Hoe zorg je ervoor geen spijt te krijgen – omdat je niet doet wat je wilt? Hoe overwin je je angst? Hoe bereik je je doel en volg je je droom? Dit artikel geeft je tips die je helpen te doen wat je werkelijk wilt.

Je krijgt alleen spijt van de dingen die je niet doet.

Onderzoek heeft keer op keer aangetoond dat mensen meestal weinig spijt hebben van de dingen die ze hebben gedaan – ze hebben spijt van de dingen die ze niet hebben gedaan.

Oudere mensen zeggen vaak:

1. “Ik wilde dat ik mijn eigen bedrijf was begonnen, maar ik durfde niet de overstap te maken.”
2. “Ik wilde dat ik had gekozen voor de man/vrouw waar ik echt van hield.”
3. “Ik wilde zo graag naar Amerika, maar ik ben er nooit aan toegekomen.”
4. “Ik wilde dat ik me minder zorgen had gemaakt.”

Kun je teruggaan in de tijd?

Oh, als ze alleen maar terug konden in de tijd! Dan hadden ze nu andere keuzes gemaakt. Ik hoop dat jij en ik alles hebben gedaan wat we wilden tegen de tijd dat we echt oud zijn.

Stel je eens voor dat je nu honderd bent. Waar zou je spijt van hebben? Wat had je anders gedaan in je leven?

Het mooie is dat je nu de keuze hebt ‘terug in de tijd’ te gaan, want je bent nog niet echt oud (neem ik aan). Vandaag kun je besluiten een begin te maken met de dingen die je echt wilt doen.

Wat een vrijheid! Wat een opluchting dat je er later geen spijt van zult krijgen!


Wil je werken aan je persoonlijke groei?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.
Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn!
De cursussen zijn gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Waar ben je trots op?

Om te kunnen doen wat je wilt, heb je moed nodig.

De dingen in je leven waar je echt trots op bent, hebben immers ook veel moed en doorzettingsvermogen gekost. Je hebt waarschijnlijk jezelf overwonnen, nietwaar? Alleen door jezelf te overwinnen kun je groeien.

De drie dingen waar ik zelf het meest trots op ben, zijn deze:

1. Toen ik 23 was ben ik gemigreerd naar Italië zonder de taal te spreken, er iemand te kennen of iets te begrijpen van het werk waarvoor ik was aangenomen. Een jaar later sprak ik de taal, had ik vrienden en had ik het werk onder de knie.

2. Toen ik 32 was solliciteerde ik naar een functie als trainer. De werkgever zei dat ik dat niet in me had en nooit een trainer zou worden. De 12 jaar daarop heb ik over de wereld gereisd en was succesvol als internationaal trainer (uiteraard bij een ander bedrijf en later voor mezelf).

3. Toen ik 39 was ben ik zonder startkapitaal mijn eigen bedrijf begonnen. Loondienst beviel prima, maar ik ben nog altijd blij de overstap gemaakt te hebben. Het blijft een constante uitdaging waarin ik elke dag ontzettend veel leer en geniet.

Hoe groter de uitdaging, hoe groter de overwinning.

In alle drie de gevallen was er sprake van een enorme uitdaging. En toch is het me gelukt. Waarom? Omdat ik vond dat ik geen andere keus had. Het was het enige wat ik op dat moment wilde doen. Het alternatief sprak me niet aan. Dat begrijp ik nu: als je maar graag genoeg iets wilt, zal het je ook lukken.

Waar ben jij trots op? Wat heb jij bereikt? Wat heb jij overwonnen? Die wetenschap kun je gebruiken voor de uitdaging waar je nu voor staat: als je één uitdaging hebt overwonnen, dan kun je de volgende ook overwinnen!

Dus wat wil je nu echt? En hoe graag wil je het?

Onzekerheid overwinnen.

Je weet nu dat we meestal spijt krijgen van de dingen die we niet doen. Je weet ook dat je veel sterker bent dan je denkt. Natuurlijk voel je je onzeker en misschien zelfs angstig. Hoe groter de droom, hoe groter de onzekerheid. Maar als je droom sterk genoeg is, zul je ook de onzekerheid of de angst overwinnen.

Angst is iets waar iedereen mee te maken krijgt. De mensen, die ondanks hun angst doorzetten, zijn degenen die uiteindelijk succesvol zijn.

En leven moet je toch, wat je ook doet. Dus kun je beter de dingen doen die je wilt. Je wilt later toch niet in je schommelstoel zitten en denken: “Had ik het toen maar gedaan!”

Hoe overwin je je onzekerheid? Besluit het gewoon. Je komt er pas achter hoe onbelangrijk onzekerheid is als je het probeert.

De grootste onzekerheid is de onzekerheid dat je iets had kunnen doen en het niet hebt gedaan.

De beslissing om – ondanks onzekerheid – door te zetten is de belangrijkste beslissing die je kunt nemen.

Op deze site vind je tal van artikelen, boeken en cursussen die je helpen je zelfvertrouwen te vergroten, –  je zorgen los te laten – leuker werk te vinden – je relaties te verbeteren en gewoon weer gelukkig te zijn.

Wat wil je nu echt?

Drie dingen die ik nog absoluut wil doen in dit leven zijn:

1. Naar de maan reizen. Dat kost momenteel meer dan een ton per vlucht, dus ik wacht nog even tot de prijzen wat zakken. Maar het gaat zeker gebeuren (zodra ik er zeker van ben dat ik ook weer veilig terugkom, dat moet ik nog even uitzoeken…)

2. Meer artikelen, video’s en cursussen ontwikkelen. Dat kost veel tijd, maar mensen helpen en inspireren vind ik het leukste wat er is.

3. Duiken in Zuid-Afrika. Ik heb de foto’s gezien en de verhalen gehoord. De vorige keren dat ik er was is het er niet van gekomen. Daar heb ik spijt van!

Eén van de mooiste dingen van coaching is dat ik veel succesverhalen te horen krijg. Als een cliënt opbelt en zegt: “Ik heb het gedaan!” Of: “Ik ben er mee bezig!” Het maakt niet uit wat ze hebben gedaan, het gaat om de energie en blijdschap die iemand uitstraalt als hij of zij het doel bereikt wat ze de moeite waard vinden!


WIL JE PERSOONLIJKE GROEI?

Volg deze online trainingen en maak reuzensprongen!

JA, IK WIL PERSOONLIJKE GROEI

15.000+ cursisten gingen je voor!Heb jij een droom of wens? Iets wat je enorm inspireert? Of heb je iets bereikt waar je trots op bent?

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt