als ik hem wil en er voor werk, dan kan ik hem daarna gaan kopen. Niets is weggelegd voor je – alles moet je zelf ophalen in dit leven. Het is een doe-het-zelf-buffet, geen thuisbezorging!

Nieuw motto: Ik wacht niet tot iets wordt gebracht – ik ga het zelf halen.

8. Ik mis iets.

Het enige dat je mist, is het inzicht dat je niets mist. Ik meen dit bloedserieus – je mist niets. Je kunt wachten tot je overal helemaal klaar voor bent. Je kunt je koffer pakken, je shorts aantrekken en je hoofd met zonnebrandolie insmeren – maar als je in je huiskamer blijft zitten, kom je nooit op de Canarische Eilanden.

Je mist helemaal niets. Je bent er klaar voor. Nu is het goede moment. Of, om het in de onsterfelijke woorden van Raymond Groenewoud te zeggen: “Nu, maintenant, tout de suite, heute nog verdomme!”

Nieuw motto: Ik ben er klaar voor!

9. Dat hoort niet bij mij.

Met deze gedachte moet je een beetje oppassen. Als iets echt niet bij je past, laat het dan los. Maar oordeel niet te snel. De enige vraag die relevant is, is deze: “Wil ik het? Vind ik het leuk?” Als dat zo is, kom dan in beweging. Als dat niet zo is, kies dan een andere weg. Niets hoort bij je, totdat je het zelf oppakt…

Nieuw motto: Ik doe wat bij me past en de rest laat ik los.

De enige beperkingen die je niet kunt overwinnen, zijn de beperkingen die je zelf hebt bedacht. Of misschien hebben anderen ze wel voor je bedacht. Hoe dan ook, je hoeft er niet mee door te gaan (zie nummer 4). Laat deze beperkende gedachten los, knip de touwtjes door. Het is ballast die je niet meer nodig hebt. Stop met zelfbeperking, kies voor zelfversterking!

10. Verzin je eigen beperking.

Wat denk jij dat je tegenhoudt te doen wat je werkelijk wilt? Welke gedachte beperkt jou in je dagelijks leven? Schrijf het op en zet het in de comments hieronder. Ik ben benieuwd!

Oh, ja het nieuwe motto moet je zelf ook even invullen…


WIL JE PERSOONLIJKE GROEI?

Volg deze online trainingen en maak reuzensprongen!

JA, IK WIL PERSOONLIJKE GROEI

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt