fbpx

Ik weet wat ik wil, maar ik durf het niet

Hoe zorg je ervoor geen spijt te krijgen – omdat je niet doet wat je wilt? Hoe overwin je je angst? Hoe bereik je je doel en volg je je droom? Dit artikel geeft je tips die je helpen te doen wat je werkelijk wilt.

Je krijgt alleen spijt van de dingen die je niet doet.

Onderzoek heeft keer op keer aangetoond dat mensen meestal weinig spijt hebben van de dingen die ze hebben gedaan – ze hebben spijt van de dingen die ze niet hebben gedaan.

Oudere mensen zeggen vaak:

1. “Ik wilde dat ik mijn eigen bedrijf was begonnen, maar ik durfde niet de overstap te maken.”
2. “Ik wilde dat ik had gekozen voor de man/vrouw waar ik echt van hield.”
3. “Ik wilde zo graag naar Amerika, maar ik ben er nooit aan toegekomen.”
4. “Ik wilde dat ik me minder zorgen had gemaakt.”

Kun je teruggaan in de tijd?

Oh, als ze alleen maar terug konden in de tijd! Dan hadden ze nu andere keuzes gemaakt. Ik hoop dat jij en ik alles hebben gedaan wat we wilden tegen de tijd dat we echt oud zijn.

Stel je eens voor dat je nu honderd bent. Waar zou je spijt van hebben? Wat had je anders gedaan in je leven?

Het mooie is dat je nu de keuze hebt ‘terug in de tijd’ te gaan, want je bent nog niet echt oud (neem ik aan). Vandaag kun je besluiten een begin te maken met de dingen die je echt wilt doen.

Wat een vrijheid! Wat een opluchting dat je er later geen spijt van zult krijgen!


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Waar ben je trots op?

Om te kunnen doen wat je wilt, heb je moed nodig.

De dingen in je leven waar je echt trots op bent, hebben immers ook veel moed en doorzettingsvermogen gekost. Je hebt waarschijnlijk jezelf overwonnen, nietwaar? Alleen door jezelf te overwinnen kun je groeien.

De drie dingen waar ik zelf het meest trots op ben, zijn deze:

1. Toen ik 23 was ben ik gemigreerd naar Italië zonder de taal te spreken, er iemand te kennen of iets te begrijpen van het werk waarvoor ik was aangenomen. Een jaar later sprak ik de taal, had ik vrienden en had ik het werk onder de knie.

2. Toen ik 32 was solliciteerde ik naar een functie als trainer. De werkgever zei dat ik dat niet in me had en nooit een trainer zou worden. De 12 jaar daarop heb ik over de wereld gereisd en was succesvol als internationaal trainer (uiteraard bij een ander bedrijf en later voor mezelf).

3. Toen ik 39 was ben ik zonder startkapitaal mijn eigen bedrijf begonnen. Loondienst beviel prima, maar ik ben nog altijd blij de overstap gemaakt te hebben. Het blijft een constante uitdaging waarin ik elke dag ontzettend veel leer en geniet.

Hoe groter de uitdaging, hoe groter de overwinning.

In alle drie de gevallen was er sprake van een enorme uitdaging. En toch is het me gelukt. Waarom? Omdat ik vond dat ik geen andere keus had. Het was het enige wat ik op dat moment wilde doen. Het alternatief sprak me niet aan. Dat begrijp ik nu: als je maar graag genoeg iets wilt, zal het je ook lukken.

Waar ben jij trots op? Wat heb jij bereikt? Wat heb jij overwonnen? Die wetenschap kun je gebruiken voor de uitdaging waar je nu voor staat: als je één uitdaging hebt overwonnen, dan kun je de volgende ook overwinnen!

Dus wat wil je nu echt? En hoe graag wil je het?

Onzekerheid overwinnen.

Je weet nu dat we meestal spijt krijgen van de dingen die we niet doen. Je weet ook dat je veel sterker bent dan je denkt. Natuurlijk voel je je onzeker en misschien zelfs angstig. Hoe groter de droom, hoe groter de onzekerheid. Maar als je droom sterk genoeg is, zul je ook de onzekerheid of de angst overwinnen.

Angst is iets waar iedereen mee te maken krijgt. De mensen, die ondanks hun angst doorzetten, zijn degenen die uiteindelijk succesvol zijn.

En leven moet je toch, wat je ook doet. Dus kun je beter de dingen doen die je wilt. Je wilt later toch niet in je schommelstoel zitten en denken: “Had ik het toen maar gedaan!”

Hoe overwin je je onzekerheid? Besluit het gewoon. Je komt er pas achter hoe onbelangrijk onzekerheid is als je het probeert.

De grootste onzekerheid is de onzekerheid dat je iets had kunnen doen en het niet hebt gedaan.

De beslissing om – ondanks onzekerheid – door te zetten is de belangrijkste beslissing die je kunt nemen.

Op deze site vind je tal van artikelen, boeken en cursussen die je helpen je zelfvertrouwen te vergroten, –  je zorgen los te laten – leuker werk te vinden – je relaties te verbeteren en gewoon weer gelukkig te zijn.

Wat wil je nu echt?

Drie dingen die ik nog absoluut wil doen in dit leven zijn:

1. Naar de maan reizen. Dat kost momenteel meer dan een ton per vlucht, dus ik wacht nog even tot de prijzen wat zakken. Maar het gaat zeker gebeuren (zodra ik er zeker van ben dat ik ook weer veilig terugkom, dat moet ik nog even uitzoeken…)

2. Meer artikelen, video’s en cursussen ontwikkelen. Dat kost veel tijd, maar mensen helpen en inspireren vind ik het leukste wat er is.

3. Duiken in Zuid-Afrika. Ik heb de foto’s gezien en de verhalen gehoord. De vorige keren dat ik er was is het er niet van gekomen. Daar heb ik spijt van!

Eén van de mooiste dingen van coaching is dat ik veel succesverhalen te horen krijg. Als een cliënt opbelt en zegt: “Ik heb het gedaan!” Of: “Ik ben er mee bezig!” Het maakt niet uit wat ze hebben gedaan, het gaat om de energie en blijdschap die iemand uitstraalt als hij of zij het doel bereikt wat ze de moeite waard vinden!


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Heb jij een droom of wens? Iets wat je enorm inspireert? Of heb je iets bereikt waar je trots op bent?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Anémone Meerwaldt schreef:

  Geweldig artikel!
  Ik raak niet uitgelezen!:)
  Bedankt.

 • Meryem Mustafa schreef:

  Frank!! Wat een super artikel !!
  Mijn doel is altijd geweest om een succesvolle personal trainer te worden en een eigen organisatie starten. maar laatste tijd was mijn motivatie zwakker geworden en ik vond dat ik te hoge doelen voor mezelf had gesteld. Maar door dit artikel te lezen ben ik weer gemotiveerd geworden en ga ik er zeker aan werken om ook zo’n succesvolle trainer al u te worden!
  Thanx a lot !!

 • Beste Meryem,

  Dank je wel :)
  Als je het graag genoeg wilt, dan zal je dat zeker lukken!

  Succes en met vriendelijke groet,
  Frank

 • Hoi frank
  Bedankt voor je advies ik word blij als ik jou email lees .ik voel me prima

 • Dat is het allerbelangrijkste Ehsan, dan doe je het goed :)

 • Hoi Frank,
  Geloof je het zelf dat je in jouw leven nog veilig naar de maan kunt reizen en weer terug? Ik denk dat je je andere doelen kunt halen, maar over deze heb ik sterke twijfels.
  Ik hoor inmiddels tot de oudere generatie en ja er zijn dingen in mijn leven die ik niet gedaan heb, omdat ik andere keuzes heb gemaakt en soms is dat een beetje zuur, maar… als ik het opnieuw zou moeten leven, zou ik m.i. wel dezelfde keuzes maken en dezelfde dingen dan maar achterwege laten.
  Er is nog één dingetje dat ik in mijn leven nog niet voor elkaar heb gekregen, vanwege andere keuzes, maar uitstel hoeft niet altijd afstel te zijn. Daar ga ik over een jaartje aan werken als ik stop met mijn huidige baan en meer tijd krijg voor andere zaken.
  Dit keer herken ik heus wel wat je zegt en ken ik ook ouderren die treuren over gemiste kansen, maar ik moet bekennen dat ik daar niet bij hoor. Ik ben tevreden met de keuzes die ik wel gemaakt heb.

 • Beste Imma,

  Nou, heel fijn dat je tevreden bent met de keuze die je hebt gemaakt! Als mensen niet tevreden zijn, is dat ook vaak een manier van kijken. Uit ons verleden kunnen we goede en slechte dingen halen en wat we eruit halen, bepaalt hoe tevreden we zijn over ons verleden.Dus mooi dat je er de goede dingen uit hebt gehaald :)

  Ikzelf heb ook geen enkel spijt over het verleden en belangrijker nog: ik heb niets (meer) nodig om gelukkig of tevreden te zijn. Het zit voor mij niet meer in de grote dingen, dus als die maanreis niet doorgaat, ach, dan neem ik gewoon een kop koffie op een terras. Dat is ook leuk en daar ben ik (dit klinkt vreemd, maar is wel de waarheid) net zo gelukkig mee :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Anoniem schreef:

  Een mooi artikel, goed om te lezen.

  vr.gr. Albert

 • Dank je Albert, fijn dat je je er iets mee kunt :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >